Зам.-министърът на електронното управление Михаил Стойнов – главен герой в справката на ДАНС, на практика довела до отмяната на машинното гласуване, днес отговори подробно на всички въпроси около скандала. В становище до медиите той обяснява защо и какво е снимал, както и какви са причините съответствието на машините да бъде удостоверено късно вечерта в петък. 

Публикуваме обясненията му без редакторска намеса. 

Както вече стана ясно, по-малко от 24 часа преди деня за размисъл беше атакуван машинният вот, който опазва изборния резултат от стотици хиляди невалидни гласове. Атаката се насочи и към мен персонално, в качеството ми на отговорник за координирането и контрола на процеса – моя задача е да подпиша решението за удостоверяване или неудостоверяване на машините. Скандално невярна информация беше използвана срещу Министерството на електронното управление (МЕУ) и мен в частност. Сега, когато вече няма риск да бъда обвинен в намеса в изборния ден, правя следните уточнения:

Защо аз отговарям за удостоверяването на машините?

Изборният кодекс посочва Министерството на електронното управление като отговорната институция, която удостоверява машините за гласуване.

Аз, като заместник-министър, съм определен със заповед на министър Александър Йоловски да отговарям за координирането и контрола на процеса по удостоверяване на машините в частта, в която е отговорно Министерството на електронното управление. Аз съм определил директора на дирекция “Мрежова и информационна сигурност”, който е най-висшият държавен служител на МЕУ в областта на информационната сигурност, и същевременно е и национален координатор по киберсигурност, да ръководи групата, която сертифицира сигурността на машинния вот.

Аз имам пълното законово право и най-вече задължение да ръководя този процес, да участвам във всички негови етапи и да подписвам всички документи, включително крайния акт, с който процесът по удостоверяване приключва.

Аз водих цялата кореспонденция с Централната избирателна комисия (ЦИК), свързана с този процес, участвах в работни срещи с ЦИК и в нито един момент, преди да започне активното мероприятие срещу честния вот ЦИК не е поставила под въпрос легитимността на действията ми.

Припомням, че по време на парламентарните избори през октомври 2022 г. и април 2023 г. всички дейности, които извършвам аз, също са били делегирани на заместник-министри на електронното управление. Без никакви възражения от ЦИК. Включително когато предишен заместник-министър на електронното управление подписва решение за удостоверяване на машините.

Защо съм разпоредил още едно изграждане на изходния код на 25-и октомври?

Не съм разпореждал. Имам право и поисках да проследя отначало докрай важна стъпка в процеса за удостоверяване – конфигурирането на една машина и тестово гласуване с нея. В този процес изходният код не участва и този процес няма нищо общо с довереното изграждане на изходния код. Довереното изграждане по дефиниция е процес, който се извършва от ЦИК. И то се случва само веднъж – на 20 октомври, под ръководството на ЦИК, на лаптоп на ЦИК. МЕУ и представителите на 4 парламентарно представени партии и коалиции само присъстваха и наблюдаваха. В нито един момент МЕУ не е имало достъп до довереното изграждане на кода. На събитието на 20 октомври ЦИК генерира и ключа за машините, на техен лаптоп. От този момент нататък никой освен ЦИК не може да „пипне кода“ за изборите и да промени нещо в доверено изградения софтуер. А задачата на техния експерт (доц. Златогор Минчев от БАН) е да съблюдава единствено ЦИК да имат достъп до генерираните ключове.

Крайният резултат от довереното изграждане на изходния код на лаптопа на ЦИК беше заснет с множество видеокамери на мобилни телефони – от представителите на ЦИК и на почти всички партии – факт, който очевидно не е предизвикал никакви притеснения в службите, които присъстваха на събитието. На същото това събитие се конфигурира една машина за гласуване, което не беше забранено да се снима (и никой не е изисквал видеата на представителите на ЦИК и партиите) – същия процес, но в тестова среда, заснех и аз, няколко дни по-късно. Тоест, инсталирането на изходния код може да се заснема свободно, а когато ние извършваме тестове – не може?

Работата на МЕУ по удостоверяване на машините продължава и след довереното изграждане на изходния код – заради твърде кратките срокове, в които трябва да се справим след получаване на изходните материали от ЦИК (16.10). Това е процесът, за който отговарям аз. Целта му е да изпробва коректната работа на хардуера и софтуера открай докрай, като симулира процесите, които трябва да се изпълняват от всяка секционна избирателна комисия в изборния ден.

И на предишни избори процесът по удостоверяване продължава и след довереното изграждане на кода. Защо? Защото, за да завърши удостоверяването на машините, МЕУ трябва да получи редица документи, информация, смарт карти от ЦИК. На всички избори, включително на настоящите, тези документи пристигат със закъснение.
На 25-ти октомври аз пристъпих към финалното тестване преди удостоверяването – провизиране и конфигуриране на тестова машина с тестови софтуер, лично пред мен, като законово упълномощен отговорник за процеса. Както вече казах, няма никакво значение дали тестването приключва преди или след довереното изграждане на кода. Ако имаше значение, ДАНС и ЦИК щяха да реагират и възразят и при предишните избори.

Защо е нужно това видеозаснемане на 25-и октомври и какво представлява?

Видеозаснемането е задължителна част от процедурата по удостоверяване на машините. Нито една част от този процес не е тайна.

Според вътрешните правила на МЕУ прилагането на снимки и видеоматериал към документите, които удостоверяват, че машините са тествани и годни за гласуване, е задължително. На записите, които направих на 25-ти октомври, няма никакви части от изходен код, други кодове, частни ключове, сертификати или каквато и да е чувствителна или тайна информация. Само тестов софтуер върху тестова машина.
Пред камерите в залата, прехвърлих видеоматериала и снимките на защитена с парола служебна флашка, която предадох на ръководителя на екипа по удостоверяване.
След прехвърлянето на служебна флашка изтрих всички снимки и видеоклипове от телефона. Това може да се потвърди от ДАНС, които разполагат с телефонния апарат, който доброволно оставих при тях, за да съдействам за установяването на фактите.
Нито един от създадените материали не може да бъде инсталиран на машините за гласуване, тъй като не е подписан с ключа на ЦИК, а с тестови ключ, генериран в МЕУ за тестови цели, на тестови машини.

Защо МЕУ удостовери машините толкова късно?

Както на всички предишни избори, и сега ЦИК предостави нужните материали на МЕУ с огромно закъснение. Някои трябваше да бъдат повторно изискани от ЦИК, заради открити грешки.

Получихме флашката на ЦИК с ресурсите на машините едва на 16-ти октомври вечерта, заради което времето на МЕУ за удостоверяване за пореден път беше съкратено значително спрямо предвидения в Изборния кодекс срок от 20 работни дни.
Задържането ми на разпити в ДАНС в продължение на над 4 часа в деня, в който бяхме готови да удостоверим машините, забави процеса допълнително – затова машините бяха удостоверени късно вечерта на 27-и октомври. Но отново преди крайния срок, който е 28-и октомври, 17:00 часа.

Какво представлява “справката на ДАНС”, изпратена до институциите на 26-ти октомври 2023 г.?

Справката на ДАНС от 26-ти октомври е пълна с непроверени и неверни твърдения за работата ми по финалното тестване преди удостоверяването на машините.

ДАНС внушава, че съм изнесъл чувствителна информация на флашка – това е лъжа, която дори технически е невъзможна. Твърденията, че съм записал изходния код, „за да си го гледам и да си поиграя с него“ са не само неверни (лесно проверимо от видеозаписа), но и практически невъзможни – изходният код е над 500 000 реда текст, който не може да бъде заснет с камера.

Всички описани в справката на ДАНС събития са се случили в официалната зала за удостоверяване на машините в Министерството на електронното управление. Залата е оборудвана с камери и система за контрол на достъпа. Работил съм само в присъствието на членовете на работната група и нито за момент в „складове и тъмни стаички”, нито в помещения, в които има машини, предназначени за гласуване на изборите. В МЕУ не е постъпвала машина, с която ще може да се гласува. Ние разполагаме единствено с шест тестови машини, с които не може да се гласува.

Противно на твърденията в справката на ДАНС никой от присъстващите в залата не ми е забранявал да снимам.

Преди справката на ДАНС да бъде изпратена до институциите не съм търсен от ДАНС, дори само за устни въпроси. Не ми е известно представители на ДАНС да са извършвали проверка и на място в МЕУ.

ДАНС не е реагирала по никакъв начин на абсолютно идентични процеси и ситуации, провеждани по време на предишни избори.

Всички факти могат да бъдат проверени във вътрешните документи на Министерството, в официалните документи по удостоверяването и в кореспонденцията с Централната избирателна комисия.

21
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Истината излезе наяве
Истината излезе наяве
31 октомври 2023 10:28
Гост

И малките деца разбраха, че машините нямат връзка с интернет и дори да може някой да си „играе“ някой с кода им трябва да обиколи 10 000 машини за една нощ, които освен това са пломбирани. Класическа постановка на мафията от ГЕРБ и ДПС и тъпоумните им избиратели, които не правят разлика между компютри и компоти, но вярват на всяка дума на Свинята и Тиквата!

tnzcen
tnzcen
30 октомври 2023 23:59
Гост

Най-продаваният продукт за отслабване в света! Помогна на мен и съпруга ми и ще помогне на вас, резултатът е видим след няколко дни, купих го от тук: –-> https://lmy.de/keto

Анонимен
Анонимен
30 октомври 2023 22:10
Гост

Тия за пред Харвърдите!

Анонимен
Анонимен
30 октомври 2023 17:22
Гост

Хайде-тези обяснения в съдебната зала. Кой знае-може пък съставът да реши ,че е всичко е точно, и проблем няма. Цялата държава е разтърсена заради поводът, който беше даден на държавна сигурност!

Анонимен
Анонимен
30 октомври 2023 16:57
Гост

Отдалеч му личи, че е мошеник. Ама то от ПП и ДБ, кво друго да очакваш – вълци в овчи кожи…..

Анонимен
Анонимен
30 октомври 2023 15:57
Гост

От цялото бля, бля разбрах няколко неща. Заповедта на министъра е била този зам да координира и контролира процеса , а не да участва с фактически действия. Фактът че не е имал правомощие да снима се потвърждава от обяснението му, че е предал флашката на ръководителя на екип. Все едно зам. директора на СДВР да отиде да снима местопроизшествие вместо експерта и след това снимките да станат част от протокола.Абсурдно е. Сигурна съм,че личното участие на този зам не е част от протоколите . Ако подписва нещо това е крайния акт.Това е като възложителя на общ.поръчка да вземе участие в… Покажи целия коментар »

Чичо Ваньо
Чичо Ваньо
30 октомври 2023 16:45
Гост

Не сте разбрали. Прочетете го още веднъж.

Друмев
Друмев
30 октомври 2023 15:38
Гост

ДАНС и ЦИК са политически назначени. Изпълняват поръчки. Това е. А народа, защото не е научен да анализира постъпилата през двете му уши информация в шишарката се връзва на всякакви небивалици. Чудех се за кой да гласувам на изборите, но след тази машинация отидох и гласувах против статуквото. Навих и още 3-ма колебаещи се за кого да го направят. За да знаят, че няма повече да търпим глупостите на Борисов! Да се направи една улица и то некачествено, вместо 5 и то капествено.

Анонимен
Анонимен
30 октомври 2023 19:55
Гост

А кои са тези 5 улици, които „Проамерикански продажници“ са направили качествено? То ясно, че козяците са за центчета, но такива пасквили на нищо не приличат.. Стилът е тъп- „Дайте да заменим старата американска марионетка с нова“.

Люканов
Люканов
30 октомври 2023 15:33
Гост

В събота цял ден програмисти обяснявсха до колкото е възможно на разбираем език, пе тия глупости на Тошко Йирданов нвма как да са истина. Някакъв ми вика – дай си кода на кредитната карта, като си толко отворен. Ма то няма нищо общо едното с другото. Нищо!

Албена
Албена
30 октомври 2023 15:32
Гост

Как ще манипулираш принтер? Че и от дистанция? Елементарно правило – ако машината не е вързана към интернет мрежа няма как да се манипулира. Нито от хакери на Путин, в каквото ни убеждаваха, нито от никого.

Мавродиев
Мавродиев
30 октомври 2023 15:31
Гост

И безпристрастни политолози и социолози казаха, пе с машина е много по-бързо броенето. Аналоговите глупости не ги искаме. Те са удобни за ГЕРБ, БСП, ДПС и вече Израждане за да манипулират вота

Козяшки референт
Козяшки референт
30 октомври 2023 19:56
Гост

Е, нашия работодател в посолството няма да го споменаваме..

Лидия
Лидия
30 октомври 2023 15:30
Гост

Беше изключително неприятно усещането едни сатрапи да отнемат възможноста да гласуваме с машина. Долни лъжи са това, че може да се манипулира принтер. Ама долни. Бях полудял. Тия пък чак толкова да ни имат за балами, няма как да стане.

Анонимен
Анонимен
30 октомври 2023 20:31
Гост

Явно си имате самоусещане за балама. А къде в ЕС понастоящем гласуват с машини, може ли да осветлите форума?

Ставрев
Ставрев
30 октомври 2023 15:28
Гост

Бе няма какво. Това, което направиха ИТН, Пеевски и Десито от ГЕРБ от петък беше просто скандално.

Кънчев
Кънчев
30 октомври 2023 15:28
Гост

С машина е много по-бързо, много по-адекватно. Ама довода на хартиената коалиция е, пе и в Западна Европа не ползват машина. Ами не ползват. Но там и не се правят машинации с хартиената бюлетина, за разлика от тук

Анонимен
Анонимен
30 октомври 2023 15:26
Гост

В Плевен са се сменяли чували с хартиени бюлетини на предните местни избори. Това е битката да има хартия. Защото освен теб, може и някой друг да попълни бюлетината от твое име.

Анонимен
Анонимен
30 октомври 2023 15:25
Гост

Активно мероприятие. Знаете ли какво значи? Ето този цирк със забраната на машините

Анонимен
Анонимен
30 октомври 2023 20:33
Гост

Аз не знам. Я обяснете за незнаещите. Нещо като „ала-бала“ ли?

Анонимен
Анонимен
30 октомври 2023 15:25
Гост

Абе това си беше нагласена работа от хартиената коалиция. Но е добре да обясни за невярващите