26-годишният Георги Георгиев остана окончателно в ареста, след като и окръжният съд в Стара Загора отказа да измени най-тежката му мярка за неотклонение по обвиненията за закани с убийство към 18-годишната ученичка Дебора Михайлова. Съдът прие, че са събрани достатъчно доказателства за обосновано предположение, че мъжът е отправил заканите, както и че има опасност да се укрие или да ги изпълни, ако не бъде задържан.

Георгиев беше арестуван в края на юли, когато прокуратурата му повдигна новите обвинения за заканите. В началото на юли пък той е бил освободен от окръжния съд по обвинение за нанесена средна телесна повреда на момичето, на което причинил 21 порезни с макетен нож, счупил носа и подстригал косата му.

След като случаят доби медийна популярност и бяха организирани протести в цялата страна стана ясно, че Георгиев е бил задържан първоначално от районния съд, но след това е бил освободен на втора инстанция, тъй като съдът се съобразил с медицинската експертиза, според която нараняванията не били опасни за живота на момичето и затова съдиите приели, че става дума за лека телесна повреда, а зам.-окръжният прокурор Георги Видев също е искал тогава да бъде отменено задържането на обвиняемия.

След това Видев подаде оставка от ръководния пост по искане на и.ф. главния прокурор Борислав Сарафов, който възложи и проверка на работата му и тази на Десислава Първанова от районната прокуратура в Стара Загора, която е била първият наблюдаващ прокурор по това разследване. Започнаха проверки и за различни случаи на насилие в Стара Загора.

Междувременно от прокуратурата настояха, че на Дебора е била нанесена средна телесна повреда, тъй като е била откарана в болница със сътресение на мозъка, което според показания на свидетели е било съпроводено с пълна загуба на съзнание, като преди това ѝ е била оказана и животоспасяваща спешна медицинска помощ за спиране на обилно кървене.

Преди дни пък обвиненията на Георгиев за заканите с убийство към момичето бяха прецизирани. Първоначалните две бяха за това, че на 24 и 25 юни, само ден преди нападението, той е изпратил на ученичката две съобщения по мобилно приложение, в които пишел „Направо те убивам“ и „Ще ти закача главата“.

Адвокат Петко Кънев, който защитава Георгиев, заяви днес пред съда, че заканите са несъстоятелни. Двете, за които той беше задържан отново преди 10 дни били от мним чат, предоставен от трето лице, като според адвоката става дума за кореспонденция в „Инстаграм“, която освен това не била представена от прокуратурата в цялост.

„Искам да внимаваш какво правиш, щото ако ми кажат нещо, направо не знам вече какво трябва да те правим. Не говори така, ще ти закача главата тогава, пишеш ли си със някой“, изчете в зала адвокатът една от заплахите, а второто съобщение гласяло: „Не, направо те убивам“.

Според новите доказателства, събрани от прокуратурата, Георгиев е отправил лично и през приложение още четири закани към пострадалата, като първата е била още през април. Отново от разяснения на адвокат Кънев в залата се разбра, че първата заплаха е за реплика на Георгиев към момичето, че ще го изхвърли през терасата, ако му изневери. През юни пък обвиняемият отворил прозорец на апартамента на момичето на 4-я етаж и казал, че не е сигурен, че ще оцелее, ако я изхвърли. На друга дата през юни Георгиев стиснал силно пострадалата за гърлото, при което останала без въздух, а той казал: „Спокойно, няма да умреш, знам какво правя“. При последната заплаха мъжът замахвал с ръце срещу нея.

Адвокат Кънев каза днес, че липсват данни за извършено престъпление и посочи, че се упражнява безпрецедентен обществен и медиен натиск за задържане на клиента му. Според защитника има недопустимо смесване на доказателства по водените едновременно две досъдебни производства.

„Не съм отправял заплахи и не съм запознат с делото”, каза пък Георгиев пред съда.

35
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
10 август 2023 8:21
Гост

Ясно е, че от тук нататък това дело няма да има нищо общо с независим съд и справедлив съдебен процес. Лошото е, че после като дойде осъдителното решение на ЕСПЧ, на този ще му плащаме всички, а не само тия, които крещят пред съдебната палата в Стара Загора.

Анонимен
Анонимен
10 август 2023 7:41
Гост

По принцип има проблем в това задържане. В друга медия се твърди,че един от съдиите,не уточнявам в коя инстанция е в тежък личен конфликт , и ситуация на лична неприязън с адвоката, което се установява и от протоколи с остри реплики по друго дело-двамцата са се изпокарали на висок тон, според медиите.
Въпросния съдия е отказал да се самоотведе, което поставя въпроса дали има безпристрастен съд. Сори -ама при предишен скандал съдия-адвокат, при новото дело съдията няма място да е там.

Жечев
Жечев
10 август 2023 16:54
Гост

Що не се гръмнеш?

Анонимен
Анонимен
09 август 2023 17:30
Гост

Уволниха математика от БАН. Вежди Рашидов подаде оставка. За скандалните коментари не знам да е питан великия съдия проф. ВАСИЛ ПЕТРОВ от Районния съд София. Не следва ли ВСС да се самосезира за нарушение на Етичния кодекс. “ удрянето на патки “ на колежки не съм го чел в просторните му статии в друг правен сайт.

Не, не следва
Не, не следва
10 август 2023 7:21
Гост

Изразът е „ударили сте патка на колежка“. Аз разбирам така-някоя колежка си е взела за домашно животно патица. Вие без да искате сте ударили леко патицата, при неволно разминаване. Но по принцип патицата е добре.

Анонимен
Анонимен
10 август 2023 8:31
Гост

Не се обяснявай. Този път пресоли манджата, но вероятно ще минеш между капките, предвид че все още няма протести пред СРС по тоя повод.

Жечев
Жечев
10 август 2023 16:56
Гост

Казал е да ударя една пишка мърльо.

Анонимен
Анонимен
10 август 2023 7:32
Гост

А уволнения математик няма съд който да не го върне. Всеки има право на собствено мнение, дори и да не се споделя от мнозинството от другите, дори и да скандализира другите, дори и мнозинството да не го споделя-не живеем в охлокрация, все пак, че да не се позволява човек да има и непопулярно мнение. Мнението му, което не споделям, той е направил извън професионалната му дейност, в свободното си време, и няма връзка с работата. работодателят не е господар на работещия ,нито може да му чете морал, и да му казва какво поведение да има в извънработно време, нито да… Покажи целия коментар »

Гешо каскета
Гешо каскета
12 август 2023 9:23
Гост

Васко, не се оправдавай! Ако не то е известно в и извън работно време ти си съдия и трябва да спазваш моралните норми, а щом това не ти харесва, да знаеш, че и теб никой не те харесва като съдия … така, че – направи едно добро и си бий камшика от съдебната система, а тогава си пиши „високо интелигентните“ статии колкото си ислаш, да видим от тази дейност ще си докарваш ли съдийска заплата. Айдеее …

Анонимен
Анонимен
09 август 2023 17:17
Гост

Защо никой родител, приятел, журналист и политик не протестира ученички да изглеждат като чалгаджийки, с направени устни, нос, скули и гърди! Защо няма протест пред съд.палата ученички да се пъчат, показват телата и дупетата си като за порнографско списание! Защо така разбунтувалото се общество не възстана срещу неграмотността, срещу интимната връзка на ученичка с женен мъж с дете! Къде са били по това време родителите, учителите и възмутените граждани! Всички ние сме виновни за озлобяването и озверяването, за простащината и безхаберието, но е по-лесно да се ухули съдия, прокурор или съдебен лекар, вместо себе си. Нали така! Каквото посеем, това… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
10 август 2023 9:08
Гост

Този мъж е възрастният в случая, защо изобщо е обърнал внимание на тепърва навършило пълнолетие момиче? Зрял мъж на място никога няма да се остави да бъде провокиран от ученичка. Не прехвърляйте вината, нищо не оправдава това, което е направил.

Анонимен
Анонимен
10 август 2023 18:06
Гост

Не е оправдание за насилие, даже напротив. Недопустимо е това, което е сторено на тава момиче, без значение, какво тя е правила. Само че, затова трябва този човек да бъде съден от безпристрастен съд, без да се излива помия по съдии, прокурори и лекари, защото законът трябва да се прилага такъв, какъвто е и еднакво спрямо всички. Истината е, че цялото общество, най-много родителите на това момиче са отговорни тя да изглежда като еротична кукла за възрастни, а е ученичка, която очевидно, че е обръщала внимание повече на устните и гърдите си, отколкото на учене. Родителите имат своята вина, че… Покажи целия коментар »

Анон
Анон
09 август 2023 16:02
Гост

Ако и този път остане недоказуемо, нека поредните кресливи протестъри му платят обезщетението.

Питам само
Питам само
09 август 2023 15:47
Гост

Какво прави тая 18 годишна ученичка с женен мъж с дете? И какво мислят родителите й по въпроса?

Анонимен
Анонимен
10 август 2023 7:35
Гост

Въпросът е политнекоректен. Тоест забранен. Гледай да не дойде джипката и у вас, заради подобни въпроси.

льольо
льольо
09 август 2023 14:50
Гост

„Насилникът от Стара Загора е оставен в ареста и от окръжния съд“ – Лекс, не ви отива на правен сайт подобно заглавие. Лицето, което посочвате като насилникът от стара загора все още нито се признава за извършител на деянието, нито съдът го е признал за такъв, нито дори самата пострадала го е посочила със сигурност като такъв. Кое точно ви дава основание да го посочвате като насилникът.
Не за друго – правен сайт сте и е логично стандартите към вас в отразяването на подобни новини да са по-високи.

Анон
Анон
09 август 2023 16:00
Гост

Стана жълта, блудкава, улична писанка.

Анонимен
Анонимен
10 август 2023 7:26
Гост

Да, в западни медии би се съдържала думата „alledged“. Тоест лице за което има твърдения, обвинение и тн. Обвинението следва да бъде доказано по несъмнен начин, а нашата лична антипатия към татуирания батка не е доказателство за вина.

Тихомир
Тихомир
09 август 2023 12:46
Гост

И адвокатът нагло твърди, че се упражнява безпрецедентен обществен и медиен натиск за задържане на клиента му.

Анонимен
Анонимен
09 август 2023 13:10
Гост

Това е самата истина.

Кики
Кики
09 август 2023 12:39
Гост

Този въобще не трябва да излиза от там.

Анонимен
Анонимен
09 август 2023 12:29
Гост

Остана и да го пуснат

Хари
Хари
09 август 2023 12:39
Гост

Не че не се е случвало.

Анонимен
Анонимен
09 август 2023 12:29
Гост

Чалгарщината не прощава

Анонимен
Анонимен
09 август 2023 12:29
Гост

Да го правят булка там. Мръсник

Лазар
Лазар
09 август 2023 12:40
Гост

Малко ще му е.

Анонимен
Анонимен
09 август 2023 12:28
Гост

Този е пълен смешник

Анонимен
Анонимен
09 август 2023 12:28
Гост

Е к’во му разследват? Дали той го е извършил ли?

льольо
льольо
09 август 2023 14:51
Гост

Ами естествено – няма нито едно пряко доказателство, че е той. Самата жертва не може да го посочи, че е бил той (не, че щеше да е достатъчно, но дори това липсва)

Анонимен
Анонимен
09 август 2023 12:27
Гост

Чудесни новини

Анонимен
Анонимен
09 август 2023 12:27
Гост

Едва ли схваща какво е извършил

Фики
Фики
09 август 2023 12:41
Гост

Остава да го обявят за невменяем….

Анонимен
Анонимен
09 август 2023 12:26
Гост

Той е обществено опасен

Анонимен
Анонимен
09 август 2023 12:26
Гост

Да гние там

Тити
Тити
09 август 2023 12:41
Гост

Това заслужава.