Прокуратурата ще повдигне нови обвинения срещу насилника, издевателствал над 18-годишната Дебора от Стара Загора и ще обедини делата срещу него. Това е следствие и на резултатите от новата петорна съдебномедицинска експертиза, която установи, че Георги Георгиев е причинил средна телесна повреда на момичето, а не лека, както гласеше първото изследване.

Обвиненията срещу Георгиев ще са за три престъпления. Първото е за оказана принуда (чл. 143, ал.1 от НК). Според държавното обвинение на 26 юни 2023 г. Георгиев е принудил Дебора Михайлова да претърпи нещо противно на волята ѝ като остригал косата ѝ и я ударил с юмрук.

Второто е за нанесена средна телесна повреда (чл. 131, ал. 1, т. 5 и т. 9 вр. чл. 129, ал. 2 вр. ал. 1 от НК) и е за това, че на същата дата с особена жестокост и по особено мъчителен начин е причинил на Дебора „двустепенна средна телесна повреда, изразяваща се в черепно-мозъчна травма, мозъчен оток и лека мозъчна контузия, довели до разстройство на здравето, временно опасно за живота и порезни рани, довели до обезобразяване на лицето и на други части от тялото“.

А третото е за отправени към 18-годишното момиче закани за убийство (чл. 144, ал. 3, вр. чл. 26, ал. 1 от НК), за което Георгиев е с мярка постоянен арест.

До момента срещу него имаше две дела – за средна телесна повреда и за няколко закани с убийство. Те ще бъдат обединени като повдигането на новите обвинения ще стане лично от наблюдаващите прокурори в присъствието на адвокатите на Георгиев, уточняват от районната прокуратура в Стара Загора.

От там допълват, че до новите обвинения се е стигнало след „анализ на събраните доказателства от разпити на свидетели, включително допълнителeн разпит на Дебора, писмени доказателства, включително допълнителна съдебномедицинска документация, представена от процесуалния представител на момичето, изготвените заключения по назначените експертизи – комплексна петорна съдебномедицинска експертиза, техническа, тройна комплексна експертиза – ДНК, дактилоскопна и трасологична“.

Преди три дни стана ясно, че според резултатите от новата петорна съдебномедицинска експертиза на 18-годишното момиче е нанесена средна телесна повреда. Специалистите посочват, че издевателствата над Дебора включвали черепно-мозъчна травма, довела до разстройство на здравето, което е било временно опасно за живота. Раните, нанесени от насилника ѝ Георги Георгиев с макетен нож, са довели до обезобразяване на момичето, а това квалифицира стореното от Георгиев като средна телесна повреда и може да промени както обвинението, така и наказанието на обвиняемия.

Експертизата беше изготвена от лекари от Пловдив, след като техни колеги от Стара Загора си направиха отвод и отказаха да участват в ново изследване (виж още тук).

18-годишната Дебора стана жертва на брутално насилие в края на юни, когато бившият ѝ приятел я пребил, остригал косата ѝ и с макетно ножче я нарязал 21 пъти по тялото, в резултат на което са ѝ направени 400 шева.

Георгиев беше обвинен в нанасянето на средна телесна повреда, но първоначалното заключение на съдебния медик беше, че става дума за лека телесна повреда.

Районният съд в Стара Загора определи постоянен арест за Георгиев, но окръжният съд в града го пусна срещу подписка (подробности виж тук).

След като майката на момичето огласи случая, започнаха масови протести в различни градове в страната. Съдебният медик, заключил, че става дума за лека телесна повреда, беше отстранен, а прокуратурата повдигна ново обвинение срещу Георгиев – за отправяне на шест закани за убийство към Дебора и съдът му наложи постоянен арест (виж още тук).

Днес адвокатът на Дебора – Делян Славов заяви пред Нова ТВ, че резултатът от първоначалната експертиза е бил скандален. „Факт е, че е налице обезобразяване. Трайните белези към момента са по тялото, нараняванията по лицето са по-плитки. Дебора все още има кошмари след случая“, поясни Славов.

21
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
01 май 2024 9:52
Гост

­­Г­о­р­­е­­щ­и­­­ ­­м­­о­м­и­­ч­­е­т­а­­ ­­в­­и­­ ­о­­ч­­а­­­к­в­­­а­т ­­-­­-­­-> https://nu21.fun/girl?88990

Анонимен
Анонимен
22 август 2023 8:11
Гост

За пръв път чувам за двустепенна средна тел.повреда, а съм с 20 год.стаж като нак.съдия. Средната телесна повреда може да се изрази в две увреждания и тогава се преценява по отношение на всяко дали реализира медикобиолог.характеристики по чл.129 НК. Така, както са написали вещите лица, ако за някое увреждане не се докаже, че е средна тел.повреда има риск да бъде оправдан по това обвинение, но СМЕ е резултат от решаване на делата по площадите и телевизора. Нак.право е наука и много практика!

Гл. юрисконсулт
Гл. юрисконсулт
21 август 2023 14:10
Гост

Много мразя такива насилници, както и всички хора, които проявяват агресия и насилие под всякаква форма! Те трябва да си получат наказанието. Бях в магазин на А1 да си оправя договорните отношения с оператора…и…някакъв тип Х ми каза: “Защо се пререждаш, “бе” мухльо, искаш ли да ти пръсна черепа?!”. Самообладание запазих, казах му съвсем спокойно, че нито съм го прередил, и че нито съм мухльо, и ако обича да си върне думите назад, защото има вероятност да се въздигнат в престъпление, най-малкото, че мога да подам частна тъжба за отправена обида към мен, както и граждански иск за причинени неимуществени… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
21 август 2023 16:15
Гост

Всякакви луди се нароиха.

Гари
Гари
21 август 2023 12:03
Гост

Поредната трагедия!

Мики
Мики
21 август 2023 12:03
Гост

Дано да има възмездие.

Димо
Димо
21 август 2023 12:02
Гост

Естествено, че резултатът от първоначалната експертиза е бил скандален.

Емилов
Емилов
21 август 2023 12:03
Гост

Благодарение на експертизата.

Асен
Асен
21 август 2023 11:57
Гост

Добър развой, че както беше тръгнало…

льольо
льольо
21 август 2023 11:51
Гост

Ще чакам с интерес решението на съда и мотивите. Обезобразяването, за да е средна телесна повреда трябва да е такова, при което се причиняват значителни изменения на лицето, снагата или крайниците на тялото, които обективно загрозяват вида на човека. Краткотрайните загрозявания не съставляват средна телесна повреда. Краткотрайни съдебната практика е определяла увреждания със срок по-малък от 30 дни- например 25 дни, от които 5 дни стационарно лечение и 20 дни при домашен режим.

Димо
Димо
21 август 2023 11:57
Гост

Това някак си се преодолява. Не, че ще й е лесно. Обаче психическата трявма?

Анонимен
Анонимен
21 август 2023 12:03
Гост

Този въпрос се поставяше плахо през годините и се игнорираше от наказателноправните капацитети. В първична България, ако не си с извадено око или разместена челюст, нищо ти няма – психическото здраве е джендърска прищявка.

льольо
льольо
21 август 2023 12:13
Гост

Психическа травма е много относително понятие. Някой може да остане травмиран завинаги, защото например при скандал на публично място някой му е ударил шамар и му е крещял. Друг това няма да го отрази.

верно си льольо
верно си льольо
21 август 2023 12:41
Гост

Ако си мислиш, че 400 шева по ръцете, краката и гърдите, зарастват и изчезват за 25 дни, значи съвсем си изперкал. Като цяло остават грозни белези. И то завинаги, ако не се направят някакви пластики за премахването им. Та съвсем обективно загрозяват вида на човека и си е средна телесна повреда отвсякъде. Няма да му е особено трудно на съда да се мотивира.

льольо
льольо
21 август 2023 18:28
Гост

Прочети малко съдебна практика. Никой не е установил 400 шева по документи. Няма такова нещо. Като цяло обвинението за момента е много крехко и подкрепено до колкото публичната информация е налице – само от косвени доказателства. Ще се изненадам ако бъде признат за виновен по повечето обвинения.

Рики
Рики
21 август 2023 11:51
Гост

Сега се сетиха да направят анализ на събраните доказателства от разпити на свидетели.

Симо
Симо
21 август 2023 11:49
Гост

Този въобще не бива да излиза навън.

Гери
Гери
21 август 2023 11:49
Гост

Добре, че направиха нова съдебномедицинска експертиза.

Наблюдател
Наблюдател
21 август 2023 11:40
Гост

Голямо упражняване сега за сумиране на обвинения, вместо всички да си бяха свършили работата и без да има нужда от обществен шум.

123
123
21 август 2023 11:41
Гост

В Стара Загора са виновни сега и за малоумията, които съчиниха депутатите ни.

Анонимен
Анонимен
21 август 2023 11:37
Гост

Този не трябва да вижда дневна светлина, изрод