С незаконно решение (пълния му текст виж тук) Централната избирателна комисия (ЦИК) премахна машинното гласуване за местните избори тази неделя, както и за евентуалния балотаж. Не само това, а незабавно след произнасянето му комисията е разпоредила на жандармерията да прибере всички машини от областните центрове и да не се изнасят от склада. Така ЦИК на практика саботира евентуално решение на  Върховния административен съд (ВАС), с което машинният вот бъде върнат, тъй като няма да има време машините отново да бъдат транспортирани из страната за гласуването в неделя.

Мотивът за решението на ЦИК за отмяна на машинния вот е, че Министерството на електронното управление (МЕУ) до момента на произнасянето ѝ не беше удостоверило съответствието на машините. Срокът за това удостоверяване обаче не беше изтекъл – той е 28 октомври 2023 г. (събота), а освен това малко след решението на ЦИК министерството изпрати на комисията писмото за съответствие (решението за съответствие виж тук).

„Не установихме нито едно несъответствие и причина да не удостоверим съответствие на машините“, каза зам.-министърът на електронното управление Михаил Стойнов на брифинг късно вечерта.

Ето какво написа ЦИК в решението си: „Наличието на такова решение е задължително условие за провеждане на машинно гласуване, както и за гарантиране на сигурността при осигуряването на всеобщо, равно и пряко избирателно право на избирателите. Предвид горното, както и липсата на решение по чл. 213а, ал. 2 ИК с оглед невъзможността за обезпечаване на избирателните секции с устройства за машинно гласуване, удостоверени по реда на чл. 213а, ал. 2 ИК и на основание чл. 57, ал. 1 от Изборния кодекс Централната избирателна комисия реши: На изборите за общински съветници и за кметове на 29 октомври 2023 г., както и на евентуален втори тур на изборите за кметове на 5 ноември 2023 г. гласуването във всички избирателни секции се произвежда само с хартиени бюлетини“.

То е незаконосъобразно по няколко причини – първата е, че е взето ден преди да е изтекъл срокът за установяване на съответствието на машините, което малко след това беше удостоверено от МЕУ. Второто е, че Изборният кодекс  (чл. 213а, ал. 5) дава право на ЦИК да проведе даден избор само с хартиени бюлетини, но когато при удостоверяването се установи несъответствие на устройствата за машинно гласуване. А такова не е установено. Третата причина е, че решението се позовава на доклад на ДАНС, а оперативната информация на службите не е основание по Изборния кодекс да се променят правилата за гласуване.

Освен това има данни, че удостоверяването на съответствието на машините не беше приключило до 2о ч. в петък, тъй като самата ЦИК е забавила предоставянето на машините. Това е станало на 16 октомври, а после текат 20 дни за сертификацията, съобщиха от МЕУ. Т.е. комисията отменя машинното гласуване след собственото си забавяне, като в 20 ч. в петък вменява забавяне на МЕУ още преди да е изтекъл срокът на министерството да излезе с решение за машините.

Спорният акт на комисията би трябвало да мине през съдебен контрол и последната дума за това как ще се гласува тази неделя да има Върховният административен съд (ВАС). Право да го обжалват имат всички партии и коалиции, регистрирани за вота, както и други заинтересовани лица.

Разиграването на схемата с доклада на ДАНС в последния работен ден преди вота и взетото в късен час решение за отмяната на машинното гласуване правят така, че жалбите и решението на съда трябва да се случат в един ден – събота.

По закон срокът за произнасянето на ВАС по тези дела е тридневен, но ако той не излезе с решение още в събота, а след 29 октомври и с него отмени решението на ЦИК, това ще е основание за касиране на вота.

С писмото си, с което нарежда прибирането на машините от областните центрове, обаче ЦИК на практика саботира изпълнението на евентуално решение на съда, с което бъде възстановена възможността на избирателите да гласуват с машина.

Решението на ЦИК беше взето след цял ден твърдения на политици, че са възможни манипулации на машинния вот, заради доклад на ДАНС за зам.-министър, заснел част от кода.

„За“ отмяната на гласуването с машина са гласували представителите на всички партии в ЦИК, с изключение на ДБ (ПП нямат представител в комисията). Членът на комисията Цветозар Томов, който гласува „против“, обяви случилото се на заседанието като „срамна ситуация“.

Докладът на ДАНС, от който започна всичко

Всичко започна сутринта, когато в Народното събрание беше внесен доклад на ДАНС. В него се сочи, че зам.-министърът на електронното управление Михаил Стойнов е снимал кода на машините за гласуване след процедурата, на която в присъствие на ЦИК и на представители на партиите е генериран, а след това и подписан, изпълнимият софтуерен код за тях. Това е заснето от камери в помещението, в което е извършена тази публична процедура и беше докладвано от ДАНС на партиите в парламента.

Докладът на ДАНС, обсъден на председателски съвет в Народното събрание, предизвика искане от Делян Пеевски от ДПС на местния вот да не се гласува с машини и дори за отмяна на изборите. Тошко Йорданов от ИТН пък призова за арест на Стойнов и оставка на правителството. А Десислава Атанасова от ГЕРБ нарече ситуацията „машинен Костинброд“ (какво беше аферата „Костинброд“ виж в карето).

Премиерът Николай Денков коментира, че машинният вот по никакъв начин не е компрометиран, а ГЕРБ и ДПС отдавна искат да го отменят и използват доклада на ДАНС.

Заради случая се проведе извънреден председателски съвет в НС с вицепремиера Мария Габриел и представители на ЦИК.

Това е хеш кодът, публикуван на сайта на МЕУ преди дни със следния текст: Експерти към Централната избирателна комисия извършиха в контролирана среда, предоставена от Министерството на електронното управление, довереното изграждане на софтуера, който ще се инсталира на машините за гласуване на местния вот на 29-и октомври. В процеса присъстваха представители на четири парламентарно представени партии. Генерираният хеш код, който ще се изписва на контролната разписка на машината и на всяка бюлетина, е: 77 5А АB BC B2 DB E1 04 EB 59 7E 18 6B FE 3C BB 3D CB 90 8A 11 7B C4 1F 96 96 BA 31 CD 78 18 5C. Софтуерът е заключен с ключ, който е генериран с паролите на трима от членовете на ЦИК.

След него лидерката на БСП Корнелия Нинова, която преди време беше основен инициатор за връщането на хартиеното гласуване, заяви, че има риск от манипулации на вота, но помолена да обясни как са възможни, при положение, че машините не го отчитат, а само печатат разписка, не можа да обясни. А след това реши да добави, че можело да гласуваш за един, а на разписката да пише друго, което обаче изисква човек да не погледне въобще какво пише на разписката, която пуска в урната.

Михаил Стойнов всъщност е ръководител на екипа, който одитира машините преди вота. А процедурата, след която е снимал с телефона си, най-просто казано, е тази, при която изходният код на машините, който вече е проверен и одитиран, се компилира, за да се превърне в изпълним код. След това този изпълним код се подписва от членове на ЦИК. Всичко това става в присъствието на представители на партиите и на медиите (репортаж на БНТ от процедурата виж тук).

Единствено и само кодът, подписан от ЦИК, може да бъде качен на машините.

Той е предоставен на изпълнителя „Сиела“ и процесът по инсталирането му на близо 9200 машини приключи, тъй като изборите са в неделя.

Специалисти по киберсигурност недоумяват защо Стойнов е снимал кода, тъй като като шеф на проверяващия екип има широк достъп. Освен това след последните промени в Изборния кодекс машините бяха сведени до принтери и вотът не се отчита автоматично от тях, а се броят разпечатаните разписки. Нещо повече – т. нар. хеш код, за който говорят политиците, е публичен.

Известен чуждестранет експерт по машинно гласуване, помолил името му да не бъде споменавано, коментира случилото се за „Лекс“: Събират се 30 човека на публично генериране на код. Всички виждат едно и също. Не е изключено някои да снимат. И след това един човек с повторение на действията генерирал код. Което би означавало всеки от присъстващите да може да го направи. Нима може някой да си мисли, че подобна елементарна схема е убягнала при създаването на софтуер, който се прилага за десетки милиарди гласувания по света. Всеки генериран код е нов и неприложим при следващо гласуване. Ако някой е повтарял действията – значи си е губил времето и е далеч от добрите професионалисти. Именно поради пълната сигурност на машинното гласуване и в България, и по света няма успешни жалби пред съда срещу машинното гласуване. А в България няма нито една подадена жалба пред съда срещу резултатите от машинното гласуване. Нима ако някой се съмнява в резултатите от машинното гласуване, няма да подаде жалба? От друга страна е ясно, че тези, които фалшифицират изборите – било с купуване на гласове, било с фалшифициране на протоколите на секционни комисии, няма как да подкрепят машинното гласуване.

Министърът на електронното управление: Това са принтери, манипулация на вота е невеъзможна

Машините за гласуване работят като принтери. Те отпечатват разписки, на която всеки гласоподавател може да види гласа си. Впоследствие секционните избирателни комисии и общинските избирателни комисии отчитат гласовете на база тези разписки. Това гарантира сигурността на машинния вот„, обясни на извънреден брифинг министърът на електронното управление Александър Йоловски.

Министърът представи пред медиите хронологията по удостоверяване на машините.

На 9 октомври чрез случаен жребий бяха изтеглени серийните номера на осем машини, които да преминат през процеса за съответствие в процедурата по гласуването. Присъстваха представители на Българския институт по стандартизация, Българския институт по метеорология, представители на партии и журналисти.

На 13 октомври беше утвърдена методиката за удостоверяване на съответствие на техническите устройства за машинно гласуване.

На 20 октомври експерти от ЦИК и в присъствието на представители на „Сиела“, в контролирана среда са извършили довереното изграждане на софтуера, който ще се инсталира в машините. Присъствали са и представители на четири партии. В рамките на този процес се генерира криптографски ключ, т.нар. хеш код и никакъв друг софтуер, който не е подписан с този ключ, не може да тръгне на машините. Самият ключ е заключен с паролите на трима членове на ЦИК, съхранява се на лаптоп в касата на самата комисия.

Паролите са въведени на място лично от тримата членове на ЦИК веднага след приключване на довереното изграждане на софтуера. Това гарантира, че не може да се сложи произволен софтуер, който да променя резултатите“, разказа Йоловски.

Той допълни, че софтуерът е инсталиран на машините и те вече пътуват към СИК в страната.

Посочи и че след генерирането на хеш кода, той е бил публично представен на партиите и в момента е публично наличен.

„На 23 октомври в присъствието на експерти от „Сиела“ в защитена среда партиите са получили пълен достъп до изходния код на машините. Ръководителите на екипи са представили от удостоверяващите институции основните изводи по досегашната дейност по процеса на удостоверяване на машините. След приключване на процедурата всички носители на информация са били надлежно унищожени“, каза Йоловски.

Той  беше категоричен, че сигурността на машинното гласуване се гарантира от това, че машините работят като принтери и след отпечатване на разписката, всеки може да провери дали правилно е отчетен гласа му.

ПП-ДБ: Това е манипулация и инсценировка с цел касиране на изборите

Прави се опит да се котира поредната конспиративна теория, инсценировка и манипулация като целта е да се касират изборите, каквито призиви вече имаше. Това заяви съпредседателят на „Продължаваме промяната-Демократична България“ Христо Иванов на пресконференция по повод аферата с кодовете на машините. На брифинга присъстваха още Кирил Петков, Атанас Атанасов и Божидар Божанов.

Машините отдавна не отчитат изборния резултат, софтуерът не го отчита. Наблюдаваме панически последен ден на кампанията“, каза още Иванов.

Както той, така и останалите от ръководството на коалицията посочиха, че решението дали ще има машинен вот е на Централната избирателна комисия и каквото и да е то, те ще се съобразят.

Нека ЦИК да си направи оценката и да си вземе решението. Единственото, което ни вълнува е изборите да се проведат честно, какъвто и да е резултатът от тях. Нека всеки участник да си понесе присъдата на избирателите, както ще направим и ние“, каза още Иванов.

По думите му случаят със зам.-министъра трябва да бъде проверен от компетентните органи. Но той беше категоричен, че всичко, което се говори за кодовете, не може да доведе до фалшификация на изборите.

Той изрази изненадата си, че председателският съвет в НС се е занимавал с доклада на ДАНС като допълни, че той се е използват като следствен орган. „Разследване ли прави, избори ли организира? Какво общо има това с правомощията на председателския съвет“, изтъкна Иванов.

Той изрази увереност, че след изборите тази манипулация ще се разпадне, както многократно се е случвало в миналото и призова ДАНС и ЦИК да не позволяват да бъдат въвличани в тази манипулация.

Атанас Атанасов на свой ред попита защо ДАНС не е изпратила доклада на ЦИК. Допълни, че трябва да се провери ролята на агенцията в този скандал, защото всичко е започнало от нея като попита каква е работата на ДАНС да се бърка в изборния процес.

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков на свой ред посочи, че все е очаквал предизборни циркове, но днешният скандал надминал всичко до момента. „ГЕРБ знаят, че ще загубят изборите в София, даже може да са трети в столицата. Затова цял ден не се връзваме на всички тези номера. Не ни е страх да сме на хартиен вот, голяма работа. Това, което е важно е всички да излязат и да гласуват“, каза Петков.

Депутатът от ПП-ДБ Божидар Божанов заяви, че машините са на практика принтери и не може въобще да се говори за манипулация, защото накрая хората броят това, което излязло от тях.

Той напомни, че всички партии са имали достъп до хеш кода и единственото тайно нещо са паролите на тримата членове на ЦИК, които се съхраняват на лаптоп в касата на комисията.

Според Божанов изходните кодове са на около половин милион реда и не може да си представи как е снимано всичко това. „За техническите хора това звучи абсурдно. Все едно да се заснеме чистачката да пуска прахосмукачка пред касата в ЦИК. Това е абсурд, циркът е предизборен“, каза Божанов.

По повод твърдението на Тошко Йорданов, че на председателския съвет министър Александър Йоловски споделил, че му е оказван натиск от Кирил Петков и Божидар Божанов да не се обявява обществена поръчка на стойност 640 млн. лева за информационна сигурност, а да се дадат на „правилните хора“, ръководството на коалицията заяви, че ако някой прави такива твърдения, има установен законов ред, по който те се доказват.

98
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
28 октомври 2023 23:05
Гост

Чисто правно нещата са елементарни. Министърът на ЕУ с две други ведомства трябва да удостоверят съответствието на доставения тип техническо устройство за машинно гласуване с изискванията по чл. 213, ал. 3 от ИК и изискванията на техническата спецификация. Това удостоверяване трябва да стане в 20 работни дни от предоставянето на машините. Този срок още не е изтекъл. Тази вечар – на 27.10 трите ведомства са уведомили ЦИК, че съответствието е направено. А именно това беше мотивът на ЦИК да отмени машинното гласуване – че съответствието не е направено. Очевидно решението на ЦИК е незаконно.

Анонимен
Анонимен
29 октомври 2023 10:59
Гост

Чисто правно ми се струва, че си милиционер, завършил Магнаурската школа. На упражненията си играл белот. И най- добре е да си останеш постови в районното управление на МВР.

Анонимен
Анонимен
28 октомври 2023 13:36
Гост

Онова, дето не може да се осъзнае на кой свят се намира, го каза: „законно-незаконно“- действа така шайката им. Най-безскрупулнити слуги на чуждото посолство и чуждите интереси.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
28 октомври 2023 10:15
Гост

Абе Лекс, защо оправдавате заспалите площадни жълтопаветници и министрите им при положение, че чл. 213а, ал.2 изисква да има СЪВМЕСТНО РЕШЕНИЕ за удостоверяване на съответствието на машините, а не единични писма от „нашите“ хора, които сега панически се опитват да покрият лаишката си некомпетентност и неориентираност?!? Изборен кодекс чл.213а (2) (Изм. – ДВ, бр. 15 от 2022 г., в сила от 22.02.2022 г.) Министерството на електронното управление съвместно с Българския институт за стандартизация и Българския институт по метрология удостоверяват съответствието на доставения тип техническо устройство за машинно гласуване с изискванията по чл. 213, ал. 3 и изискванията на техническата спецификация… Покажи целия коментар »

Проскубания бухал
Проскубания бухал
28 октомври 2023 10:39
Гост

Ако приемем, че решението все още не е влязло в сила и ОИК София са доказали се експерти, завършили в Харвард, защо например те не са изискали поне доказателства за взетото съвместно решение по чл.213а от ИК , ако такова все още не е било налично към момента на издаване на решението на ЦИК, за да гарантират законосъобразното протичане на вота?! Още повече, „откъдя -накъдя“ презумирането за съществуването на такъв акт да е „по-логично“ и юридически издържано от неговата липса, отчитайки формалната природа на административното право и документалния способ за упражняване на властови правомощия?!

Анонимен
Анонимен
28 октомври 2023 22:41
Гост

Ми прочети – решението е съвместно. Приложено е в статията.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
10 ноември 2023 11:06
Гост

Прав(а) сте, документът не зареждаше, изглежда причината е проблем във връзката.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
28 октомври 2023 10:04
Гост

Откога освен сайт има компетентност да се произнася за законността на решение на държавен орган или може би бизнес интересите на собствениците на платформата с машинното гласуване са повлияли на редактора, който е допуснал това гръмко заглавие ?!

Анонимен
Анонимен
28 октомври 2023 10:03
Гост

ЦИК: „До вечерта на вчерашния ден очаквахме писмото от Министерството на електронното управление. Когато пристигна, от неговото съдържание стана ясно, че към момента не е издадено решението, което да е подписано от ръководителите на Министерството на електронното управление, Българския институт по стандартизация и Българския институт по метрология“

https://www.bta.bg/bg/news/bulgaria/557126-informatsiyata-na-dans-sadarzha-danni-koito-predpolagat-nedoverie-v-izborniya-p

Недомислици
Недомислици
28 октомври 2023 9:57
Гост

Всеки, пожелал да гласува и с хартия, и с машина, реално може да опорочи вота. При гласуване на хартия за някой от вотовете няма никаква гаранция, че при машинния вот няма да гласува втори път за избора си на хартия. СИК НЯМА контрол върху такова действие на избирателя.

Майтап да става
Майтап да става
28 октомври 2023 9:29
Гост

Ако утре в София има машини за вота, ще си направя майтапа да гласувам машинно само за районен кмет, а за другите – на хартия… Да видим как ще реагират от СИК.

Извън майтапа, прекалената фиксация на ПеПейците върху машините ще им стори лоша шега. Силната им позиция е да отстоят социологиите СИ и само при хартиено гласуване.

От Гео Милев
От Гео Милев
28 октомври 2023 9:53
Гост

И аз ще гласувам на машина, ако има такива. На всичките избори. И то ще съм от ранногласуващите, да не би по-късно да кръцнат промоцията с машинното гласуване.

Анонимен
Анонимен
28 октомври 2023 11:00
Гост

И ако няма машина няма и да гласуваш?

Анонимен
Анонимен
28 октомври 2023 9:20
Гост

ЛЕКС и ОИК София крадат правата на ВАС да се произнесе по случая!

До произнасянето на ВАС меродавни са само решенията на ЦИК.

„Общинската избирателна комисия – София: Решението на Централната избирателна комисия не поражда обвързващо действие“

„ЦИК не е дала разрешение машините да напуснат склада
site.btaИма достатъчно смущаваща информация в доклада на ДАНС, която даде основание на ЦИК да реши гласуването да е само с хартиени бюлетини“ – цитати от БТА

Анонимен
Анонимен
28 октомври 2023 8:49
Гост

Откога някой друг идиот ще се произнася едно решение на административен орган дали е противозаконно или не е? Това си е в правомощията на ВАС, ако бъде сезиран. Добре би било и съдът да види доклада на ДАНС, когато се произнася. Ако бъде сезиран. Хайде стига умували! Колкото до машините личното ми мнение е, че не сме венецуелци или руснаци, защото там гласуват с машини. Но законът е такъв и ще чакаме съдът да се произнесе. Лошото е, че капацитетът на ПП и ДБ е нулев и пак ще я оплескат. За кой ли път?

Анонимен
Анонимен
28 октомври 2023 9:21
Гост

Кирчо, Кокорчо е Бойкикиев отново я объркаха. Дори и да обжалват решението на ЦИК пред ВАС, правната логика е съдът да отговори, че в областта на националната сигурност компетентна е ДАНС, а в областта на изборите е ЦИК. Освен това с решението си ЦИК не касира и не прекратява нищо. Правото на гласуване хората го имат, само че само на хартия. Никой не им е виновен на тия тикви, че ги снимат как искат да пипат в машините. Те толкова си могат и сега ще бълват огън и жупел върху съдебната система вместо да се скрият някъде далеч.

Анонимен
Анонимен
28 октомври 2023 13:42
Гост

Явно за мнения не сте чували. Всеки има право на такова. Това, че някои не ви пасват и показват огромната бездънна некомпетентност на управляващите, не е причина да се забраняват.
Дишайте дълбоко. Решението е наистина незаконно. Не е влязло в сила. Не подлежи и на предварително изпълнение.
Вие ако искате, пишете, че е законно и влязло в сила и подлежи на изпълнение от утре. Не пречи. Само, моля, дайте и обосновка защо подлежи на изпълнение от утре.

Журналист
Журналист
28 октомври 2023 8:30
Гост

Лекс, наемете най- после един юрист, дори и треторазряден, но поне да ви проверява статиите за правни недомислици!? Какво решение на ВАС, какви 5 лева!?

Ти да не си от Чукотка?
Ти да не си от Чукотка?
28 октомври 2023 8:45
Гост

Чукчи не читател, чукчи писател.

Анонимен
Анонимен
28 октомври 2023 8:21
Гост

При положение, че има в срок писмо за съответствие, а това е единственият мотив на ЦИК, ще се задейства ли прокуратурата да образува досъдебни производства срещу гласувалите за отмяна на машинното гласуване членове на ЦИК за престъпление по служба. Не може без основание да се лишават гражданите от предвидената в закона възможност да гласуват и с машини и да се причиняват вреди на държавата.

Журналист
Журналист
28 октомври 2023 8:26
Гост

Ооо, до прокуратурата опряха умнокрасивите либерали!?

ПОСЛЕДИЦИТЕ ОТ НЕСЛУЧИЛАТА СЕ ЛУСТРАЦИЯ
ПОСЛЕДИЦИТЕ ОТ НЕСЛУЧИЛАТА СЕ ЛУСТРАЦИЯ
28 октомври 2023 8:28
Гост

Случилото се да ви е за урок-без лустрация държавна сигурност и сега е фактор номер едно в държавата. Хич не е късно за лустрация! Сега, при сегашните конституционни промени.

незапознат
незапознат
28 октомври 2023 8:46
Гост

Коя прокуратура? Която обвини гражданите по казуса самоскъсания от милиционер пагон?

Анонимен
Анонимен
28 октомври 2023 9:23
Гост

Удобно или поради глупост забравяш, че цялата дандания дойде от доклад на ДАНС?

Анонимен
Анонимен
28 октомври 2023 7:00
Гост

Демократичните марксисти се разпищяха, защото сега до урните ще отидат и по-простички хора, непопадащи сред сектата на умнокрасивитета.

Анонимен
Анонимен
28 октомври 2023 7:53
Гост

Тролчо, и преди отмяната на машинното гласуване всеки можеше са си гласува с бюлетина.

Анонимен
Анонимен
28 октомври 2023 5:31
Гост

ГЕРБ усетиха, че губят и се активизираха, дето се вика – да бяха така ефективни и в управлението, но не би. Всяка държава в Европа живее като в градинка, подредено, само тук ни обслужват доста съмнителни елементи. Ако влагаха същата енергия в ежедневното управление – вече 12 години, щеше да е друго и при нас. Вместо това – се влага енергия – само когато има заплаха за властта. Чакат се фондове от Европа и там е целият интерес. Нагледно – как се смазва гражданска активност, няма спасение. ГЕРБ нямат власт да извършат това, за което ги сърбят ръчичките. Но пак… Покажи целия коментар »

Христо Петров
Христо Петров
28 октомври 2023 1:49
Гост

Kapka Popova, много обичам да чета манипулативни текстове. Отгоре се твърди, че ЦИК нарушава решение на Върховния административен съд. Но при внимателен прочит по-долу се оказва, че, цитирам: „ЦИК на практика саботира евентуално решение на Върховния административен съд (ВАС), с което машинният вот бъде върнат…“ Евентуално на практика саботира решение, което още не е взето и може въобще да не бъде взето такова, ами противоположното. И то по дело, което още не е заведено. И как „евентуално на практика саботира“? Понеже прибира обратно в склада машините, изнесени оттам без изрично изискуемото по закон разрешение на същата ЦИК. Тоест изпълнява си… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
28 октомври 2023 7:57
Гост

Машините се разнасят по нареждане на ЦИК и с нищо не пречат на гласуването с бюлетини. Това са очевидни неща. Но троловете трябва да си заработят парите.

Избори с наше МВР
Избори с наше МВР
28 октомври 2023 1:01
Гост

Ама да не би в неделя да гласуваме така както се гласува в целия Европейски Съюз – тоест, само с бюлетини???Макактака??? И какво, сега няма да може да гласуваме както се гласува в братска Венецуела? Ужас!

ПОСЛЕДИЦИТЕ ОТ НЕСЛУЧИЛАТА СЕ ЛУСТРАЦИЯ
ПОСЛЕДИЦИТЕ ОТ НЕСЛУЧИЛАТА СЕ ЛУСТРАЦИЯ
28 октомври 2023 0:47
Гост

И защо в промените на Конституцията липса текст за лустрация?
Без лустрация-видно е държавна сигурност-нелустрирана спретна театрото.

ЛУСТРИРАЙ! Едно изречение промяна в конституцията!

Анонимен
Анонимен
28 октомври 2023 0:44
Гост

Какво освен незаконосъобразно може да е решението на ЦИК след като единственият мотив на ЦИК – че нямало съответствие – не е верен. Има писмо от трите предвидени в закона институции, че има съответствие и писмото е подадено в законовия срок. Какво друго може да се каже от правна гл т?

Анонимен
Анонимен
28 октомври 2023 8:49
Гост

Един юрист следва да знае,че и незаконно решение(което е административен акт) се изпълнява, докато не бъде отменено.

Същото е и с незаконните съдебни решения-дори и съдът да е постановил незаконно лешение-то е задължително, докато не бъде отменено.

Ahryman
Ahryman
28 октомври 2023 9:52
Гост

Само дето решението не е влязло в сила, в него няма и думичка за предварително изпълнение. Дори не е посочено в него какъв е срокът за обжалване, просто тотално осиране от страна на ЦИК.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
28 октомври 2023 11:08
Гост

Точно тази част от документа е неясна или е изтрита, незайно защо.

всъщност
всъщност
28 октомври 2023 0:23
Гост

кой е авторът на тази статия?

Анонимен
Анонимен
28 октомври 2023 8:00
Гост

Очевидно редакционна. И поне на мен ми хареса – разказва всеки какво е правил.

Платена публикация
Платена публикация
28 октомври 2023 0:17
Гост

Нивото на ЛЕКС рязко пада, а пристрастията им към ПП са видими от космоса. ЦИК пратила жандармерия? Че тя е към МВР, а последното е на подчинение на МС и Денков. Цитират в статията и някакъв „експерт“, ама той бил „анононимиен? Като е сигурен в твърденията си да застане с името си. Въобще да бяхте сложили едно „Платена публикация“ и да си спестите срама.

Анонимен
Анонимен
28 октомври 2023 8:08
Гост

Лекс много пъти е критикувал важни решения на ПП – напр. предложенията им за промени в Конституцията. Но за тази цел човек трябва са чете, а не да изпълнява тролски поръчки. Само човек без достойнство и без професия може да стане трол.

Борис
Борис
27 октомври 2023 23:54
Гост

Цялата драма е че не могат да правят невалидни бюлетините на хората с евтини номера.

За справка – ето ги самопризнанията:
https://www.youtube.com/watch?v=FbCAREf6z0I

Анонимен
Анонимен
27 октомври 2023 23:22
Гост

Това със среднощното писмо на председателката на ЦИК до жандармерията и министъра на вътр. работи да се приберат веднага машините има само една възможна цел – да се направи невъзможно машинното гласуване дори ВАС да отмени решението на ЦИК. Защото машините с нищо не пречат да се гласува с бюлетини. Явно някои в ЦИК са били много сериозно мотивирани…

ПОСЛЕДИЦИТЕ ОТ НЕСЛУЧИЛАТА СЕ ЛУСТРАЦИЯ
ПОСЛЕДИЦИТЕ ОТ НЕСЛУЧИЛАТА СЕ ЛУСТРАЦИЯ
28 октомври 2023 0:33
Гост

Жандармерията е към МВР, а не към ЦИК. А Министърът на МВР е към легитимното правителство.

Невъзможно е МВР да прибере нищо, ако изпълнителната власт не одобри. Има и подадена жалба до съда.

А ВАдмС-още утре в 9 часа да се произнесе по жалбата. Исторически -има случаи Върховният съд да се произнася незабавно, при изборни жалби.

333
333
27 октомври 2023 22:26
Гост

Споко, Галя от Посолството, ще ке обади утре и в неделя, ще се гласува само с машини, никви хартиени бюлетини.

Анонимен
Анонимен
27 октомври 2023 22:22
Гост

Чисто правно нещата са елементарни. Министърът на ЕУ с две други ведомства трябва да удостоверят съответствието на доставения тип техническо устройство за машинно гласуване с изискванията по чл. 213, ал. 3 от ИК и изискванията на техническата спецификация. Това удостоверяване трябва да стане в 20 работни дни от предоставянето на машините. Този срок още не е изтекъл. Тази вечар – на 27.10 трите ведомства са уведомили ЦИК, че съответствието е направено. А именно това беше мотивът на ЦИК да отмени машинното гласуване – че съответствието не е направено. Очевидно решението на ЦИК е незаконно.

Анонимен
Анонимен
27 октомври 2023 22:23
Гост

Нещата с Костинброд се повтарят. Организаторът и на двете опашати лъжи е един и същ – Шиши. Mай няма да се отърве скоро от Магнитски.

ПОСЛЕДИЦИТЕ ОТ НЕСЛУЧИЛАТА СЕ ЛУСТРАЦИЯ
ПОСЛЕДИЦИТЕ ОТ НЕСЛУЧИЛАТА СЕ ЛУСТРАЦИЯ
28 октомври 2023 0:52
Гост

Че решението на ЦИК е незаконно -ясно. Но трябва съд да се произнесе, за да бъде законно обявено решение на ЦИК за незаконно-а не ние да си плямпаме тук. Извод-или утре ВАДмС ще се произнесе, или ако се произнесе в неделя, или след изборите-това компрометира целия изборен процес, и ще ходим на нови избори. Тоест нови над 100 млн лв плюс изразходване на емоционалната енергия на този народ, причинено от кукловодите в сянка. Крушката си има опашка-случващото се е режисирано от нереформираните и неслустрирани служби. В промените на конституцията да се впише и текст за лустрацията! Че пред нас се… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
27 октомври 2023 21:31
Гост

Просто се уплашиха от ГЕРБ – че не печелят и това стана. Ловки ченгесарски номера, от типа – „той се спъна по стълбите в мазето“.

Как става това в последният момент, очевидно са разбрали, че няма шанс за кметовете на ГЕРБ.

Има роми – които не могат да четат.

Е – постигнаха си целите – обаче с голям скандал, едва ли ще има как да замажат.

……..
……..
27 октомври 2023 21:00
Гост

Проект с Българския зъболекарски съюз – ескалиращо напрежение, което стигна до министъра на здравеопазването, който бе сезиран за сериозни проблеми със системите разработвани от ИО. Те доведоха до блокиране на работата на лекари по дентална медицина. Проблеми в предоставения обхват и неспазен такъв, липса на каквато и да е обратна връзка, липса на контакт с работна група, разминаване в ползвани номенклатури и др. – Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) информира за множеството проблеми при внедряването на Единната информационна система на съдилищата (ЕИСС) във ВКС. При внедряване от „Информационно обслужване“ признават за неспазване на договорените условия по изпълнение на проекта.… Покажи целия коментар »

jmdsofu
jmdsofu
27 октомври 2023 19:47
Гост

Разпродажба! Хладен, удароустойчив и водоустойчив монокъл с 16x увеличение. Сега можете да видите всичко и само на половин цена–– https://e.vg/mono

Анонимен
Анонимен
27 октомври 2023 19:43
Гост

Ами Михаил Стойнов да каже публично какво е правил и защо го е направил.Тогава може и да стане ясно нещо. И защо някой не обясни какво се прави с флашките които се вадят от машините.какво се записва в тях и къде се използва тази инфо след като вече машинните бюлетини се броят ръчно.При разминаване м/у отчетеното от флашките и при ръчното броене,кое е вярното. Все въпроси на които никой не отговаря,дори и ЦИК.Да не говорим колко грешки има в указанията и ел. протоколи на сайта на ЦИК>

Анонимен
Анонимен
27 октомври 2023 22:25
Гост

Ами купили са го. Иначе действията са му лишени от смисъл. Кодът се генерира за всеки избори и не може да се използва.

George
George
28 октомври 2023 0:10
Гост

инф. обслужване снемат данните от флашките и сравняват с писанията в протокола. Ако няма съответствие не знам какво се случва. Под мое председателство разминаване за мойта СИК нямаше.

333
333
27 октомври 2023 18:39
Гост

Ала-бала! Тез от ДАНС как не ги е срам, да дебнат политици.
Гротесни са ни политиците, а избирателите с техния избор. Упс, май избора е на кодовете, не на избирателите.

Мъдрите мисли на просто Киро
Мъдрите мисли на просто Киро
27 октомври 2023 17:54
Гост

„Кирил Петков: Защото истината е, че цялата схема, която ние направихме, през всичките тея години, интелектуалците са 7%. 7 до 10%. Ако пуснеш народа, както е структуриран в момента да се презентира правилно. Ние трябва да сме 10% с ДБ, с всичко. Направихме леко ала- бала през президента, изгърмяхме на Слави един проект, откраднахме един (не се чува). Лека, полека естествения ни процес, ако не направим нещо успешно, ще бъде това. Което никога повече не работи за нас. Просто го казвам като мисъл.”

Анонимен
Анонимен
27 октомври 2023 18:44
Гост

Дам, но се изпълняват директивите от посолството. Защо изобщо се налага да се слага нов софтуер?

Анонимен
Анонимен
27 октомври 2023 17:38
Гост

Типично ченгеджийски номер, затова плащаме заплати на ДАНС – да
въртят номера.

Как пък не докажат нещо, ако е имало манипулации преди.

Всичко се прави в петък следобед като скандал, работа на ГЕРБ.

Видяха, че губят изборите и – правят бъркотии.

Машините са организирани от собственика на този сайт, едва ли щеше да си мълчи, да стане за смях.

Анонимен
Анонимен
27 октомври 2023 19:51
Гост

Обяснете правдиво защо това се е случило с аргументи и ще ви повярвам, че е манипулация на ГЕРБ през зам.-министър на ПП–ДБ, просто можеше да не го направи, ако има реална причина, която е законна и целесъобразна и тогава да стане ясно. Точно избори да губят от ПП–ДБ, освен в София да имат шанс на другите места ще са по-скоро резил за ПП–ДБ. Като им видяхме проекта за Конституция освен да се прекръстиш нищо друго не можеш да направиш, така че аз на ПП–ДБ вяра нямам, а на изборите ще видим и колко хора им имат!

Анонимен
Анонимен
27 октомври 2023 16:31
Гост

Те си обичат “алабала”.

Анонимен
Анонимен
27 октомври 2023 15:39
Гост

Машините са принтери, броят се разписки, но в ИП на ОИК се въвеждат данните от флаш паметта на машината-вижте указанията на ЦИк от 12 октомври. Точки 19.4 и 20.2. Та протоколите на СИК може да са си верни, но какво ще се преброи в ОИК зависи от това какво е записано на флашката.

Г.А.
Г.А.
27 октомври 2023 15:58
Гост

Дай линк към тая методика, че намирам само една без такива точки от 12.10.2023г.? Око да види, ръка да пипне, знаеш как е 🙂

Анонимен
Анонимен
27 октомври 2023 16:07
Гост
Анонимен
Анонимен
27 октомври 2023 19:06
Гост

А какво пречи да си видиш разписката от принтера пък после в урната да ти я сменят, така че да съвпада с отчета на машината?

това
това
28 октомври 2023 0:55
Гост

… че при броенето на разписките не знаят отчета на машината

виждам
виждам
28 октомври 2023 0:52
Гост

Няма такива точки – 19.4 и 20.2 – в този документ.

Анонимен
Анонимен
27 октомври 2023 15:18
Гост

Как се обяснява интереса на този зам. министър към кодовете и то точно сега? Любопитко! Мирише много. Пък и аман от разбирачи Всезнайковци.

Анонимен
Анонимен
27 октомври 2023 23:27
Гост

Ми той за това отговаря в министерството.

Андреев
Андреев
27 октомври 2023 15:01
Гост

Дрън дрън, тези кодове за сигурност са обезмислени от ГЕРБ и БСП. Машините вече са обикновени принтери за касови бележки, които се броят от хора и впоследствие бройките се въвеждат от подкупени хора в системата.

Георги Ат.
Георги Ат.
27 октомври 2023 14:47
Гост

Баце се опитва сам да спретне един „Костинброд“ на ПП-то, ама малко капицитета не му стига – хубавото за него е, че на гласоподавателите му също не им стига капацитета 🙂
Какъв код, какви 5 лева? Нали после се броят касовите бележки … Но нищо не казва Баце за машинациите по малките градчета и села с хартиените бюлетини, които хората му правят повече от 10 години – как хора, които са в чужбина гласуват, как се добавя още едно тикче на „неправилна“ бюлетина, за да стане невалидна и още и още …

Анонимен
Анонимен
27 октомври 2023 16:14
Гост

На ПП все някой им виновен.

123
123
27 октомври 2023 14:26
Гост

E, така ще е, като не успяха да овладеят службите. А толкова искаха гОрките…

Оставка! Съд! И затвор
Оставка! Съд! И затвор
27 октомври 2023 14:15
Гост

Днес стана ясно как се фалшифицират резултатите от гласуването с машини на изборите. При това се фалшифицират от „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“. Днес в официален доклад на ДАНС бе оповестено, че на 25 октомври, преди два дни, заместник-министърът на електронното управление Михаил Стойнов, в нарушение на всички закони, е повторил цялата процедура по генериране на кода, който подсигурява сигурността на машините, записал го е с телефона си, след което си го е свалил на флашка и го е отнесъл със себе си. Цялото това престъпление е било заснето от охранителните камери на залата. И това вече е доказателство, че… Покажи целия коментар »

Георги Ат.
Георги Ат.
27 октомври 2023 14:48
Гост

Бегай от тука, бре трол! Какъв държавен преврат с код за принтер, когато самата бюлетина се брои от хора, а не от машини …

Обикновен въпрос за ПП коне с капаци
Обикновен въпрос за ПП коне с капаци
27 октомври 2023 16:37
Гост

А какво тогава фалшифициране на хартиени бюлетини като те се броят от хиляди хора от всички партии + наблюдатели в цялата страна?

Анонимен
Анонимен
27 октомври 2023 23:30
Гост

Знаете ли колко лесно се купуват и плашат хората в по-малки населени места, а и не само там. Всички са отишли там да изкарат малко пари. А като станат много парите?

тоше
тоше
28 октомври 2023 0:59
Гост

ти ли си бе?

Ала бала с президента
Ала бала с президента
27 октомври 2023 14:10
Гост

Стотици милиони се изляха в тези машини, софруери, складаве за съхранение, тлъсти обществени поръчки и какво ли не. И накрая нищо. Tези машини са черна кутия и затова не се ползват никъде. Защото взривяват общественото доверие в изборите.

Анонимен
Анонимен
27 октомври 2023 23:33
Гост

Интересно защо няма нито една жалба до съда срещу резултати от машинното гласуване? А иначе жалби има много. Това са фактите. А и като имаше само машинно гласуване нямаше никакви проблеми.

Хари
Хари
27 октомври 2023 14:06
Гост

Не ме учудва, че Шиши.е за гласуването на хартия.

Димо
Димо
27 октомври 2023 14:08
Гост

Да, после бюлетините лесно могат да се изгубят. Както веднъж се случи в ранните часове.

Анонимен
Анонимен
27 октомври 2023 14:05
Гост

Не е редно. Ясно е, че ще ги емнат сега. Детински работи. Иначе на ИТН им идва дюшеш да заклеймяват, че всички машини били компроментирани. Как точно става това?

Заки
Заки
27 октомври 2023 14:10
Гост

По принцип е напълно възможно. Както „случайното разпределение“.

Анонимен
Анонимен
27 октомври 2023 23:35
Гост

Когато ИТН спечели изборите Слави каза, че машинното гласуване било най-честно. Нещо като шизофрения ли?

Михаил
Михаил
27 октомври 2023 14:04
Гост

Добре е, че всеки гласоподавател може да види гласа си.

Стоил
Стоил
27 октомври 2023 14:05
Гост

Aколко от нас го правят?

Анонимен
Анонимен
27 октомври 2023 23:37
Гост

То се вижда. Нали вземаш и си сгъваш разпечатката. Поне един щеше да се обади при разминаване. Явно никъде няма такова.

Мадуровки
Мадуровки
27 октомври 2023 14:13
Гост

Ти на екрана на машината си го гледай. Какво отчита накрая тя е друг въпрос.

ма-дуро
ма-дуро
28 октомври 2023 1:04
Гост

Ама не само на екрана, а и на хартиената разписка, дето ти я дават да я държиш в ръцете си, се вижда за кого си гласувал.

Анонимен
Анонимен
27 октомври 2023 14:04
Гост

Естествено дебилите почват да говорят за национална измяна. Айде да си гледате работата путинисти такива!

Анонимен
Анонимен
27 октомври 2023 15:20
Гост

Ти май си за Мадуро? Демократично.

Анонимен
Анонимен
27 октомври 2023 23:39
Гост

Мадуро беше разобличен от Смартватик, че е фалшифицирал изборите. Така че май ти си за Мадуро.

Анонимен
Анонимен
27 октомври 2023 14:03
Гост

Явно все пак днес ще правят предизборна кампания през Народно събрание

Анонимен
Анонимен
27 октомври 2023 14:03
Гост

И все пак да обясни зам министъра какво е искал да направи

Анонимен
Анонимен
27 октомври 2023 14:03
Гост

Да де, зора е ясно какъв е. Снимането на машина няма какво да попречи, но е важно да се създава смут преди вота. С това ще си оправдаят загубите.

Анонимен
Анонимен
27 октомври 2023 14:02
Гост

Има си хас. Чак ЦИК да отменя машинен вот. Само и само ДПС и ГЕРБ да си манипулират изборите с бюлетина.

Анонимен
Анонимен
27 октомври 2023 14:02
Гост

Аз пак ще си гласувам с машина. Тия приказки са за по-необразованите хора, които не разбират от техника. Снимането на кода нищо не значи.

Анонимен
Анонимен
27 октомври 2023 15:22
Гост

Като във Венецуела и Русия. Те балъците нямат свършване.

Анонимен
Анонимен
27 октомври 2023 14:01
Гост

Определено е важно да се има предивд, че те наистина са принтери

Анонимен
Анонимен
27 октомври 2023 14:01
Гост

Само скандали. Мятат се инсинуации в пространството и после да ходи някой да се обяснява