Павловият иск не прекъсва и не спира давността за вземането, прие състав на Върховния касационен съд (ВКС) в решение за развитие на правото (пълния му текст виж тук).

Още това първо решение по чл. 290 ГПК по въпроса, породил противоречива практика на съдилищата от първите две инстанции, показа ясно, че и сред върховните съдии има разделение по него. Председателят на състава и докладчик по делото Жива Декова го е подписала с особено мнение, тъй като не споделя тълкуването на колегите си, формирали мнозинство – Александър Цонев и Филип Владимиров.

Казусът, по който е тълкуването, е класически случай, в който кредиторът предявява Павлов иск. Най-общо – той има изпълнителен лист за вземането си, но не може да го събере, тъй като длъжникът няма секвестируемо имущество. Заради липсата на имущество, към което да се насочи принудителното изпълнение, дълго не са извършвани изпълнителни действия, а производството пред частния съдебен изпълнител е прекратено поради настъпила перемпция.

Длъжникът завежда отрицателен установителен иск по чл. 124 ЗЗД и в хода на делото кредиторът предявява иск по чл. 135 ЗЗД, с който иска дарение на длъжника към децата му (на недвижим имот) да бъде обявено за относително недействително спрямо него.

Първите две инстанции по делото – районният и окръжният съд в Плевен, уважават иска и отхвърлят възражението на длъжника, че в хода на процеса вземането е погасено по давност (близо две години след предявяването на иска по чл. 135 ЗЗД).

Мнозинството: Процесът по Павловия иск не е за вземането – давността тече

Делото стига до ВКС и той го допуска до касация, за да отговори на въпрос, по който не са се произнасяли върховни съдии: „Предявяването на иск по чл.135 ЗЗД прекъсва ли давността за вземането, с което ищецът се легитимира като кредитор в производството по този иск?“.

Върховните съдии Александър Цонев и Филип Владимиров дават своето лаконично, но категорично тълкуване: „Съгласно чл.115, ал.1, б.ж ЗЗД давността се спира, докато трае съдебният процес относно вземането. Давността се прекъсва, когато предявеният иск относно вземането бъде уважен (чл.116, б.б ЗЗД). Нормите за прекъсване и спиране са императивни и изключителни и не могат да се тълкуват разширително и да се прилагат по аналогия. Предмет на иска по чл.135 ЗЗД е съществуването на потестативното право на кредитора, а не правото на вземане, по което не се формира сила на пресъдено нещо, поради което наличието на производство по предявен иск по чл.135 ЗЗД нито прекъсва, нито спира теченето на давността за вземането“.

Тази позиция се застъпва в преобладаващата, макар и оскъдна съдебна практика (Решение № 260031 от 22.03.2022 г. на ОС – Бургас по т. д. № 669/2019 г.; Решение № 141 от 8.08.2022 г. на БАС по в. гр. д. № 204/2022 г.; Решение № 313 от 14.03.2022 г. на ОС – Варна по гр. д. № 2214/2021 г.; Решение № 260587 от 7.04.2023 г. на СГС по гр. д. № 2208/2021 г.).

Макар въпросът за това дали предявяването на Павловия иск спира давността за вземането да не е разработван и анализиран в детайли от правната доктрина, може да се посочи, че виждането, че давностният срок продължава да тече е застъпвано от проф. Ангел Калайджиев. Той сочи, че искът по чл. 135 ЗЗД е обезпечителен и че вземането не е нужно да се доказва главно и пълно.

Застъпниците на тази теза привеждат и чисто практически аргументи – ако искът по чл. 135 ЗЗД прекъсва давността, е възможно всяка сделка на длъжника да бъде атакувана с Павлов иск и така до безкрай. Те изтъкват още, че активният кредитор с изпълнителен лист може винаги да прекъсва давността – ефект, който няма как да се постигне с едно обезпечително средство, каквото е Павловият иск. И правят аналогия с молбата за обезпечение на бъдещ иск и с молбата за издаване на изпълнителен лист, които също не я прекъсват.

В подкрепа на виждането, че давността продължава да тече при предявяване на иск по чл. 135 ЗЗД, може да бъде цитирано определение на ВКС от 2018 г. (пълния му текст виж тук), посветено на сходния иск по чл. 56 от Закона за наследството. В него върховните съдии посочват, че постановеното по този иск решение не формира сила на пресъдено нещо относно съществуването или несъществуването на вземането и размера му и предявяването на иска по чл. 56 ЗН няма за последица спиране или прекъсване на погасителния давностен срок относно вземането на кредитора.

Макар да няма практика по чл. 290 ГПК, ВКС инцидентно е потвърждавал виждането, застъпено от долустоящите инстанции, че Павловият иск не прекъсва давността (виж например определение от 2012 г. , с което не е допуснато до касация решение от 21.12.11г. по в.гр.д. № 4988/2011г. СГС, докладчик Стела Кацарова).

Ако давността не спира, искът по чл. 135 ЗЗД се обезсмисля и се насърчава злоупотреба с права

По конкретното дело, по което е постановено решението на ВКС, аргументацията на застъпниците на позицията, че искът по чл.135 ЗЗД спира давността за вземането, е по-изобилна. Те изтъкват, че ако тя продължава да тече и след предявяването на Павловия иск, на практика ще го обезсмисли и ще стимулира длъжника да шиканира процеса, за да изтече давността.

Окръжният съд в Плевен сочи, че с предявяването на иск по чл. 135 ЗЗД кредиторът упражнява потестативни права, изразяващи се в правната възможност да удовлетвори вземането си от имуществата, предмет на атакуваните увреждащи действия и така предприема активни действия за удовлетворяване на вземането си.

Да се приеме друго, означава да се обезсмисли конститутивното действие на съдебното решение по тези искове, които макар и позитивни за ищеца, биха били безполезни, тъй като кредиторът не би могъл да удовлетвори вземането си, въпреки че вече има имущество, към което да насочи изпълнението – по отношение на него сделките се считат за неизвършени, но, ако се приеме, че вземането е погасено по давност, той не може да се ползва от правното действие на решенията, въпреки че в продължение на години, вместо да бездейства, е направил всичко възможно, за да удовлетвори правата си по осъдителното решение. На практика, вместо бездействие на кредитора, се установява точно обратното – пълно упражняване на всички процесуални възможности за удовлетворяване на вземането.

При това положение кредиторът не следва да търпи санкция за бездействие, каквато се явява институтът на погасителната давност, в този случай следва да се приеме, че водените дела по чл. 135 ЗЗД и чл. 56 от ЗН са спрели и прекъснали давността“, изтъква въззивният съд.

Той излага и друг аргумент – в чл.116,б.“б“ ЗЗД законодателят е употребил само термина „иск“ и разпоредбата не може да се тълкува стеснително, т.е. че се отнася само до иск за установяване на вземането, а не за всеки иск, чрез който ищецът може да защити интересите си на кредитор.

Окръжният съд напомня, че цялото имущество на длъжника служи за общо обезпечение на неговите кредитори, но възможността те да получат дължимото им може да бъде накърнена с действия или бездействия на длъжника. Затова именно са регламентирани исковете по чл. 134 ЗЗД (упражняване имуществените права на длъжника), по чл. 135 ЗЗД (за обявяване за недействителни спрямо него действия на длъжника, с които го уврежда) и по чл. 56 ЗН (за унищожаване на отказа на длъжника от наследство).

„Продължителността на тези производства може да надхвърли срока на погасителната давност от 5 години, което в значителна степен обезсмисля тяхното предявяване и мотивира длъжника като ответник умишлено да удължава висящността на процеса“, пише окръжният съд в Плевен и изтъква, че очевидно това не е била волята на законодателя и най-логичният извод е, че при предявяване на иск по чл.135 ЗЗД давността спира да тече или се прекъсва.

Нещо повече, ако се възприеме обратното становище – че Павловият иск нито спира, нито прекъсва давността, ще се постигне резултат, който е правен и житейски абсурд и „чрез който се толерира и облагодетелства неизправният и недобросъвестен длъжник и се дискриминира кредиторът“.

В решението на втората инстанция се отхвърля виждането, че искът по чл. 135 ЗЗД не е процес относно вземането, защото именно наличието на вземане обуславя процесуалната легитимация на страните в него – на кредитора като ищец и на длъжника като ответник. „В обективното гражданско право няма други искове, освен посочените по-горе (чл.134 ЗЗД, чл.135 ЗЗД и чл.56 ЗН), които толкова пряко да са свързани с изпълнителния процес и предявяването им да е обусловено от неблагоприятно за кредитора развитие на изпълнението“, пише съдът в Плевен и сочи, че влиянието им върху погасителната давност предстои да бъде предмет на теоретични разработки и съдебна практика.

Особеното мнение: Излиза, че пасивната защита на кредитора срещу иск по чл. 124 ЗЗД е по-благоприятна от предявяване на Павлов иск

В особеното си мнение върховният съдия Жива Декова напомня, че погасителната давност е правна последица от бездействието на кредитора и тя не настъпва, ако той не е имал възможност да предприема активни действия.

„Когато длъжникът се е разпоредил със своето секвестируемо имущество чрез увреждащи кредитора действия, последният е в обективна невъзможност да иска предприемане на изпълнителни действия за удовлетворяване на вземането, преди да ги обяви за относително недействителни чрез упражняване на правото на иск по чл. 135 ЗЗД. Едва след влизане в сила на уважаващото го решение той е в състояние да насочи изпълнението върху вещта, предмет на увреждащата сделка, макар и същата да е преминала в патримониума на третото лице“, посочва тя.

Съдия Декова изтъква, че именно предявяването на Павловия иск представлява възможното активно поведение на кредитора за удовлетворяване на вземането му.

„Да приемем, че докато процесът по Павловия иск е висящ, давността за вземането продължава да тече, означава да поставим кредитора, снабден с изпълнителен лист, чийто длъжник няма секвестируемо имущество, в обективна невъзможност принудително да изпълни върху вещта, предмет на увреждащата го прехвърлителна сделка, поради продължителност на исково производство, върху която той няма възможност да влияе“, пише тя в особеното си мнение.

В него тя напомня и друго – практиката на ВКС е, че когато длъжникът предяви отрицателен установителен иск, давността спира да тече, ако искът бъде отхвърлен. Като няма значение дали кредиторът е предприел активна защита и твърди или доказва факти от значение за вземането.

Така излиза, че кредиторът предявил иск по чл. 135 ЗЗД е в по-неблагоприятно положение от този, който просто се защитава като ответник по отрицателния установителен иск на длъжника.

Т.е. ако в конкретния случай кредиторът не беше поискал спрямо него да бъде обявено за относително недействително дарението, което длъжникът е направил на децата си, а пасивно беше отричал твърденията на длъжника, щеше да получи благоприятно съдебно решение.

Сега обаче с окончателно решение на ВКС отрича вземането му.

 

38
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Обява
Обява
06 май 2024 6:50
Гост

Купувам от добри хора апартамент в кв. Изток в София на цена до 2500 лв(за целия апартамент-като окончателна цена или по-ниска, не на кв.м.!, )-да е двустаен или тристаен. Предпочитана локация-ул. Жолио Кюри, Латинка, ул. Гагарин, но е възможен компромис и за други улици. Плащам в брой, готовност за незабавна сделка!

Разходите за пред нотариус да са за сметка на продавача!

Имота да е с изрядни документи, а да не е спорен.

Дай тел за връзка.

обективен
обективен
05 май 2024 15:45
Гост

С ужас и страх наблюдавам как разумът и моралът изчезват от решенията и определенията на ВКС. След нахлуването на новите върховни съдии и особено командированите до живот, спадът в качеството на актовете на ВКС е потресаващ. Примери от последните 2 години колкото искате. Правораздаването ни все повече се превръща във фарс, в който страната с повече пари просто си купува крайния резултат. Чета особеното мнение на Жива Декова и с тъга си мисля, че това поколение съдии си отива, а останалите двама членове на състава остават, за да четат и прилагат закона не според неговия разум, а според неговата буква.… Покажи целия коментар »

Робин от Локсли
Робин от Локсли
06 май 2024 14:39
Гост

Не мисля, че е грешно – посочете нещо конкретно – вместо – „вопъл“.

Кога Павловият иск е бил осъдителен – относно вземането.

Искате да кажете – че вместо да докажете едно вземане, може – да си бърборите пред съдията.

Нали в Павловият иск се „изследва“ единствено нуждата от разтрогване на връзките – но по отношение на възнаградителната сделка – не на дълга.

Цивилист
Цивилист
05 май 2024 11:36
Гост

Абсолютно правилно решение, което ще бъде много ценно като задължителна съдебна практика. Вече няма да има мъки още на ниво районен.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
02 май 2024 18:33
Гост

Ама пак под вола теле търсят, защото си има тълкувателно решение 2/2013г. в което си пише, че искането за извършване на изпълнително действие/способ е достатъчно да прекъсне давността, стига ВКС да не официализира друго разбиране с практиката си, а именно да се изисква резултатност на актовете на ЧСИ, налагано като теза от ВАдв Съвет, защото в този случай прекъсването/спирането на погасителния срок с обезчечителния Павлов иск би имал голямо значение, иначе нищо не пречи на кредитора да си подава формално молби до ЧСИ за рестартиране на давността докато тече исковото производство по чл.135 от ЗЗД. Не бива правото да се… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
02 май 2024 20:04
Гост

Бухале, няма нужда да си на всяко гърне мерудия и да вкарваш тролски изказвания в правна дискусия. Нали имаш интерес към правото, прочети долните 5-6 коментара /над трафик-ботовете/, там пише всичко, което трябва да се каже по темата.

Анонимен
Анонимен
02 май 2024 20:06
Гост

Вече мога спокойно да се отпусна на канапето и да гледам телевизия – доживях най-сетне и по тази тема да прочета нечии „проскубани мисли“.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
03 май 2024 10:23
Гост

Бесни хищници налитат върху Бухала смирен
Бликат те пяна, слюнка капе по бойния терен
Чакалите гладни само чакат сладки
мърши
Търсят слабост в това, което Проскубания върши

Пастта им зинала , глутницата яростно крещи
Мъдрата птица си все спокойно кацнала стои
В тоз момент сюблимен атаката започва рязко
Пернатият литва, злобата води до фиаско.

Проскубания бухал

Сотир Тапир
Сотир Тапир
06 май 2024 16:08
Гост

Проскубания мухъл се е ошашавил съвсем

Проскубания бухал
Проскубания бухал
07 май 2024 9:09
Гост

Ако можеше Бухалът би изнасял пледоариите си съда в стихотворна форма, но уви, границата между тесногръдието и педантичната прецизност е тънка….

Анонимен
Анонимен
02 май 2024 11:24
Гост

Павловият иск не е иск относно вземането и въпросът дали това е справедливо или не никога не е стоял в по-старата практика, защото имаше ППВС 3/1980г., което беше достатъчно балансирано с оглед интересите на страните. Образуваш изп. дело, давността се прекъсва и спира; бездействаш 2 години – нямаш изп. дело и давността пак започва да тече. Сега с Белазелковите тълкувания всичко се обърна с главата надолу и вече години наред не можем да се оправим с дописвания и тълкувания на тълкуванието, че и поледиците започнаха да се разпростират и върху други безспорни досега институти като Павловия иск. Ами как няма… Покажи целия коментар »

Редовно уронващ престижа на съдебната власт
Редовно уронващ престижа на съдебната власт
02 май 2024 12:39
Гост

Следва да се подчертае дебело, че тълкувателните решения се гласуват от всички съдии, а не се налагат еднолично – гарантирам, че във ВКС има доста по-радикални колорити от Белазелков. На следващо място и с цялото ми уважение, мисля, че е крайно време да преглътнем и надраснем нафталиновите ППВС-ки и да приемем, че вече не живеем в светлото социалистическо бъдеще, а в едно прогнило буржоазно общество, където нещата стоят по мааааааалко по-различен начин от фантасмагоричните блянове на издуханите комундели. В този ред на мисли не може единственият аргумент срещу възприетото в тълк.д. № 2/2013 г. на ОСГТК становище относно давността и… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
02 май 2024 13:06
Гост

Законът за задълженията и договорите е в сила от 1951г. – по времето на бесния комунизъм, това прави ли го комунистически закон? Конюнктурните постановки в него отпаднаха през 90-те години и основните положения продължават да се прилагат и до днес, защото правото си е право, независимо от това каква власт го е приела. ППВС 3/1980г. не се основава на конюнктура, а на тълкуване на чл. 115 ЗЗД, а аргументът за променените обществени отношения, на който е основано тълкуватешното решение, е неприемлив не само поради тази причина, но и по причина, че същият принцип продължава да се прилага и до ден… Покажи целия коментар »

Жокера
Жокера
02 май 2024 17:58
Гост

Няма такова нещо като остарял или неосъвременен закон. За справка Германският граждански законник е в сила от 1900 г., това прави ли го монархически или фашистки закон? Френският граждански кодекс, наричан още Наполеонов кодекс, може би се досещате защо, е в сила от 1804 г. и се прилага и до днес, реципииран е от Кралство Италия, съответно от италианците и от нас в съответните производни като ЗЗД, ЗС, СК и ЗН. Обществените отношения не се менят толкова драстично, за да се приемат или изменят постоянно закони, каквото впечатление създават нашите „мъдри“ законотворци в парламента. В ЗНА не случайно пише, че… Покажи целия коментар »

Редовно уронващ престижа на съдебната власт
Редовно уронващ престижа на съдебната власт
03 май 2024 9:20
Гост

Виждам, че не се прави разлика между ЗАКОН и ТЪЛКУВАНЕТО НА ЗАКОНА. Доста жалко 🙂

Редовно уронващ престижа на съдебната власт
Редовно уронващ престижа на съдебната власт
02 май 2024 10:58
Гост

Замислям се какъв точно е проблемът, при положение, че имаш тълк.д. № 2/2013 г. на ОСГТК, според което с което всяко изпълнително действие ти прекъсва давността. Докато си водиш Павловия иск, просто изискваш да се налагат най-различни изпълнителни действия в междувременно висящия изпълнителен процес и така си удължаваш давността по същия, пък ако ще процесът по Павловия иск да продължи и сто години. В крайна сметка е въпрос на кредиторова активност, а накрая (на теория) всички разноски ще ги плати длъжникът. Не мисля, че е редно да изкривяваме концепциите за иск и обезпечение, защото страните не знаят къде се намират.… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
02 май 2024 10:53
Гост

Решението е правилно. Тъй като искът по чл. 135, ал. 1 ЗЗД е обезпечителен, с него не се предявява притезателно право за установяване на облигационното вземане, на което ищецът по Павловия иск основава своето качество на кредитор. Ясно е, че съобразно съответното тълкувателно решение по спора дали ищецът е кредитор не се формира СПН – при разглеждане на отменителния иск. Затова той спира и прекъсва давността само по отношение на предявеното потестативно право, но не и на непредявеното притезателно право. По същия начин стои въпросът и с другите обезпечения – нима положителен или отрицателен установителен иск за съществуване или отричане… Покажи целия коментар »

Димитров
Димитров
02 май 2024 10:46
Гост

Интересен казус.

Симеон
Симеон
02 май 2024 10:43
Гост

Много оскъдна съдебна практика.

Димо
Димо
02 май 2024 10:44
Гост

И протиеоречива при това. Добре е, че се уеднакви.

Щерев
Щерев
02 май 2024 10:39
Гост

Абсурдно е да се насърчава злоупотреба с права.

Лозан
Лозан
02 май 2024 10:31
Гост

За мен това решение въобще не е справедливо.

Анонимен
Анонимен
02 май 2024 22:50
Гост

То не съответства и на духа , и буквата на закона .
Разумът при едни е в стачка, а при критичното мнозинство в НС, МС, ВСС, ВКС и мн.други, отсъства .

Анонимен
Анонимен
02 май 2024 10:15
Гост

Предмет на иска по чл.135 ззд не е вземането на кредититора, какво му е чудното?

Кънчев
Кънчев
02 май 2024 10:11
Гост

Мазало

Анонимен
Анонимен
02 май 2024 10:10
Гост

Това е. Това е правото. Взема се решение, което далеч не е справедливо в повечето случай

Анонимен
Анонимен
02 май 2024 10:10
Гост

Казус та дрънка

Спаролинска
Спаролинска
02 май 2024 10:09
Гост

Наистина заплетени случай

Джем
Джем
02 май 2024 10:08
Гост

Да се надаме, че ще се схване текста!

Хубет
Хубет
02 май 2024 10:07
Гост

Добър анализ, бе!

Мишел
Мишел
02 май 2024 10:07
Гост

Чудна статия. По Великден – правните главоблъсканици на едни човешки същества, забравили от къде идват и защо са на тази планета!

Анонимен
Анонимен
02 май 2024 10:09
Гост

А бе да ти кажа, харчи едно тълкувателно решение темата. Ама да се вземат мнения и на Русчев, и на Конов, а и подробно от Калайджиев. Ще е доста интригуващо.

ФЕН НА БУХАЛА
ФЕН НА БУХАЛА
02 май 2024 10:05
Гост

Дано Офишал Бухала се чувства правно заситен и удовлетворен от тази практика на ВКС. И за празниците ще е юридически щастлив и смирен.

Мишел
Мишел
02 май 2024 10:11
Гост

Амин!

Върнете заграбените имоти от улица Георгиу Деж
Върнете заграбените имоти от улица Георгиу Деж
02 май 2024 10:04
Гост

Кога ще бъдат върнати имотите на бившите собственици на улица Велико Търново, бивша Георгиу Деж? Те бяха насила прогонени от УБО и държавна сигурност и комунистическата милиция, за да се настани комунистическата номенклатура. Иде реч -например и не само за четирите заграбени къщи между номерата 8-10-12 -14 на улица Георгиу Деж, днес Велико Търново. На улица Велико Търново 8 имаше къща, и собственикът и(бивш премиер до 1944-иде реч са А.Т. ) беше НАСИЛА ПРОГОНЕН. За да се построи кооперацията на ЦК на БКП. На улица Георгиу Деж 1 беше къщата на генерал Марков. Наследниците НАСИЛА ПРОГОНЕНИ, къщата-заграбена от държавна сигурност,… Покажи целия коментар »

Върнете заграбените имоти от улица Георгиу Деж
Върнете заграбените имоти от улица Георгиу Деж
02 май 2024 10:12
Гост

Да допълним-беше заграбена къщата на Б.-от улица Георгиу Деж номер 10- и срещу златният им имот принудително натирени в панелка в Дружба.
Беше заграбена и къщата на Венуци.

Беше заграбена и къщата на П. Р.(основоположник на органичната химия в България).

Един от известните бг певци, дядо му имаше къща на улица Деж, и също насила прогонен, но поне му дадоха имот наблизо в съседна улица(другите собственици просто им взеха къщите насила, без обезщетение-освен мижав имот в Дружба или в провинцията)…

много интересно
много интересно
02 май 2024 10:03
Гост

Въпросът е безкрайно интересен. На пръв поглед решението на мнозинството е вярното. Искът по чл. 135 ЗЗД е обезпечителен и няма как да прекъсва или спира давността за вземането, НО последиците описани в ОМ на Декова, както от въззивния съд не може да бъдат пренебрегнати с лека ръка.

Анонимен
Анонимен
02 май 2024 10:07
Гост

каквито и да са последиците, може ли да се даде право на кредитора да си спира давността с иск например за обявяване за относително недействителна на покупката на телевизор? а след туй и на бял хляб?