В мандатите на президента Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова отчетите на Комисията по помилването са кратки, схематични, с оскъдни данни и без анализи.

Това казва в интервю за БТА доц. д-р Ива Пушкарова от Катедрата по наказателноправни науки на Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Според нея отчетите на комисията в последните години основно възпроизвеждат старите аналитични доклади.

„Лично аз не се ориентирам в стандартите за вземане на решенията, тъй като помилването изисква индивидуален подход, а в отчетите всичко е едно и също. Описанията на случаи на помилване са схематични и неясни, а в някои от тях изключителността нито е очевидна, нито е обоснована. Съставът на Комисията не е ясен. Държавният глава не дължи мотиви при помилване и е наказателно неотговорен“, казва Пушкарова.

Тя дава за обратен пример практиката преди 2016 г., която е довела до спокойствие и доверие на гражданите към действията на президента при упражняване на правото му да помилва, тъй като политиката на помилване е била прозрачна. Според нея, когато липсва информация за една политика, обществото става подозрително към нея, а това може до доведе и до желание помилването да не се упражнява изобщо.

Пушкарова посочва, че изградените в миналото стандарти, които са били следвани в публичните месечни и годишни доклади на комисията, са позволявали да се проследи колко осъдени и защо са били помилвани. Сред тях тя открояват правилата за установяване на изключителност на случая, преценката на рецидивни и други публични рискове, на напредъка в поправянето на осъдения, на тежестта на репресията, на приложимостта на алтернативни институти за нейното облекчаване, на въздържане от ревизия на съдебни актове и пр.

„Бих казала, че при тяхното спазване помилването се упражнява разбираемо за обществото, а осъдените и техните близки са наясно кога да го търсят. Във всички случаи, няма установени критерии, при удовлетворяването на които президентът да е длъжен да помилва, но когато помилва, той е длъжен да не нарушава правила и принципи на правната система и да не навлиза в изключителни правомощия на други власти“, казва Пушкарова.

Според нея има едно общо правило, при което помилване не се прилага – ако осъденият продължава да представлява риск за обществото.

„Дори този риск да е отпаднал, то отново може да не бъде приложено, ако случаят не е изключителен, или ако има други възможности за облекчаване на наказанието. Помилването е изключително средство. То се прилага много рядко“, обяснява още преподавателят. В същото време Пушкарова уверява, че сред помилваните риск от рецидив на практика няма или във всеки случай той не е по-висок от риска за всеки неосъждан гражданин, тъй като случаите на осъдени, извършили престъпление след помилването си, са изключение.

Критерий за сравнителна оценка на зрелостта на наказателните системи на държавите по отношение на помилванията е индексът на помилване, в който идеалните стойности са 1%-1,5%, а в България нивото е било 1,3%.

„В момента липсват данни, по които той да бъде измерен. През 2013 г. Европейският съд по правата на човека обяви българския модел за препоръчителна европейска практика. Той е описан и в научната литература. Неговите постижения в момента са изоставени в полза на някакви външно наподобяващи го практики, но той би могъл лесно да бъде възстановен при възобновяване на положителните, прозрачни и просветени практики по прилагане“, казва още Пушкарова.

30
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Мария
Мария
08 май 2024 12:21
Гост

Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:–- https://shorter.me/keto

анонимен
анонимен
07 май 2024 15:14
Гост

Тая понеже я разкараха от Комисията и сега започна да им търси кусури. Евала Пушкарова, за комсомолския плам.

Анонимен
Анонимен
06 май 2024 16:30
Гост

Я направо тази да му направи една атестацийка на президента и да подкарва работата към промяна в закона с нарочно изискване за подробни мотиви за всички актове на помилване и въвеждане на втора задължителна инстанция – тя и ССБ.
Аман от промити мозъци в комерсиални опаковки и тъпи анализи, които само усложняват работещите процедури и оправдават заплатените чуждестранни стипендии и проекти. Не ги ли е срам или те не осъзнават, че „продуктовото позициониране“ е видно вече за всеки?

Loll
Loll
02 май 2024 21:12
Гост

Институтът на помилването трябва да бъде забранен и никога да не се прилага . Не може да има фигура на Господ в държавното управление , която по свое усмотрение да тегли чертата на едно неизтърпяно наказание.

Робин от Локсли
Робин от Локсли
05 май 2024 2:52
Гост

Това с каква цел – да се изпратят 2 мотоциклета с картечници ли.

Свидетел
Свидетел
02 май 2024 18:31
Гост

Аман от Пушкаровата Ива и нейните дрънканици. Понеже никой не я забелязва и не се интересува от заучените й фрази, та все се пъне.

Анонимен
Анонимен
02 май 2024 18:56
Гост

Изключително превзета и неприятна жена. Големи претенции, покритие няма.

Дааам
Дааам
04 май 2024 18:30
Гост

Тя Ива се мисли за голяма пеналистка, ненадмината, то просто всичко е вся и всьо, ама е въздух под налягане. Суха теория без покритие! Чопли някакъв случай, не умее да извади от него най-важното, минава в други маневри, типично дрънкало.

Робин от Локсли
Робин от Локсли
05 май 2024 1:40
Гост

Йорданка Зидарова беше образец, както и Мария Павлова, аз не съм сексист – просто отбелязвам – все пак – видяхме кака Лена какво направи, тропа с крачето – все едно – като си гримирана сутрин – всички са ти в подчинение.

Анонимен
Анонимен
02 май 2024 12:10
Гост

Още по – голяма хубавина ще настане, ако НС приеме предложеното от Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ отпадане на т.3 в чл. 138, ал.1 от ЗИНЗС, относно медицинската комисия да предлага помилване по медицински причини.

Неясна е целта на материяла - самоизтъкване ли?
Неясна е целта на материяла - самоизтъкване ли?
02 май 2024 12:04
Гост

Винаги ми е била странна тази, т. нар. пеналистка. Такава нахилена и накипрена, пък материята не е въобще за хилене. Наказателната материя очевидно е свързана с доста мъки и ужаси, че да се хили човек. Според мен се изисква сериозност,а не чупки и стойки.

Ох пък тази графоманка
Ох пък тази графоманка
02 май 2024 11:28
Гост

Доста неприятен материал в махленски стил, свадлив. видимата му цел е да оплюва. Не виждам какъв е приноса му, освен да се самоизтъкнем. Откъде накъде ще има анализ в тези доклади, който по- скоро са отчети. Не е ли ясно на доцент ката, че всеки случай е индивидуален и не е необходимо да се описва. Точно за това си има и комисия която решава по отделно, а не на конвейер. Това, че порди са се напъвали да правят бюрократична баластра- графоманство, не означава, че са работили по- качествено. Ние не виждаме нещо съществено написаното от критичката, а че наукообразно, наподобяващо… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
04 май 2024 19:29
Гост

От статията на Пушкарова – минаваш на Радев, интересен тип си. Какво ти е направил Радев.

Радев е представителен българин. Не ти е любимият Бойко Борисов, дето само семки остава чопли по международни срещи.

Лазар
Лазар
02 май 2024 11:26
Гост

Лоша статистика с тези оскъдни данни.

Христов
Христов
02 май 2024 11:14
Гост

Е, щом българския модел е обявен за препоръчителна европейска практика, явно работим добре в тази насока.

Лазар
Лазар
02 май 2024 10:53
Гост

Учудва ме, че няма установени критерии, при удовлетворяването на които президентът да е длъжен да помилва.

Щерев
Щерев
02 май 2024 10:56
Гост

Така е понеже помилването изисква индивидуален подход.

Тази булка няма ли си мъж амиии, скучае
Тази булка няма ли си мъж амиии, скучае
02 май 2024 11:32
Гост

Аман от вашите критерии и правила безброй. Критерият е морала и закона на екипа , който го извършва. Ако е добър ще бъде преизбран, ако не е няма да бъда , както стана с Плевналиев – Попова. Никой не бе доволен от тях и даже не ги номинираха а ги оттеглиха. Гримираната авторка би ли анализирала защо?

Smooth
Smooth
02 май 2024 10:45
Гост

Е, малко нетактично е да изтъкваш колко добре е било, когато ти си бил част от процеса, остави хората да го оценят.

Хари
Хари
02 май 2024 11:10
Гост

E, нека се.похвали.жената.

ако й женъ
ако й женъ
02 май 2024 15:17
Гост

Да й с..ъ в …..а

Анонимен
Анонимен
02 май 2024 10:35
Гост

Ето какво е налично на сайта на президента, накратко нищо – https://www.president.bg/cat21/Komisia-po-pomilvaneto/

9898
9898
02 май 2024 10:41
Гост

Е, наистина има някакви проформа отчети, от които се разбира единствено колко са поискали и колко са получили.

123
123
02 май 2024 10:32
Гост

На Йотова това не ѝ е тема и не се занимава, но се чудя кое ѝ е тема и с какво реално се занимава, докато обитава институцията.

капо ди тути кратуни
капо ди тути кратуни
02 май 2024 10:37
Гост

Да каже как промените в Закона за хазарта няма да проработят, а после да си признае, че не ги е чела. За капацитета на тази госпожа толкоз.

криминалци
криминалци
02 май 2024 10:32
Гост

Боядисвайте яйцата, не се занимавайте с криминалци

Анонимен
Анонимен
02 май 2024 10:31
Гост

Промяната в тенденцията всичко да е забулено в неведение беше конкретен случай и обществено недоволство. След няколко години обществото забрави за проблема и затова той отново се прояви.

Анонимен
Анонимен
02 май 2024 10:30
Гост

Е, сега, много иска, колегата Пушкарова, чак пък да знаем кой е в комисията и как се вземат решенията. Това да не е правова държава

Наблюдател
Наблюдател
02 май 2024 10:34
Гост

Може пък да предложи видни граждани, юристи да попълнят комисията. Например, господин Гешев е свободен вече.

Димитров
Димитров
02 май 2024 10:50
Гост

Той въобще не е подходящ. Всъщност за къде ли е?