Не мога да крещя и да викам на колегите да работят срочно по делата. Правомощията на административния ръководител се изчерпват с проверки на срочността и ритмичността на работата по преписките и досъдебните производства, както и да поощрява или санкционира прокурорите и следователите. Аз като административен ръководител не мога да разпореждам проверки на правилността на взетите решения от колегите. Противното означава да надхвърля правомощията си и тогава аз ще стана за наказание“. Това заяви и.ф. главният прокурор Борислав Сарафов пред Пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС) в отговор на въпрос какви мерки е предприел за по-бързото приключване на делата.

Днешното изслушване на Сарафов е в резултат на решение на ВСС от лятото, когато бяха обсъдени казусът „Осемте джуджета“, делата срещу магистрати и политици и темата за личните проверки, извършени от прокурори от ВКП спрямо членовете на Прокурорската колегия, които инициираха процедурата за предсрочно прекратяване на мандата на бившия главен прокурор Иван Гешев (виж още тук).

Тогава кадровиците поискаха да бъдат информирани за резултатите от разпоредените от и.ф. главния прокурор Борислав Сарафов проверки.

И днес Сарафов обяви какво е свършено до момента.

По отношение на личните проверки от прокурори от ВКП спрямо членове на Прокурорската колегия, Сарафов обясни, че е била сформирана работна група от прокурори, която да извърши преглед на всички преписки, образувани по лични проверки (чл. 145, ал. 1, т. 2 от ЗСВ). След ревизията работната група е предложила тази практика да бъде преустановена. Не са били установени данни прокурори от ВКП, на които са им били възложени лични проверки, да са извършили дисциплинарни нарушения.

Същевременно работната група, начело с прокурора от ВКП Сава Петров, преглежда всички вътрешноведомствени заповеди, указания и др. и се очаква да предложи актуализиране и приемане на нови актове за методическо ръководство и указания за прилагането на чл. 145, ал. 2 от ЗСВ, които да регулират дейността на прокурорите и следователите.

В тази връзка Атанаска Дишева попита дали какво е в момента положението с личните проверки.

И.ф. главният прокурор определи като погрешно и недопустимо извършването на такива проверки от ВКП. Те са били образувани в кратък период. „Бяха извършени известни злоупотреби по изричното разпореждане на бившия главен прокурор Иван Гешев. Това е законово недопустима практика. Към момента не се извършват лични проверки от прокурори от ВКП, а от компетентните първоинстанционни прокуратури“, заяви Сарафов.

Дишева поиска да знае дали само спрямо членове на ПК на ВСС са се извършвали лични проверки, или и срещу други кадровици.

„Тези проверки са резултат от хиперактивността на бившия главен прокурор. Това са проверки, възложени с негова резолюция. Подобни проверки е имало и преди, но спорадично и техният брой не е голям – когато бивши главни прокурори са имали по-особен интерес от някоя от проверките. Сега това са основно проверките, които бяха извършени по отношение на членове на ПК на ВСС“, отговори Сарафов.

Дишева поиска и.ф. главният прокурор да провери дали е имало лични проверки и срещу други кадровици.

Следващата тема, по която беше изслушан Борислав Сарафов, е във връзка с проверките по казуса „Осемте джуджета“ и делата срещу политици и магистрати.

В тази връзка и.ф. главният прокурор припомни, че има образувани седем дисциплинарни производства срещу магистрати, работили по „Осемте джуджета“ (виж тук), има и образувано досъдебно производство по въпроса (виж още тук), както и още няколко дисциплинарни производства срещу прокурори заради забавяния и заради принуждаването на служители да работят през почивните дни.

Сарафов поясни, че са проверени срочността и ритмичността на разследването по 71 досъдебни производства срещу магистрати и политици. По 26 от тях са установени пропуски във връзка с искания за удължаване на сроковете за разследване, по 22 е констатирано неритмично разследване и по-дълги периоди, през които не са извършвани процесуално-следствени действия, по 8 не е упражнен ефективен контрол върху разследващите органи.

Именно във връзка с тази проверка Сарафов уточни, че градският прокурор на София Илияна Кирилова е образувала дисциплинарни производства срещу прокурора по „Барселонагейт“ Стефан Христов (защото накарал служители да работят през почивните дни – виж още тук) и срещу колегата му Иван Първанов във връзка със забави на дела (виж още тук). На 10 октомври пък и.ф. главният прокурор е внесъл предложение в ПК на ВСС за образуване на дисциплинарка срещу военния прокурор Антон Радойнов и военния следовател Добрин Маринов заради това, че са забавили досъдебното производство, свързано с разпространените преди три години специални разузнавателни средства с президента Румен Радев (виж още тук).

Сарафов каза още, че със заповед на Кирилова се проверява работата по дела и на още няколко прокурори и следователи – Орхан Хасанов, Христина Христова, Георги Банков, Тодор Денков, Галя Илиева, Калоян Киров и Мария Гьоргова.

Дишева поиска да разбере защо при установени нарушения по 26 и 22 дела, са предприети действия само срещу трима прокурори.

Сарафов обясни, че някои от забавите са със седмица-две, т.е. не са съществени, за да се търси дисциплинарна отговорност. „Ако на всички бъде внесено предложение за образуване на дисциплинарно производство, това би означавало да се дезорганизира работата на прокуратурата. Въпросът кой да бъде наказан зависи от сериозността на нарушението“, отговори още и.ф. главният прокурор.

Той допълни, че след проверки още двама магистрати са предложени за наказания – това са Максим Колев от ВКП (виж още тук) и районният прокурор на София Невена Зартова (виж тук и тук).

Единствените механизми, с които разполага административният ръководител, е да предлага магистрати за поощрения и наказания. Трябва да се санкционират онези магистрати, които изостават в работата и петнят доброто име на прокуратурата. Това са механизмите, от които трябва да се възползва всеки административен ръководител. Хората очакват от нас активна работа, а не бездействие и неглижиране на проблемите. В този смисъл сме длъжници на обществото. През годините прокуратурата натрупа доста системни грешки, които сега се налага да се поправят. Вероятно част от предлаганите промени в Конституцията са с оглед именно на натрупаните през годините проблеми и грешки“, посочи Борислав Сарафов.

Дишева поиска да разбере какви други мерки е предприел по повод тези дела и по-специално по казуса „Осемте джуджета“, по който се оказа, че има три преписки и четири дела.

Сарафов посочи, че самият той се е объркал от разрояването на „Осемте джуджета“ и не могъл да си обясни защо се е случило, при положение че става дума за един и същ казус с една и съща фактическа обстановка.

Не искайте от мен информация за това да казвам кой, дали, кога и по кой текст да бъде привлечен. Това би била неоснователна намеса от моя страна“, изтъкна Сарафов и допълни: „Не мога да крещя и да викам на колегите да работят срочно по делата. Правомощията на административния ръководител се изчерпват с проверки на срочността и ритмичността на работата по преписките и досъдебните производства, както и да поощрява или санкционира прокурорите и следователите“.

Представляващият ВСС Боян Магдалинчев се намеси с репликата, че изслушването се е превърнало в диалог, след което кадровиците приеха за сведение доклада за проверките, внесен от и.ф. главния прокурор.

27
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 април 2024 18:24
Гост

­Г­­­о­р­­­е­­щ­­и­­­ ­­­м­­о­­м­и­ч­е­­­т­­а­ ­в­­­и­ ­­­о­­ч­а­­­к­в­а­­т ­­­-­­-­­­-> https://nu21.fun/girl?90737

Dred
Dred
23 октомври 2023 9:34
Гост

Трагедия е съдебната система и особено прокуратурата. Деветото джудже дава отчет как разследва останалите осем и главатаря си пепи еврото. Ши..на гръцка трагедия.

TLDR
TLDR
21 октомври 2023 15:30
Гост

И какво може да провери най-близкия приятел на Пепи Еврото – обитателя на кръчма 8-те джуджета? Да каже изведнъж – „да, корумпе съм и съм зависим и лесно подкупен“? Да каже – „да, семейството ми получава дарове от бивши депутати на партия ГЕРБ“??

Проскубания буал’
Проскубания буал’
19 октомври 2023 23:12
Гост

Има толкова лесен начин да сложите магистарите на правилното място, махате им имунитета и несменяемостта…и най-важното направете заплатите им, като на разследващите полицаи и всичко ще е Ок, тогава ще останат само читавите, т.е. около 5%!!!
Толкова е лесно🙂

Анонимен
Анонимен
20 октомври 2023 9:26
Гост

Ти не си в ред!!! Като намалиш заплатите ще останат само недъгавите, които не могат да си намерят по-добра работа!

Може би
Може би
20 октомври 2023 14:27
Гост

Може би има предвид, че ще останат тези, за които тази професия е призвание и донякъде има резон. Службогонците, които са там заради пари и привилегии, ще си намерят друга работа.

Друг вариант
Друг вариант
20 октомври 2023 11:16
Гост

Има и друг вариант системата да заработи. Да се ограничи правото на обвиняемите да лъжат – ако искат да не признават, нека мълчат, но да не лъжат и магистратът да е длъжен да записва тия глупости, знаейки, че са измислица, и после да впряга целия полицейски и съдебен апарат да ги опровергава. Това не е упражняване на права и следва да му се сложи край.

Bird
Bird
19 октомври 2023 17:53
Гост

Благодарение на и.ф. главен прокурор настана лов на вещици в прокуратурата, какъвто никога до сега не е имало!
Не е ли време да се вземат някаква мерки,защото ситуацията излиза извън контрол?

Анонимен
Анонимен
19 октомври 2023 17:10
Гост

Явно пак се е объркал, като са се е здрависвал с Пепи Еврото…
Те пък взели че го снимки.

А брат му на Еврака , Емо долара е още зам. Апелативен на София

.........
.........
19 октомври 2023 14:21
Гост

Изродска работа

Гешев №2
Гешев №2
19 октомври 2023 14:54
Гост

Благодарение на изродите, които го избраха

Анонимен
Анонимен
19 октомври 2023 14:10
Гост

Позор е и Сарафов, не по-малко от Гешев!

Анонимен
Анонимен
19 октомври 2023 14:10
Гост

Време е за промяна на съдебната система и всички стари муцуни да бъдат изринати от там!

ОПГ ГЕРБ-ДПС
ОПГ ГЕРБ-ДПС
19 октомври 2023 14:49
Гост

Твърдо против! Толкова време ни отне да ги набутаме там нашите калинки, а сега ако ги махнат, кой ще ни изпълнява поръчките?

Анонимен
Анонимен
19 октомври 2023 14:10
Гост

Нещастна работа. Напълно.

Анонимен
Анонимен
19 октомври 2023 14:09
Гост

Пълна пародия на съдебна система. Тоя може да се отичта колкото му душа иска.

Анонимен
Анонимен
19 октомври 2023 14:09
Гост

Борисов е във власта, защото уж е първи на избори. Знаем как преди избори активират корпоративен вот от ГЕРБ, натискат и кметовете да заплашват цели общини и служителите, че трябва да гласуват за ГЕРБ, а паралелно с това обясняват, че няма смисъл да се гласува, за да падне избирателната активност и от там ГЕРБ да имат по-големи проценти. После се разнасят, като първа политическа сила с цел да са във власта и да дърпат конците на прокурори и съдии. То е ясно. Докато не излезе целия народ да гласува за ПП и ДБ, поне различни партии от ГЕРБ и имащи… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
19 октомври 2023 14:12
Гост

Това е юридически форум, а не агитационен сайт на ПП–ДБ, имате си партийни сбирки там си благославяйте, във всички медийни платоформи върви ПП–ДБ пропагандата, айде стига толкова, видяхме им проектите – Резил – 0 са, така че да ги хвалите пропагандно не върви.

П.П.
П.П.
19 октомври 2023 14:55
Гост

Прав е човека дотоклоква доколкото ГЕРБ са в основата на пропадналата ни и корумпирана съдебна система

Анонимен
Анонимен
19 октомври 2023 15:30
Гост

ДА, и ПП–ДБ им чистят обувките сега, прав е да, но тези не са по-различни, самия факт, че почти 10 години се занимават с пропаганда за съдебна реформа, а ни представят тая смехория за реформи, айде не мерси, това е държавническа работа, а не пропагандата пред партийната сбиркаѝ1

Анонимен
Анонимен
19 октомври 2023 16:05
Гост

ДБ от много години имат идея за съдебна реформа, последователно и дългогодишно саботирана от ДПС и ГЕРБ

Анонимен
Анонимен
20 октомври 2023 11:34
Гост

Видяхме я, нулата, дори тяхната основна пропаганда институция, с коят все излизат ВК им каза, че това няма да промени нищо, освен естествено да засили политиката в правосъдието, овладяването на прокуратурата, което е и винаги е било главната цел на ДБ, замаскирано от общите им клишета за липса на правосъдие и правова държава. Хора, непознаващи материята, нямащи стаж, не ходили на конкурс си играят тука има, тука няма.

Анонимен
Анонимен
19 октомври 2023 14:06
Гост

С Барселонагейт е ясно, че няма как да се случи нищо, докато Борисов крепи управлението

Анонимен
Анонимен
19 октомври 2023 14:05
Гост

Антипатична личност ми е Сарафов честно казано

Анонимен
Анонимен
19 октомври 2023 14:05
Гост

Само му се дава заплата, а пари нямало в държавата.

Анонимен
Анонимен
19 октомври 2023 14:05
Гост

Не мога да разбера защо тези хора изобщо са на работа. Напълно некомпетентни

Анонимен
Анонимен
19 октомври 2023 14:04
Гост

Този е за уволнение