Остри критики към съдиите, включително и за гавра с наказателния закон, призиви за преразглеждане на тълкувателна практика и за контрол над дейността им и поставяне под съмнение на предложението за промени в Конституцията, което дава превес на съдиите, избрани от съдии в кадровия им орган, съпътстваха днешното заседание на парламентарната правна комисия. Тя се събра извънредно, за да обсъди на първо четене промени в Наказателния кодекс (НК) и в Закона за защита от домашното насилие (ЗЗДН), провокирани от острата обществена реакция след първоначалното освобождаване на мъжа, нарязал с макетно ножче и обръснал главата на 18-годишната Дебора от Стара Загора. В НК за пореден път се залага на увеличаването на наказанията, а в ЗЗДН се предлага да се даде защита и на лицата в интимна връзка, които не живеят заедно (по-подробно виж тук).

По време на дискусията многократно беше застъпено виждането, че пускането му без мярка за неотклонение е следствие на неправилно правоприлагане на съдебния състав на Окръжен съд – Стара Загора, както и на прокурора, явил се пред втората инстанция, както и че увеличаването на наказанията няма да спре агресорите, но въпреки това парламентът ще го направи, защото това е единственото, което може да предприеме.

Депутатите говориха за зависимости в местните общности, за некомпетентност и за корупция. Едно от най-острите изказвания направи Хамид Хамид от ДПС.

„Щяхме ли днес да сме тук, ако имаше адекватна преценка на съда и адекватна практика? Щяхме ли днес да сме тук, ако съдии като Гьонева бяха направили правилната квалификация? Имаме обезобразяване. Това по действащия НК е средна телесна повреда. Трябва ли всички да се крият зад съдебния медик? Той не дава квалификация на деянието. Увеличаваме наказания с ясното съзнание, че грешката не е в закона, а в прилагането му. Със съзнание, че предлаганите наказания са несъразмерни, аз ще ги подкрепя. Докато съдът не прилага закона както трябва, ние ще увеличаваме наказанията с ясното съзнание, че това не е решение. Ще подкрепя предложението с надеждата, съдии като Гьонева да не се гаврят повече с Наказателния кодекс“, заяви той.

Министърът на правосъдието Атанас Славов го призова да не споменава имена на съдии, за да не накърнява независимостта им и напомни, че делото за посегателството над Дебора е висящо. „Трябва да си даваме сметка, че съдът преценява представените пред него доказателства, а делото е още на досъдебна фаза“, каза той.

„Има много съвестни съдии, които прилагат закона правилно. Какво значи да не споменаваме имена на съдии? Извинявам се на съдия Гьонева, че не си е свършила работата и вдигна цяла България на крак. Хайде да се крием всички зад гърба на парламента, а техните постъпки да се лепят на цялото съдийско съсловие. Ако не се споменават имена, се лепят етикети на всички съдии. Обществото има нужда да знае кой как си върши работата“, отвърна му Хамид. И специално добави: „Нека прокуратурата да не си мисли, че са подминати от тази работа. Дейно участие взема и прокурорът, който си подаде оставката“.

Част от коментара му беше подет от Радимир Чолаков от ГЕРБ, който е председател на Комисията по конституционни въпроси, който съзря „хибридна атака срещу парламентаризма“. „Цялата енергия от години насам е насочена срещу НС и то да приема закони и да няма време да контролира правителството. Кога изпълнителната власт ще каже, че промените в законите са ѝ достатъчни, за да започне да налага ред в обществото? Няма край. Ние сме се превърнали в изпълнител на изпълнителната власт и да променяме закони, които тя не изпълнява. В случая има отговорност и съдебната власт. Съдебните решения не се коментират, а се изпълняват – това е мантрата, с която се оградиха и се докараха до там, че народът коментира решенията им на улицата“, каза той.

Чолаков обяви, че този казус идва много навреме преди да „режем Конституцията“ и след като посочи, че цялата власт произтича от народа и е ясно как това става при законодателната и съдебната, попита: „Как народът участва във формирането на съдебната власт и как я контролира?“.

Отговори му Хамид: „Отговорът е общественият контрол върху органите, които управляват съдебната система. Народното събрание доброволно намалява тежестта на този обществен контрол и намалява присъствието на народа и им позволява да се капсулират. Европа, Венецианска комисия, всички натискат да ограничим обществения контрол и така парламентът става единственият виновник“. И посочи, че визира намаляването на парламентарната квота във Висшия съдебен съвет, който се предлага да е орган само за съдиите. „Тази съдийка колко усмихнато и нагло даваше интервюта. Тя се чувства безнаказана. Трябва да ги пазим, да ги защитаваме и парламентът да обира цялото недоволство на хората“, заяви той.

„Не тичайте след събитията, тичайте преди тях – за да не сте винаги виновни“, отвърна адвокат Анели Чобанова.

Зам.-министърът на правосъдието Емил Дечев беше категоричен, че в действащото право има достатъчно възможности, които не са били използвани в конкретния казус. Той напомни, че ако леката телесна повреда е извършена по особено мъчителен за жертвата начин или с особена жестокост, престъплението вече е от общ характер. Той постави въпроса и за това, че не е назначена експертиза, която да установи дали е налице обезобразяване, което ще квалифицира деянието като средна телесна повреда. Дечев напомни, че прокурорът е поискал насилникът да бъде освободен без мярка за неотклонение и посочи, че са необходими методически указания от главния прокурор, които да залагат добри практики при разследване на домашно насилие, а ако бъде установена противоречива съдебна практика – тълкувателно решение от Върховния касационен съд. Необходими са и обучения на съдиите, прокурорите и разследващите полицаи, очевидно има подценяване на този социален феномен, каза Дечев.

Рая Назарян от ГЕРБ също застъпи виждането, че проблемът е в правоприлагането, а не в закона. По думите ѝ той произтича от ППВС №3/1979 г. Този тълкувателен акт отпреди 44 години е стеснил обхвата на понятието увреждане с траен и постоянен характер и за съжаление се използва и до днес от съдиите, каза тя. Назарян поиска от колегите си да отправят призив Наказателната колегия на ВКС да преразгледа изводите в ППВС №3/1979 г. „То ограничава правилната квалификация и налагането на съразмерни на наказания“, каза тя.

Мирослав Иванов от ПП-ДБ подчерта, че ВСС и инспектората към него носят отговорност, защото те отговарят за кадровото развитие на магистратите – за атестациите и конкурсите. Той също подчерта, че проблемът няма да се реши със завишаване на санкциите.

„Много е ясно – има чадъри, феодализиране на местната общност, някои са недосегаеми“, заключи Гроздан Караджов от ИТН. Той посочи, че внесените от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС промени в НК не решават проблема с казуси като с Дебора.

„Ако искаме да се погрижим за такива бъдещи случаи, трябва да се измени чл.129, ал. 2 НК и да се разшири обхватът на правната норма, като се добави, че средна телесна повреда е налице и при две или повече умишлени наранявания по всички части на тялото, причинили отворени рани, за лечението на които се изисква медицинска намеса за тяхното затваряне или лечение“, каза той.

Както „Лекс“ писа, омбудсманът проф. Диана Ковачева огласи промени в НК, които да запълнят празнотата в него – липсата на санкция за изтезание и унизително отнасяне, което не е довело до телесно увреждане. Тя ги представи и защити пред депутатите и някои от тях ги подкрепиха, но засега не са поели ангажимент официално да ги припознаят (какво предлага тя виж тук).

Адвокат Силвия Петкова (тя има подробно становище по промените, внесени от депутатите, с което можете да се запознаете тук) заяви, че психическите увреждания и сега са отразени в нормите на чл. 128 и чл. 129 НК, като в тежките телесни повреди се включва продължителното разстройство на съзнанието и всяко евентуално отключено психическо заболяване, а при средните – всяко постоянно разстройство на здравето неопасно за живота, което означава и всяко отключено психическо разстройство.

Пенка Богданова от Върховната касационна прокуратура подкрепи предложението да се разшири обхватът на защитата по ЗЗДН с лицата, които са в интимна връзка.

„Този проблем за отсъствието на интимната връзка от ЗЗДН тлее отдавна сред съдиите“, каза зам.-председателят на ВКС и ръководител на Гражданската колегия Мими Фурнаджиева. Тя призова за ясна дефиниция за интимна връзка, за да няма разнопосочни тълкувания.

„ВКС винаги е заставал зад пострадалите, винаги е целял да има защита, но от субектния обхват на закона липсва голяма група лица и част от нея са особено уязвими – тези, които пребивават в местата за преодоляване на наркозависимост, в кризисните и бежанските центрове. Липсва и друга група –лицата, които живеят на някакво основание с друг, може да е договорно – наематели, съквартиранти или живеещите в общежитие“, каза съдия Фурнаджиева.

След над 4 часа обсъждане правната комисия одобри на първо четене два проекта за промени в НК и този за допълнения в ЗЗДН. Предстои обсъждането им в понеделник на извънредно пленарно заседание.

59
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Ad nauseam
Ad nauseam
06 август 2023 11:18
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

Анонимен
Анонимен
04 август 2023 12:44
Гост

Прокурорът и съдията участват в схема и Народното събрание се събира извънредно. Дай Боже всекиму такова влияние!

Анонимен
Анонимен
04 август 2023 10:08
Гост

„Стигна се до поставяне под съмнение на част от предложените промени в Конституцията“

А, добро утро. Усетихте ли как употребяват протестите, бденията и пр.? Насъскаха ви срещу съда, сега се възползват от вас, за да спрат промените в Конституцията, които трябваше да изкарат съда от контрола на същите тия партии.

след дъжд качулка
след дъжд качулка
04 август 2023 11:17
Гост

Дето се вика, те напълниха съдебната система с калинки,. пък сега ако ще 100 % ВСС да се избира от съдии, пак ще са техни хора – на Пееф и Прокопи. Всичко е пунта мара и алабализми. Разпускане и всичко наново трябва да се гради.

Юрист
Юрист
04 август 2023 10:00
Гост

По някои дела откровено се подиграват с по-слабата страна, има цинизъм.

Затова е най-правилното житейски – да не се забъркваш в съдебни процедури.

А и – нямаме право на коментар на съдийски решения – в Протокола изисква оригинал на документ, а в Решението забравя да го напише.

Само със жалби имаш право да коментираш съдията – а Втората инстанция е още по-злобно настроена.

Който е здрав и пъргав навреме да бяга с всички сили от съдебни развития.

Смисленото
Смисленото
04 август 2023 8:02
Гост

„За какви законови промени говорите?

Трябва радикална кадрова промяна на всички нива на съдебната власт. Да не говорим, че цели фамилии правораздават и шуробаджанащината в съдебната власт е правилото, а не изключението.

Законите им били виновни… Тиня.“ /Борислав Цеков/

Бай Ганьо
Бай Ганьо
03 август 2023 23:12
Гост

Прави са Хамид Хамид и Радослав Чолаков -проблем не е закона, а гьон-сурати, които точно на място си имат и тази фамилия – така че с Гьоневици в тоги, какъвто и закон да се напише, пак ще е така – и това с отпадането на обществената квота е пълна глупост – иначе ще се капсулират съвсем, и няма да има никакъв обществен контрол -ама депутатите били невежи, а Гьонева според ССБ е корифей: глупости на търкалета – я вижте в САЩ случая със съдийката Алексис Крот – там в аналога на местния ВСС, обществената квота е преобладаваща, за да няма… Покажи целия коментар »

въпрос
въпрос
03 август 2023 23:06
Гост

Това какво е? Проблемът не е в закона, а в прилагането му /разбирай в съда и прокуратурата/, обаче ние се емнахме насред блажената ваканция по гръцки острови, да променяме размера на наказанията в НК и да допълваме ЗЗДН. Сега като започне едно правоприлагане, направо свят ми се завива. Как ще се разбира тази интимна връзка, ще зависи от практиката на всеки един състав, докато след десетина години ВКС образува тълкувателно дело, по което ще се произнесе след около три години след образуването му. Дотогава, ако аз си говоря с колежка, с която стоим на 30 см разстояние, ще се приема… Покажи целия коментар »

съдията Васко от СРС
съдията Васко от СРС
04 август 2023 0:13
Гост

Е па не е лесно. Ако сте си сложили 2-3 патки с колежката в рамките на седмица, може да го минем като временно увлечение, без характер на интимна връзка. Ако си слагате патки в рамките на няколко месеца, вече със сигурност ще го третираме като такава. Но тези факти подлежат на доказване и най-сигурно е да си правиш клипчета, че като те пребие някой ден колежката, да можеш да се ползваш от защита по ЗЗДН.

Irinka
Irinka
03 август 2023 22:53
Гост

Най-големия проблем на тази държава са около 90 % от т. нар. “ БГ магистрати”. Те са се самозабравали и са скъсали връзка с правото, а за на народа да не говорим. Нали съдиите се прознасяте в “Името на народа”, само че не ви пука за него. Не случайно не ни искат в Шенген и няма чуждестранни инвеститори ….само и само заради вас заплатаджии. Другото си го знаете…да не кажете, че набеждаваме някого!!!

само с правото да беше
само с правото да беше
04 август 2023 0:15
Гост

те са скъсали връзка с реалния живот и с планетата Земя, сякаш току що са паднали от Луната.

Анонимен
Анонимен
03 август 2023 20:17
Гост

А някой знае ли случай от последните 30 години на някого да е наложено максималното наказание за средна телесна повреда?

Проскубания бухал
Проскубания бухал
03 август 2023 19:34
Гост

Демек депутатите никога за нищо не са виновни, а магистратите са калпави.

80%
80%
03 август 2023 21:06
Гост

Така се оказа, според супер високо образованите и професионално компИтентни дупетати. От цялата тази истерия има нещо което може и да е положително за правосъдието: Дойде ред и на съдиите да бъдат тричани, публично и от всички! Дано съдиите вече са разбрали какво ги очаква – политиците направиха МВР изцяло политически зависима институция, разбиха фазата на досъдебно разследване, рамазаха прокуратурата и сега…дойде реда и на Съда!

Ами като има за какво,
Ами като има за какво,
04 август 2023 0:18
Гост

ще ги тричат. Не може някаква лелка, незнайно как станала окръжен съдия, да се хили по телевизията и да говори врели некипели, за да замаже огромния гаф, който сътвори, вместо да си признае грешката и да се извини.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
04 август 2023 8:43
Гост

Като се огъват във ВСС, така ще е, Захарова и тя, се ската при гласуването на оставката на Гешев, а уж го играеше балансьор.

съотношението 80 % към 20 % по професора
съотношението 80 % към 20 % по професора
04 август 2023 0:27
Гост

е валидно, както за мат’риала, така и за депутатите и за магистратите, а иначе на калпав *Eй, космите му пречат.

Виж ти
Виж ти
03 август 2023 18:34
Гост

Брей, тези от ВКП и ВКС каква загриженост и съпричастност демонстрират. Проблемът „тлеел“ отдавна сред съдиите, но сега казват. Айде, бе! Излизат от бърлогите само за да гасят огъня, иначе зверска корупция и обтекаеми ТР-та, че да решават делата според зависи. Много гьонове има освен Гьонова. Включително вечния депутат Хамид, който се пени сега дебютно по темата.

123
123
03 август 2023 18:18
Гост

Депутатите в пробладаващата си част са правни галфони!

Смисленото
Смисленото
03 август 2023 18:15
Гост

Правната комисия отхвърли ветото на президента Радев на закона за съдебната власт.

Другото е много популизъм, иначе казано бла-бла.

Смех
Смех
03 август 2023 17:52
Гост

Профил на sa6
sa6
Рейтинг: 1669
16:24, 03 авг 23
Весело
с поправката вече Лена ще може да получи защита от Кире в случай на насилие.

2 Профил на Тирбушон
Тирбушон
Рейтинг: 380
16:27, 03 авг 23
Неутрално
с поправката вече Лена ще може да получи защита от Кире в случай на насилие.
—цитат от коментар 11 на sa6

И Кирето може да получи защита

111
111
03 август 2023 17:43
Гост

Хамид Хамид издрънка огромни групости. За да нямало съдии като съдия Гьонева трябвало да бъде ограничена съдийсската преценка / той я нарече независимост/ чрез увеличаване размера на наказанията. Т.е съдиите да са принудени да налагат по-тежки наказания, защото иначе им нямаме доверие на преценката. И този човек твърди, че е юрист. Беше срамно за слушане, но той не се притесни, че го говори.

Киро Лена Пеевски и Бойко пишат конституция
Киро Лена Пеевски и Бойко пишат конституция
03 август 2023 17:30
Гост

ПП и ДБ счупиха тъпомера. Яхнаха безцеремонно тази иначе огромна трагедия и потъпкаха всички принципи на доброто законодателство. Пробутаха ни лобистки и популистки промени. А най-лошото е, че лъжат хората, че така решават проблема.

Анонимен
Анонимен
03 август 2023 17:37
Гост

Проектът им беше много хубав, но ОПГ-то на ГЕРБ и ДПС го „ревизира“

НПО-фен
НПО-фен
03 август 2023 17:27
Гост

Когато НС се изчисти от депутати – юристи без хал хабер да си имат по дадена материя и са юристи, за да са депутати и не се дава на НПО-та, които също да кажем само са чували за ОА, както и производство за първоначална мярка – само са чували, но никога не са виждали, тогава може би от елемента компететност ще има някакъв напредък, законите трябва да се правят от хора, които работят тази материя истински, съдии, прокурори, следователи, адвокати по съответната материя и преподаватели, а не някакви НПО-та, които практиката им е пред съдебната палата с диктофона и само… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
03 август 2023 17:23
Гост

Случаят „Дебора и Георги“ е случай на изтезание, садизъм. Това е основното. Кой е садиста и кой жертвата е вторичен въпрос. Третичен въпрос е пък каква е мотивацията на садиста – дали сексуална, дали политическа, икономическа или друга.

Предложението на ПП-ДБ не включва решаването на такъв въпрос. Акцентират отново върху домашно насилие, интимна връзка и прочее дитирамби.

Абе „правните корифеи“ от ПП-ДБ, ЩО Е ТО САДИЗЪМ и как се наказва? Що пак ни вземате за глупаци?

Анонимен
Анонимен
03 август 2023 17:38
Гост

Герберастките тролове пропускат да споменат, че ГЕРБ също са вносители и подкрепят такъв законопроект

Гочев
Гочев
03 август 2023 17:20
Гост

Все по на зле отиват нещата… Хората ежедневно ги облъчват с чалга култура по улицата и агресията на Копейкин от трибуната на най-висшия орган в страната. Какво може да се очаква от обикновените хора…

Анонимен
Анонимен
03 август 2023 17:43
Гост

Копейките и ПОДменкаджиите сте като „МУЛТИГРУП, ДПС, АТАКА – „СКАЧЕНИТЕ СЪДОВЕ“ НА ЛУКАНОВ“
NEXO и Телерик се конкурират да заемат мястото на Мултигруп.

За кефа на шефа
За кефа на шефа
03 август 2023 22:02
Гост

Ами така си е,защото има жени ,които „обичат“ мъжете си
( Законния си съпруг) но искат да живеят с друг мъж( т.е., с
незаконния )

Глупости на търкалета
Глупости на търкалета
03 август 2023 17:13
Гост

“ В НК за пореден път се залага на увеличаването на наказанията, а в ЗЗДН се предлага да се даде защита и на лицата в интимна връзка,“ Определението: „доброволен относително траен съюз между две лица, който възниква и съществува като физическо състояние, без да е необходимо спазването на правно регулирана процедура и независимо дали лицата споделят едно домакинство, като водещ елемент е строго личният характер на техните отношения. Целта е да се даде още по-голяма защита на по-голям кръг лица.“ Според това определение Атанас Славов и Надежда Йорданова, а и всички подкрепили това безумство са в ИНТИМНА връзка. Завишаването на… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
03 август 2023 17:12
Гост

Трябва да се изкорени агресията и простащината в обществото, за които ежедневно „светъл“ пример дават активистите на партия „Израждане“ и лично комплексаря Късопишков. Това обаче с промени НК не става, а с образование и информираност.

Анонимен
Анонимен
03 август 2023 16:57
Гост

“ зависимости на местните общности“ Че нали нямаше проблем когато закриваха Специализирания съд, защото местните съдилища работели много добре!

добре
добре
03 август 2023 17:50
Гост

И Специализираният работеше много добре – Джуджета, Списъци за контрол, споразумения с ОПГ-та за особено тежки наказания…. Добра работа беше…

Анонимен
Анонимен
03 август 2023 18:50
Гост

Защо, Градския с какво е по- добър- Янева гейт, Белведере, Мондешки.А адвокатите от казуса Златанов къде мисли рейдърстват в момента!?

Анонимен
Анонимен
03 август 2023 18:52
Гост

Че по- добре работят.Има пълен синхрон между адвокат, прокурор и съд!

Хари
Хари
03 август 2023 16:53
Гост

Поредната каша.

Михаил
Михаил
03 август 2023 16:53
Гост

Естествено, че трябва да има увеличаването на наказанията.

Гешо
Гешо
03 август 2023 16:48
Гост

Кучето е заровено в съдебната система. СЪЩАТА, която синчето от ЦК на БКП „реформира“.

Анонимен
Анонимен
03 август 2023 16:47
Гост

От известно време имам усещането, че всички бълг.мъже сме домашни насилници-медии, соц.мрежи, интернет -като че ли това се опитват да ни втълпят по един или друг начин, с едни или други средства. Случаят в Ст.Загора е съдебна грешка, каквито е имало и ще има, както в България, така и навсякъде по света. Тази съдебна грешка ще се поправи, но манипулацията, че голяма част от бълг. мъже упражняват т.нар. домашно насилие и е необходимо едва ли не извънредно законодателство за това се вихри с пълна сила и е демагогия..

неам думи
неам думи
03 август 2023 16:44
Гост

Такива тепигьози са това в правната комисия!

Това като вица за радио Ереван: може ли мъж да роди?

От радиото отговорили:

– Не може, ама в Турция опитите продължават!

само минавам
само минавам
03 август 2023 16:41
Гост

Добро утро.

Анонимен
Анонимен
03 август 2023 16:29
Гост

Все едно гледам консилиум в операционната на неврохирургията, съставен от водопроводчици, обсъждащи план за операция на аневризма.

Бисер
Бисер
03 август 2023 17:01
Гост

Много точно казано!

Анонимен
Анонимен
03 август 2023 17:26
Гост

Така е, но проблемът е, че ние сме пациенти и даваме съгласие водопроводчикът да ни оперира аневризма.

Анонимен
Анонимен
03 август 2023 16:11
Гост

Проблемите са на много нива. Най-вече в това, че в училище децата не се учат да мислят, а да зубрят. Те назубрят казаното и видяното от баща си и смятат, че това е правилно – да малтретират вербално и физически по-слабия, не става дума само за жени. Ако се научат да мислят, ще могат да прецнят, че това е вредно

Анонимен
Анонимен
03 август 2023 16:10
Гост

Абе вие увеличете наказанието пък да видим.

Анонимен
Анонимен
03 август 2023 16:10
Гост

Проблема е, че ги пускате и не им налагате никакви наказание. И да увеличите наказанията пак няма да спрете насилието. Приемете тая пуста Истанбулска конвенция и стига сте се дърпали и занимавали с глупостите на рубладжийте, че била за джендърите. И променете конституцията, щом и конституционния съд смята, че тя е неприложима. Живота е по-важен от хартията!

Geleto
Geleto
03 август 2023 16:48
Гост

Пречи ли нещо да се реципират в нашето законодателство положенията на Истанбулската конвенция относно защитата от домашно насилие без да се ратифицира конвенцията?

За кефа на шефа
За кефа на шефа
03 август 2023 21:41
Гост

Пречи,защото според българската „традиция“брак може да има само между мъж и жена а не между двама мъже или две жени.

Geleto
Geleto
03 август 2023 23:56
Гост

Няма никакъв правен проблем насилието между фактически съжителстващи на съпружески начала лица от един и същи пол да се третира като домашно насилие и без да се ратифицира Истанбулската конвенция. Имам чувството, че настояването да се ратифицира тази конвенция преследва съвсем други цели, извън защитата от домашно насилие.

За кефа на шефа
За кефа на шефа
03 август 2023 21:36
Гост

И да се приеме нищо няма да се промени а ще стане още по зле. Проблемът има елементарно и просто решение.И то е така наречения -„Брачен договор“.Но както винаги и сега“ парата “ отиде в свирката,понеже натискът е политичеески и е отвън.А за интимната връзкс ,може да се до пълни и с текст,като например:-„Предбрачен догоеор „,като и двата договора се заверяват ноторно с реални подписи под текстовата форма.на договора.Така които наруши договор поеема цялата отговирност.Инак всякака проститутка ще е с право да иска арест под претекст за насилие.Не е тайна,че в България, негласно проституцията е „озаконена“ и има сексуално насилие… Покажи целия коментар »

За кефа на шефа
За кефа на шефа
03 август 2023 22:24
Гост

Самите „депутати“казват и са уверени,че увдличеното наказание няма да реши проблема а ще го задълбои повече.Но толкова им е капацитета

Наставникът
Наставникът
04 август 2023 15:31
Гост

Така, така, преди всеки интимен контакт- писмен договор!

Анонимен
Анонимен
03 август 2023 16:09
Гост

Да си гледат работата всичките. Нищо не става от тях!

Анонимен
Анонимен
03 август 2023 16:09
Гост

Смотана работа. Много смотана

Анонимен
Анонимен
03 август 2023 16:07
Гост

Абе проблема е по всички нива в общественоста ни

Анонимен
Анонимен
03 август 2023 16:07
Гост

Добре е и върху образованието д се помисли малко, че празноглавците ще продължават да бият жените си

За кефа на шефа
За кефа на шефа
03 август 2023 22:15
Гост

Не само с образование ами и с възпитание през първите 7-ем годинки.А където не става и с двете,посочени по горе,ще трябва и френската гилотина и позорния стълб да поработят временно,за да се утвърди Закон кефа и да се установява справедливостта.Да не се забравя,че и кралски глави е сякла гилотината.