Трима прокурори са допуснали сериозни дисциплинарни нарушения на срочността и ритмичността на разследванията, които са ръководили. Това съобщиха днес от прокуратурата, след като публикуваха първи резултати от разпоредените от и.ф. главния прокурор Борислав Сарафов проверки на дела срещу магистрати, депутати и за престъпления срещу републиката. До момента е приключила проверката на 55 от общо 83 неприключени и спрени досъдебни производства.

„По седем от тях са установени сериозни нарушения в срочността и ритмичността на разследванията, които са допуснати от трима наблюдаващи прокурори – двама от Софийска градска прокуратура и един от Военно окръжна прокуратура София. Констатираните нарушения дават основание да се смята, че е налице дисциплинарно нарушение съгласно разпоредбата на чл. 307, ал. 3, т.2 от ЗСВ: „Дисциплинарните нарушения са: т.2 действие или бездействие, което неоправдано забавя производството“, посочиха от държавното обвинение.

Нарушения по две разследвания са установени и в работата на прокурор Стефан Христов от градската прокуратура. Първото е делото за пране на пари „Барселонагейт“, по което беше искан имунитета на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. По него проверяващите констатирали (виж тук) периоди от 2-3 месеца, в които не се вършело нищо, а след 15 май, когато бившият главен прокурор Иван Гешев даде пресконференция, на която заговори за „политически боклук“ и скъса оставката си, работата по разследването станала изключително интензивна.

Иначе през първите осем месеца по делото са били проведени само 4 разпита на свидетели. Назначена била финансово-счетоводна експертиза, въпреки липсата на приобщени по делото счетоводни документи и разкрита данъчна и банкова тайна. Поради това и вещите лица не могли да изготвят заключение. Проверяващите са констатирали и големи забавяния в преводите и особено на възложения миналата година превод на пристигнали документи от Испания.

След цели пет месеца започва изпращането на документите за превод като това става на етапи и с 10 броя отделни прокурорски постановления. „Въпреки ползването на преводаческа агенция и необходимостта от извършването на превод от европейски език (испански), същият е възлаган на един и същ преводач, констатира проверката, а цялостният превод е бил изготвен чак след една година.

След 15 май тази годна обаче били разпитани 17 свидетели, назначени били две компютърно-технически експертизи, извършени били претърсвания и изземвания, отправени били искания за разкриване на банкова, данъчна, осигурителна информация, както и предложение за сваляне на имунитета на Бойко Борисов.

Второто разследване на прокурор Христов с допуснати нарушения е за престъпление по служба, извършено от магистрат. Според проверяващите то не е водено ритмично (виж тук).

При прокурор Иван Първанов от градската прокуратура са констатирани нарушения по четири дела. Първото е разследването за шпионаж срещу агент на ДАНС, който през пролетта на миналата година беше обвинен, че е шпионирал в полза на Русия.

За това разследване проверяващите са установили, че за 10 месеца наблюдаващият прокурор е изготвил само постановление, с което е оставил без уважение молба за изменение на мярка за неотклонение и писмо до адвокат.

„В доклад, получен в СГП от следователя по делото, се сочи, че от събраните до момента доказателства не се доказва повдигнатото и предявено обвинение спрямо обвиняемия. Следователят прави и предложение за ново удължаване на срока на разследване с два месеца, считано от 04.06.2023 г., по което още няма произнасяне. Проверката установява, че причините за забавяне на разследването са липсата на процесуално-следствени действия от момента, в който делото е разпределено на наблюдаващия прокурор“, се казва в доклада на проверяващите (виж тук).

Второто разследване е срещу Михаил Михайлов, който е подсъдим за гавра с националния флаг. От доклада (виж тук) става ясно, че Михайлов се е укрил, след като мярката му за неотклонение е била изменена и още е в неизвестност. Проверката е показала, че повече от година не е била назначена експертиза, която да установи психиатричното състояние на Михайлов, за да се разбере дали той изобщо може да носинаказателна отговорност.

Третото дело с нарушения е за тероризъм и по него бил извършен само един разпит на свидетел – роднина на заподозрян, който пък живеел в чужбина и разследването било спряно в края на 2020 г.

„Проверката установява, че са налице основания за извършването на служебен контрол на постановлението за спиране на производството по две групи съображения: Първо – противоречиви мотиви в посочения прокурорски акт, които не позволяват да се установи фактическото основание, наложило спирането (от една страна се твърди, че е установен евентуален извършител, а от друга страна се сочи, че дори и да се приеме, че липсват данни за участие на това лице в престъплението, то се явява основен свидетел). Второ – не са изчерпани способите за установяване на това лице“, посочват от прокуратурата (виж тук).

Четвъртото дело с нарушения от прокурор Иван Първанов също е за тероризъм (виж тук). То било с много пропуски в диспозитива за образуване, където неясно било посочено какво е престъпното деяние, кое е изпълнителното деяние и не ставало ясно коя хипотеза на чл. 108а от НК е предмет на разследване. По него над 5 месеца не се работело, а срокът за разследване бил многократно удължаван със задна дата.

Нарушение е открито и в работата на прокурор Антон Радойнов от Военно-окръжната прокуратура в София.

„Досъдебното производство се отнася до престъпление евентуално извършено от генерал, военно длъжностни и/или цивилни лица. Проверяващият екип е констатирал, че срокът на разследването невинаги е бил удължаван своевременно“, посочват от прокуратурата, като разследването било спирано два пъти и възобновявано. Прокурорът дал указания на следователя, които не били изпълнени и въпреки това, разследването било спряно и било изпратено разпореждане на „Военна полиция“ за установяване на неизвестните извършители, което обаче не било сторено. Според проверяващите мотивите за спиране на разследването звучали абсурдно.

„Не е извършено нито едно действие по разследването, въпреки че в материалите, съдържащи класифицирана информация, има пълни идентификационни данни за „неустановено лице, което вероятно е военно длъжностно лице“, а името и военният чин на лицето са упоменати в постановлението от 15.10.2020 г., с което са били отделени материали, по които е било образувано досъдебното производство“, пише в доклада от проверката (виж тук).

От прокуратурата поясниха, че проверката по останалите дела продължава, а пълният доклад от нея ще бъде представен до 7 август. Борислав Сарафов пък е изпратил копия от приключените проверки до ВСС и до административните ръководители на прокурорите, при които са констатирани нарушенията.

29
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Ad nauseam
Ad nauseam
19 юли 2023 11:35
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

Адвокат
Адвокат
19 юли 2023 9:58
Гост

Кефи ме как Сарафов изпързаля либералните демократи! Сега не смеят да ритат срещу него, собствената им глупост и незнание го направи вечен! ССБ и ДБ са най- загубената комбинация в съдебната система.

Съдия
Съдия
19 юли 2023 11:52
Гост

ССБ и ДБ не са просто най- загубената комбинация, те са вредни за съдебната система с всички глупости, които прокарват последните 10 години.Не трябва да се допуска техни протежета да влизат във ВСС!

Точния коментар
Точния коментар
19 юли 2023 9:52
Гост

Ще го бесят, че забавил разследването, а всъщност, че е поискал имунитета на Баце и не е прекратил делото.
България е политическа кочина.

Анонимен
Анонимен
18 юли 2023 23:17
Гост

Сарафов е слуга на мафията. Повече не заслужава да се коментира.

Анонимен
Анонимен
18 юли 2023 20:42
Гост

От 83 дела, само СХ и ИП не са разследвали регулярно и в разумен срок. Няма значение сложността на казуса, обем, неизбежната забава заради международния елемент и тн. Чудно ми е също така, колко средно продължава разследване за пране на пари в обикновенна окръжна прокуратура, което обикновено се образува след влязла в сила присъда за предикатно престъпление, каквато няма по Барселонагейт
И последно.. Разследването не се ли води от следовател… Защо тях никой не ги коментира.. Ще наказваме прокурор който сам разследва. Това е безумие

123
123
18 юли 2023 22:43
Гост

Ще го бесят, че забавил разследването, а всъщност, че е поискал имунитета на Баце и не е прекратил делото.
България е политическа кочина.

Анонимен
Анонимен
18 юли 2023 19:05
Гост

Само едно не ми е ясно. При положение, че следователи разследват, защо няма констатирани нарушения на нито един следовател.

Къса клечка.
Къса клечка.
18 юли 2023 18:23
Гост

Да разбираме ли, че по „Барселонагейт“ ще го отнесе последния прокурор, а другите преди него, забъркали и бавили делото с години нямат вече нищо общо и са се спасили?
Ако стане така, няма да намерят и един, който да го приключи, даже и с прекратяване, накъдето явно вече ще го бутат!

Анонимен
Анонимен
18 юли 2023 15:37
Гост

Щом и имената им оповестиха предварително, явно тези тримцата, ще бъдат грубо „тричани“ като кучета в Странджанския край.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
18 юли 2023 14:31
Гост

На прокурора от Военно окръжна прокуратура защо има наказание?!!? Смилете се на човека бе, ние хора ли сме или какво, очевдино има позагубени трудови навици, а ръководството издевателства над него и очевидно оказва репресия, това трябва да спре незабавно, експлоатацията на работна ръка е абсолютно недопустима и неприемлива в едно демократично правово общество!

Андреев
Андреев
18 юли 2023 14:28
Гост

Всичките прокурори за нищо не стават, само могат да се правят на важни и да взимат заплати.

Йоан
Йоан
19 юли 2023 11:44
Гост

След ПРОМЯНАТА ГЕШЕВ на Шипка всичко е спокойно.

Цветан
Цветан
18 юли 2023 14:23
Гост

Този какво ни занимава с подробности от пейзажа? Ще го призная ако започне разследване срещу бивши и най вече настоящи политици.

Гешо Иванов
Гешо Иванов
18 юли 2023 14:20
Гост

„Назначена била финансово-счетоводна експертиза, въпреки липсата на приобщени по делото счетоводни документи и разкрита данъчна и банкова тайна.“

Българската прокуратура в едно изречение.

Симо
Симо
18 юли 2023 14:16
Гост

И после ще си чешат езиците за независимата съдебна власт!

Димо
Димо
18 юли 2023 14:19
Гост

Делото срещу Боко на трупчета!

Филипов
Филипов
18 юли 2023 14:14
Гост

Гешев много късно заговори за политическия боклук.

Чавдар
Чавдар
18 юли 2023 14:15
Гост

След като стана неудобен за господарите си.

Анонимен
Анонимен
18 юли 2023 14:12
Гост

Глупости

Анонимен
Анонимен
18 юли 2023 14:11
Гост

Как ще се промени мисленето на населението тук? Не случайно руския подлогар Радев се пъчи така и псува вече всички партии. Защото се гласи да си направи политически проект и да вземе гласовете на ГЕРБ и ИТН, за които гласуват не заради политики и професионализъм, а заради това, че лидерите на тези партии са силоваци и мачовци.

Анонимен
Анонимен
18 юли 2023 14:10
Гост

Да де, за да се симулира дейност ще наказвате този или онзи по делото, но самото дело ще си седи на трупчета и няма да се занимавате, защото явно Борисов е направил точно това, за което говори Бакалова и куп хора около него и разследващи журналисти.

Анонимен
Анонимен
18 юли 2023 14:10
Гост

Напече го слънцето и този.

Анонимен
Анонимен
18 юли 2023 14:09
Гост

Дори не искам да си „причинявам“ да чета глупостите му

Анонимен
Анонимен
18 юли 2023 14:09
Гост

Работата е там, че и Вие и Гешев сте от едно тесто, просто сте две мекици.

Анонимен
Анонимен
18 юли 2023 14:09
Гост

Сега се разработи де. Сега стана принципен

Анонимен
Анонимен
18 юли 2023 14:08
Гост

Спрете да и отразявате малоумията на тази маруля

Анонимен
Анонимен
18 юли 2023 14:08
Гост

Оххх оххх..

Иван Магнитски
Иван Магнитски
19 юли 2023 11:47
Гост

Мъка, мъка…