Петима лекари, назначени да изготвят съдебномедицинска експертиза за нараняванията на 18-годишната Дебора от Стара Загора, върху която беше упражнено брутално насилие от бившия ѝ приятел, са си направили отвод. Това съобщиха от районната прокуратура в Стара Загора.

Експертизата е била назначена на 29 юли от наблюдаващия прокурор по делото за нанесена средна телесна повреда на 18-годишното момиче. Тя е била възложена на екип от петима лекари от УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ в Стара Загора.

На 31 юли 2023 г. медиците са депозирали отвод по досъдебното производство. Заради това изследването е възложено на вещи лица от друг съдебен район. В нея са включени съдебни медици, неврохирург, както и лекари по лицево-челюстна хирургия и хирург, уточняват от прокуратурата. От там не съобщават с какви мотиви лекарите са се отвели като вещи лица по досъдебното производство.

Държавното обвинение уточнява, че е назначена и комплексна психолого-психиатрична експертиза на 18-годишното момиче.

Двете експертизи ще бъдат изготвени по досъдебно производство на РП-Стара Загора, по което като обвиняем е привлечен 26-годишният Георги Георгиев – за нанасяне на средна телесна повреда (чл. 129, ал. 1 вр. ал. 2 от НК).

18-годишната Дебора стана жертва на брутално насилие в края на юни, когато бившият ѝ приятел Георги я пребил, остригал косата ѝ и с макетно ножче я нарязал 21 пъти по тялото, в резултат на което са ѝ направени 400 шева.

Георгиев беше обвинен в нанасянето на средна телесна повреда, но първоначалното заключение на съдебния медик беше, че става дума за лека телесна повреда.

Районният съд в Стара Загора определи постоянен арест за Георгиев, но окръжният съд в града го пусна срещу подписка (подробности виж тук).

След като майката на момичето огласи случая, започнаха масови протести в различни градове в страната. Съдебният медик, заключил, че става дума за лека телесна повреда, беше отстранен, а прокуратурата повдигна ново обвинение срещу Георгиев – за отправяне на шест закани за убийство към Дебора и съдът му наложи постоянен арест (виж още тук).

Днес главният координатор на Експертния съвет по съдебна медицина към здравно министерство доц. Александър Апостолов заяви, че подкрепя колегата си, който е изготвил първоначалното изследване и е посочил, че става дума за лека телесна повреда. „Съдебният лекар в Стара Загора си е свършил на онзи етап на провеждане на изследването добре работата“, посочи Апостолов пред бТВ.

Според него има пропуски в разследването като по думите му е било задължително да бъдат назначени допълнителни съдебно-медицински експертизи. „Съдебномедицинската експертиза често не е едномоментен акт, тя може да бъде разширявана, допълвана. Можело е да се назначат допълнителни медицински експертизи и в този случай това е било задължително, тъй като случаят като травматични увреждания въобще не е лек и от съдебномедицинска гледна точка. Не може да очакваме колегата при несъбрана изцяло медицинска документация и данни, които са му необходими да документира убедено заключение – да чакаме от него категоричен отговор“, изтъкна Александър Апостолов.

57
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 април 2024 18:27
Гост

­­Г­­о­­р­е­­­щ­­­и­­­ ­­­м­­о­­­м­­и­­­ч­­е­­т­­­а­­ ­­­в­­­и­­ ­о­ч­­а­к­в­­­а­­­т ­­-­­­-­-> https://nu21.fun/girl?88615

Вещо лице цар и господар на процеса
Вещо лице цар и господар на процеса
22 август 2023 13:49
Гост

рЕзко с бутонките, когато вещо лице си прави отвод … Винаги много гнусен и нахален момент, тъй като може би тези вещи лица не осъзнават, че те работят за съда, когато им се назначи изготвяне на медицинска експертиза, те работят за съда, морално, честно, дисциплинирано и отговорно е да си свършат почтено работата. Отводите в този случай само показват нравствеността и какви са като хора тези 5-ма лекари от Стара Загора. Мислете там какви хора ви лекуват.

Vanko
Vanko
10 август 2023 14:08
Гост

Мисля, че е очевАдно защо са си направили отвод – страх ги е от местните феодали. Даже собственият живот да не им е мил, всеки има някакво семейство и близки.

Гледам наскоро изплува друг случай – 2021 г. някакво момче ударено в юмручен бой пред дискотека, изпада в кома, след 20 дни умира. И това е квалифицирано като лека телесна. В Стара Загора май си имат някакво тяхно си право.

---
---
09 август 2023 9:58
Гост

Площадното и медийно правораздаване и лекуване трябва да спре. Така както не си пипат тока с ръце , лаиците , а и журналистите , не трябва да пипат и право , и медицина.. Твърдост и неподатливост пожелавам и на Съда. Браво на медиците.

мнение
мнение
09 август 2023 16:44
Гост

Браво за кое точно? Не стават ясни мотивите за самоотводите. Един професионалист не бива да се притеснява да си даде становището независимо от общественото мнение, както и да го обоснове публично с медицинска документация и снимков материал. Какъв им е проблемът на въпросните вещи лица, че не разбрах? Хубаво пожелавате твърдост и неподатливост на съда, но това си остава в сферата на пожеланията. Съдът е твърд, когато е взел пари и трябва да намери начин да реши делото в полза на платилата страна и особено податлив към неприлични пожелания. Ако не беше така, нямаше да сме свидетели на стотици необясними… Покажи целия коментар »

Лицемерие за глупаци!
Лицемерие за глупаци!
08 август 2023 19:09
Гост

Тази случка все повече смърди и вече доста хора разбраха, че исканата от някои“истина“ няма да е обективна!

Анонимен
Анонимен
08 август 2023 16:23
Гост

Абе на съдебната медицина последните 20-30г. й „разгониха фамилията“, както и на криминологията и криминалистиката- специалисти в тези области вече се броят на пръстите на едната ръка

Едномоментен акт
Едномоментен акт
08 август 2023 15:16
Гост

Цитат от главния координатор на експертния съвет по съдебна медицина: 1. Съдебният лекар в Стара Загора си е свършил на онзи етап на провеждане на изследването добре работата“ – става въпрос за леката телесна повреда… Пичът си развива мисълта… 2. Съдебномедицинската експертиза често не е едномоментен акт, тя може да бъде разширявана, допълвана. Можело е да се назначат допълнителни медицински експертизи и в този случай това е било задължително, тъй като случаят като травматични увреждания въобще не е лек и от съдебномедицинска гледна точка. Та… хем добре е свършил работата, хем случаят като травматични увреждания въобще не е лек. Оставям… Покажи целия коментар »

льольо
льольо
08 август 2023 15:56
Гост

случаят като травматични увреждания въобще не е лек и от съдебномедицинска гледна точка – иска да каже, че жертвата е травмирана, а не че вида на телесната повреда е неправилно определен.

Затова и тези са си направили отвод – натискат ги да напишат нещо, което не е вярно. Ще изнасилят медицината за да го квалифицират „правилно“ като средна телесна каквато вероятно не е съдейки по наличната информация до момента.

Браво
Браво
08 август 2023 17:48
Гост

Адмирации, льольо, много добре написано- кратко, ясно и по същество.

Дедо ти
Дедо ти
08 август 2023 16:33
Гост

Всички са специалисти и по право, и по медицинa.

Анонимен
Анонимен
08 август 2023 14:23
Гост

Не разбирам много от наказателно право, но насилственото остригване на косата, не е ли принуда.

Анонимен
Анонимен
08 август 2023 14:45
Гост

Ако няма заплаха, сила или злоупотреба не е.

Анонимен
Анонимен
08 август 2023 14:58
Гост

А в случая на Дебора няма ли сила?

Анонимен
Анонимен
08 август 2023 15:27
Гост

Аз не знам.И ДП не съм чел.Ако си бил очевидец, кажи.

Анонимен
Анонимен
08 август 2023 18:48
Гост

Точно.
Един лекар също не знае.
Нито му е работа да обследва това.

Юрист
Юрист
08 август 2023 15:44
Гост

Няма принуда.

Единствено е налице причиняване на телесна повреда (каква по характер – зависи от експертното заключение). Поне от изнесената в медиите информация, която съм сигурен, че е непълна и необективна, защото журналистите не си правят труда да се убедят в достоверността или пълнотата на информация, преди да я публикуват.

Анонимен
Анонимен
08 август 2023 16:18
Гост

https://dela.bg/Acts/8b1dc084-b0e3-41e8-bee6-c2202f15e996
ето една присъда, в която насилственото стригане е квалифицирано като принуда. Пише, че е влязла в сила.

Анонимен
Анонимен
08 август 2023 18:50
Гост

Тук обсъждаме друг случай. При който употребата на сила тепърва следва да се установява. И то не от лекари, точно.

Анонимен
Анонимен
08 август 2023 18:18
Гост

Голем си юрист, каква телесна повреда те гони при остригване- ако те хване някоя бабанка и те остриже принудително , използвайки сила или заплашване кво е, ако не принуда-чл.143 НК.

Анонимен
Анонимен
08 август 2023 18:47
Гост

Медицинската експертиза не обследва този въпрос.
Тя има други задачи.
А тук въпросът е защо медиците не желаят да се разправят с този случай. И отговорът е лесен – не искат тълпата и политиците да им нареждат как да изнасилват съдебната медицина.

НЧХД
НЧХД
08 август 2023 14:03
Гост

Всеки, който е има опит поне по едно НЧХД за престъпление по чл. 130, ал. 1 от НК, е наясно, че в случая с момичето от Стара Загора е причинена телесна повреда по чл. 130, ал. 1 от НК, която законът нарича съвсем условно лека. Ако на народонаселението това звучи скандално, законодателят да преименува тежката, средната и двата вида леки телесни повреди с по-абстрактни термини, напр. телесна повреда I степен, телесна повреда II степен и т.н. Ако сме толкова чувствителни към насилието (което по-принцип е признак за цивилизованост на едно общество), нека да направим всики случаи по чл. 130, ал.… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
08 август 2023 14:05
Гост

Жалкия народец на площада иска кръв, той не се интересува нито от фактите, нито от правото.Евалла на медиците за отказа да служат на улични пристрастия.

Подкрепящ
Подкрепящ
08 август 2023 13:45
Гост

Изключително достойна постъпка на лекарите. Когато насъсканата тълпа не позволява да се установи обективната истина, по-добре решаването на спора да се отложи, за да се даде поне минимален шанс на правосъдието.

Анонимен
Анонимен
08 август 2023 14:06
Гост

Прави са медиците, не искат да са мюрета на тълпата.

Анонимен
Анонимен
08 август 2023 13:29
Гост

Излагация!

Демирев
Демирев
08 август 2023 13:27
Гост

Арогантно поведение на лекарите бих казал

Анонимен
Анонимен
08 август 2023 14:07
Гост

Точно обратното, мамин сладък.Достойни хора ,които не искат тълпата да ги развява като парцали, когато повторят заключението.

Чепилов
Чепилов
08 август 2023 13:26
Гост

Каква съдебна система искате, бре? Помните ли оня прочул се ресторант в Драгалевци? Дето издирваха едни големи крадци и мафиоти преди няколко месеца. И собственика викаше „тук такива хора не влизат“. Знаете ли вчера, като минах какво имаше там? Един младеж със слушалка на тротоар срещу входа на заведението, двама от едната страна на вхора, пак бабанки със слушалки, от другата страна още двама, вътре още трима. Всичките видимо бяха телохранители на някой „бизнесмен“, който много се тревожи за здравето си. А местните знаят, че в това заведение ако идеш и имаш пари ще получиш освен храна, също така и… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
08 август 2023 13:29
Гост

Лошото е, че обществото знае за такива места и си ги приема, като нещо съвсем нормално. Бас ловя, че от там се разпределят нарко пазарите в страната, територии и какво ли още не. А изпълнителите са наркоманите от агитките на Левски и ЦСКА, ако говорим за София. Същите, които умишлено миналата седмица мятаха бомби и псуваха македоския Шкупи за да докарат наказания на Левски. Умишлено! Хора в Б сектор знаят за какво става дума. УМИШЛЕНО наркоманите в Б сектор мятаха бомби! Да си знаете. Да не се правите, че няма такова нещо. Тия са за затвор по много причини и… Покажи целия коментар »

Байрактар
Байрактар
08 август 2023 16:21
Гост

Бомбите бяха нечовешка простотия, но сърбоманите трябва да бъдат обиждани и мачкани навсякъде и винаги! Македония е българска!

Сигурно там е уговероно и убийството на гръцкия фен вчера в Атина?

Байрактар
Байрактар
08 август 2023 21:36
Гост

Не цъкайте минуси, Македония е българска земя и който не иска да българин ТРЯБВА ДА БЪДЕ ЗАКЛАН!

Ние фанатизирани националисти ли сме или какво?!?

Анонимен
Анонимен
08 август 2023 16:19
Гост

Всекидневно минавам оттам и това заведение винаги се е охранявало по този начин. Вярно е, че паркингът му бъка от луксозни коли, ама това само по себе си означава ли, че трябва да го затворят. Наскоро Лили Иванова пя там-вечерта само яхти и танкове нямаше отпред.

Жаки
Жаки
08 август 2023 13:25
Гост

И защо не се обосноват за отказа си?

Юлиян
Юлиян
08 август 2023 13:26
Гост

Явно подкрепят заключението на колегата си.

Темелкова
Темелкова
08 август 2023 13:23
Гост

И какво излиза? Насилника си прави каквото си иска и после се смее на съдебните органи, които не могат да се разберат нито как, нито защо да го задържат и дали. Хайде да вземете да се стегнете малко, защото на хората им писна от дупки по пътищата, крадене на милиони, мизерни болници, мизерни заплати, мизерно образование, съдебна система и престъпници по улиците.

Юрист
Юрист
08 август 2023 14:06
Гост

Ами не е така. Липсата на елементарна правна култура в обществото води до това. Но как да обясниш на гражданите какво означава да си обективен и безпристрастен и защо процесуалното закони уреждат „отводи“?

Бозьо Кифлев
Бозьо Кифлев
09 август 2023 3:02
Гост

Обяснете защо процесуалните закони уреждат „отводи“! Защото всичките пет вещи лица са първи братовчеди с подсъдимия (и съответно кръвни роднини или роднини по сватовство помежду си)? Или защото всичките до един са участвали в друго произвоство със същия извършител? Или със същата „частна тъжителка“?

Ако законът е толкова сложен и засукан, че да трябва специална „правна култура“, това поражда недоверие и враждебност у тези, които са обявени за непритежаващи „елементарна“ такава. Към цялата система – производство (НС) и прилагане (съд). Да не говорим, че най-типичните непритежаващи елементарна правна култура са … полицаите, т.е. „пазителите на закона“.

Барни Ръбъл
Барни Ръбъл
08 август 2023 22:33
Гост

А “хората” съгласни ли са, преди да започнат да протестират, да започнат да носят отговорност като пълноценни граждани, което включва преди всичко минимална правна грамотност за това как функционира държава, разделение на властите; да плащат данъци и да не търсят начин да краднат или да платят подкуп, докато громят корупцията; същевременно да си търсят правото на достойно възнаграждение, но и да работят усърдно, за да го претендират. Да гласуват винаги, но след като се информират за действителното намерение и идейната основа на кандидатите, вместо по физически данни.

Да кога ?
Да кога ?
08 август 2023 13:22
Гост

Отвод без причина = уволнение
Айде всичко правите за хората, народа

Патил от децифицит на съдебни лекари
Патил от децифицит на съдебни лекари
08 август 2023 13:52
Гост

Съдебен лекар с уволнение не може да бъде уплашен. Твърде дефицитни кадри са. Предложете начини за допълнително финансиране на тази дейност и за привличане на млади кадри в застаряващата гилдия. Ганьо най-сетне трябва да разбере, че без пари никой не е длъжен да му работи.

Анонимен
Анонимен
08 август 2023 14:09
Гост

У ред ли си, кюрпе сладко.Ще уволниш на баба си тъпкача.Направи 10 огледа на трупове, дисекцирай два ,три и тогава ела дрънкай простотии.

Владимиров
Владимиров
08 август 2023 13:22
Гост

Не ги ли е срам тия лекари?

Здравко
Здравко
08 август 2023 13:28
Гост

Колкото ги е срам когато искат пари от пациентите си.

Анонимен
Анонимен
08 август 2023 14:10
Гост

Срам ги е, че идиоти им дават оценка.

Anonim
Anonim
08 август 2023 14:23
Гост

За какво да ги е срам ? Обществото иска от тях да дадат заключение в точно определен смисъл, което въз основа на фактите и съвестта си не могат да направят. Ето ви правосъдие!

Анонимен
Анонимен
08 август 2023 13:22
Гост

Вероятно защото има големи обществени нагласи и очаквания, а докторите не могат да докажат, че престъплението, чисто физически, е тежко спрямо сегашните закони. Може да е тежко психически, но психолог гледам не са викнали за оценка, защото закона не предвижда да накажеш някой за психологически тормоз.

Анонимен
Анонимен
08 август 2023 13:21
Гост

Обществото влезе в 21-ви век и вече иска справедливост и живот в нормална държава. Това нямаше да се случи преди 10-15 години, когато днешните протестиращи по улиците са били 15-20 годишни. Време е и съда да влезе в 21-ви век и да осъзнае, че на хората вече им пука!

Анонимен
Анонимен
08 август 2023 13:44
Гост

Обществото има същия интелектуален и морален капацитет, като в 15-ти, че и в 5-ти век и т.н.
Точно в това отношение няма промени.
То е стадо, което се управлява лесно с манипулации.

Анонимен
Анонимен
08 август 2023 13:20
Гост

Ма как ще насилваш жена (или независимо какво същество), а после с месеци ще се подпличкват съд и прокоратура как да те задържат и изобщо да те задържат ли. Не е сериозно това.

Анонимен
Анонимен
08 август 2023 13:20
Гост

Нормално.
Никой специалист не е съгласен лумпени от улицата, насочени от политици, да оценяват и контролират работата му.

Михаил
Михаил
08 август 2023 13:23
Гост

Ако наистина е специалист, щеше да си свърши качествено работата.

Анонимен
Анонимен
08 август 2023 13:45
Гост

Това може да го прецени само друг специалист и то, запознат подробно със случая.

Анонимен
Анонимен
08 август 2023 13:19
Гост

С толкова неадекватни действия от страна на държавата и органите насилието ще продължава

Заки
Заки
08 август 2023 13:19
Гост

E, очевидно е, че не става дума за лека телесна повреда.

Димо
Димо
08 август 2023 13:21
Гост

Aко тази трагедия се беше случила на близък на лекаря (в никакъв случай не му го пожелавам), друга песен щеше да пее.

Анонимен
Анонимен
08 август 2023 13:21
Гост

Точно това никак не е очевидно.