Зам.-министърът на електронното управление Михаил Стойнов може да бъде обвинен за компютърно престъпление за това, че е снимал кода на машините за гласуване, съобщи „Сега“, като се позовава на информация от прокуратурата.

Държавното обвинение е започнало проверка по справката на ДАНС, която стана причина ЦИК да отмени машинното гласуване за първия тур на местните избори, но не се проверяват действията на ДАНС, а само твърденията в справката.

Проверката е образувана за компютърно престъпление и в момента се изготвя експертиза, а от нейните заключения зависи дали ще бъде образувано досъдебно производство и дали Стойнов ще бъде привлечен към наказателна отговорност, като според „Сега“ това вероятно ще се случи.

Експертизата трябва да установи дали зам.-министърът е осъществил достъп до информационна система и дали той е правомерен. Ако експертите кажат, че става дума за информационна система и достъпът е неправомерен, то това изпълва съставът на чл. 319а от Наказателния кодекс. В обясненията си Стойнов казва, че е свалил кода, за да си поиграе с него.

Зам. главният прокурор Мария Павлова коментира днес, че по проверката работи както лично прокурор, така и самата ДАНС.

„Изследват се всички обстоятелства, които са посочени в справките на ДАНС. Вече са изискани компютри, машините за гласуване, на които са правени изгражданията на кодовете. Снети са обяснения от лицата, които имат възприятия. Възложено е експертно изследване. Като в голямата си част решението дали има достатъчни данни за образуване на досъдебно производство ще зависят от резултатите от това изследване“, каза Павлова.

По думите ѝ вече са снети обяснения от служители от Министерството на електронното управление, от института по метрология и от този по стандартизация. Павлова обясни, че прокуратурата е сезирана от ДАНС на 26 октомври, когато са сезирани и другите институции.

От държавното обвинение съобщиха още, че е започнало досъдебно производство и по твърденията на министъра на електронното управление Александър Йоловски, който се оплака, че му е оказан натиск да не провежда обществени поръчки за стотици милиони и получи охрана.

Разследването е започнало по сигнал на ИТН и се очаква подателите да дадат показания в понеделник. Досъдебното производство е за престъпление по служба, извършено от длъжностно лице от МЕУ. От ръководството на прокуратурата обясниха, че се проверява голям период и се изследва дали има, или няма упражняван натиск върху длъжностни лица. Все още не са разпитани нито Кирил Петков, нито Божидар Божанов, за които Йоловски твърди, че са го притискали.

„Случаят е достатъчно важен и изисква бързина“, коментира зам. главният прокурор Павлова.