Централната избирателна комисия отказа изобщо да разгледа възможността да отмени снощното си решение, с което премахна машинното гласуване.

Въпреки че изискваното по закон решение на Министерството на електронното управление (МЕУ), което удостоверява съответствието на машините е получено и според него няма проблем с устройствата и въпреки призива на премиера Денков ЦИК да се коригира, комисията реши, че така щяла да създаде хаос сред избирателите.

Плакат от протеста

Разглеждането на възможна отмяна на снощното решение не беше в дневния ред на ЦИК, но Любомир Георгиев предложи да бъде вкарано като първа точка, след като вече има писмо от МЕУ.

Комисията обаче отхвърли искането с 12 гласа против, като за него гласуваха единствено Георгиев, Цветозар Томов и Елка Стоянова.

След това останалите членове на ЦИК опитаха да аргументират отрицателния си вот. Севинч Солакова каза, че решенията на ЦИК могат да се обжалват пред ВАС, а тя отказвала да подкрепи преразглеждане и отмяна на законно прието решение. Тя акцентира и на писмото от МЕУ, което е подписано от зам.-министъра Михаил Стойнов, а не от министър Александър Йоловски.

„Заповедта на министъра за делегиране на правомощия е нищожна, защото това са изключителни негови права по Изборния кодекс, които не може да прехвърли съгласно тълкувателно решение на ВАС“, каза Солакова.

Йорданка Ганчева пък се аргументира с това, че ЦИК трябва да внася спокойствие, стабилност и последователност при управлението на изборния процес, за да бъдат изборите честни и прозрачни. Според нея, след като решението от вчера е обжалвано, днешното му преразглеждане ще внесе хаос.

„Има жалби срещу решението, а всички решения се оспорват пред ВАС. Отмяната би внесла хаос и объркване в изборния процес, който органът за управлението на изборите не би следвало да допуска“, каза Ганчева.

Накрая Цветозар Томов заяви, че не може да се съгласи с дневен ред, който не позволява на комисията да „запази престижа си“.

„Решението постави в много тежка ситуация ЦИК за възможността да организира безпроблемно настоящите избори. Това беше може би последната възможност да постъпим по начин, който да запази престижа на ЦИК в обществото. В момента я проиграваме с този дневен ред, поради което аз не мога да се съглася с неговото приемане“, заяви Томов.

При докладване на искане на община Аврен за още една ролка за машините, които е получила, Ерхан Чаушев направи следното изказване: „Ролките незабавно да се върнат, барабар ако са получавали машинария. Ние с вчерашно писмо разпоредихме да не се дават ролки“.

Членове на ЦИК се оплакаха и от отправени към тях заплахи по телефон, приложения и социални мрежи, като решиха да изпратят на МВР имена и номерата, от които са получили заплахи. В тази връзка Севинч Солакова реши да се защити като цитира произведението „Декларация“ на Константин Павлов

„Всичките засегнати от мен полуискрено, полунарочно питат колко струвам. Колко струвам? Сигурно ще сбъркате. Стойността си сам ще изчисля марксически: Тя е равна точно на труда изразходван в себепроизводството ми на човек“, цитира Солакова, след което призова да престанат всички, които звънят „с един репертоар и задават въпроси“.

„Гласувам убедено въз основа на факти и обстоятелства, които са ми станали известни“, каза Солакова.

Цветозар Томов пък каза, че не иска писмо до МВР да бъде пращано и от негово име, защото не е получавал заплахи и не се чувства заплашен. В дебата се включи отново Ерхан Чаушев, който на висок тон настоя да бъде сезирано МВР, защото и той получавал такива „малоумни съобщения“.

„ЦИК трябва да реагира и да се изпрати това нещо с такъв тип малоумни съобщения, барабар с фейсбуци и групи за натиск. Романтизмът отдавна мина с приказки за почтеност и не знам к‘во си“, каза Чаушев.

Цветозар Томов поиска от председателя Камелия Нейкова да следи за реда и да не допуска да се крещи като „селски пъдар“, а тя отговори, че може да следи за реда, но възпитанието е лична отговорност.

Заседанието на ЦИК приключи в 20,20 ч., като никой от членовете ѝ не постави въпроса, че действа в изпълнение на решение, което не е в сила, тъй като не е допуснато предварителното му изпълнение.

33
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
insbpgkrflbxi
insbpgkrflbxi
29 октомври 2023 21:51
Гост

Най-продаваният продукт за отслабване в света! Помогна на мен и съпруга ми и ще помогне на вас, резултатът е видим след няколко дни, купих го от тук: –-> https://lmy.de/keto

Пеналист
Пеналист
29 октомври 2023 15:16
Гост

Масовото гласуване в София с номер 85 е факт, излезте и върнете града ни от лапите на гербаджийските боклуци!

Анонимен
Анонимен
29 октомври 2023 15:57
Гост

Че то друг с реални шансове не остана… всички други с над 5% директно или индиректно се присъединиха към хартиената коалиция на ГЕРБ и ДПС

Анонимен
Анонимен
29 октомври 2023 16:05
Гост

Смело за Държавна сигурност! Тя си знае работата. Не му мислете вие, има кой!

Анонимен
Анонимен
29 октомври 2023 15:10
Гост

Толкова ли не проумяхте, че ПП са тотална щета.

Позор, оставка, затвор!
Позор, оставка, затвор!
29 октомври 2023 14:27
Гост

Машините нямат връзка с интернет и за да си „играе“ някой с кода им трябва да обиколи 10 000 машини за една нощ, които освен това са пломбирани. Класическа постановка на мафията от ГЕРБ и ДПС и тъпоумните им избиратели, които не правят разлика между компютри и компоти, но вярват на всяка дума на Свинята и Тиквата!

пълно падение
пълно падение
29 октомври 2023 9:30
Гост

Повече от половината членове на ЦИК са от ППДБ. Явно и те са били втрещени от това,което се случва и не са толкова нагли като назначилите ги. Жалко и нелепо е как кирчо-лореровците протестират срещу себе си в името на непрекъсваемата кражба.

Анонимен
Анонимен
29 октомври 2023 11:08
Гост

Ооо, те още могат да трещят.

ДЕМОКРАЦИЯ И ЗАКОННОСТ
ДЕМОКРАЦИЯ И ЗАКОННОСТ
29 октомври 2023 6:57
Гост

Обществото нямаше да узнае за случващото се в залата, ако присъстващите наблюдатели от Сдружение „ДЕМОКРАЦИЯ И ЗАКОННОСТ“ не бяха настояли за включване на микрофоните.

333
333
28 октомври 2023 19:21
Гост

Зам. министъра, нещо мълчи, ДАНС, кво разбрали, кво не, като гражданите. Очевидна провокация е случващото се. Дали, с машини или само на хартия, каквото и да бяха решили ЦИК, укора, ще е към тях. Следва съмнение за валидност на изборите, дестабилизация на държавата и вероятно режисирано Майданче.
Иначе в ЕС са идиоти, че не гласуват с машини, Ганя е най умен в ЕС.
Очевидно зам министъра създаде проблема и някой услужливо е подсушнал на ДАНС, но защо.
Сглобката ПП, ДБ, ГЕРБ и ДПС играе театър, за сметка на стабилността на държавата.
Дано съм в грешка.

Анонимен
Анонимен
28 октомври 2023 19:32
Гост

Една калинка на ГЕРБ и ДПС в ДАНС, но активирана в правилния момент, след което колективно-калинковия орган ЦИК за 5 минути без дебат взема предварително подготвеното решение.

Журналист
Журналист
29 октомври 2023 10:16
Гост

Министър Стойнев не е ли от ППДБ!?

Анонимен
Анонимен
28 октомври 2023 17:39
Гост

Калинките на ДПС и ГЕРБ бяха активирани в подходящия момент

Проскубания бухал
Проскубания бухал
28 октомври 2023 17:57
Гост

За отстраняването на Гешев не беше пробле подобна активация, а сега е, до това водят сглобкаджийски коалиции.

Хартиената коалиция
Хартиената коалиция
28 октомври 2023 17:37
Гост

Оставка, боклуци!

Георгиев
Георгиев
28 октомври 2023 17:17
Гост

Класическо активно мероприятие на мафията – обявява се в последния момент, така че ВАС да не може да се произнесе и изборите да се проведат не съобразно закона, а както хартиената коалиция я устройва.

Анонимен
Анонимен
29 октомври 2023 7:33
Гост

Айде пак почнахме с коалициите хахахах, ама това е направено от човек на ПП–ДБ, защо го е направил, каква е целта, представям си някой от друга партия да го беше направил, щяха да се търкалят да реват за касация на изборите. Жълтопаветниците протестират срещу себе си, ахахахаххахахахха, да махнат президента, цик, данс, главния прокурор и всички, които им пречат, да могат безпроблеми да си правят схемите и да реват за демокрация, ама то малко отива на комунистично демократично диктатурично. Има си законосъобразни средства за обжалване на решение ВАС ще се произнесе, това е, така работи демокрацията! Иначе правова държава, правова… Покажи целия коментар »

Позор
Позор
28 октомври 2023 17:14
Гост

Мафията от ГЕРБ и ДПС иска да управлява сама, за да не спъват ПП познатите корупционни схеми

Проскубания бухал
Проскубания бухал
28 октомври 2023 16:57
Гост

Обърнете внимание на употребена дума „снощното“ решение на ЦИК, сякаш те са постановили този акт вечерта /през нощта, а не умнокрасивитета в лицето на министъра -в 21:14 ч на 27.10.2023г., удобно премълчано пт Денчо Академика. Браво на Лекс, борят се като лъвове с всяка дума, с която могат да внушат правотата си – обективно имат качествени специалисти и редактори, похвално, затова Ви чета!

Анонимен
Анонимен
28 октомври 2023 16:13
Гост

Ще има два ефекта -в част от градовете симпатизантите на ПП-ДБ ще се мобилизират, но ще има и отказали се хора

Анонимен
Анонимен
28 октомври 2023 16:43
Гост

Ефектът е, че няма да има ала-бала.

Анонимен
Анонимен
28 октомври 2023 16:11
Гост

Капацитет в ЦИК е умопомрачителн

Анонимен
Анонимен
28 октомври 2023 16:10
Гост

Колебаех се до вчера, но сега съм сигурен, че ще гласувам

Анонимен
Анонимен
28 октомври 2023 16:09
Гост

Нито съм очаквал изненада от ЦИК да си преразгледа решението, нито очаквам такава от съда

Анонимен
Анонимен
28 октомври 2023 16:01
Гост

ПП-ДБ са виновни, изкъпаха Пеевски и сега той управлява държавата

Анонимен
Анонимен
28 октомври 2023 16:00
Гост

Не става дума за протестъри, а за спазване на закона, който вчера беше безпардонно погазен

Мирослав
Мирослав
28 октомври 2023 17:58
Гост

Заповедта на министъра за делегиране на правомощия е нищожна, защото това са изключителни негови права по Изборния кодекс, които не може да прехвърли съгласно тълкувателно решение на ВАС“, каза Солакова.

Анонимен
Анонимен
28 октомври 2023 22:56
Гост

Не знаех за правомощието на ЦИК да се произнася по нищожност на заповеди на министър. Благодаря за еазяснението

Анонимен
Анонимен
28 октомври 2023 15:58
Гост

Тази ЦИК трябва да си ходи. Голям срам

Анонимен
Анонимен
28 октомври 2023 15:57
Гост

Много са нагли. Хаосът настана с вчерашното решение

Димитър
Димитър
28 октомври 2023 15:51
Гост

Само стотици,аз очаквах хиляди, милиони да протестират,с да чакай,НЯМАТЕ ТОЛКОВА ХОРА. Разпускате се,а зад вас е Протестъролсндия, нито крачка назад,с Женерал Танас и се. Кирилус към успеха…….

Анонимен
Анонимен
28 октомври 2023 16:29
Гост

Събрали се стотина мадурковци. Начело голям Кирчо Мадурков, а накрая малък Наско Мадурков.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
28 октомври 2023 17:08
Гост

7-10 % макс, ма след сглобката и номинацията за кмет в лицето на Васко Терзиев – Маслото, са сигурно под 5%.