Районният съд в Стара Загора остави в ареста Георги Георгиев, който е обвинен за нападението над 18-годишната Дебора Михайлова, която беше бита, рязана с макетен нож и остригана.

Заседанието протече при закрити врати и беше прекъснато за няколко часа заради авария на електропреносната мрежа. Преди това адвокатите на Георгиев заявиха, че ДНК експертизата категорично отхвърля възможността обвиняемият Георги Георгиев да е извършил нападението. Защитниците Валентин Димитров и Петко Кънев посочиха, че по дрехите на Георгиев няма биологичен материал, а заключение и на трасологична експертиза показва, че намерената на мястото на нападението стъпка от обувка не е негова.

Двамата защитници заявиха, че са поискали и смяна на подследствеността, тъй като прокуратурата изнасяла доказателства, които обслужват единствено обвинителната теза и делото се води едностранчиво, съобщи БТА.

„Прокуратурата изнасяше до този момент единствено доказателства, които по някакъв начин кореспондираха с тяхната теза. Но в момента, в който стана ясно, че има резултат по изготвената ДНК експертиза и трасологичната такава, районният прокурор се позова на чл.198 от Наказателния кодекс, че има забрана от наблюдаващите прокурори, да коментира доказателства по делото“, каза още адвокат Димитров.

Според него това е и причината двете досъдебни производства – за нанесената на Дебора телесна повреда и за заканите с убийство, да бъдат обединени. Той подчерта, че за нанесената на 18-годишното момиче телесна повреда Георгиев няма наложена никаква мярка, а задържането му е за отправените закани.

„Прокуратурата се запозна с резултатите и предпочете да обедини двете производства, а не да иска мярка в производството за телесната повреда, именно защото резултатът е такъв, че категорично отхвърля възможността Георги да е извършител на деянието“, обясни Димитров.

Преди това съдът уважи искането на прокуратурата делото да бъде гледано при закрити врати, тъй като може да бъде огласена чувствителна информация.

Същевременно БНТ съобщи, че са разпитани свидетели, които твърдят, че обвиняемият е бил откаран на адреса на Дебора и взет от там във времето, в което е извършено престъплението. Освен това имало и справки от АПИ, потвърждаващи движението на автомобила, в който е бил Георгиев. Сред доказателствата срещу него са и справки от клетки на мобилен оператор, че телефонът му е бил на местопроизшествието, именно във времето, когато Дебора е била нападната. След нападението пък пострадалата каза, че е разпознала бившия си приятел по определени физически белези.

Миналата седмица прокуратурата обяви, че ще повдигне нови обвинения на Георгиев и ще обедини делата срещу него по случая с Дебора заради резултатите от новата петорна съдебномедицинска експертиза, която установи, че на момичето е причинена средна телесна повреда, а не лека, както гласеше първото изследване.

Обвиненията срещу Георгиев вече са за три престъпления. Първото е за оказана принуда (чл. 143, ал.1 от НК). Според държавното обвинение на 26 юни 2023 г. той е принудил Дебора Михайлова да претърпи нещо противно на волята ѝ като остригал косата ѝ и я ударил с юмрук.

Второто е за нанесена средна телесна повреда (чл. 131, ал. 1, т. 5 и т. 9 вр. чл. 129, ал. 2 вр. ал. 1 от НК) и е за това, че на същата дата с особена жестокост и по особено мъчителен начин е причинил на Дебора „двустепенна средна телесна повреда, изразяваща се в черепно-мозъчна травма, мозъчен оток и лека мозъчна контузия, довели до разстройство на здравето, временно опасно за живота и порезни рани, довели до обезобразяване на лицето и на други части от тялото“.

А третото е за отправени към 18-годишното момиче закани за убийство (чл. 144, ал. 3, вр. чл. 26, ал. 1 от НК).

18-годишната Дебора стана жертва на брутално насилие в края на юни, когато бившият ѝ приятел я пребил, остригал косата ѝ и с макетно ножче я нарязал 21 пъти по тялото, в резултат на което са ѝ направени 400 шева. Георгиев беше обвинен в нанасянето на средна телесна повреда, но първоначалното заключение на съдебния медик беше, че става дума за лека телесна повреда. Районният съд в Стара Загора определи постоянен арест за Георгиев, но окръжният съд в града го пусна срещу подписка (подробности виж тук). След като майката на момичето огласи случая, започнаха масови протести в различни градове в страната.

33
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Ad nauseam
Ad nauseam
30 август 2023 9:58
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

В резюме
В резюме
29 август 2023 18:41
Гост

Важното е, че истеричките с нелечим феминистки синдром се понакрещяха и бутнаха Истанбулската към приемане, другото са незначителни подробности.

Какво става със случая-стотици съблечени хора?
Какво става със случая-стотици съблечени хора?
29 август 2023 7:20
Гост

Да попитам-какво се случва с пловдивския случай-когато милицията съблече и огледа половите органи на стотици лица в дискотека?
Има липоследици, или всичко е заметено?
Няма закон, който да предвижда масови претърсванияввания, претърсва се конкретно лице. А и дрога- не е имало. Тук не ви е германия през 30-те години, когато бяха събличани хора на слизане от запечатаните вагони, алоооу!

Да бъдат държани с часове лица, и да им се казва-сваляй гащи, и тогава си тръгваш-колко текста от кодекса осъществява.

Ако на проверката имаше магистратска дъщеря с огледан и проанализиран от милицията путак, дали съдебната система нямаше вече да е реагирала?

Държавата наруши закона. Държавата да се самопрове
Държавата наруши закона. Държавата да се самопрове
29 август 2023 7:05
Гост

Как държавата ще реагира на потенциално якото нарушаване на закона…от държавата-в УС на тотализатора за назначени лица БЕЗ КОНКУРС. Конкурсът е задължителен, и законът е яко и демонстративно погазен. Тотализаторът е държавно предприятие-пише го в закона, а конкурсът е задължителен за УС на държавно предприятие-според ЗПбпредприятия. Държавата смята собствените си закони за парцал. Случаят предполага-или замитане-тоест беззаконието ще е победило, или реакция на държавните институции-минимум политическа отговорност-уволнение на политическото лице, отговорно за беззаконието, реакция на инспектората на МС, защо не-реакция на инспекцията по труда(незаконно назначения УС прави оспорими всички бъдещи трудови договори на работещи в тотото). Иде реч за много… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
28 август 2023 18:22
Гост

Когато човек ви чете мненията, все едно всички са писани от първолаци. Жалко, че се правите на юристи с готови пари от бюджета. От този милиард и нещо, не можете и 100млн да си заработите с акъл. Стегнете се малко.

Анонимен
Анонимен
28 август 2023 17:25
Гост

Жалко за толкова вопли и сълзи, остана само силикон и мускули. Ех, до кога журналистите ще формират общественото мнение, ще манипулират, озлобяват и насъскват! А народът прост и беден!

“Юристите” на ПП
“Юристите” на ПП
28 август 2023 16:47
Гост

А сега накъде? Две съдебни експертизи доказват категорично, че Георги, чиито образ беше смлян от тукашната либерална преса и нейния НПО слугинаж, не е извършител на престъплението срещу Дебора, заради която всяка феминистка в републиката се кле и крещя по площадите. Да са живи и здрави обвинения и разкарван като панаирджийска мечка Георги и пламенната старозагорска барманка. Дано се намери истинския виновник и си понесе отговорността. Този странен случай обаче ни натресе само за няколко дни… извънредно законодателство. Сега според същото законодателство всеки следващ случай, в който една жена или мъж излъже, че е жертва, това ще създава нови и… Покажи целия коментар »

Съдия
Съдия
28 август 2023 18:58
Гост

От мен да знаеш и с оглед 20 годишния ми стаж на съдия- няма експертиза, която да ти каже дали някой е или не е извършител.

експерта
експерта
28 август 2023 21:14
Гост

Да бе, тя сама се е остригала, нарязала се е и си е блъскала главата в стената, за да получи мозъчно сътресение и да изпадне в безсъзнание… Тоя идиот като я е клал като агне дали не е бил целия в кръв? И после за какво да ги държи кървави дрехите. Или ги е хвърлил и са иззели други или ги е изпрал добре. Та доказателства има най-различни и следва да бъдат обсъдени в цялост, за да се направи извод за извършителството.

Льольо
Льольо
29 август 2023 7:58
Гост

Разследващ с 20 години опит ми сподели, че първото което би изследвал е самонараняване предвид публичната информация по случая.

Адвокати на насилник!
Адвокати на насилник!
28 август 2023 16:23
Гост

По думи на защитниците му, изречени единствено извън зала. Никой не е виждал тия експертизи. Ще чакаме в Зарата да им тръгне тока…

Лозан
Лозан
28 август 2023 16:22
Гост

Е, и Дебора ли се е объркала?

Ники
Ники
28 август 2023 16:20
Гост

Няма край тази сага.

Журналист
Журналист
28 август 2023 15:41
Гост

Абе Лекс, нямате ли някой наказателен юрист да ви съветва да не подхождате като лапни- шарани.Първo, никой не казва кой е посочил дрехите, с които уж бил на местопроизшествието обвиняемия- майка му, баща му или той самия.Колко време след деянието са предадени- ден, месец, прани ли са били. Задължително ли е да има ДНК следи въобще!? Да не е като експертизата на първа инстанция по делото Соло, която трябваше да оневини подсъдимия- изследван бе нож, иззет от магазин за ножове, за който свидетел и приятел на подсъдимия казал, че е същия като притежавания от него.

Леле мале
Леле мале
28 август 2023 16:24
Гост

Лекс понякога се подвеждат по сензацията, вместо да преценяват нещата професионално и безпристрастно, както закона повелява.

Анонимен
Анонимен
28 август 2023 15:41
Гост

Трагедия!

Анонимен
Анонимен
28 август 2023 15:40
Гост

Какво искате да ми кажете? Че трябва да бъде оправдан ли ?

Нюажи
Нюажи
28 август 2023 15:40
Гост

Време е за процес!

Чипилов
Чипилов
28 август 2023 15:40
Гост

Явно и тоя е като прокурорския син от Перник – дебели връзки!

Ставрев
Ставрев
28 август 2023 15:39
Гост

Само заради заплахите е за затвора тоя!

Мики
Мики
28 август 2023 16:21
Гост

Така е!

Бозьо Кифлев
Бозьо Кифлев
29 август 2023 7:46
Гост

Тя прокуратурата се изложи като кифладжия без кифли – писаха десетките рани като несъществени и натириха нещата в посока НЧХД. Нищо, че в математиката 25 х 0,1 = 2,5 и че 25 порязвания на 25 лица не е същото като 25 порязвания на едно и също лице.

Крумева
Крумева
28 август 2023 15:39
Гост

При разане на коса какъв биологичен материал да има? Ако си е изтупал и изпрал тениската? При рязане с макетен нож, да не е клане на прасе, че да мята кръв?

Анонимен
Анонимен
28 август 2023 15:38
Гост

Това не е сериозно, разбирате ли? Какви са тези експертизи

Геро
Геро
28 август 2023 16:18
Гост

Има нещо гнило.

Анонимен
Анонимен
28 август 2023 15:38
Гост

Ще се влачите пак с години, докато обществото напълно забрави и после му пляснете на този една лека глоба и до там.

Анонимен
Анонимен
28 август 2023 15:37
Гост

Смешно е, че като няма билогичен материал и не е той. А кой е? Нали и жертвата казва, че е той. Има доказателства, че е той.

Льольо
Льольо
29 август 2023 8:01
Гост

Няма НИКАКВИ преки доказателства, че е той. Жертвата не го е посочила – деецът е бил с маска и тя ПРЕДПОЛАГА че е той. публичната информация не дава данни за нито едно пряко доказателство срещу него.

Brymbrym
Brymbrym
28 август 2023 14:45
Гост

Значи понеже по дрехите му нямало биологичен материал от жертвата и понеже стъпката от обувката на местопрестъплението не била негова, не е той извършителят. Гениални адвокати 🙂 Колко го одрусахте да му пуснете искане за изменяне на мярката едва след един месец от вземането на първоначалната и то въз основа на тия смешни „оневиняващи“ доказателства ? Това, че по някакви си дрехи, иззети напосоки от милицията от дома на обвиняемия, няма биологичен материал от жертвата, и че някакви си обувки, иззети на същия принцип, не съвпадат с оставената следа на местопрестъплението, не означава, че това не е извършителят. Защото може… Покажи целия коментар »

Бозьо Кифлев
Бозьо Кифлев
29 август 2023 7:51
Гост

Вземете и научете най-сетне, че човек се ражда с едни патъци и с едни дрехи, които не сменя цял живот. Това да не ви е пепелянка, която всяка година си сменя кожата…

Ясно е, че адвокатите трябва да си смучат от палците някакви оневиняващи твърдения. Очеизвадно е, че след като са стигнали до толкова абсурдни глупости, нямат нищо съществено за момента. Доводът на Вуте е железобетонен: „щом я не съм го видЕл, таково животно нЕма!“ Или доводите от детската градина: „никой не ме видя, нъцки!“ Нищо, че тук не става дума за надлъгване на мегдана, а за наказателно производство.

Льольо
Льольо
29 август 2023 8:03
Гост

Вината му трябва да се докаже БЕЗСПОРНО. Чакам да видя решението на първата инстанция и да видя безспорните доказателства за вината му. Той не трябва да доказва невинност, прокуратурата трябва да докаже извън всякакво съмнение, че именно той е деецът. До момента мисля, че по-скоро се провалят зрелищно.

Brymbrym
Brymbrym
29 август 2023 9:04
Гост

Мили ми Льольо, вината се доказва безспорно в съдебната фаза на процеса, а не в досъдебната.

льольо
льольо
29 август 2023 9:25
Гост

Аз за коя фаза на процеса говоря? Никой не коментира фарса по мярката за неотклонение. Там е ясна директивата – съдията не е луд да го пусне и да му се излее народния гняв. Нещата с решението ще се изяснят на горните инстанции – първата и тя както е честата практика ще постанови присъда според фейсбук настроенията. Обективно правораздаване ще има след това и ще стане ясно имало ли е и какви доказателства.