Разследването, свързано с разпространените преди 3 години специални разузнавателни средства (СРС) с президента Румен Радев (виж тук), е в основата на образувано дисциплинарно производство срещу прокурора полк. Антон Радойнов и следователя полк. Добрин Маринов от Военно-окръжна прокуратура-София.

Това показа проверка на „Лекс“, след като от държавното обвинение съобщиха, за започналите дисциплинарки срещу двамата магистрати. Преди дни държавното обвинение огласи и резултати от разпоредените от и.ф. главния прокурор Борислав Сарафов проверки на дела срещу магистрати, депутати и за престъпления срещу републиката и стана ясно, че са открити нарушения по разследване, наблюдавано от Радойнов. Следовател по него е бил Маринов.

В началото на 2020 г. прокуратурата разпространи запис от приложени СРС срещу командира на Военновъздушните сили (ВВС) Цанко Стойков, в който той разговаря с президента Румен Радев. Записът беше направен от ДАНС, а разследването беше за престъпен сговор (чл. 321, ал. 6 от Наказателния кодекс). В него се чуваше как шефът на ВВС и президентът обсъждат проверката на антикорупционната комисия за конфликт на интереси заради съпругата на държавния глава Десислава Радева. Въпросната проверка още през 2019 г. приключи със заключение, че няма конфликт на интереси. Тя беше за това, че Радев се е облагодетелствал, когато през 2014 г. е назначил сегашната си съпруга на два щата във Военно-въздушните сили (ВВС), въпреки че постът на експерт „Връзки с обществеността“ трябвало да се заема от военизирано, а не от цивилно лице, каквато е била Радева (б.а. тогава Генчева).

Записаният разговор на ген.-майор Цанко Стойков с президента също е от 2019 г. и е воден, когато КПКОНПИ още е събирала информация за проверката за конфликт на интереси. В него Стойков обяснява в разговор и с Радев, и със служители, как няма да дават всички материали на КПКОНПИ.

Разследването първоначално се водеше от Специализираната прокуратура, въпреки че бяха замесени военни и беше спряно заради наказателната неприкосновеност на президента. В тази връзка тогавашният главен прокурор Иван Гешев отправи питане до Конституционния съд (КС) за границите на имунитета на държавния глава. Решението на КС (виж тук) беше, че при данни за извършено престъпление от президента, прокуратурата може да започне разследване и да събира доказателства, но не могат да се извършват никакви действия срещу него.

От това разследване за престъпен заговор са били отделени материали за извършена търговия с влияние или възпрепятстване на орган на власт, за което е било образувано отделно досъдебно производство, по което именно е трябвало да работят прокурор Радойнов и следователят Маринов.

Новото досъдебно производство е било образувано на 15 октомври 2020 г., като още на същия ден то е било спряно на основание чл. 244, ал. 1, т. 2 от НПК – когато извършителят на престъплението не е разкрит. Едва на 22 февруари 2022 г. следователят поискал възобновяване, защото установил, че на сайта на КПКОНПИ е качено решението (виж тук) по проверката за конфликт на интереси на президента, което според магистрата „касае предмета на разследване“. Разследването обаче е било възобновено едва в началото на тази година, като през цялото време не е било извършено нито едно следствено действие и за последно на 25 май отново е било спряно, защото не е разкрит извършителят на престъплението.

Проверяващите работата на прокурора и следователя пишат в доклада си за абсурдните мотиви за последното спиране на делото, тъй като в тях се казвало, че не е установено дали преписката на КПКОНПИ касае действия или бездействия на неустановените по това дело лица.

В доклада се казва, че са налични и материали с класифицирана информация, в които „неустановеното лице, което вероятно е военно-длъжностно лице“ е идентифицирано, а в постановлението, с което е започнало разследването въпросното лице било изписано с име и военен чин.

„Като куриоз може да се отбележи и че името, военният чин и заеманата длъжност от това лице бяха публикувани във всички български медии в края на м. януари 2020 г., във връзка с публикация на Прокуратурата на Република България“, посочват проверяващите.

В материалите по разследването е било приложено и решението на КС по казуса, като в доклада е напомнено, че според конституционните съдии имунитетът на президента изключва всякакви действия, насочени към него, но „други действия по разследването могат да бъдат извършвани без ограничение“.

„Дисциплинарното производство се образува във връзка с допуснато нарушение на чл. 307, ал. 3, т. 2 от ЗСВ – действие или бездействие, което е довело до неоправдано забавяне на досъдебно производство, отнасящо се до разследване на престъпление евентуално извършено от генерал, военно длъжностни и/или цивилни лица“, посочиха днес от прокуратурата.

И съобщиха, че е назначена е комисия в състав от трима прокурори при ВОП-София, която има два месеца, за да установи действията на двамата магистрати по делото. Проверката ще обхваща както материалите по досъдебното производство, така и натовареността на Радойнов и Маринов за периодите, в които делото е било в активна фаза на разследване, ползваните от тях болнични дни и отпуски, както и участията в съдебни заседания на наблюдаващия прокурор.

 

22
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 април 2024 18:28
Гост

­­­Г­о­­­р­­­е­­­щ­­­и­­­ ­­м­о­­­м­­­и­ч­е­­­т­­а­ ­­в­­­и­­­ ­­­о­­ч­­­а­к­в­­­а­т ­­-­­­-­­­-> https://nu21.fun/girl?88051

Илиев
Илиев
23 юли 2023 23:13
Гост

А адвокат Илка Петкова,кога….??

Илиев
Илиев
23 юли 2023 23:06
Гост

Адвокат Илка Петкова да излезе и обясни,кои старозагорци са „Помаци“ според нея пред колегите си и журналисти в града на липите!

Смех
Смех
21 юли 2023 13:51
Гост

Прокуратурата като тенекия на Радев… Новото амплоа…
Радев и ген. Десис двете длъжности и двете ведомствени жилища… Ама да не си помислите за конфликт. Те Бобоков и Бойкикиев обсъждат в джипа само културно мероприятие…

реваншист
реваншист
21 юли 2023 12:19
Гост

Точно Боби е за остракиране, защото той е бил ръководителя на разследването в ПРБ и не е проявил активност, ритмичност и системност при упражнявания от него контрол активно е бездействал , а сега прави гонения хммм??? кой и как ще работи така.

Анонимен
Анонимен
21 юли 2023 11:30
Гост

Доколкото знам, това се нарича остракизъм. Публично охулване на магистрати, преди да има влязло в сила дисциплинарно наказание.

Борис
Борис
21 юли 2023 11:56
Гост

Всеки е невинен до доказване на противното.

реваншист
реваншист
21 юли 2023 11:19
Гост

Пълни глупости. Това са болшевишки гонения без смисъл. Все едно някой си е правил нещо на своя глава. А всички реват, че прокуратурата била централизирана и вертикална структура и всичко се ръководи по субординация. Излиза, че за проблемите са виновни редовите магистрати , а за благините са бенефициенти ръководителите. Част от които е и дългогодишният началник в прокуратурата – Сарафов още повече, че той лично е отговорен за разследването нали такъв беше толкова години и шев на Апелативна спец прокуратура. Той е най набъркан в тъмните дела на прокуратурата в последните 20 години.

Не съм анонимен
Не съм анонимен
21 юли 2023 11:12
Гост

А как ли е във ВОП Пловдив? Трагедия. Още по-голяма.

Анонимен
Анонимен
21 юли 2023 11:03
Гост

Никой обаче не оценява високата натовареност на военните следователи и прокурори, съчетана с допълнителните им ангажименти да пресушават по две бутилки водка на ден. Няма обективност!!

Д-р Хаусян
Д-р Хаусян
21 юли 2023 11:58
Гост

Да, това са доста сериозни ангажименти.

МИШОНИ
МИШОНИ
21 юли 2023 11:01
Гост

МАХНЕТЕ ЖИВКОВ-КРЪСТЕВ ТОЙ Е ПОМИЯТА И ВИНОВНИКА ЗА МИЗЕРИИТЕ В СВОПА

Анонимен
Анонимен
21 юли 2023 10:53
Гост

Потресаващо. Официалния сайт на прокуратурата се превърна с стената на срама. Друг е въпросът,че нямат право да публикуват такава информация. Не случайно ПК на ВСС закрива заседанията когато коментира дисциплинарки. Аз лично бих ги съдила за уронване на престижа ми.

Анонимен
Анонимен
21 юли 2023 10:11
Гост

Шефовете им са за бой

Анонимен
Анонимен
21 юли 2023 10:11
Гост

Ами като са такива хитреци

Анонимен
Анонимен
21 юли 2023 10:09
Гост

Да възтържествува справедливост

Анонимен
Анонимен
21 юли 2023 10:09
Гост

Така трябва

Анонимен
Анонимен
21 юли 2023 10:09
Гост

И таз добра

Анонимен
Анонимен
21 юли 2023 10:08
Гост

Това е положението

Анонимен
Анонимен
21 юли 2023 10:07
Гост

Мизерия

Анонимен
Анонимен
21 юли 2023 10:07
Гост

Браво

Анонимен
Анонимен
21 юли 2023 9:57
Гост

Във военната прокуратура такива врътки се правят, взаимно се пазят военни и магистрати.