На прокурора по разследването „Барселонагейт“ Стефан Христов се извършва проверка, защото е накарал служители да работят в събота. Това става ясно от позиция на градския прокурор Илиана Кирилова, разпространена до медиите. „Градският прокурор е издал заповед за извършване на проверка по административна преписка. Повод за проверката е устното разпореждане на наблюдаващия прокурор по делото „Барселонагейт“: за полагането на извънреден труд на 3 юни 2023 г. от служители на СГП, без разпореждането и знанието на административния ръководител“, пише Кирилова.

В съобщението се посочва, че проверката ще уточнява дали има предпоставки за търсене на дисциплинарна отговорност по реда на Закона за съдебната власт.

„Съществуват разумния основания да се смята, че по този начин е допуснато нарушение на трудовото законодателство. В настоящия случай е следвало административният ръководител да бъде уведомен, за да се изготвят заповеди за полагане на извънреден труд и по този начин да бъдат защитени правата на служителите. Предмет на проверката не е какви действия по разследването са извършени, кога и защо, тъй като това е единствено и само от компетентността на наблюдаващия прокурор“, посочва още Кирилова.

И уточнява, че проверката е възложена на основание Методическите насоки за работа на административните ръководители на прокуратури при упражняване на правомощия по дисциплинарна отговорност, издадени от Висшия съдебен съвет.

Както е известно, преди да бъде освободен от поста му главният прокурор Иван Гешев поиска имунитета на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов заради разследването по „Барселонагейт“. Борисов отказа да го даде и в парламента беше създадена специална комисия, която ще се произнесе по искането на бившия обвинител №1. И.ф. главният прокурор Борислав Сарафов пък заяви, че няма намерение да оттегля внесеното искане.

54
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
28 юни 2023 11:47
Гост

Оказва се,че натискът върху този прокурор не е единствен. Привикват за разпити и прокурори по делото за осемте джуджета за сплашване.

Rtfw
Rtfw
28 юни 2023 8:22
Гост

Очевидно искат да разкарат наблюдаващия прокурор по делото, чрез самоотвод и следващия да бъде сплашен.
Може и да няма достатъчно доказателства за обвинение на ББ, но очевидно, че е налице стремеж да се покаже на прокурорите, че по това дело не следва да се събират доказателства в подкрепа на обвинетие.
Честното е делото да се трансферира в Испания, тъй като тук очевидно се извършва тормоз над наблюдаващия прокурор, който тормоз, ще бъде продължен в една или друга насока и по отношение на нов НАБЛЮДАВАЩ прокурор.
В Банкя и ПК на ВСС, обаче са единомишленици.

Анонимен
Анонимен
27 юни 2023 23:19
Гост

Заповед за извънреден труд!? Такова животно в съд.система не съм виждал. Бачкане след 17 часа до 19 часа или по-късно, идване събота и неделя, защото седмицата не стига, БЕЗ ЗАПОВЕД, защото сме били на ненормиран работен ден. Влачим като волове и закрепостени, за да ни плюят и обиждат. Стига толкова, политическа коректност и навеждане до земята!

Народна мъдрост!
Народна мъдрост!
27 юни 2023 23:04
Гост

С дърти „труженички“ новата прокуратура си е старата прокурватура!

Тая пък
Тая пък
27 юни 2023 14:08
Гост

Тази същата гешевска мутра, монтирана за началник на СГП без ден стаж, като прокурор ходи преди 3 години посред нощ в събота срещу неделя на 200км. да изпълнява поръчките на милиционера и тогава всичко бе о кей, така ли мутро алкохолизираната!?
Не си мисли, че всичко е забравено!

Джак
Джак
27 юни 2023 14:04
Гост

Алкохоличка ли е тази жена? От чисто любопитство питам.

Анонимен
Анонимен
27 юни 2023 16:41
Гост

Ухааас

за сведение на пишещите
за сведение на пишещите
27 юни 2023 13:23
Гост

Последните коментари са на един човек. На ясла в ПосолствоТо.

Плюсчетата „+“ също са дело на този човек, но от различи IP-адреси.

Анонимен
Анонимен
27 юни 2023 13:08
Гост

Продължителното слънцеизлагане има отрицателно въздействие върху мисловните процеси.
Логическо продължение в този ред на мисли е прокуратурата, като едно и единно ЮЛ, представлявано от иф гл.пр-р сама да сезира ИТ , санкцията е за работодателя, по този текст на минимум трябва да е поне 1500 лв.Ще бъде честно.

Анонимен
Анонимен
27 юни 2023 13:06
Гост

Определено това не е дисциплино нарушение от предвидените в чл 307 от ЗСВ. Сега инспекцията по труда да направя проверка и ако глобят Кирилова, тя да заведе регресен иск срещу прокурора. Всичко друго е началнически произвол.

Прокуратурата стана проМУТРАТУРА
Прокуратурата стана проМУТРАТУРА
27 юни 2023 12:59
Гост

Целта е да оневинят мутрата Тиквун!

Вандализъм към засадени дървета в Гео Милев
Вандализъм към засадени дървета в Гео Милев
27 юни 2023 12:20
Гост

Вчера диви селяни, вероятно от френска фирма, развиваща рекламна дейност са отразяли новозасадени дръвчетата при зала Универсиада при трамвайната спирка в близост.

Снимки от варварството-в страницата на Георги Илиев-кмет на слатина.

Настоящото да се приеме като сигнал до институциите.

ПРАВЕН СВЯТ-пратете журналист да направи снимки, или ползвайте направените в страницата на кмета на слатина-Георги Илиев, и напишете статия по темата.

Щото-за тези дръвчета имам скромен принос-преди време аз подадох сигнал да бъдат засадени в call.sofia.bg и когато чудо на чудесата-общината го направи, бг селянитета като партизани през нощта са ги отразали.

Вандализъм към засадени дървета в Гео Милев
Вандализъм към засадени дървета в Гео Милев
27 юни 2023 12:28
Гост

https://www.facebook.com/photo/?fbid=6709417502410109&set=pcb.1310617736479687&locale=bg_BG

Обръщението е към правния свят на Лекс бг : )

Анонимен
Анонимен
27 юни 2023 15:08
Гост

Преди около половин час, около въпросните дървета се бяха струпали разни с папки и листове, и пишеха нещо, абе направо застило се лееше по листата. Явно институциите се сезираха. Та другари и другарки, кой казва,че форум не е легитимен способ за сезиране на институции, дори и при на пръв поглед дребно нарушение?

123
123
27 юни 2023 12:02
Гост

Според онзиденшното предаване на дикOFF и тя е била на абонамент при джуджетата, та… какво ви изненадва.

пипи дългото чорапче
пипи дългото чорапче
27 юни 2023 11:42
Гост

Тази дама от снимката е мнооооого нечистоплътна- душевно! Личи й от 1000 км.
Това харесва ли се на модераторите или пак ще триете?
Ами физиономията показва в значителна степен същността и ценностите на едно човешко същество.

Анонимен
Анонимен
27 юни 2023 13:18
Гост

дринк, дринк – наздраве, от нея и за нея. Помните ли ………….?

Прокуратурата брани Тиквун
Прокуратурата брани Тиквун
27 юни 2023 11:26
Гост

Прокуратурата сега спасява мутрата от Банкя!
Честито Ви „правосъдие“…

123321
123321
27 юни 2023 11:07
Гост

Явно проблема е,че прокурора е работил в събота,и че градския прокурор Илияна Кирилова не е могла да предупреди когото трябва… Задайте си въпроса защо е това напористо желание прокурора да бъде наказан на всяка цена? Да бъде унизен,да бъде смачкан,а делото да бъде прекратено. Говори се, че това дело да се прекрати на всяка цена. И за това настоявал и.ф.главния прокурор. А зад него стои лицето от Банкя, което неистово се опитва да се спаси,иначе е твърде вероятно да влезе в затвора.. Предстои да видим. Ще си позволя да дам един съвет към прокурора-нека даде максимална гласност на оказания му… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
27 юни 2023 10:57
Гост

Явно се чудят за какво да се хванат, за да бъде наказан и унижен за назидание на всички прокурора Христов, че си е позволявал да разследва Боко по случая Барселонагейт.

минаваща
минаваща
27 юни 2023 13:05
Гост

Нали в името на Банкята 16 от членовете на ВСС изиграха познатата си роля на обслужващ персонал во главе с председателя на ВКС Захарова, която даде поредно доказателство за договорения си избор.

Сарафов х Радев = радост2
Сарафов х Радев = радост2
27 юни 2023 10:49
Гост

Съгласно чл. 210, т. 3 ЗСВ прокурорите са ДЛЪЖНИ да изпълняват служебните си задължения и в извънработно време. Изглежда не са длъжни да знаят закона, преди да излизат пред медиите и да стават за пълен смях.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
27 юни 2023 14:50
Гост

Става въпрос за служителите, които са под контрола на адмнистративния ръководител, четете внимателно статията, но е разбираемо, че Лекс манипулират със заглавията си.

Сарафов х Радев = радост2
Сарафов х Радев = радост2
27 юни 2023 16:07
Гост

Г-н Бухал, хайде да прочетем нормата на чл. 350 ЗСВ – Пленумът на Висшия съдебен съвет определя размера на годишния отпуск на съдебния служител и РАЗМЕРА НА ДОПЪЛНИТЕЛНИЯ ПЛАТЕН ГОДИШЕН ОТПУСК ЗА РАБОТА В ИЗВЪНРАБОТНО ВРЕМЕ и за изпълнение на допълнителни задължения от съдебния служител.

Извод: съдебните служители, каквито са работещите в прокуратурата (чл. 340, ал. 3 ЗСВ), са длъжни да работят в извънработно време, за което са компенсирани с допълнителен платен годишен отпуск.

Добре е да познаваме закона, а не да се излагаме като кифладжии.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
27 юни 2023 16:31
Гост

ОФФФФФФФ, този допълнителен отпуск е за ненормирано работно време в делничен ден, а за бачкане в събота се иска изрична заповед на административния ръководител, с която служителите са били запознати поне 24 часа преди полагането на труд.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
27 юни 2023 16:34
Гост

*Не се е*вай Бухала, щото става страшно като освирепее…..

Анонимен
Анонимен
27 юни 2023 10:26
Гост

Те и по КТБ рязаха едни документи извънредно в събота и едни тефтери с подправени инициали пак извънредно в събота се загубиха, ама когато се работи в угода а Пеевски няма проблеми.

Анонимен
Анонимен
27 юни 2023 10:50
Гост

Да напомним за изказа -в КТБ става въпрос за Държавно предприятие ,там няма понятие като Пеевски и всичко е пет и половина , щото следва освобождение от пост ,напускане на системата и пр.пр.,политическа обстановка

Бай Ганьо
Бай Ганьо
27 юни 2023 10:25
Гост

А ще разпореди ли това плашило проверка за другите прокурори, които работят в събота, или само на тези, които разследва Тиквата?

пипи дългото чорапче
пипи дългото чорапче
27 юни 2023 10:22
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Проскубания бухал
Проскубания бухал
27 юни 2023 10:21
Гост

Бахахахахахахахахахахаха, честити на Сарафчовците и най-вече на политиците за „качествената“ промяна.

---
---
27 юни 2023 10:14
Гост

Кирилова е за махане МОМЕНТАЛНО .

Смех
Смех
27 юни 2023 10:12
Гост

„Предмет на проверката не е какви действия по разследването са извършени, кога и защо, тъй като това е единствено и само от компетентността на наблюдаващия прокурор“

Компетентността на наблюдаващия прокурор ли???
Или на Биволъ и BIRD ?
Агитпропа на Прокопи стана смешен с тази тема.

„Александър Чаушев: Къщата в Барселона е моя, празна е. Борислава Йовчева беше под наем“ /24 часа/

Нов
Нов
27 юни 2023 10:35
Гост

Със сигурност може да се „вярва“ на Чаушев, надежден приятел на тиквония :)))

Унуфри
Унуфри
27 юни 2023 10:12
Гост

И как точно сега е разбрала, че е работил в събота. По време на Гешев няма проблем, по време на Сарафов вече е проблем….

ХА ХА ХА ХА ХА ХА
ХА ХА ХА ХА ХА ХА
27 юни 2023 10:11
Гост

ЦИРК. На всички незаинтересовани е безпределно ясно, че от този храст – заек няма да изкочи!

Сетиха се да „работят“. Извънредно. Щото досега се преработиха и не само по този казус.

Сетила се Мара, да се побара!

Късно е либе за китка! Новата Конституция се пече. И всички червеноушковци които сте в „системата“ знаем как – вън от бара! Трудът на свободния пазар на юридическия труд ще ви направи свободни магистрати, граждани, хора!!!!!!

9999
9999
27 юни 2023 17:37
Гост

Пак си забравил да си пиеш хапчетата!
Нали помниш -по две сутрин и две вечер. И не забравяй -хапчетата са с дълго освобождаване,така че най-рано след две седмици ще ти подействат.

Анонимен
Анонимен
27 юни 2023 10:08
Гост

Да се надяваме, че няма да си докарат бърн аут с работа един ден през уикенда.

Анонимен
Анонимен
27 юни 2023 10:08
Гост

Глупости

Палачинка
Палачинка
27 юни 2023 10:08
Гост

До вчера – на стълбите, в кабинета, на пресконференциите на Гешев, днес загрижена за „нарушенията“. Жалка картинка

Анонимен
Анонимен
27 юни 2023 10:08
Гост

Това е безсрамно. Да се занимават с такива глупости, а не да се изисква да се работи на пълни обороти за да се изясни случая с Барселонагейт.

Анонимен
Анонимен
27 юни 2023 10:07
Гост

Явно и тая трябва да бъде сменена, не само Сарафов!

Drumev
Drumev
27 юни 2023 10:07
Гост

Като я гледам тази стринка с маската ми става ясно, че е живяла доста години преди 89та. Вероятно за нея не е проблем, че висш държавник си е присвоил държавни пари за да купи на любовницата си къща в Европа. Но служителите да работят в събота е престъпление.

Велизарова
Велизарова
27 юни 2023 10:06
Гост

В закона гтрябва да е ясно разпоредено кога могат да работят дръжавни служители. Случва се някога да бъдат задължени да работят и през уикендите. Затова имат ДМС-та и по-големи отпуски от частния сектор.

Велизаров
Велизаров
27 юни 2023 10:23
Гост

В СГП шум се вдига, лъскат преписки и досъдебни щитове!

Златев
Златев
27 юни 2023 10:05
Гост

Това е меко казано несериозно. Много са се преуморили ли какво?

Златева
Златева
27 юни 2023 10:21
Гост

Разбира се. Резултатите през последните тридесетина години са наистина впечатляващи!

Нешев
Нешев
27 юни 2023 10:05
Гост

Народа и Европа искат съвсем други неща от проверките и разследването. Не да се правят вътрешни провеки, кой е работил в събота и кой не.

Нешева
Нешева
27 юни 2023 10:18
Гост

Троле, Законът казва обективно разследване! Което ще рече, че може в резултат от празничния труд да се установи, че това е една прокурорска фойреверка с цел „къса сиджимка на политиците, за да може гешевтарите да си правят каквото си искат, т.е. да не работят а да получават огромни и несързмерни възнаграждения за наша сметка; да изнудват и да злоупотребяват с власт, понеже целия им контрол върху властта им е във власта им; да се самоизбират, самоназначават и възпроизвеждат в най-уродливи, корумпирани и неможещи форми и т.н.

Руменов
Руменов
27 юни 2023 10:04
Гост

С това ли се занимава? Това ли притесни прокурора по този случай? Че се работи в събота?

Руменова
Руменова
27 юни 2023 10:20
Гост

Ми то си е притеснително. Но всичко в ПРБ през последните 30 години е повече от притеснително!

Това значи, че се работи по човек, а не по деяние. Работи се не в съответствие с К и законите, а защото трябва да се изпълни политическата поръчка на Посолството на новите управляващи и не само /какво като е Б.Б./ – досега къде бяха последните години?!

Пашов
Пашов
27 юни 2023 10:04
Гост

Ох, мале. Наистина ли с това се занимав аградския прокурор?

Пашова
Пашова
27 юни 2023 10:14
Гост

Когато требе сме стриктни! А когато не требе може да изтече и по давност. Която да е примерно … 30 години. И без извънреден труд/трус.