Отборът на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ завоюва първо място на най-голямото състезание по международно частно право – „Pax Moot Court”. То се проведе от 24 до 26 април 2024 г. в столицата на Словения Любляна.

След непосредствени елиминации между над 35 отбора от цял свят, студентите Николета Иванова, Теодора Тодорова, Елица Борисова, Виктория Барчинкова и Кристина Георгиева надделяха над отборите на University of Cologne, Panthéon-Assas Paris II, Ghent University, Paris Dauphine PSL University, KU Leuven, Maastricht University, Australian National University, University of Vienna и др.

Отбори на СУ участват в това състезание от 5 години под ръководството на доц. д-р Боряна Мусева и гл. ас. д-р Цветелина Димитрова, и с постигнатия успех, утвърдиха СУ като авторитетна школа по международно частно право сред най-добрите в света.

Студентите имаха честта да пледират пред съдии като Marko Ilešič – съдия в Съда на ЕС, проф. Tanja Domej от университета в Цюрих, проф. Fausto Pocar –  член на Комитета по правата на човека на ООН от 1984 до 2000 г., съдия в Международния наказателен трибунал за бивша Югославия (ICTY), член на Апелативната камара на Международния Наказателен трибунал за Руанда, съдия ad hoc на Международния съд по делото между Украйна и Руската федерация, президент на Международния институт по хуманитарно право (Санремо, Италия), Michael Wilderspin, бивш правен съветник на Европейската комисия (2002-2021 г.) и много други изтъкнати експерти в областта на международното частно право.

PAX Moot Court е състезание, посветено на актуални въпроси на международното частно право и се провежда в рамките на проект, финансиран от Европейската комисия – PAX 2.0 – Private International Law in Motion.

25
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
28 април 2024 9:49
Гост

Какви прекрасни постижения в контраст с голяма част от подбора на магистратите и станалата правило корупция и въвеждането на тарифи. Материално просперират безскрупулни съдии и посредници, нямащи си и хабер от право.

Анонимен
Анонимен
28 април 2024 8:25
Гост

Браво! Поздравления и за чудесната работа на гл. ас. Цвети Димитрова! Голямо признание в престижно състезание!

Анонимен
Анонимен
28 април 2024 8:20
Гост

Браво! Чудесна признание за гл. ас. Цвети Димитрова!

Кус кус мус мус
Кус кус мус мус
27 април 2024 23:35
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Пак пъчене
Пак пъчене
27 април 2024 15:15
Гост

Ние сме най красиви ум и и успешни на света . Но за никой не ни го признава, освен родните е основател ен въпрос за размисли

Муси
Муси
27 април 2024 15:13
Гост

Ееее ка бе щом е Москва. Онзи ден беше мъжът, сега тя. Събрали са се турбо юристите на света

Анонимен
Анонимен
27 април 2024 13:10
Гост

Брат брата не съди. Който разбрал разбрал. Язък за младите хора, че толкова много трябва да учат като те работите не стават с учене ха-ха колко хора познавам на големи, хубави постове без грам мозъчно затруднение . И така е по цял свят, не само в България.

Съдийската колегия да се самосезира
Съдийската колегия да се самосезира
27 април 2024 12:21
Гост
Стар човек
Стар човек
27 април 2024 11:33
Гост

През Социализма другарите казваха, че Правото не е наука и е отмираща област на изследване, затова и не разрешаваха да има повече от два Факултета по право – СУ и Академията на МВР (тогава ВИМ). Насърчаваха младите кадри да творят в точните науки и политическата икономия (особено тук). Навремето политическата икономия (Икономика) беше сведена до социалистическите разбирания за икономическото развитие и хората ,които творяха в това поле, с една статия за Карл Маркс и приноса му в икономиката академици ги правеха.

Анонимен
Анонимен
27 април 2024 11:10
Гост

Спечелили са в какво? Правото не съществува. Балзак правилно се е изказал, че е магична мрежа, в която се хващат малките мухи, а големите минават през нея. Правото е създадено от мафията и обслужва интересите й до ден днешен.

Анонимен
Анонимен
27 април 2024 12:40
Гост

Доста неадекватно мнение. В случая става дума за група амбициозни, умни и успели млади хора. Участието в което и да е международно състезание, особено в областта на правото, изисква много труд, знания и отдаденост. Мисля, че е добре да спрем да злобеем и да търсим под вола теле и да се зарадваме на такъв голям успех, както и да поздравим всички замесени в това начинание! 🙂

Анонимен
Анонимен
27 април 2024 10:47
Гост

Ще е добре в училищата, както се изказаха в коментарите, да се въведат учебни предмети като Основи на правото и Основи на икономиката, които да създадат чисто практически знания у подрастващите, да знаят собствените си права и задължения в държавата и обществото, да знаят кога да се въздържат в определени ситуации, защото от това поведение може до затвор да се стигне, да знаят какво е финанси, кредит, лихва, заем, безработица, заплата, осигуряване и т.н. И да умеят да прилагат после наученото. Има ученици не знаят какво е Президент , Конституция, Закон, Народно събрание, Корпоративни финанси, акция, лихва и т.н. .… Покажи целия коментар »

Браво на доц. Мусева и компания
Браво на доц. Мусева и компания
27 април 2024 10:40
Гост

Поздравления! Успехът на момичетата не трябва да бъде изненада за никого – той е резултат на дългогодишни усилия на преподавателите по МЧП. 3а цялото следване в СУ, МЧП е единствената дисциплина, по която те учат и насърчават да прилагаш правото в среда, максимално близка до практическата, без да очакват да зубриш и възпроизвеждаш информация. Изпитът е решаване на казус с възможност за използване на всякакви помощни материали, точно както се прави в реалния живот. Това е примерът, който трябва да се последва от всички, за да имаме наистина смислено юридическо образование, а не застинало в соца такова.

Няма
Няма
27 април 2024 10:39
Гост

Браво, колеги! Вие сте огромна гордост!

юрист
юрист
27 април 2024 10:25
Гост

Университетите у нас трябва да разберат, че всичко, с което разполагат, е доброто реноме. Имаш ли реноме привличаш най-добрите, най-мотивираните студенти. А те поддържат реномето на университета. Иначе плява в СУ, колкото щеш. Но освен плява, там очевидно има и друго, и то доста качествено. Поздравления!

Пеналист
Пеналист
27 април 2024 10:09
Гост

БРАВО!

не става само с ядене, трябва и акъл
не става само с ядене, трябва и акъл
27 април 2024 10:02
Гост

Онзи ден във фейсбука ми попадна снимка на три кифли от „Ергенът“, които не знаят България дали е парламентарна или президентска република. Сега виждам тази новина в Лекса и се замислих – докога телевизиите ще ни облъчват, ама буквално, с простовати разгонени създания, вместо да показват добрите примери като тези умни и красиви момичета, донесли световна победа на България. Да, показват се спортисти, нямам нищо против, но телесното е въздигнато над интелектуалното, то явно е трудно смилаемо за народа-гласоподавател-зрител, но какво пречи да му дадем, ако не идеал, то поне светъл пример! Ботев, Левски и Раковски, дето сите патриоти си… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
27 април 2024 10:07
Гост

Браво за точния коментар. Едно време образованието беше първа и най-важна цел на българина – да изучи децата. Социализмът обаче … майката и на това, като го изврати в „Учи, маме, за да не работиш“.

не става само с ядене, трябва и акъл
не става само с ядене, трябва и акъл
27 април 2024 10:11
Гост

Точно от образованието тръгва всичко. В училище не се преподават основи на правото, които трябва да знае всеки човек, за да функционира като пълноценен гражданин на една държава. Трябва да се учи и психология, но не както сега се преподава, а да покаже на децата как трябва да реагират и да се справят в трудни житейски ситуации. Трябва да се учат и лични финанси, за да могат да се оправят със собствените си пари и да спрат да теглят бързи кредити и после да се обявяват за жертви на системата.

Анонимен
Анонимен
27 април 2024 9:41
Гост

Говорете си, но ЮФ на СУ е номер едно в Правната област в България! Може би най-мотивираните студенти привлича! И го представят достойно на най-престижните състезания по право!

възпитаник
възпитаник
27 април 2024 9:48
Гост

И до ден днешен е така и така ще бъде, класата си класа

колега УНСС
колега УНСС
27 април 2024 9:36
Гост

Браво!

наша гордост
наша гордост
27 април 2024 9:35
Гост

Пожелавам на тези момичета пътят им напред да е светъл, явно са намерили призванието си, нека го следват с ум и достойнство! Карате ни да се гордеем.

Анонимен
Анонимен
27 април 2024 9:33
Гост

Лекс, все такива новини да съобщавате!

алма матер
алма матер
27 април 2024 9:28
Гост

Поздравления за студентките и двете преподавателки! Да живее алма матер!