Интимна връзка представлява съвкупност от доброволни, трайни, лични, интимни и сексуални отношения между две физически лица от мъжки и женски пол, независимо от това дали споделят едно домакинство и чието възникване, съдържание и прекратяване не са обект на правно регулиране от друг закон. Трайни са отношенията с продължителност поне от 60 дни.

Това записа в Закона за защита от домашното насилие (ЗЗДН) Народното събрание и предвиди закрила по реда на този закон на хората, които се намират в интимна връзка, но не живеят заедно.

Измененията бяха приети на две четения в един ден, въпреки възраженията на „Възраждане“, БСП и ИТН. Дебатът по тях продължи над 6 часа.

Новата дефиниция беше предложена от Надежда Йорданова от ПП-ДБ. А по искане на БСП в нея беше записано, че интимната връзка може да е само между „физически лица от мъжки и женски пол“.

Отначало пленарната зала отхвърли предложението да се предвиди изрично, че подлежащите на закрила по реда на ЗЗДН отношения могат да са само между мъж и жена. Гласовете бяха 98 „за“ (30 от ГЕРБ, 2 от ПП-ДБ, 36 от „Възраждане“, 20 от БСП, 9 от ИТН и един независим), 89 „ против“ и 11 „въздържал се“. Но след това при прегласуване вотът се обърна – 110 „за“ (43 от ГЕРБ, 1 от ПП-ДБ, 36 от „Възраждане“, 20 от БСП, 9 от ИТН и един независим), 89 „ против“ и 2 „въздържал се“.

Както „Лекс“ писа, Йорданова заедно с лидерите на ГЕРБ и на ПП Бойко Борисов и Кирил Петков, Десислава Атанасова и Деница Сачева от ГЕРБ, Делян Пеевски, Хамид Хамид и Ертен Анисова от ДПС внесоха промени в Наказателния кодекс и ЗЗДН.

С промените в Закона за защита от домашното насилие се предоставя защита на живеещите в „интимна връзка“. За това понятие първоначално беше предложено следното определение: „Доброволен, относително траен, съюз между две лица, който възниква и съществува като фактическо състояние, без да е необходимо спазването на правно регулирана процедура и независимо дали лицата споделят едно домакинство, като водещ елемент е строго личният характер на техните отношения“.

След отправени критики към тази дефиниция, Йорданова представи пред пленарната зала новата редакция. Тя посочи, че го прави с цел по-голяма яснота и недопускане на злоупотреби и разширително тълкуване. Йорданова подчерта, че в ЗЗДН ще се запази фактическото съпружеско съжителство и към него ще се добави и интимната връзка.

С измененията в НК се предлага да се увеличи наказанието за средна телесна повреда. В момента то е до шест години затвор, а депутатите предлагат да е до осем години лишаване от свобода. С проекта се премахва възможността за лека телесна повреда да се осъжда на пробация. Както и за лека телесна повреда, изразяваща се в причиняване на болка или страдание без разстройство на здравето, глобата, която е едно от възможните наказания (наред с лишаване от свобода до шест месеца или пробация), да се вдигне на от 500 лв. до 1000 лв. (в момента е от 100 лв. до 300 лв.).

Измененията и ЗЗДН, и НК се обсъждат днес от депутатите на първо четене, заедно с предложения на Цвета Рангелова от „Възраждане“ за изменения в НК (виж тук). С тях се предлага да се предвиди минимум от три месеца затвор за наказанието за лека телесна повреда (именно такъв в минимумът по общите правила на НК). И двата проекта за промени в НК бяха приети от от депутатите на първо четене.

Първото четене на ЗЗДН

Петър Петров от „Възраждане“ пък заяви, че ще предложи друго определение за интимна връзка. „В него ще се посочва, че това са трайни взаимоотношения между пълнолетни лица от различен пол, които предпоставят последващо фактическо съпружеско съжителство, каза той.

В дебата беше замесена Истанбулската конвенция, бяха отправени обвинения, че се черпи политически дивидент от трагедията в Стара Загора, използвани бяха изрази като „политически проститутки“. Андрей Чорбанов от ИТН пък попита вносителите дали самият той се намира в интимна връзка. Костадин Костадинов се усъмни в протестите в защита на Дебора, защото много бързо били организирани и имали плакати.

„Проблемът с агресията и насилието, омразата и липса на справедливост е огромен. Протестът беше искрен, но протестът беше овладян и се появиха надписи „Искаме Истанбулска конвенция“. И протестът спря, защото гражданското общество няма да ви позволи да употребите гнева му срещу системата. Това, което предлагате, е вик на юридическа неграмотност и политически страх. Този текст не просто не помага на борбата с насилието, той го затруднява, защото първо трябва да докажеш интимна връзка. Създавате два процеса“, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

А след това добави: „Това е първият официален и законодателен пробив за узаконяване на еднополови връзки, за да се заобиколят Конституцията и Семейния кодекс. И ако стане, ще отвори вратите на много следващи стъпки“.

„Само джендъри са ви в главата“, репликира я Искрен Митев от ПП-ДБ.

„Дебора не беше в брак, не беше във фактическо съжителство, а в интимна връзка. И ако бяха приети промените, които предлагаме, тя щеше да получи закрила. Дебатът днес обаче показа колко просташки се мисли по тази тема“, каза Кирил Петров.

Тома Биков от ГЕРБ говори за култура, примитивизъм и ценностни нагласи и изтъкна: „През годните на сянка останаха много съдии, прокурори и полицаи, които не стават и поради некадърност, и поради корумпираност. Дебатът трябва да се проведе и в съдебната власт“. Той призова други институции да си измиват ръцете с Народното събрание и заяви, че с радост е видял, че хората протестират и пред съдебните палати, а не само пред парламента.

След над два часа дебат измененията в ЗЗДН бяха приети на първо четене със 144 гласа „за, 58 „против“ (БСП и „Възраждане“) и 9 „ въздържали се“ (ИТН и един от ГЕРБ).

И веднага второ четене

И тогава Надежда Йорданова предложи днес промените в закона да бъдат гласувани и на второ четене. Аргументите ѝ бяха, че са налице изключителни обстоятелства (както изисква чл. 77, ал. 2 от правилника на НС) с оглед целта на закона и обществените отношения, които се регулират и данните за домашното насилие. „Предложенията, които направих, са изцяло редакционни и такива могат да направят и колегите от „Възраждане“, каза тя.

Георги Свиленски определи това като безочие при заявки от другите групи да внесат промени в текстовете. „Недейте да изнасилвате парламента, упражнявате парламентарно насилие, моля оттеглете си предложението“, каза той.

Разпоредбата, на която се позова Йорданова, гласи: „Народното събрание може да реши по изключение двете гласувания да се проведат в едно заседание. Тази разпоредба се прилага само ако по време на обсъждането не са направени предложения за изменение или допълнение на законопроекта“.

Мнозинството в пленарната зала прие законопроектът да се гледа днес и на второ четене. Следва да се отбележи, че през 2010 г. (пълния текст на решението виж тук) Конституционният съд прие: „Недопустимо е в случаите, когато при обсъждането на законопроектите на първо четене в постоянните комисии или в пленарната зала народни представители заявят недвусмислено, че възнамеряват да упражнят правото си да внесат предложения по отделни текстове за второто четене, да се пристъпва към второто гласуване в същото заседание. При осъществяване на процедурата за гласуване на законопроект на две четения в едно заседание (чл. 88, ал. 1, изречение второ от Конституцията) при всички случаи следва да се даде възможност на народните представители да формулират предложения по текстовете на законопроекта, когато изразят желание за това“.

По време на дебата на второ четене Георги Свиленски попита Йорданова дали ще се съгласи вместо „две лица“ в дефиницията да се запише „мъж и жена“. „Всяка парламентарна група може да направи предложение и то да бъде обсъдено в залата“, отговори му тя. А след като Цвета Рангелова от „Възраждане“ изчете решението на КС, Йорданова каза: „В този случай считам, че са налице изключителни обстоятелства. Нека да оставим Конституционният съд да реши“.

След отговора ѝ Свиленски заключи, че се цели узаконяване на еднополовите бракове и нарече законопроекта позор.

„Явно защото хомосексуалните двойки се изпопребиват, затова приемаме това определение“, каза пък Тошко Йорданов от ИТН. И зададе въпроса дали ако мъж поддържа връзка с проститутка, ще е налице защита на домашно насилие.

Андрей Чорбанов пък попита „виртуално-дигиталната връзка брои ли се за контакт“.

При една от почивките на многочасовото заседание записът от излъчването му хвана скандална реплика на Вежди Рашидов от ГЕРБ на изключени микрофони в разговор с със зам.-председателите на парламента Росица Кирова и Никола Минчев. Рашидов казва на Кирова и Минчев:

Какво чешеме езиците? Всички к**ви се събудиха да се сетят след 15 години, че са изнасилвани, като оня американския режисьор, дето го направиха на маймуна

Малко след това в позиция, изпратена до медиите, Рашидов поднесе извинение: „Извинявам се за изречените от мен думи днес по време на почивката на пленарното заседание. Давам си сметка, че използваният от мен език е недопустим, особено в настоящия дебат и момент. Още веднъж моля за извинение пред цялото българско общество и всички жертви на насилие“.

 

119
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
08 август 2023 13:14
Гост

Въобще този неграмотен паветен фолклор върху ЗЗДН и други нормативни актове, не следваше да се допуска.
На защита по този закон следва да имат право всички лица, без никакви описателни характеристики, които търпят насилие от близки – съпрузи, съжителстващи, деца, родители и др., с които се живее в едно домакинство. Без значение колко време, и без значение имат ли „интимни връзки“ по между си или не.

Анонимен
Анонимен
08 август 2023 16:22
Гост

А кому е нужно въобще да се издига на пиедестал домашното насилие???

---
---
09 август 2023 9:20
Гост

Вие ЗЗДН чели ли сту го ? Или не се налага. Пишете си където сварите. Днес напишете нещо за космоса , ако искате. Също толкова полза ще има.

Кратко и ясно
Кратко и ясно
08 август 2023 12:13
Гост

comment image

Още по-кратко и още по-ясно:
Още по-кратко и още по-ясно:
08 август 2023 16:23
Гост

Бягай на друго място да си заработваш центчетата.

Байрактар
Байрактар
08 август 2023 21:38
Гост

Как ви мразя скапани джендъри.

Анонимен
Анонимен
08 август 2023 12:13
Гост

Формулировката е лоша.Всяка интимна връзка е лична, всяка сексуална връзка е интимна, защо са всичките тези работи събрани заедно сега.Срокът е безумен, нещо като праг на същественост на връзка се дефиниира, срок на годност на флирта.Едномесечно фактическо съжителство подлежи на защита, 59 дневна интимна връзка – не. Всяко ново начало идва от края на друго начало, е казал Сенека.Внимателно с броенето на срокове. Може би не винаги животът трябва да се дефинира като обществено отношение.Един преподавател по наказателно право, Бог да го прости, дефинира живота като съвкупност от обществени отношения.А по -точни и по общо понятие, което да обхване и… Покажи целия коментар »

---
---
09 август 2023 9:28
Гост

В 98%от случаите на престъпления няма свидетели , но това не е повод за включването им в ЗЗДН. Теоретизирането Ви не обосновава необходимост. Защита има в много аспекти и не всяко хапче е за всички или да едновременен прием.

мнение
мнение
08 август 2023 10:56
Гост

ЗЗДН се отнася до насилието в дома. Поради спецификата на отношенията в семейството, няма свидетели, които да установят какво се случва когато двамата съпрузи или партьори останат сами. Именно затова едно от основните доказателства за насилие е декларацията от пострадалия. Като разширяваме обхвана извън дома какво точно правим? Как ще доказваме например, че двама колеги са оставали в офиса след работно време, за да се насладят на ласките си и това се е случвало повече от 60 дни? Липсата на камери и свидетели в офиса ще ни докара до задънена улица, защото ответникът ще оспорва наличието на интимна връзка по… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
08 август 2023 11:17
Гост

Оплакванията са сходни с тези при приемането на тълкувателното решение за разширяване кръга от лица, имащи право на обезщетение за неимуществени вреди от чужда смърт – не може да се докаже, затова няма смисъл. Приемете, че текстът е създаден за случаите, в които може да се докаже. Останалите искания очевидно няма да бъдат уважени. Ако го няма този текст, без защита биха останали лицата и в случаите, в които връзката може да се докаже.

мнение
мнение
08 август 2023 12:04
Гост

Защо биха останали без защита при положение, че има наказателен кодекс? ЗЗНД е специален закон, защото за основателността на молбата и санкциите срещу извършителя не се изисква пълно и главно доказване. Няма и как да е иначе, защото в дома обикновено не присъстват свидетели. Именно затова деянието не е престъпление, при което се изисква то да се докаже по безспорен начин. След като насилието не е извършено в общото жилище, значи доказването му ще е по-лесно. Слушах обсъжданията в НС и ми направи впечатление, че законотворците ни не правят разлика между престъпление и деяние по ЗЗДН. Нинова се възмущаваше, че… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
08 август 2023 12:18
Гост

Абстрахирам се от незнанието на народните представители, то е видно не само от тези конкретни обсъждания. Извън НС все още има немалко хора, които знаят каква е разликата между мерките по ЗЗДН и наказателната отговорност по НК и тя е, че ЗЗДН предоставя защита на жертвата, а НК – наказание на дееца. Двете са паралелни, затова наказателната отговорност по НК не е аргумент за непредоставяне на защита по ЗЗДН, ако едно и също деяние съставлява и престъпление и форма на домашно насилие.

Още по-кратко и още по-ясно:
Още по-кратко и още по-ясно:
08 август 2023 16:26
Гост

Само че, колега, районните съдилища уважават всякакви глупости по ЗЗДН, като се позовават единствено на декларацията. Тука е проблемът. С едно голо деклариране ответната страна е винаги прецакана.

Анонимен
Анонимен
08 август 2023 18:30
Гост

Вярно е, но за „интимна връзка“, така както е дефинирана, само декларацията няма да стигне.

Анонимен
Анонимен
08 август 2023 10:33
Гост

Върховен цинизъм на лакейната посолствена върхушка.
И текстът няма нищо общо с правото, и процедурата е гаф от всякъде. Даже не става въпрос само за въпросните 60 дни – съчинени незнайно от кого в какво ментално състояние. Вижте първото изречение преди този недорасляк. И помислете след като СК урежда брака то като как се третира насилието в семейството – истинското такова, уредено съобразно нормите на Кодекса.
Недопустим текст, приет при съществени процесуални нарушения.

Анонимен
Анонимен
08 август 2023 10:52
Гост

Колега, звучите като бланкетна въззивна жалба. Какво точно му има на първото изречение от определението и с какво то засяга съществуващата от години защита на лицата, намиращи се в граждански брак помежду си, и членовете на техните семейства?

Анонимен
Анонимен
08 август 2023 13:09
Гост

Хайде да почетем конкретен тест, т.к. и Вие пишете общо: „Интимна връзка представлява съвкупност от доброволни, трайни, лични, интимни и сексуални отношения между две лица, независимо от това дали споделят едно домакинство, и чието възникване, съдържание и прекратяване не са обект на правно регулиране от друг закон.“ Значи по смисъла на тази пародия, ЗЗДН, не е „интимна връзка“ тази, чието “ възникване, съдържание и прекратяване“ са обект на правно регулиране от дрег закон. Напр. СК. Пак ще се стигне при този опит за формулиране, до ТР, което да поясни, дали не са изключени от обхвата последните. Формулировката, чисто граматично, е… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
08 август 2023 18:37
Гост

Обект на правно регулиране от СК е бракът. Бракът не се включва в понятието „интимна връзка“, защото защитата на съпрузите и бившите съпрузи от домашно насилие е изрично уредена в ЗЗДН отделно от интимната връзка. Не виждам какво има да се тълкува поне що се касае до брака.

Анонимен
Анонимен
08 август 2023 19:38
Гост

Брачните отношения се регулират в СК. Е ли са сега те под въпросната куца норма като „интимна връзка“ или не са? На формулировката и непълолетен се смя тази сутрин. Е, човекът е четящ, с висок резултат от НВО по БЕЛ, не е народен представител – певач.
Нормата е повече от неграмотна. Направо е безумна.
Така не се съставят правни норми. Да си бяха минали с обсъжданията между двете четения, можеше и филолог да им го обясни. Но май като гледам – няма смисъл. И тя ще да е одобрена от посолството. А там български не говорят.

Анонимен
Анонимен
08 август 2023 10:11
Гост

Прави са от ИТН да твърдят, че ЗЗДН не въвежда превенция на насилието. Комични станаха напъните на ПП-ДБ да пробутат аналог на джендърските разпоредби в ИК през националното законодателство. ЗЗДН – много шум за нищо.

Реална превенция за насилие се въвежда с НК. Долен праг от 3 месеца за лека телесна е превенция както за насилници, така и за безотговорни съдии. Би трябвало и за другите увреждания да има долен праг, а и възможността на съдиите да лавират да се ограничи още повече.

адвокат от САК- оригиналът
адвокат от САК- оригиналът
08 август 2023 9:45
Гост

Възражението ми е срещу тълкуванието на думата “трайно“.Да, законодателят е длъжен да го изтълкува, но се чудя откъде им хрумна това “60 дни“.Както и да е, след вокацио легис този законопроект става закон и следователно, ще се правоприлага с тълкуванието, описано от неговият автор- НС.

Юрист
Юрист
08 август 2023 1:50
Гост

Много се усложняват нещата, никой не вижда полза реално, но – това е положението.

Анонимен
Анонимен
07 август 2023 22:23
Гост

Грантаджийско престараване. Накрая какво излиза- че в интимната връзка трябва да се пазят. Да таковам такава връзка.. Вежди е прав, даже ще допълня- какво прави парламентарното сборище, урежда отношения между пеперудки и сутеньори ли?

Да живей борбата с престъпността!
Да живей борбата с престъпността!
07 август 2023 21:53
Гост

Значи 59 дни, бой, еване, пълна програма от XXL, стригане и други „екстри“, след това „Чао“, почваш нова интимна връзка и всичко си е Ок!

---
---
08 август 2023 6:13
Гост

Тези 59 дни имаш други варианти за защита. Ако сте юрист , трябва да ги знаете , а не да профанизирате. Но не сте юрист. Никой не иска да ви слуша бедния речник и си пишете тук.

Скрий се!
Скрий се!
08 август 2023 11:06
Гост

Ти къде завърши юризъм бе отворкото с тиретата? Имало други варианти! Има, за „юристи“, като тебе, които жив насилник не са виждали, а ако видят забравят от страх всички варианти за защита! Ако бяхте ефективни всички такива разбирачи, юристи като тебе, подобни случаи нямаше да има, а ако има, щеше да има наказани, но явно не е така, затова не се пени! Нищо не става от „правосъдието“ ти!

Анонимен
Анонимен
07 август 2023 21:06
Гост

Днес е хубав ден за българската демокрация!

Със 131 гласа „за“ парламентът отхвърли ветото на президента Румен Радев върху Закона за съдебната власт.

Рашидов каза на глас това, което си мислят хората.

Кокорий
Кокорий
07 август 2023 21:23
Гост

Не съм съгласен. Защо не легализираха интимна връзка на мъж с мъж? Моята продължава много повече от 60 дни.

Има още!
Има още!
07 август 2023 21:27
Гост

„Депутатите решиха интимната връзка е между лица от мъжки и женски пол…“

Адмирации за което.
Станишев и Вигенин не са в интимна връзка.
За Гуглена и Кики не е ясно.

Анонимен
Анонимен
07 август 2023 22:25
Гост

А как Ви се струва за Кокорчо и Специ, там ясно ли е, или е многовекторно?

Юрист-гей
Юрист-гей
07 август 2023 20:52
Гост

Аз съм си добре. :). Не си падам по жени, следователно не ме касае.

Колега
Колега
07 август 2023 22:29
Гост

И аз гласувах за ПП-ДБ 😉

Законът е противоконституционен
Законът е противоконституционен
07 август 2023 19:23
Гост

Надето Йорданова, уж блестящия юрист от уж радетелите за законност и демокрация ППДБ, предложила и всички решили да нарушат Конституцията като при направени недвусмислени заявки за предложения между двете четения, претупали закона още днес. Ко се намери кой да сезира КС – този зкон отива в канала. Толкова за гениалните юристи на промяната. Изгаврихте се с всички жертви на насилие, които чакаха прецизен и работещ закон.

ПП - Продължаваме падението
ПП - Продължаваме падението
07 август 2023 19:15
Гост

Лекс, ИЗЛАГАТЕ СЕ! Що за акценти в уж правен портал? Кажете нещо за потресаващата законодателна техника на управляващата НЕкоалиция (сглобка), за погазването на Конституцията и ЗНА при приемането на този закон, за пълната липса на полезност на тези изменения, за популизма и юридическата нищета на уж харвардските възпитаници. Жълти сайтове има стотици.

анонимен
анонимен
08 август 2023 7:56
Гост

Ти пък чети – цитирана е и практика на КС, която е повече от ясна

Анонимен
Анонимен
07 август 2023 19:03
Гост

Не знам кво е казал Вежди, но е факт, че джендърската схема не мина.

Анонимен
Анонимен
07 август 2023 20:47
Гост

Да не повярваш, че от БСП излязоха най-разумните.

„Булгар, булгар!“
„Булгар, булгар!“
07 август 2023 18:51
Гост

comment image

Наблюдател
Наблюдател
07 август 2023 19:04
Гост

Много скоростно си нащракахте плюсовете 🙂 От 18:51 до 18.56 четири самохаресвания.. Че и картинка качена, в това време. Чл. 57 и следващите от Закона за здравето.. параноидна шизофрения, съчетана с гневно-маниен синдром.

Анонимен
Анонимен
07 август 2023 20:48
Гост

Абе тая смешна картинка да не е от някой сайт, като тоя на Иво Минджев?

Байрактар
Байрактар
08 август 2023 11:16
Гост

Как ви мразя джендърите мръсни.

Анонимен
Анонимен
07 август 2023 18:45
Гост

Брей, намери се депутат, да каже истината, чак не е за вярване.

„Булгар, булгар!“
„Булгар, булгар!“
07 август 2023 18:49
Гост

Истината, която обединява всички неандерталци, обичащи да се бият в гърдите като истински мъже, българи и националисти.

Американски грантове
Американски грантове
07 август 2023 19:10
Гост

„Истината“, която обединява безработни палячовци.

Да живее кОлтурата!
Да живее кОлтурата!
07 август 2023 18:03
Гост

Вежди Рашидов беше 2 мандата министър на културата. За подобни и още по-големи изцепки на „началника“ му от Банкя въобще няма да споменавам. Има ли учудени при това положение защо културата на средностатистическия българин е на това ниво?

woW
woW
07 август 2023 17:53
Гост

Този ще изока още много пъти много други подобни изцепки – преди да се сетят лидерите на тази организация, че присъствието му в тази сграда е тотал щета за репутацията им. Извинения тук няма да помогнат, понякога трябва и оставки да се дават.
Европейско развитииеее!!!

Вежди Рашидов
Вежди Рашидов
07 август 2023 17:01
Гост

Всички ку*ви се сетиха, че са били изнасилвани

Анонимен
Анонимен
07 август 2023 17:22
Гост

Типичен висш партиен функционер на ГЕРБ. Може да е тъп, но за сметка на това – пълен простак.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
07 август 2023 17:34
Гост

Абе , че е прост и груб, ясно, ама не е като да не е прав, а хората, които говорят истината са дефицит в политиката

Анонимен
Анонимен
07 август 2023 17:51
Гост

Точно и на място го го е казал Веждито. Айде сега да дефинират и интимна връзка американските мекерета в парламента, първа целувка ли ще броят за начало, първи коитус ли, докато подменят конституцията. А тук да се включи оня трол пак с изтърканите простотии за рашистите и путлер и да си набие 20-30 минуса и плюса.

Манипулатор
Манипулатор
07 август 2023 16:56
Гост

Според мен срокът трябва да е девет седмици и половина.

абе що не направо 9 месеца
абе що не направо 9 месеца
07 август 2023 17:21
Гост

ако има резултат, което ще е безспорно доказателство – има интимна връзка, ако няма резултат – няма и интимна връзка.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
07 август 2023 16:33
Гост

Лекс сега сменят акцента на статията с цитат на Рашидов, за да замажат гафа на Русото Наде, типично в либерален стил, сега фокусът на скандала ще се измести в съвсем различна посока от правния капацитет на ППДБ. Да живят свободните медии..

Смех
Смех
07 август 2023 16:46
Гост

Мчи те болшевиките на Байдън, Киро, Асен и Ицо, са си сподвижници на Моника Люински.

А Рашидов каза на глас това, което много хора си мислят.

Проскубания гербераст
Проскубания гербераст
07 август 2023 17:00
Гост

За нас герберастите фокусът винаги трябва да е върху реални и имагинерни издънки на ПП и никога върху безбройните такива на бога-тиква и всички знайни и незнайни калинки!

Анонимен
Анонимен
07 август 2023 17:52
Гост

А за нас – ППДБЛГБТ, е важно да се надупим на посолството, че оттам идват не само директиви, ами и парички.

Анонимен
Анонимен
07 август 2023 18:05
Гост

На нас – троловете пултерасти, посолството на Мутрофанова ще ни спре копейките, ако не пишем пълни глупости по форумите.

Йорис към посолството
Йорис към посолството
07 август 2023 18:40
Гост

А на мен ще ми спрат центовете, ако нямам поне 20 поста тука и не употребя „путлер“ в няколко варианта минимум. А, и ако не слагам поне 20-30 минуса и плюса според директивите на посолството.

Истинското посолство
Истинското посолство
07 август 2023 18:47
Гост

Ти си джендър бе! Разкрит си! Към посолството няма йористи! 5 копейки на пост е казала Мутрофанова и няма значение ако ще и руския патриарх с ролекса да си! В Белене веднага!

Кирчов йорис
Кирчов йорис
07 август 2023 18:54
Гост

Няма, разбира се, на „Козяк“ сме само 1-2 тролчета 🙂 Ни йористи, ни юристи. Само папагали. Тук ли е Вашия ресор, колега, да си разпределим задачите?

Радев
Радев
07 август 2023 15:57
Гост

Понятието „интимна връзка“е противоконституционно, то противоречи на правната норма на чл.32,ал .1 от основния закон. Има неща, които не могат да се регулират от правото, това са личните отношения личната неприкосновеност, личния живот. По тази логика, да нормират и мисленето, желанията, фактическия интерес, любовта, секса- или липсата на такъв- и пр. неправни категории.Едно време Партията- с главно „П“- се намесваше във всичко, сега се намериха „законодатели“ с ограничено мислене-ако изобщо имат такова- които заместват Партията. Това са неправни , метаюридически, нелогични и безсмислени действия.Правото не е нито партия, нито църква, за да се меси в личния живот и да казва… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
07 август 2023 16:53
Гост

Радев го раздава сталинист, а ПП-ДБ са болшевики. В тази двойка положителен герой няма. Само раздухват рейтингите си взаимно.

Ако вземеш парче от идеите на Радев и парче от идеите на ПП-ДБ, може и да се получи нещо читаво. Като цяло обаче, нито Радев, нито неговите шарлатани стават.

Незнайко
Незнайко
07 август 2023 15:14
Гост

А ако се сключи договор с даден субект/субекти (независимо от пола) за ползване само на сексуални услуги срещу заплащане, това брои ли се за интимна връзка? Може отклоненията от договореното да се смятат за насилие или е налице неизпълнение и може да се претендира само неустойка, евнтуално обезещетение?

Чавдар
Чавдар
07 август 2023 14:49
Гост

Това не е единствената тема, по която се мисли просташки.

Анонимен
Анонимен
07 август 2023 14:42
Гост

Е, много е 60 дена, мисля, че 45 е добре.

Чочо
Чочо
07 август 2023 14:37
Гост

Напълно одобрявам дефиницията на Петър Петров.

Анонимен
Анонимен
07 август 2023 14:35
Гост

Чакайте малко, защо трябва телесната повреда да е в условията на дом.насилие. Достатъчно е да се установи извършителя, действието, увреждането и причинно следствената връзка. Не е неоходимо това напъване. Друг е въпроса за защита на хомосекс.партньори в Закона за защита от дом.насилие. Това може просто така да се дефинира и толкова.

Димитър
Димитър
07 август 2023 15:20
Гост

Защото искам да те видя по служба и в условията на нейз. Отбрана,как ще ти осъдят протестното …. Не разбрахте ли ,че има професии,където споровете не работят и има нужда и от физ сила евентуално. После какво ще ме съдиш, че съм си свършил работата ли?! Я се стегнете,света не е цветя и рози.

---
---
07 август 2023 14:24
Гост

Когато преди половин година „Анемус“ , обирачи на пари , обясняваха същото по повод на жената , убита от колега , с когото е имала само сексуална връзка (двамата работещи в мобилен оператор) мълчахте. А „Анимус“ тогава дори не я бяха посъветвали да пусне жалба до полицията.
Сега , като четете същото предложение се правите на силни.

Лазар
Лазар
07 август 2023 14:35
Гост

Двойният аршин отново.

Байрактар
Байрактар
07 август 2023 14:10
Гост

Добре, ама само работни или броим почивните дни? Как тече срокът? Може ли да се прекъсва, спира и възобновява? Напр. ако изкарат една седмица и после я зареже, но 2 месеца пак се съберат нов срок ли започва да тече или си караме със стария? А и свидетли ще трябват сигурно. Колко човека трябва осигурят в спалнята си преди да започнат интимната връзка? По документи ще може ли да се уточнява срокът?

Боже, Боже, прибери си вересиите….

Водно колело
Водно колело
07 август 2023 14:09
Гост

В календарни или в работни дни ще се броят?!?

Скромник
Скромник
07 август 2023 13:09
Гост

Първо се изпляскали на случаен принцип. След един месец се срещнали и се залюбили. Кое ще е началото на 60-дневия срок?

Анонимен
Анонимен
07 август 2023 12:59
Гост

Абе това „чудо“ как ще се установява и доказва в съда, че вече звънят много хора да си търсят защита по тоя ред

Анонимен
Анонимен
07 август 2023 12:57
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Анонимен
Анонимен
07 август 2023 12:53
Гост

На мен пък ми се струва изключително разумно, защото ще придаде повечко динамика в личните отношения, които по някой път се развиват изключително бавно /основно по вина на жените/. С тази гениална дефиниция, вече ще трябва до 59-тия ден /като си подсигуряваш за това съответните свидетели предварително/ да я пробваш за се..кса, дали носи на бой, пере ли, готви ли, шъта ли?!? Ако става – добре, заслужава си след 60-тия ден да прерасне в интимна връзка. Ако ли не – следващата и така, докато намериш нещо, дето да те устройва. Така, че вероятно е почерпено от личния опит на Киро,… Покажи целия коментар »

Смех
Смех
07 август 2023 12:26
Гост

„Интимната връзка трябва да е 60 дни, за да има насилие“…

Ако садистите не са в интимна връзка с жертвата, насилие НЯМА…

Бах това КРИВОсъдие.

Анонимен
Анонимен
07 август 2023 12:19
Гост

Защо трябва да има конкретен срок? Не трябва ли да се предостави на съда да направи конкретна преценка за всеки отделен случай?
Според мен и един ден интимна връзка е достатъчна, за да се предостави закрила.

---
---
07 август 2023 13:03
Гост

Очаквайте злоупотреби с този закон. Всеки зарязан и нежелан ще бъде „насилен“ (психически или физически) от нежелаещия го. Ще започнат и любовтиците да се жалят. За да разведат най-сетне партньора. .. Атрякция. И защо тогава този закон е за ЗАЩИТА ОТ ДОМАШНО НАСИЛИЕ. ? Тук вече не пишат юристи , а лаици и популисти. Очаквам някой в чата да предложи сърдечни болести да се лекуват с капки за нос и да получи поне поне 36 лайка за 20 минути.

най-добре е
най-добре е
07 август 2023 13:17
Гост

Друг е въпросът, че някои колеги не могат да мислят с главите си, а чакат всичко изрично да им е написано или поне изтълкувано. Лично аз, понякога съм прилагал ЗЗДН и за трайни интимни връзки, без лицата да се живели в едно домакинство. Т. е. и при сега действащата уредба съм преценявал според случая и когато е било необходимо, съм предоставял защита.

Анонимен
Анонимен
07 август 2023 12:06
Гост

ЗЗДН фингира ,че насилникът е мъж. Преди време познат беше подложен на странно поведение от жена. Тя се появяваше редовно и в продължителен период от време около блока и квартала където живее познатият, без да има каквото и да е работа там-не живее, нито работи наблизо. Формално няма, а и е недоказуем психически тормоз, няма преследване-защото всеки може да бъде където си иска, няма заплахи, няма връзка-каквато и да е, а само странно демонстриране на личното присъствие близо до чужд дом.

аха
аха
07 август 2023 13:18
Гост

в този случай не е зле познатият ти да иде да се прегледа при психиатър, може да има някаква форма на параноя…

Анонимен
Анонимен
07 август 2023 13:35
Гост

може да е търсила „интимна връзка“ бре.. .твоя познат що се дърпа

Съвет, непоискан
Съвет, непоискан
07 август 2023 14:51
Гост

Пълен ignore към изкукалата. А тя като обикаля около дома на твоят познат-дано пък намери каквото търси. Все пак-не е зле с телефона да има и снимки от различни времеви периоди на това,че се появява близо до мястото, където е адресът му, а да не е само дума срещу дума.

Анонимен
Анонимен
07 август 2023 11:54
Гост

Легалната дефиниция най-вероятно е разработена в легнало положение, навярно в някоя таванска квартира или мансарда точно под звездите. Майтапа на страна, но ЮФ начело с проф. Близнашки, досежно конституционното право, е подготвил блестящи юристи в ПП. Дерзайте от промяната, всеки ден се доказвате като професионалисти.

Албакърки
Албакърки
07 август 2023 11:47
Гост

Ясно, е.еш 59 дни и хвърляш…

провинцията
провинцията
07 август 2023 11:45
Гост

Тази легална дефиниция е изработена лично от Кирил Петков

Проскубания бухал
Проскубания бухал
07 август 2023 14:24
Гост

По-вероятно е да е Лена, ама като гледам Мис Пиги я предлага.

Проскубаната тиква
Проскубаната тиква
07 август 2023 14:36
Гост

Баце няма такива проблеми. Докато беше премиер в резиденцията му водеха все различни проститутки. Което е повод за гордост на всички проскубани проститутки.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
07 август 2023 15:38
Гост

И сега нищо не се чува от шума на пералнята, че и Шиши също ще излезе бял с аромат на рози.

Анонимен
Анонимен
07 август 2023 11:43
Гост

Не ми се вярваше, че са чак толкова тъпи, а те били още по-тъпи.Барем един магистрат да бяхте питали, как се доказва в един процес някакъв факт…..

Анонимен
Анонимен
07 август 2023 11:41
Гост

Протестъри неграмотни, стига сте барали със скверните си пръсти материя, от която хабер си нямате!
Взимайте си грантовете там и поне не доо.ирайте положението със законите. Че предците ви от гроб достатъчно боклук сътвориха по въпроса. Няма нужда от повече.

---
---
07 август 2023 11:52
Гост

Към горния коментатор : Не сте юрист. Елементарен език , а и акъл давате , пък и сам се и лайквате.

Анонимен
Анонимен
07 август 2023 12:08
Гост

Езикът е напълно съответен на нивото на законодателите и нормотворчествоно в момента.
А по отношение на предложението, конкретно, е направо мек, паветнико.

---
---
07 август 2023 15:58
Гост

Ако претендирате , че имате ниво , няма да си търсите повод да демонстрирате семплия си речник . С нищо не ориентирате , че имате качества и то на юрист , какъвто НЕ СТЕ. Юристите обсъждат , а не клеймят.

Анонимен
Анонимен
07 август 2023 11:38
Гост

Ужас.

Анонимен
Анонимен
07 август 2023 11:38
Гост

Скандални са тези 60 дни. Това са 2 месеца. Преди това има право да я малтретира ли?

Проскубания бухал
Проскубания бухал
07 август 2023 11:44
Гост

Да, после минава на следващата, в динамичен свят живеем

---
---
07 август 2023 11:56
Гост

Не, апропо. Има и други форми на защита. Ако сте юрист -трябва да знаете. Аз мисля , че този закон трябва да спре да се „разтяга“ . А не е и лошо всеки да мисли в какви отношения влиза, не мислите ли.

Анонимен
Анонимен
08 август 2023 7:27
Гост

Всъщност има ситуации без защита, драга апропо. Примерно(напълно теоретично-как иначе)-когато жена демонстративно се появява близо до мястото където живее мъж, и това продължава дълго време-повече от година. ЗЗДН- е неприложим по дефиниция, защото няма никакви лични отношения. „Други форми “ на защита по други закони няма-няма заплахи, въпросната с обсесията е леко изкукала , но-очевидно- безопасна, не е забранено да е постоянно из квартал в който няма работа, но демонстрира присъствието си около и близо до блока на друго лице, и това-в продължителен период от време. Единствения вариант е пълен ignore-какъвто съвет беше даден, и което се спазва като поведение,… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
07 август 2023 12:57
Гост

…или Тя да го малтретира- не бъдете сексисти

олигофрени, сър
олигофрени, сър
07 август 2023 13:23
Гост

трябва да има някаква относителна трайност на интимната връзка, но наличието на такава следва да се остави на преценката на съда, а не да се определят категорични срокове.

Анонимен
Анонимен
07 август 2023 11:38
Гост

Мизерия. Дано корегират предложението

Анонимен
Анонимен
07 август 2023 11:37
Гост

Страшни капацитети, няма що…

Анонимен
Анонимен
07 август 2023 11:37
Гост

Кога започват да текат тия 60 дни? Защото никой не подава официални документи, че започва интимна връзка. От само среща и флирт до първи секс може да минат 5-10 дни. Това брои ли се? Къде изобщо се записва и брои или тия дни ще се доказват със свидетелски показания. Кога се е изфукал мъжа, че е правил секс и мацката кога е споделила на приятелка?

Проскубания бухал
Проскубания бухал
07 август 2023 11:45
Гост

Три дена след дефлорацията по аналогия с vacatio legis, за да има възможност обществеността да се запознае с настъпилите промени в отношенията.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
07 август 2023 11:54
Гост

А ако вече е „втора употреба“, 60-те дена започват да текат ex nunc от датата на публикуването на обявлението в неофициалния раздел на Държавен вестник. Мисля, че е редно да се предвидят и санкции за неизпълнение на задължението за осведомяване на гражданите, защото все пак не трябва да се отнема правото на иск от трети добросъвестни лица, произтичащо от обнародването на събитието, което действие може да се дискутира дали е с конститутивен или констативен ефект, но съм убеден, че съдебната практика ще изчисти въпроса с нарочно тълкувателно решение. Аз бих предложил да се предвиди и публичен регистър, аналогично с търговския,… Покажи целия коментар »

Tony
Tony
07 август 2023 11:37
Гост

Просто не ми е по силите да чета тази легална дефиниция …

Анонимен
Анонимен
07 август 2023 11:36
Гост

На чиновника му дай да брои дни и срокове. Ако е станало насилието на 59 ден, последиците ще са други?

Анонимен
Анонимен
07 август 2023 11:35
Гост

Ще имат много да се обясняват за тия 60 дни, защото е безумно

Анонимен
Анонимен
07 август 2023 11:35
Гост

Как ще се докажат тия 60 дни? Къде ще се отчитат?

Проскубания бухал
Проскубания бухал
07 август 2023 11:35
Гост

Някой да им каже да се спрат с глупостите, сериозно говоря.

Анонимен
Анонимен
07 август 2023 11:29
Гост

Прозира тук законодателния капацитет на кадрите на СУ – Лена, Миро, Никола, Стою. Гордост за преподавателския колектив. Надявам се скоро да изнесат открита лекция за да попият студентите от опита и знанията им.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
07 август 2023 11:38
Гост

Въпросът е понеже изглежда има кумулация, дали под лични се разбира преки и презервативът може да се квалифицира като (предпазен) елементи опосредяващ връзката?
П.С. Жалко, че орязаха потенциалните претенции на жриците на любовта за насилие срещу тях от редовните им клиенти, но не се знае 60 дена са само 2 месеца, а и ако има абонаментен план.

Проскубаната тиква
Проскубаната тиква
07 август 2023 14:38
Гост

Нищо не разрибат тези ПП. Върнете ни Барни Ръбъл, който е гордост за цялата правна общност по света и у нас, не само за ГЕРБ – йористи.

Йорист
Йорист
07 август 2023 11:27
Гост

Free trial – първите 60 дни можете да имате спокойно интимни отношения и да я биеш, да видиш колко държи, после вече не. Срам ме е, че съм гласувала за тези индивиди. А тях самите не знам как не ги е срам и не са се скрили още. Да си махнат мазните пръсти от законите ни, некадърици!

Анонимен
Анонимен
07 август 2023 12:47
Гост

Ем кой ти е виновен/виновна, че си тъп/а и си гласувал/а за ПП, като беше видимо от самолет, че не стават за НИЩО, още от самото им пръкване. То трябва малко акъл не само по правни въпроси.

ПП са юридически наследници на Барни Ръбъла
ПП са юридически наследници на Барни Ръбъла
07 август 2023 11:20
Гост

ПП са позор. Дъно няма юридическата им немощ. Уж гениалната им дефиниция вече има нужда от ремот, с който само става още по-нелепа. Спрете се!

ГЕРБ - йористи
ГЕРБ - йористи
07 август 2023 14:39
Гост

Барни Ръбъл и Каскета са нашите икони! Гордността на България по целия свят!