И. ф. главният прокурор Борислав Сарафов е разпоредил пълна проверка на работата на районния прокурор на София Невена Зартова, съобщиха от държавното обвинение.

Вчера прокурор Зартова отказа да си подаде оставката, която Сарафов ѝ поиска заради двойното убийство в Лозен, за което беше задържан Чавдар Бояджиев. Мъжът се оказа обвиняем и за убийство по непредпазливост от миналата година, когато удушил момиче, но делото още не е внесено в съда, а той е бил освободен срещу „подписка“. След ареста му за двойното убийство обаче Бояджиев направил самопризнания, както за него, така и за първото, като отново казал, че умишлено е удушил жертвата си.

Заради това Борислав Сарафов обяви, че ще бъде безкомпромисен към административните ръководители и всеки наблюдаващ прокурор, ако се установи неоснователно забавяне или непрофесионално отношение в разследване на престъпленията срещу личността. Затова той е наредил пълна проверка на работата на прокурор Зартова от началото на миналата година до 31 юли т.г., която трябва да установи каква е организацията и ръководството на дейността на районната прокуратура.

„Инспекцията ще обхване дейността на административния ръководител както по организация, ръководство и контрол на дейността на Районна прокуратура-София, така също и по осъществяване на контрол за спазване на сроковете за извършване на разследванията и при упражняването на правомощията, свързани с реализиране на дисциплинарна отговорност на прокурорите по постъпили жалби и сигнали; внесените предложения в Прокурорската колегия на ВСС за налагане на дисциплинарни наказания; предприети действия за вземане на мерки за процесуална принуда спрямо обвиняеми лица; срочното приключване на делата, осъществения контрол за това и др“, посочват от прокуратурата.

Освен това ще бъде инспектирана работата на прокурор Зартова и като наблюдаващ прокурор по преписки и досъдебни производства за срочност на разследванията, ритмичност на действията и др.

Заради случая с Бояджиев от миналата година, Сарафов е наредил проверка и на наблюдаващия това дело прокурор Радослава Каназирева, която през април миналата година не е протестирала определението на районния съд, с което обвиняемият е бил освободен. От съда съобщиха по този повод, че Бояджиев е бил освободен тогава, защото обвинение е било за непредпазливо деяние, което е по-леко наказуемо от заплаха с убийство и кражба, бил е с чисто съдебно минало и съдействал на разследването.

Проверката на прокурор Каназирева ще обхване всички неприключени и решени от нея досъдебни производства, ритмичността и срочността на разследването, мотивираност на актовете, натовареността ѝ в последните 3 години и осъществения контрол на взетите мерки за неотклонение.

Проверките са възложени на екип от петима прокурори от Върховната касационна прокуратура, Апелативната прокуратура-София и Софийската градска прокуратура и трябва да приключат до 11 септември.

Междувременно днес Софийският градски съд задържа за постоянно Бояджиев заради двойното убийство на 18-годишно момиче и млад мъж в Лозен. Съдът прие, че са събрани достатъчно доказателства за обосновано предположение, че е извършил престъплението, а има да се укрие или да извърши друго престъпление, ако е на свобода. Адвокат Стоян Стоянов, който защитава Бояджиев заяви, че обвиняемият също не искал да излиза от ареста, защото се страхувал от близките на жертвите.

95
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Шия от тъпотия
Шия от тъпотия
11 август 2023 9:24
Гост

Тази лично обяви на нацията вестта, че българският министър Просто Киро, с канадското си, не е извършил престъпление.

ДОВИЖДАНЕ!

Анонимен
Анонимен
10 август 2023 16:16
Гост

Леле-мале, ако разпореди такава проверка и на районния прокурор на Пазарджик и неговите заместници за последните 2-3 години, СРП ще е цвете ненагледно.

Анонимен
Анонимен
09 август 2023 14:53
Гост

Не ви ли прави впечатление, че Лекс се превръща в личната страница на Сарафов. Той това направил, това казал, редовна криминална сводка и много рядко нещо за правото.

Анонимен
Анонимен
09 август 2023 9:09
Гост

„Пази Боже сляпо до прогледа!“ Страшно уплашен е човека. Ама така е, като се моли на различни Богове и ниско се навежда. Само злоба и натягане, без великодушие, присъщо на лидерите, без чест и достойнство, присъщо за мъжете.

Анонимен
Анонимен
08 август 2023 20:24
Гост

Отново разчистване на сметки! Сараф кога ше си назначи собствена проверка, да го проверят него за последните пет години каква работа е свършил за заплатите, които е получил, ако не го е срам. Той много добре знае, че с такава проверка винаги си в нарушение. По същия начин го отнесоха и класираните участници в конкурса за първоначално назначаване на прокурори в районните прокуратури от 2022 г. Тъй като класираните не са от техните хора, затова ПК на ВСС отказа да ги назначи и решиха да върнат конкурса в начален етап и така докато не се класират техните хора. Докато в… Покажи целия коментар »

Леонардо
Леонардо
08 август 2023 17:49
Гост

Много суетна таз Зартова!

Анонимен
Анонимен
08 август 2023 17:41
Гост

Превърна се в запазена марка „Стани да седна!“

Терзиев
Терзиев
08 август 2023 17:10
Гост

Аз като съм завършил “Право” в ЮЗУ, втора ръка ли се водя?! По вашата логика?! Да умрете дано!

Пилат
Пилат
08 август 2023 17:48
Гост

Ти го каза.

И аз - за протокола
И аз - за протокола
08 август 2023 15:06
Гост

В така създалата се ситуация имаше само един полезен ход – ОСТАВКА. Разбира се, че не е виновна в случая. Управленската отговорност се носи обективно, дори както е в случая да нямаш конкретна вина. Носи се заради това, че си „допуснал“ подобно забавяне и не си „проконтролирал“ срочността по ДП по което този утепа още двама човека. Джукондата районен прокурор на София ли е, или е лукова глава та да няма власт над некоя си прокурорка в РП – Каназирева?! Мърла! …………………………………………………………………………………………………………………………….. ЗФУКПС … Чл. 7. (Изм. и доп. – ДВ, бр. 13 от 2019 г.) (1) Ръководителите на организациите… Покажи целия коментар »

Джуконда Зартова
Джуконда Зартова
08 август 2023 14:57
Гост

Хе хе хе. Да остана на инат районен прокурор на София.

Усираме се
Усираме се
08 август 2023 14:53
Гост

Докато онези от системата не излязат на чист въздух за постоянно – нищо ново под Слънцето!

Бездушни червеноушковци с купешки дипломи или завършили милиционерското в полите на Витоша. И от женски пол – джуконди. Има и много среден род. Особено в Прованса.

Прегрупираме се
Прегрупираме се
08 август 2023 14:40
Гост

Докато всички магистрати не организират под някаква форма протест срещу сарафOFF и не се даде гласност по медиите за безобразията му, нищо няма да последва. Всъщност ще последва – да се готвят следващите прокурори, който ще бъдат безпричинно „тричани“.

Тъпо парче с червено тогче
Тъпо парче с червено тогче
08 август 2023 14:48
Гост

Направете синдикат. Като в МВР. Нали оттам сте сите убавци! Искайте индексации на заплатите!

Дрънкай, Дрънкай!
Дрънкай, Дрънкай!
08 август 2023 15:55
Гост

Асоциацията на каскетите ли сте с председателя, носач на куфарите в „До САЩ и назад!“ Споко и вашият ред ще дойде! Той този поне е паметлив, не е като оня, дето не разбра въобще, че не е в 5 то РУ на СДВР!

Само за протокола
Само за протокола
08 август 2023 14:35
Гост

Невянке, взимай си торбичката и .. дим да те няма! Не остъпи „по акъл“ и инат на Главния по времето на който стана районен прокурор на София.

Анонимен
Анонимен
08 август 2023 14:11
Гост

Нискочелото пак тръгна да отмъщава, на който свари.Още си мисли ,че е в Хитрино.

Анонимен
Анонимен
08 август 2023 14:07
Гост

Не лов на вещици, а Еврото отвръща на удара и си назначава верни хора, като пази инсталираните от него. Да сте чули нещо за джуджетата в прокуратурата? Няма и да чуете. Явно ще чакаме решение на ЕСПЧ. Осъдително разбира се.

Айде, айде
Айде, айде
08 август 2023 14:34
Гост

Не е ли виновен Долара, а?

Анонимен
Анонимен
08 август 2023 13:24
Гост

Лов на вещици е положението! Кой обаче ще провери проверяващия и то с такъв хъс! КОЙ!!!

Вещица
Вещица
08 август 2023 14:33
Гост

Аз не зная сред Джукондите да има други освен – ВЕЩИЦИ!

С вещерско потекло.

Анонимен
Анонимен
08 август 2023 12:40
Гост

Явно този казус ще се реши от административния съд. Въпросът е преди или след като изтече мандата на Чолаков.

Заместничката й
Заместничката й
08 август 2023 12:05
Гост

Много ми е интересно след Зартова – кой ще оглави СРП?

Не за друго, а защото след Гешев последва Сарафов.

Юрист
Юрист
08 август 2023 12:03
Гост

Добре, обаче прилича на някакво диктаторско отношение, едва ли персонално е проблема. Разчистване на сметки, което е и причина да сме изостанали.

За протокола
За протокола
08 август 2023 12:08
Гост

Той винаги проблема е персонален, т.е. кадрови.

Баце след две петилетки управление ПАК ни сведе Десислава Атанасова.

Асоциация на кръчмарите!
Асоциация на кръчмарите!
08 август 2023 12:32
Гост

Не ви се плащат сметки, а? А като ядохте кюфтетата и свинското, а редовите „индианци“ в СРП хрупаха зеле, че им пращяха ушите всичко бе О, кей?! Е, всяко нещо има край, плащайте!

НЕСМЕНЯЕМИТЕ
НЕСМЕНЯЕМИТЕ
08 август 2023 11:40
Гост

10 сезон. НЕЗАМЕНИМИТЕ.

536 епизод.

Иван Григоров&Иван Татарчев
Иван Григоров&Иван Татарчев
08 август 2023 10:45
Гост

Невена Зартова е незаменимо безценен управленски кадър! Без нея ще се срине сградата на СРП (и СРС), заедно с всички в нея. И ПК на ВСС ще се срине!

АМАН

Sic transit gloria mundi
Sic transit gloria mundi
08 август 2023 10:37
Гост

Невена Зартова работи неуморно, отговаря на служебния телефон дори 3 часа след едно от ражданията. Знае обаче и как да почива – с мъжа ѝ всяка зима борят стреса в някоя далечна топла дестинация “Нека само да проверя и ще ви върна обаждането”. Репликата е произнесена от новата районна прокурорка на София Невена Зартова едва 3 часа след като е родила. Обаждането е от журналист, който не знаел, че прокурорката е в почивка. Въпреки че току-що е излязла от родилната зала обаче, тя точно след 5 минути е върнала обаждане на репортера с търсената информация. Едва тогава той разбира и… Покажи целия коментар »

Ad nauseam
Ad nauseam
08 август 2023 10:41
Гост

Невероятната кадрова политика на Иван Магнитски с още седем броя магнитчета от ПК на ВСС.

Имаш татко върховен съдия – ставаш районен прокурор на София!

........
........
08 август 2023 11:10
Гост

То и по места не е по- различно.Да се чуди човек, мъжете ли свършиха в тая прокуратура, че само Джуконди се богопомазват

И аз
И аз
08 август 2023 12:03
Гост

По места си е направо СТРАШНО.

Няма по районните и един завършил ЮФ на СУ. Да не говорим – редовно.

Всичко е бивши секретарки, любовници, деловодителки преквалифицирани в прокурорки.

И при това тази „кадрова политика“ се провежда вече три десетилетия. Резултатът е видим и от космоса.

Да си имам тагко Зартов
Да си имам тагко Зартов
08 август 2023 13:08
Гост

А защо не написа, че без конкурс става не младши прокурор, а Направо прокурор. Това е първи и единсгвен случай как се погазват правил
ага за назначаване на прокурорсма дмъжност

Re:
Re:
08 август 2023 14:43
Гост

Е сега след 11 септември ще я преместят на още по-топла дестинация … на почивка.

Пък да видим дали ПАК ще си вдига телефона 3 часа след преместването?

---
---
08 август 2023 21:18
Гост

Вие от антуража на Зартова сте , разбирам. Тиеславието журналистите да ти имат телефона и да си на тяхно разположение , а не на гражданите и правото е именно проблемът. Рекламата ви има обратен ефект.

Ad nauseam
Ad nauseam
08 август 2023 9:39
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

Това добре
Това добре
08 август 2023 9:36
Гост

Да видим какво ще установи проверката; ще има ли и колко виновни; какви мерки ще се предприемат и въобще какво ще се промени.

Другото е парлама!

Анонимен
Анонимен
08 август 2023 9:18
Гост

Ех това Евро, все прокуратурата му е на сърце, сега ще я проверява!?

Анонимен
Анонимен
08 август 2023 8:36
Гост

Пак ще мачкат нарочените.26 години все едно и също.

Нагла 🐶
Нагла 🐶
08 август 2023 7:27
Гост

Не могла да осъществи контрол върху спазването на процесуалните срокове защото … щяла да извърши престъпление.

ДА.
ДА.
08 август 2023 7:21
Гост

Започнаха ги Джукондите. Уж.

Експерт по български мутроюризъм
Експерт по български мутроюризъм
08 август 2023 0:10
Гост

В прокурватурата има всякакви модели джуконди, но овца-герой, борец срещу сарафо-джудженизма ще бъде последен писък на каскетизма!

Симо
Симо
07 август 2023 22:36
Гост

E, как може този да бъде освободен срещу „подписка“!

Лозан
Лозан
07 август 2023 22:32
Гост

За да иска да подаде оставка, явно съвестта й е чиста.

Хари
Хари
07 август 2023 22:33
Гост

Той и Гешев се дърпаше, ама я какво излезе.

Чавдар
Чавдар
07 август 2023 22:30
Гост

Ще видим какво ще излезе.

Айде, айде
Айде, айде
07 август 2023 21:50
Гост

Вън! Някой да е я карал насила да стане административен?

Разследващ полицай в СДВР
Разследващ полицай в СДВР
07 август 2023 20:56
Гост

Със Зартова съм работил по около 40 дела. Възприемам я като коректен и етичен професионалист.

Ало, ало
Ало, ало
07 август 2023 21:48
Гост

Кой те пита тебе бе чукундур!?

Пък и с тая плитка лъжа. Тя Зартова няма толкова дела общо. Преписки, досъдебни .. Ко .. и точно при теб 🔨

Разследващ полицай в СДВР
Разследващ полицай в СДВР
07 август 2023 23:36
Гост

Чукундур ще казваш на баща ти.

Лошо Сарафов много лошо
Лошо Сарафов много лошо
07 август 2023 19:19
Гост

А защо пък Сарафов да не покаже как точно трябва да се работи. Защо не се върне като редови районен или окръжен прокурор или следовател. То е лесно цял живот да не е работил а да началничества
Не е честно и морално човек, който не е работил и все с връзки тук и там да е началник да се прави на по светец от Патриарха

re:
re:
07 август 2023 21:51
Гост

Ми лошо, ама за вас!

Рахатлъка свършва. Требе си бачкане. И не само.

Анонимен
Анонимен
08 август 2023 8:39
Гост

Долу всички си бачкат, горе във ВКП и ВАП всякаква неспособна измет си клати краката.Само гении на юриспруденцията събраха от 15-ина години.Останаха шепа хора, които знаят, защо са там.Другото е само разни бивши говорителки, лизачи и т.н., неписали нищо повече от алкохол и кражба преди 10 години.А други изобщо не са виждали ОА, да не говорим, да са писали.

Нещо чудно?!
Нещо чудно?!
07 август 2023 18:19
Гост

Удобни поводи за разчистване на Гешевите обори.

---
---
07 август 2023 18:07
Гост

СРП е в трагично състояние. Трябва юридическа цедка НАВСЯКЪДЕ в прокуратурата. Зартова няма качества. Оказа се , че няма и достойнство. И да не се надяват на синекурна позиция в европейската прокуратура. Навсякъде търсят хора за работа , а не за стойки.

Re:
Re:
07 август 2023 21:56
Гост

Е ти откри … Америка (за България).

Анонимен
Анонимен
07 август 2023 17:57
Гост

мда,май фразата като няма доказателства ще си ги донесем се превърна в като няма основания за оставка ще си ги направим.

Сарафчето
Анонимен
Анонимен
08 август 2023 8:40
Гост

Човека е болен нарцис и ментален инвалид, не му придиряйте.

Пее=ски
Пее=ски
07 август 2023 17:43
Гост

Прокурорската реформа започна!

от Столичното следствие

Анонимен
Анонимен
07 август 2023 17:38
Гост

Как бе се държавните постове за заемат от внуци, деца на комунисти, как бе ?

ПП ДБ=ГЕРБ
ПП ДБ=ГЕРБ
07 август 2023 17:42
Гост

Народната милиция ни пази!

Мики
Мики
07 август 2023 22:41
Гост

На думи обаче.

Анонимен
Анонимен
07 август 2023 17:21
Гост

Сега ще търсят под вола теле, за да й намерят нещо на Зартова, за пред прокурорската колегия.

Теле
Теле
07 август 2023 17:34
Гост

Под тази крава със сигурност ще намерят бая телета!

За протокола
За протокола
07 август 2023 17:17
Гост

Как беше наблюдаващата фамилия?

– Нещо общо с припозната за герберка – майничка, а?

Иван Магнитски
Иван Магнитски
07 август 2023 17:15
Гост

До болка познат сюжет.

Нострадамус
Нострадамус
07 август 2023 17:14
Гост

Гешев от женски пол.

Анонимен
Анонимен
07 август 2023 17:14
Гост

А, пълна проверка на осемте джуджета и дейността на Еврото кога?

За протокола
За протокола
07 август 2023 17:20
Гост

Е все отнякъде трябва да се започне. Да видим обаче как ще завърши!

нов
нов
07 август 2023 17:07
Гост

От всички коментиращи, нито един и на малкия пръст на Зартова не можe да й стъпи, обаче големи разбирачи. Смешници!

стар
стар
07 август 2023 17:09
Гост

Няма място за старите (разсъдливи) кучета, нали?

нов
нов
07 август 2023 20:52
Гост

Не се подвеждай по ника. Въобще не съм нов

Така, така ..
Така, така ..
07 август 2023 16:53
Гост

Проверката – висша форма на доверие!

Нали така?

Sayer of the Law
Sayer of the Law
07 август 2023 16:50
Гост

Деца мои. Прокурори любими. Така е като не ме слушате. Аз съм бай Кольо Филчето, дето сътворих този НК в тясната си боксониера в ж.к. „Дружба 1“ през лето 1968-о.

АМИН

Едуард Прендик
Едуард Прендик
07 август 2023 16:40
Гост

11 септември. Каква хубава дата!

Анонимен
Анонимен
07 август 2023 16:40
Гост

Тази само за друго мисли, като я гледам

Д-р Моро
Д-р Моро
07 август 2023 16:48
Гост

Мисли много. Резултатът е ясен.

Анонимен
Анонимен
07 август 2023 16:39
Гост

Може ли такова нещо? Да пуснеш убиец, срещу подписка….

Анонимен
Анонимен
07 август 2023 16:39
Гост

Родната прокоратура си прави каквото си иска и не следи за опазване на реда в града

Sayer of the Law
Sayer of the Law
07 август 2023 16:46
Гост

И съдът. И СЪДЪТ!

Анонимен
Анонимен
07 август 2023 16:39
Гост

Чудесно. Надявам се да се установи произвол, защото на такъв мирише

Анонимен
Анонимен
07 август 2023 16:38
Гост

Единия нехранимайко гони друг

Анонимен
Анонимен
07 август 2023 16:38
Гост

Той щото Сарафов е голям професионалист

Sayer of the Law
Sayer of the Law
07 август 2023 16:46
Гост

Важното е, че прави десант на острова на д-р Моро – СРП.

Анонимен
Анонимен
07 август 2023 16:38
Гост

Безобразно поведние на госпожата

Монтгомъри
Монтгомъри
07 август 2023 16:38
Гост

Ау каква хубава рокличка!

Анонимен
Анонимен
07 август 2023 16:37
Гост

Според мен е време да се отърве системата от заспали съдии и прокурори, които дори престъпника да си признава извършено престъпление, те пак да го пускат

Я пак?!
Я пак?!
07 август 2023 17:12
Гост

А корумпирани?

Наставникът
Наставникът
08 август 2023 11:05
Гост

Нещо да сте чувал за този текст от НК-Чл. 116. (1) Обвинението и присъдата не могат да се основават само на самопризнанието на обвиняемия.

Анонимен
Анонимен
07 август 2023 16:37
Гост

Ами ще и иска оставката, как да не и иска оставката

Анонимен
Анонимен
07 август 2023 16:36
Гост

Ох, тя и засукана

Д-р Моро
Д-р Моро
07 август 2023 16:36
Гост

Очакваме пълна програма вивисекция.

Анонимен
Анонимен
07 август 2023 16:36
Гост

Гаврене по сарафовски докрайл Тежко им на прокурорите и следователите.

Sayer of the Law
Sayer of the Law
07 август 2023 16:43
Гост

Следва ПЪЛНА ПРОГРАМА на острова СРП.