Районният прокурор на София Невена Зартова да бъде наказана заради пропуски в управлението на СРП, предлага и.ф. главният прокурор Борислав Сарафов.

Предложението за образуване на дисциплинарно производство е внесено днес в Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ПК на ВСС) от името на Сарафов, който е на посещение в Хага, от зам. главния прокурор Мария Павлова.

То е основано на доклад за работата на Зартова след проверка, разпоредена през лятото на т.г. от Сарафов, след като стана известен случай на двойно убийство, чиито извършител е бил освободен преди година по друго обвинение.

В началото на август Сарафов поиска оставката на Невена Зартова заради двойното убийство в Лозен, за което беше задържан Чавдар Бояджиев. Мъжът се оказа обвиняем и за убийство по непредпазливост от миналата година, когато удушил момиче, като е бил освободен от ареста срещу „подписка“. След задържането му за двойното убийство обаче Бояджиев направил самопризнания, както за него, така и за първото, като отново казал, че умишлено е удушил жертвата си.

Заради това Борислав Сарафов обяви, че ще бъде безкомпромисен към административните ръководители и всеки наблюдаващ прокурор, ако се установи неоснователно забавяне или непрофесионално отношение при разследване на престъпленията срещу личността. Затова той нареди пълна проверка на работата на прокурор Зартова от началото на 2022 г. до 31 юли т.г., която трябва да установи каква е организацията и ръководството на дейността на районната прокуратура (виж още тук).

Проверката беше възложена на екип от прокурори от ВКП, АП-София и СГП.

В съобщението от днес се казва, че са били извършени 58 проверки на прокурори от СРП. Установени са данни за неритмичност или неупражнен ефективен надзор над наблюдаващите прокурори, а по част от досъдебните производства – данни за дисциплинарни нарушения или нарушения на организацията на работата. Само в два от случаите Зартова е потърсила дисциплинарна отговорност от подчинените си зарази пропуски в работата.

В предложението до ПК на ВСС се посочва, че липсата на адекватна реакция в тези случаи от страна на Невена Зартова засилва недоволството на гражданите и се отразява негативно върху престижа на съдебната власт.

Проверката е установила още липса на мотивираност при разпределението на преписки и досъдебни производства, отклонение от правилата за случайно разпределение и неравномерна натовареност на прокурорите от отдел „Специализиран“ в сравнение с други отдели в СРП.

Проверени са и досъдебните производства, по които прокурор Зартова е осъществявала ръководство и надзор. Заключенията на ревизиращия екип са, че разследванията не са провеждани ритмично, в някои случаи е имало бездействие, постановления за удължаване на законоустановения срок от упълномощени от нея заместник районни прокурори в СРП, което се явява в противоречие със закона. В резултат на това част от разследванията не са приключили в  разумен срок. Констатирана е и липса на ефективен контрол по отношение на спрените досъдебни производства“, се казва още в съобщението от прокуратурата.

Заради това е поискано и образуването на дисциплинарно производство срещу Зартова.

Същевременно тя е един от кандидатите за европейски делегирани прокурори и нейното изслушване от Прокурорската колегия е насрочено за петък сутринта.

 

44
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Пак и пак и пак
Пак и пак и пак
10 октомври 2023 7:28
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

ЦСКА
ЦСКА
09 октомври 2023 18:37
Гост

Проблемът е,че повярва на Тарифата,Радовица и ДеДеСето.

Анонимен
Анонимен
09 октомври 2023 16:03
Гост

Ха, джуджетата се събират в Турция, откак затвориха ресторанта. Сарафов и Емилия Русинова са там. Дали джудже номер 1 не е там. За Пепи Еврото иде реч.

Наказание си требе!
Наказание си требе!
08 октомври 2023 19:18
Гост

Кое си требе, оно си сака.

Анонимен
Анонимен
08 октомври 2023 12:01
Гост

Така прочетено изглежда че не си е вършела добре работата. Е може и да я накажат. Но дали следващия ще си върши работата по-добре? Или просто поради характера на работата май няма да може.
Все пак впечатлението е че досега всички смени са стани че да седна.

Спомням си като дете имаше един много добър учител по математика. Строг. Махнаха го защото остави да повтарят 25%. Само че този който дойде макар че нямаше толкова повтарящи имаше тройно повече не издържали матурата.

Ad nauseam
Ad nauseam
08 октомври 2023 12:21
Гост

Строг и добър учител. Троле! По математика.

Не ви ли е ясно, че потъвате. Заедно с фондацията, ПосолствоТо и вся остальная. И с Галя.

Народният съд ще ви се струва песен. Ако изобщо ви се струва.

В света, не в разкапания ЕС, а в света ще има нов световен ред. ООН заминава в историята. Всякакви глупости за разни измислени венециански комисии, търговци и прочие не ви вършат работа. Съдебната система е скапана. Тя само яде и се.е. Производство на скандали и антиправосъдие. Ако въобще има и такова. Свински черва на свинята-майка начело на СглобкаТа.

Чакат ни големи промени, нова Конституция и пълно изгаряне.

АМИН

Ad nauseam
Ad nauseam
08 октомври 2023 11:29
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

777
777
08 октомври 2023 21:33
Гост

Пак си забравил да си изпиеш хапчетата! Абдал!

888
888
09 октомври 2023 4:46
Гост

Ще викаш абдал на баща си!

И ако те докопам ще останеш без топки!

777
777
09 октомври 2023 21:54
Гост

Ще ми масажираш топките ли?
Ммммм, добре звучи,абдал!!

888
888
10 октомври 2023 7:33
Гост

Не бе! Едно бездомно 🐶 ще закуси с тях. Поне да има полза.

А масажа ще е безплатен – от св. Петър.

Инт
Инт
08 октомври 2023 10:16
Гост

Много гореща изглежда с тия очилца. Сладурана.

ДоТукНиДокараСДС-Чумата
ДоТукНиДокараСДС-Чумата
07 октомври 2023 17:49
Гост

Лично познавам няколко Члена,а един от тях е Данчо Ентъра.Щом Ентъра ще наказва мога да река само това :“Пази Боже“и да се прекръстя.

Анонимен
Анонимен
07 октомври 2023 13:31
Гост

Такава чистка никога не е била! Този човек няма ли накрая да се спре. Нали до скоро и той слугуваше на Гешев и го гледаше захласнато. Зартова не е нещо уникално като юрист, но е човечна и земна, явно тези качества нямат значение в прокуратурата.

BG 1234
BG 1234
07 октомври 2023 13:33
Гост

Именно – не е уникална в знанията си но …. станала шеф.
С каскетни ходатайства.

Анонимен
Анонимен
07 октомври 2023 15:05
Гост

Прокурорската колегия е тази, която трябва да го спре, но като гледам как се мазнят на Сарафов, с изключение на Найденов, няма надежда. И тук говорим само за справедливост, не за протекции. Падението на ПК е пълно.

ППП
ППП
07 октомври 2023 12:48
Гост

НЕЗАБАВНА ОСТАВКА НА ПК НА ВСС ПОРАДИ ОПОРОЧАВАНЕ НА ВАШИТЕ ДЛЪЖНОСТИ. В конкурса за първоначално назначаване на прокурори в районните прокуратури от 2022 г. бяхте брутални. Там буквално членовете на ПК си „изсмукахте“ от пръстите неверни мотиви как да не назначите класираните участници и понеже нямахте адекватно становище, затова се е ходило да реват на Чолаков да им потвърдят решението, когато стигне до ВАС. Така говорят „злите“ езици и дано тези АПЕЛИРАМ ВЪРХОВХНИ СЪДИИ ДА РЕШАТ ДЕЛОТО ПО СПРАВЕДЛИВОСТ, ПОНЕЖЕ ТЯ БЕШЕ СМАЧКАНА ОТ БОТУШИТЕ НА ПК ВСС. За разлика от членовете на ПК ВСС, поне за мен е огромно… Покажи целия коментар »

СРП
СРП
07 октомври 2023 11:49
Гост

Кажете имената на прокурорите от Софийска градска прокуратура,които изпълниха поръчката на сарафов?!
Нека имената на тия умници излязат,за да ги знаем всички! Нека имената на поръчковите прокурори приближени до сарафов,се знаят!
Аман от поръчки!
Само че когато наказанието падне в съда, изготвилите доклада прокурори от СГП незабавно да бъдат уволнени! Незабавно!
Кажете им имената,за да не ги кажем ние!
Нека тези поръчкаджии не си мислят,че ще им се размине…има видовден….

Анонимен
Анонимен
07 октомври 2023 11:40
Гост

Не знам как е било при Филчев, но такова мракобесие не е било нито при Велчев, нито при Цацаров, нито при Гешев.

Студент в ЮФ, 5 курс
Студент в ЮФ, 5 курс
07 октомври 2023 9:26
Гост

Води ми упражненията по наказателен процес. Много е готина, добра и съвременна:))

СРП
СРП
07 октомври 2023 8:00
Гост

Важното е, че Кирчо е чист като момина сълза за канадското.

Всичкото прокурор е за трудовата борса. В по-добрия случай. Иначе – за панделата.

Фриц Клингенберг
Фриц Клингенберг
07 октомври 2023 7:54
Гост

Вън от системата!

Аман от номенклатура. Същата като Терзиев. Само че не в общината, а в съда.

Прокурор
Прокурор
07 октомври 2023 0:09
Гост

Пепи Еврото добре се справя и в неизвестност. Но никога не успява да увенчае целите си с успех, надяваме се и в този случай да погледаме цирк.

Камен Добрев
Камен Добрев
06 октомври 2023 23:05
Гост

Посочената липса на мотивираност при разпределението на преписки и досъдебни производства трябва да означава, че липсва случайно разпределение на преписките. От край време е така.

Жокера
Жокера
06 октомври 2023 21:33
Гост

„…постановления за удължаване на законоустановения срок от упълномощени от нея заместник районни прокурори в СРП, което се явява в противоречие със закона.“ Е, как се явява противоречие със закона щом чл. 234, ал. 3 НПК го позволява да се извършва от други оправомощени прокурори, по Сарафова логика всички административни ръководители на прокуратурата са за наказание… Да ви имам лова на вещици, ама тя жената е ръководител на една от най-големите прокуратури, няма да се даде без бой и стигнат ли нещата до съд, Сарафа ще загуби 100 про за глупостите, дето ги е набълвал тенденциозно.

Само така!
Само така!
06 октомври 2023 21:20
Гост

Всички кухи, нагли, прости и злобни гешевски наколенкаджии, които бяха утайка та в прокуратурата и изплуваха покрай него, защото са същите неграмотни кариеристи,
трябва да бъдат дисциплинарно уволнени, а много от тях наказателно преследвани за престъпленията които извършваха, като ОПГ!

Анонимен
Анонимен
06 октомври 2023 20:18
Гост

Джуджета си отмъщават. Зартова е добър административен ръководител. Това е най голямата прокуратура в страната, не може да се сравнява с другите районни прокуратури.

мунчо
мунчо
06 октомври 2023 19:26
Гост

Не че има значение, но като знам как Зартова паркира върху пешеходните пътеки в София с червения си Мерцедес, си мисля, че ако така съблюдава и закона, не й е мястото в СРП, още по-малко пък като началник.

Мунчо
Мунчо
06 октомври 2023 17:40
Гост

Виновна или не, проблемът е, че беше близка до Каскета.

Драгомир
Драгомир
06 октомври 2023 19:28
Гост

Може би за това си е позволявала пропуски в работата.

wtf
wtf
06 октомври 2023 17:39
Гост

А бе какво стана с Пепи Еврото? Жив ли е, или не. Този въпрос така и не получи отговор

fiasko
fiasko
06 октомври 2023 17:42
Гост

Така се раждат легендите.

Съдия
Съдия
07 октомври 2023 0:11
Гост

Питай контактуващите с него магистрати от СГС.

Анонимен
Анонимен
07 октомври 2023 7:39
Гост

Гледай майтап ако учи за заместник на Пеевски.

Анонимен
Анонимен
06 октомври 2023 17:38
Гост

Защо лично Зартова да е виновна, че някой прокурор не си е свършил работа, от къде да знае тя всяко дело?

Анонимен
Анонимен
06 октомври 2023 17:39
Гост

Защото това й е работата като шеф, иначе защо е на този пост.

4444
4444
06 октомври 2023 17:38
Гост

Ще падне жертва тя на Прегрупирането, ама то не може всички да се облажат.

Анонимен
Анонимен
06 октомври 2023 17:38
Гост

Зартова е от т.нар. гешевчета, които сега се гонят по устав

Анонимен
Анонимен
06 октомври 2023 17:37
Гост

Който и административен ръководител да проверяват, винаги може да открият някой и друг пропуск. Тук е заради поискана и ненадена оставка

Анонимен
Анонимен
06 октомври 2023 17:36
Гост

Малко странна е измислената от ПРБ конструкция – Павлова вместо Сарафов. Не можеха ли да изчакат до понеделник. Защо толкова бързат.

RRR
RRR
06 октомври 2023 17:40
Гост

E, ама така на някои може да им се стори дори, че и.ф.-то няма общо и няма зор, дори не бил тука, като се случвали тези неща 🙂

Анонимен
Анонимен
06 октомври 2023 17:36
Гост

Моментът на внасянето на тая дисциплинарка хич не е случаен. На 13 октомври Зартова трябва да се яви пред колегията за процедурата за подбор на европоейски делегирани прокурори. Не мислите ли

Добри
Добри
06 октомври 2023 19:36
Гост

Естествено, че Сарафов ще я предложи за наказание точно сега.

Филип
Филип
06 октомври 2023 19:37
Гост

A и той чисти всички, които са били близки с Гешев.