Премиерът Николай Денков призова Централната избирателна комисия (ЦИК) да преразгледа снощното си решение за отмяна на машинното гласуване и каза, че то е резултат на класическо активно мероприятие, започнало от манипулативен доклад на зам.-шефа на ДАНС Деньо Денев, чиято оставка очаква.

Денков обясни, че неслучайно всичко е било направено в последния момент, като целта е да няма време за реакции от останалите институции като Върховния административен съд (ВАС), който вече каза, че ще разгледа жалбата срещу решението на ЦИК в понеделник, след изборите.

„След години събитията ще се анализират в учебниците по история като класически пример за активно мероприятие, опитващо се да опорочи изборния процес. Затова се обръщам към ЦИК: Имате всички основания да преразгледате решението си и да отмените вчерашната си заповед като възстановите машинното гласуване“, каза Денков и подчерта, че решението на Министерството на електронното управление за съответствието на машините е достатъчно юридическо основание за това. Премиерът добави, че МВР има готовност да достави машините за гласуване навреме във всички секции. От Министерския съвет пък имат готовност да гласуват оставката на зам.-шефа на ДАНС заради доклада, който той е изпратил до институциите.

„Заради представения манипулативен доклад, с подпис на зам.-председателя на ДАНС Деньо Денев, Министерският съвет ще гласува неговата оставка веднага след като получи такова предложение от председателя на ДАНС“, каза Денков.

Той обясни, че правителството няма да оповести въпросния доклад, защото не смята, че манипулативният документ трябва да излиза точно от МС, като призова да го оповестят останалите му адресати.

„Докладът на ДАНС е във формат, който не съответства на закона. Няма атрибутите по Закона за защита на класифицираната информация. Създава се впечатление, че нарочно липсват, за да може да бъде разпространен максимално бързо, без проверка на фактите и да се постигнат манипулативните цели преди изборния ден“, посочи Денков.

По думите му, в него има изнесени коректни факти, записи и снимки, но след това заключенията, които са направени „нямат нищо общо с истината“. Денков каза, че всички описани събития са се случили в стая, която е под денонощно наблюдение и в която е имало още 10 души.

„Не вярвам да е случаен този манипулативен доклад“, каза той и припомни, че правителството е искало да направи реформа в службите и конкретно в ДАНС.

Денков упрекна и ЦИК за взетото решение вчера, като подчерта, че то е в нарушение на Изборния кодекс.

„Вчера нарушиха Изборния кодекс, днес вероятно пак ще го нарушат, но всички трябва да спазваме техните решения. Истината е, че с цялата суматоха хората са объркани, но да не се притесняват и да гласуват с каквото могат“, призова Денков.

Премиерът каза още, че от ЦИК са заблудили обществеността и като са заявили, че машините са напуснали складовете без тяхна заповед. Той обясни, че на 26 октомври са били изпратени писма до вътрешния министър и до шефа на жандармерията, с които ЦИК е разрешила да започне разпределението на машините по секции.

По-късно председатлят на ЦИК Камелия Нейкова отхвърли нападките към комисията и каза, че думите на премиера са вмешателство в работата на комисията.

„Подобни твърдения от други държавни органи, публични лица и длъжностни лица намираме за недопустими. Те представляват вмешателство в работата на независим държавен орган и още повече рушат доверието в изборния процес“, заяви тя и добави, че към момента в ЦИК няма информация, която да опровергава тази от доклада на ДАНС.

Този път Нейкова цитира и извадки от него, като каза, че действията на зам.-министъра Михаил Стойнов се изразявали в това „да се проведе отново процедурата по изграждане от изходен код на софтуера на машините за гласуване“, както и „качването на преносима флаш памет и запаметяването на личния телефон на зам-министъра“ с цел „да си го гледа и да си поиграе с него“.

„Решението на ЦИК е обжалвано и всички факти и обстоятелства, дали основание на ЦИК да приеме решението, ще бъдат разгледани от съда. Постъпили са осем жалби, всичките са депозирани във ВАС, така че очакваме съдът да ги разгледа“, каза още Нейкова.

По-късно депутатът от „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) и съпредседател на ДБ Атанас Атанасов публикува въпросния документ, който се оказа само справка от зам.-председателя на ДАНС Деньо Денев. В нея самият Денев не казва, че заснетите действия на зам.-министъра Стойнов са предпоставка за манипулиране на вота през машините, а ги определя като „представляващи риск за формиране на благоприятна среда за внушения и манипулации, които биха могли да въздействат негативно на предстоящите местни избори“.

„Справката на ДАНС е нискокачествен компромат, обслужващ запазването на феодалния модел на ГЕРБ и ДПС в местната власт чрез компрометиране на машинното гласуване и създаване на условия за подмяна на вота на гражданите. От професионална гледна точка подобни документи са срам за една контраразузнавателна служба на страна членка на НАТО и ЕС и за качеството на агентурния и апарат. Ето защо е необходима радикална реформа на българските спецслужби, за която решително ще работя“, пише пък Атанас Атанасов.


СПРАВКА

ОТНОСНО: Получена информация за действия на лице, явяващи се потенциална предпоставка за формиране на недоверие към използването на машини за гласуване на предстоящите местни избори на 29.10.2023 г.

Във връзка с подготовката на предстоящите местни избори е получена информация за действия на заместник-министъра на електронното управление Михаил Стойнов, представляващи риск за формиране на благоприятна среда за внушения и манипулации, които биха могли да въздействат негативно на предстоящите местни избори на 29.10.2023 г.

Съгласно чл. 213а ал.2 от Изборния кодекс ( ИК) процеса по удостоверяване на съответствието на техническите устройства за машинно гласуване се възлага на Министерството на електронното управление (МЕУ) съвместно с Българския институт по стандартизация (БИС) и Българския институт по метрология (БИМ). Процесът се реализира по утвърдена методика от ръководителите на МЕУ, БИМ и БИС.

С протокол №435/19.10.2023 г. от проведено заседание на ЦИК е прието решение за реализиране на довереното изграждане на 20.10.2023 г. от 16,30 ч., както и реда за провеждането му. На 20.10.2023 г. в зала 344 в МЕУ в присъствието на членове на ЦИК, представители на политически партии, служители на Сиела норма АД, Смартматик интернешънъл холдинг, експерти наети от ЦИК провеждат процеса по доверено изграждане на софтуера за машините за гласуване на компютър, предоставен от ЦИК. Изграждането приключва успешно, като е генериран криптографски идентификатор хеш, който е предоставен на ЦИК и на представителите на политическите партии. Идентификаторът е идентичен за всички машини за гласуване, които ще се използват за предстоящите избори. Чрез него се потвърждава, че софтуерът за гласуване с машините е този, който е преминал процеса по доверено изграждане. Полученият софтуер е подписан с UEFI сертификатите съхранявани в ЦИК и заредени в машините. Всеки друг софтуер дори и идентичен с изградения, но неподписан, не е възможно да се инсталира в машините.

Съгласно чл. 213б от ИК представителите на политическите партии получават достъп до изходния код и документацията на електронната система за машинно гласуване. По искане на ЦИК този процес е реализиран на 23.10.2023 г. в МЕУ, като ас присъствали 11 представители на различни политически партии. Достъпът е осигурен в подготвена и управлявана от МЕУ контролирана инфраструктура, разположена в зала 344 на министерството. Залата е с контрол на достъпа и с видеонаблюдение. Използваните носители на информация са механично унищожени пред представители на МЕУ и фирма Сиела Норма АД с цел гарантиране, че изходният код няма да бъде неправомерно разпространен и използван.

На 25.10.2023 г. около 14,00 часа е било разпоредено от заместник-министър Михаил Стойнов да се проведе отново процедурата по изграждане от изходен код на софтуера на машините за гласуване в зала 344 на МЕУ. Разпоредено е дейностите по изграждане на горепосочения код да се проведат стъпка по стъпка следвайки заложените процедури. По време на тези дейности Стойнов е заснел с мобилния си телефон всички стъпки по изграждане на изходния код на софтуера на машините за гласуване.

Според информацията заместник-министър Стойнов е направил видеозаписа в противоречие на правилата за работа. Действията по неправомерния запис, направен от зам.-министър Стойнов, са потвърдени от системата за видеонаблюдение в залата, където се е осъществявала отново процедурата по изграждане от изходен код на софтуера на машините за гласуване, а именно 344 в сградата на МЕУ. Същевременно присъстващи в залата са казали, че това със заснемането е нередно, но въпреки това той е продължил. Според получената информация Стойнов е качил информацията от телефона си на флаш памет, с което е нарушил правилата и е копирал софтуер, чиито авторски права се притежават от търговско дружество. Стойнов е споделил с присъстващите в залата, че е извършил действията по видеозаписване изграждането на софтуера от изходния код, с цел „да си го гледа и да си поиграе с него“.

Придобитата до момента информация сочи:

  1. Налице е неправомерно заснемане на процедурата по изграждане на софтуера на изходния код на машините за гласуване;
  2. Неправомерно поведение от страна на Стойнов, свързано с разпространение на заснетата информация от проведената процедура по изграждане на софтуера за изходния код на машините за гласуване, качването й на преносима флаш памет и запаметяването й на личния му телефон;
  3. Извършените от Стойнов действия, в това число и разпорежданията му за повторни действия по компилирането на изходния код на машините създава риск тази информация да бъде предоставена на лица, които имат достъп до машините за гласуване преди изборите, както и след това.

26.10.2023г.

гр. София

 

28
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
insbpgkrflbxi
insbpgkrflbxi
29 октомври 2023 21:51
Гост

Най-продаваният продукт за отслабване в света! Помогна на мен и съпруга ми и ще помогне на вас, резултатът е видим след няколко дни, купих го от тук: ––> https://lmy.de/keto

Ad nauseam
Ad nauseam
29 октомври 2023 10:02
Гост

На калпав премиер липсата на машини му пречи … да спечели партията му изборите!

д
д'е*а и тъпия му плъх
29 октомври 2023 8:41
Гост

тоя измислен „академик“. Всички ПиПетки са за затвора, заедно с кукловодите им от ГРОБ и ДПС, както и четата на Ицо Брадата и генерал Гном. Национални предатели!!!

За протокола
За протокола
29 октомври 2023 7:56
Гост

Е нищо де! Какво толкова?

Вие сте най-добрите. Най-умните. Най-красивите. С най-голяма електорална подкрепа и така или иначе … ще спечелите … СИГУРА!

Айде стига сега! Има и хартия все пак.

Избори....
Избори....
28 октомври 2023 21:33
Гост

Прочетох в Труд и други медии, ДОКЛАДЪТ на ДАНС…
Тук , дали ще бъде публикуван?
Не мога да си обясня защо този млад човек – зам. министъра, е позволил да го използват по този начин…

Анонимен
Анонимен
29 октомври 2023 8:42
Гост

Защото толкоз му е капацитета.

Re:
Re:
29 октомври 2023 10:05
Гост

А НЕ!

По-голямата далавера от порциите от държавния бюджет НЯМА и никога не е имало.

А за да разпределяш тези порции ти трябва цялата държавна власт. С местната, особено в София!

Лустрация-незабавно!
Лустрация-незабавно!
28 октомври 2023 17:59
Гост

въведете лустрация-за служби и съдебна система!

1 изречение промена в Конституцията, което да позволи лустрацията.

Доньо Денков
Доньо Денков
28 октомври 2023 17:18
Гост

Денков , Киро и Кокоро ми приличат героите от приказката на Елин Пелин „Три умни глави“, по коятонпосле Доньо Донев е направил анимацията Тримата глупаци

Проскубания бухал
Проскубания бухал
28 октомври 2023 17:03
Гост

Денков откога се изживява като юрист и съдия, че да казва кое е законно и кое не, да не говорим, че ЦИК е независим орган и премиерът няма право да се бърка в неговата работа.

Анонимен
Анонимен
28 октомври 2023 16:37
Гост

Публикувай доклада на ДАНС, бе мишок!

Анонимен
Анонимен
28 октомври 2023 15:28
Гост

Големият Мадуро и ной се изказал.

Избори с наше МВР - мокрият сън на Просто Киро
Избори с наше МВР - мокрият сън на Просто Киро
28 октомври 2023 15:13
Гост

Само за протокола: Държавите от ЕС, в които никога не е използвано машинно и интернет гласуване са Австрия, Гърция, Дания, Ирландия, Испания, Италия, Кипър, Латвия, Литва, Люксембург, Малта, Великобритания, Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Словения, Унгария, Хърватия , Чехия, Швеция и Исландия.

Има четири европейски държави, които са използвали машинно или друго електронно гласуване, но са премахнали опцията поради опасения за сигурността – Германия, Холандия, Финландия и Норвегия.

Машините са черна кутия за полезни идиоти
Машините са черна кутия за полезни идиоти
28 октомври 2023 15:25
Гост

Не затруднявайте красивите да мислят. ПП и ДБ са казали да е с машина и това е. Не се хабете, няма да ви разберат. Те си искат ала-бала с машинките и всичко да е черна кутия, флашки и кодове, за да си нагласят резултатите.

Анонимен
Анонимен
28 октомври 2023 15:06
Гост

МВР може ли да откаже да върне машините в склада, при положение че решението на ЦИК не е окончателно?

Саморазобличиха се
Саморазобличиха се
28 октомври 2023 15:03
Гост

Всичко е ясно – Денков сам признава, че към доклада на ДАНС има конкретни факти, снимки и записи. Затова няма да го публикува да го видим всички български граждани и сами да си направим изводите, защото няма да са в пола на ПП.

Анонимен
Анонимен
28 октомври 2023 15:02
Гост

Ще катурнат правителството

Димитър
Димитър
28 октомври 2023 15:00
Гост

Дьоколенков, НЯМАШ ПРАВОТО ДА КОМЕНТИРАШ РЕШЕНИЕ НА ЦИК,САМО ВАС МОЖЕ! Протестърите пищят на умряло. Това е супер. А какво ще стане ако ЦИК не си отмени решението? Васко ще плаче по ТВ или?

Анонимен
Анонимен
28 октомври 2023 15:00
Гост

ЦИК са слуги на Пеевски. Няма да отменят решението си

ВЪПРОСЪТ:
ВЪПРОСЪТ:
28 октомври 2023 14:57
Гост

На какво основание Денков коментира решение на ЦИК ???

Ако е като гражданин, да си обяви брифинг като гражданин, а не като министър председател.
Правителството има ограничени правомощия по отношение на избори – да осигури финансиране, логистика за книжата и подобни.

Въпросът на въпросите:
Въпросът на въпросите:
28 октомври 2023 14:59
Гост

Хахах, въпросът: А на какво основание ЦИК отменя машинното гласуване, след като няма такива правомощия?

Проскубания бухал
Проскубания бухал
28 октомври 2023 17:04
Гост

Има правомощия да проведе гласуването с хартиени бюлетини на основание чл.213а , ал.5 от ИК.

Красимир
Красимир
28 октомври 2023 15:00
Гост

Не ги разбираш нещата. То и другите партии имат ограничени правомощия да коментират, ама вчера някак си стана тяхното.

Анонимен
Анонимен
28 октомври 2023 15:05
Гост

Може да коментира каквото си иска. Съдебни актове се коментират, какво остава за незаконосъобразно решение на ЦИК

Проскубания бухал
Проскубания бухал
28 октомври 2023 17:06
Гост

Ма когато президентът коментира предизборно поведението на ППДБ медийният антураж на умнокрасивитета му скочи веднага, нали ?

Красимир
Красимир
28 октомври 2023 17:15
Гост

Прочети първо Конституцията и се запознай отблизо с правомощията на президента. Вместо да показва, че е политически неутрален, се бърка в законодателната власт и къде ли не.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
28 октомври 2023 17:50
Гост

А Вие се запознайте с практиката на КС, там пише друго.

Анонимен
Анонимен
29 октомври 2023 8:45
Гост

Те умнокрасивите не четат, те знаят.