Решението за предсрочно освобождаване на Станимир Михайлов като управител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), което струва поста на доскорошния председател на Народното събрание Росен Желязков, вече е оспорено в Конституционния съд (КС) и по него е образувано дело №18/2024 г.

За докладчик по него е определен Филип Димитров.

Решението на Народното събрание, с което Михайлов беше свален от поста, е атакувано като противоконституционно от депутатите от ПП-ДБ, които сочат, че с него са нарушени принципите на правовата държава, на законността и на разделение на властите (пълния текст на искането до КС виж тук).

Както е известно, на 17 април 2024 г. тогавашният председател на парламента Росен Желязков предложи в дневния ред на заседанието да влезе като извънредна точка решение за предсрочно прекратяване на мандата на Станимир Михайлов като управител на НЗОК. Към него няма мотиви, тъй като на 1 декември 2023 г. Михайлов е депозирал оставката си в НС.

За тези над 4 месеца, в които парламентът така и не стига до гласуването ѝ, обаче той я оттегля. Този факт беше съобщен на депутатите и съответно от ПП-ДБ предложиха да не се приема решение, свързано с управителя на НЗОК.

Въпреки оттеглянето на оставката, мнозинството в парламента гласува решение за освобождаване на Михайлов от поста му. Самият той дойде в пленарната зала, за да потвърди устно, че е оттеглил оставката си, но Желязков не му даде думата.

Сега депутатите настояват КС да отмени решението за предсрочно прекратяване на мандата на Станимир Михайлов, а ако това се случи, ще означава, че то се счита за изначално невалидно.

„…когато НС приема решение, с което упражнява своя конституционно предвидена конститутивна функция по избор или предсрочно прекратяване на мандата на орган на управление на независим публичен орган, то също трябва да е съобразено с принципа на правовата държава в различните негови аспекти (правна сигурност, законност, прозрачност, предвидимост, надеждност Национа процеса). Това производство не може да се провежда самоцелно, произволно, внезапно и немотивирано, в нарушение на изрични и императивни законови норми. В конкретния случай приемането на атакуваното решение за предсрочно прекратяване на мандата на управителя на НЗОК е в нарушение на тези изисквания“, заявяват вносителите в искането си до КС.

Те напомнят, че вън от основанията в Конституцията и законите, мандатните членове на държавни органи не могат да бъдат уволнявани, съкращавани и отстранявани под никаква  форма и под никакъв предлог. А в случая с Михайлов освобождаването му е станало без законово основание, тъй като оставката му, която би могла да бъде такова, е оттеглена.

„При липса на воля за прекратяване на мандата при оттегляне на оставката, per argumentum a contrario, според практиката на КС, не е налице предмет на произнасяне от страна на НС“, изтъкват депутатите.  И обясняват, че при наличие на последна воля по оттегляне на оставката, което е достигнало до Народното събрание преди вземане на решение, парламентът има законосъобразната възможност единствено да прекрати разискванията по точката и да не вземе решение или да вземе решение, с което да отхвърли проекта на решение. „Единственото противоконституционно решение като подход е да се вземе решение за потвърждаване на несъществуващата оставка“, сочат от ПП-ДБ.

В искането са изложени подробно изисквания за независимост на НЗОК и нейния управител и се напомня, че мандатът е юридическата гаранция за нея.

12
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Проскубания бухал
Проскубания бухал
26 април 2024 17:40
Гост

Иде ми дойде ми…. за 7-8 милиарда лева. Какви мотиви трябва да има за приемане на дадена оставка – това е процедура, инициирана с личен едностранен акт, който е „ратифициран“ от НС, защото това е органът, който го назначава на поста. Иначе е интересно как ще се произнесе КС, защото в акта на НС не пише считано от кога точно се прекратяват правомощията на Управителя, а само датата на приемане на решението. Не искам да знам какво ще стане с плащания за болници и т.н. ако се окаже че е налице изначална недействителност…. гласувалите за ТР от май 2020г воглаеве… Покажи целия коментар »

Проскубания бухал
Проскубания бухал
28 април 2024 17:28
Гост

Е сега какво точно беше обидното на коментара, с който се усъмнявам във валидността на оттеглянето на оставката, предвид неспазената (писмена) форма/процедура, та трябваше да го триете, че не разбрах?

П.С. „С подмазване на началството далеч не се стига.“

Проскубания бухал

Анонимен
Анонимен
26 април 2024 15:31
Гост

политически совалки са това. Глупости

Анонимен
Анонимен
26 април 2024 15:30
Гост

Успех на проверяващите

Linkev
Linkev
26 април 2024 15:30
Гост

Ох, надявам се, че тия глупости е спрат скоро

Иванова
Иванова
26 април 2024 15:29
Гост

На кой му пука за калинки?

Ненчов
Ненчов
26 април 2024 15:28
Гост

Глупости

Петров
Петров
26 април 2024 15:23
Гост

А стига сте спекулирари с принципа на правовата държава.

Възмутен
Възмутен
26 април 2024 15:23
Гост

Принцип! Само на хартия.

Филип
Филип
26 април 2024 15:21
Гост

И за какво подава оставка, а след това я оттегля?

Хари
Хари
26 април 2024 15:22
Гост

Явно някой влияе на мнението му. Иначе не мога да си го обясня.

Спиридон
Спиридон
26 април 2024 15:20
Гост

Кой знае кога ще излезе решението.