И.ф. главният прокурор Борислав Сарафов предлага да се образуват дисциплинарни производства срещу четирима прокурори и трима следователи, работили по казуса „Осемте джуджета“.

Предложенията са за налагане на наказания на прокурорите Дилян Деянов, Ивета Маркович, Кирил Пейчинов и Мирослав Илиев, както и на следователите Светлана Стоянова-Вайзе, Нели Тодорова и Петранка Рабаджиева.

От прокуратурата не уточняват какво наказание за всеки от тях иска и.ф. главният прокурор, посочват само нормата на чл. 308, ал. 1, т. 2-6 от Закона за съдебната власт, според която дисциплинарни наказания са: намаляване на заплатата от 10 до 20 на сто за срок от 6 месеца до една година; понижаване в ранг за срок от 6 месеца до една година; понижаване в длъжност за срок от 6 месеца до една година; освобождаване от длъжност като административен ръководител или заместник на административен ръководител; уволнение.

Предложенията вече са внесени в Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ПК на ВСС).

От държавното обвинение припомнят, че на 4 юли Сарафов възложи на апелативната прокуратура в София да извърши проверка на всички прокурорски преписки и досъдебни производства, свързани с „Осемте джуджета“, включително и проверки за правилността и законосъобразността на постановлението от 5 май 2021 г., с което е постановен отказ за образуване на досъдебно производство.

Проверката е констатирала множество нарушения на следователите и наблюдаващите прокурори по осигуряване на своевременно, законосъобразно и успешно извършване на разследването и събиране в най-кратък срок на необходимите доказателства за разкриване на обективната истина по образуваните досъдебни производства в закритата вече Специализирана прокуратура“, се казва  в съобщението.

Проверяващите са заключили, че допуснатото бездействие (за периоди между една и две години) от страна на магистратите е довело до неоправдано забавяне на производствата.

Миналата седмица Дилян Деянов, който след закриването на спецпрокуратурата беше преместен в окръжната прокуратура в Перник, беше обвинен за длъжностно престъпление отново заради „Осемте джуджета“. От държавното обвинение тогава уточниха, че той е нарушил служебните си задължения, като с постановление от 18 януари 2020 г. върнал иззети като веществени доказателства златни монети, на лице, което не е трябвало да ги получи (виж още тук).

По същото разследване с обвинения се сдобиха и бившите съпрузи Петър Петров, известен като Петьо Еврото и Любена Павлова. Те ще отговарят за вещно укривателство (чл. 215, ал. 1 от НК) за това, че на 23 март 2020 г. „в съучастие и с цел да набавят за себе си имотна облага, укрили чужди движими вещи, златни монети, за които знаели, че са придобити от другиго чрез престъпление по чл. 282 от НК“.

От седмица насам институциите у нас се опитват да потвърдят или отрекат слуха, че Петров е починал в ОАЕ, където се предполага, че избяга, след като в края на май Софийската районна прокуратура го обвини в принуда и за използването на специални средства за събиране на информация. Засега отговор от ОАЕ няма, но от Дубай, където също се предполагаше, че може да се намира Петров, отговориха, че лице с такова име там не е открито.

Прокурор Ивета Маркович също беше част от екипа на спецпрокуратурата, а от лятото на миналата година е преместена в Софийската окръжна прокуратура. Преди две години Маркович беше наградена с плакет от бившия главен прокурор Иван Гешев за работата ѝ по разследване на организирана престъпна група за фалшиви пари и документи.

Маркович се включва в разследването на „Осемте джуджета“, след като по него вече са били определени други двама прокурори – Дилян Деянов и Георги Мойсев.

Мирослав Илиев пък беше преназначен в окръжната прокуратура в Бургас. Преди да отиде в спецпрокуратурата той е работил в РП-Ямбол, бил е и ръководител на районната прокуратура в Карнобат.

Кирил Пейчинов беше преместен във Военно-окръжната прокуратура в София като за кратък период беше и зам.-шеф там. Но на 26 юли т.г. ПК на ВСС го освободи от административната длъжност и го назначи за редови обвинител във ВОП-София.

Той последен се е включил в екипа от разследващи казуса „Осемте джуджета“, а от доклада на Инспектората към Върховната касационна прокуратура от проверката по това дело става ясно, че Пейчинов има основна роля във връщането на иззетите от дома на Явор Златанов 650 000 евро и злато. След сигнала за изнудване, подаден от Илия Златанов пред лятото на 2019 г., са били извършени редица обиски. В трезори, сейфове и в дома на сина му Явор са били открити множество златни монети и 650 000 евро.

На 11 март 2020 г. в прокуратурата е получена молба от Димитър Ламбовски да му бъдат върнатите парите, като твърдял, че били негови. Ламбовски казал, че през октомври 2018 г. е сключил договор с Явор Златанов, според който сумата е оставена на отговорно пазене на Златанов. Пет дни по-късно с резолюция на тогавашния шеф на спецпрокуратурата Димитър Петров за четвърти прокурор по делото е определен Кирил Пейчинов, който още същия ден разпорежда на Ламбовски да бъде върната сумата от 550 000 евро, което се случва. От тук насетне Пейчинов основно се занимава с връщането на златото, като той дори разпорежда Илия Златанов да получи онези монети, за които основният наблюдаващ прокурор Дилян Деянов не е дал разрешение. Така на четири пъти Пейчинов връща на Златанов цялото злато (виж още тук).

Следователите Светлана Стоянова-Вайзе и Петранка Рабаджиева, а през ноември м.г. Нели Тодорова беше повишена в Националната следствена служба.

25
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 април 2024 18:26
Гост

­­Г­о­р­­­е­­щ­­и­ ­м­­о­­­м­­­и­­­ч­е­т­а­ ­в­­и­ ­о­ч­­а­­­к­­­в­­­а­­т ­­-­-­-> https://nu21.fun/girl?89119

Анонимен
Анонимен
25 август 2023 21:28
Гост

Ей, не се спря!

True
True
25 август 2023 15:01
Гост

От написаното в статията се прави извод,че прокурорът Кирил Пейчинов има най-голямо участие при връщането на веществените доказателства.
Защо тогава се повдига обвинение на друг прокурор,а Кирил Пейчинов се измъква сух от цялата тази мелодрама?
Не е ли това двоен аршин?

Анонимен
Анонимен
25 август 2023 14:48
Гост

Апелативна прокуратура София е извършила проверката?! Сега си давам обяснение за резултатите. Та две от джуджета – Емилия Русинова и брата на Пепи Еврото са заместник апелативни прокурори там.

333
333
25 август 2023 13:16
Гост

Само да питам, Гешев нещо разправяше, че главния прокурор, няма никакво власт над прокурорите, та как главен прокурор, може да иска наказание на прокурори, които, не са във ВКП или ВАП.

Анонимен
Анонимен
25 август 2023 12:47
Гост

Прокуратурата дължи обяснение защо след като Пейчинов също е върнал злато на Илия Златанов и то това, което Дилян Дилков е отказал да върне, единия е с обвинения, а другия с дисциплинарка?

Песимист
Песимист
25 август 2023 12:12
Гост

Нищо чудно това забавяне да е умишлено.

Хари
Хари
25 август 2023 12:11
Гост

Да видим какво ще се случи.

Филип
Филип
25 август 2023 12:09
Гост

Добър ход! Да видим дали ще е от полза.

Чавдар
Чавдар
25 август 2023 12:07
Гост

Поредният пример за тромавото ни правосъдие.

Анонимен
Анонимен
25 август 2023 12:06
Гост

Както се очакваше пак прехвърлиха отговорността върху мишките. Поне Франтишек да бяха добавили от кумова срама.

Мики
Мики
25 август 2023 12:06
Гост

Поредното дело на трупчета. Все някой трябва да поеме отговорност.

Анонимен
Анонимен
25 август 2023 11:31
Гост

Аз ми е интересно татко Златанов какво ще го правя, защото и там трябва да се мисли, неговото поведение малко не е безсъставно, но да видим, само спекулирам, че и за там трябва да се мисли!

Комунистически свине
Комунистически свине
25 август 2023 11:29
Гост

Всички в системата на МВР сте едни подлогари. Защо вчера пазихте МОЧА, бе? Искаме да бъде премахнат на мига, ясно ли ви е? И няма да се съобразим с няколко червени бабички и гнусни лелки в менопауза!

Моча
Моча
25 август 2023 19:21
Гост

Може и на теб да ти се премахне нещо, тъпоумнико.
С какво да те почнем?

Хирург
Хирург
29 август 2023 17:12
Гост

Що се обиждате?

Шилев
Шилев
25 август 2023 11:28
Гост

Този пак изпълзя да ломоти

Ронин
Ронин
25 август 2023 11:27
Гост

Дай Боже да се случ някакво разкритие и престъпниците да станат затворници, но ме съмнява

Мавродиев
Мавродиев
25 август 2023 11:27
Гост

Само симулирате дейност да ви пишат по сайтовете

БиЕл
БиЕл
25 август 2023 11:27
Гост

Да се надяваме, че ще се случи това.

Анонимен
Анонимен
25 август 2023 11:26
Гост

Сарафов – Божков се прибира. Как ще процедираш?

Анонимен
Анонимен
25 август 2023 11:26
Гост

Абе аз искам Сарафов да се махне, но няма да ме огрее.

Време разделно
Време разделно
27 август 2023 7:43
Гост

Ами ако чакаш да те “ огрее“ – няма. Но ако постъпим немижетурски и се организираме на протести – може и да се случи. Част от прокурорската колегия и инсталирания „ГП“ могат да бъдат свалени с протести от прокурорите. Да се вайкаме и да се снишаваме е “ стратегия“, която няма да ни донесе добро в дългосрочен план.

Анонимен
Анонимен
25 август 2023 11:26
Гост

То и ние искаме, но…

Анонимен
Анонимен
25 август 2023 11:25
Гост

Е, ще ги получи ли?