След трагичния инцидент с 16-годишното момче, което загина от токов удар, когато стъпи върху улична шахта в София, темата влезе в обществения дневен ред и започна масово преброяване на опасните шахти.

Разбитите шахти обаче не са проблем от този месец – всъщност делата срещу общината за вреди от счупени шахти, плочки и пътни неравности са сред най-честите, които столичани водят от години.

„Лекс“ реши да провери какви са случаите и какво е постановявал съдът по тях. Оказа се, че само за последната около една година Столичната община е загубила 11 дела, по които е осъдена да плати над 155 000 лева на пострадали от неизправни шахти. И това са само случаите, в които е доказано, че тя е отговорната за изправността им институция, има дела и срещу ЧЕЗ, и „Софийска вода“.

Инцидентите са от различни квартали – идеалният център на София, „Люлин“, „Младост“, „Обеля“, „Стрелбище“, а резултатът от тях са счупени ръце и крака, заради които гражданите търпят болки и страдания и търсят обезщетение. Те са се случили в различни години, но през 2020 г. са намерили своята съдебна развръзка.

Проверката показва, че делата не се отличават с правна сложност – след като се докажат претърпените болки и страдания и причинно-следствената връзка между тях и проблема в пътната инфраструктура, съдилищата приемат, че е налице противоправно бездействие на общината, която е отговорна за поддържането ѝ в безопасен вид.

35 000 лева за отворена шахта на пешеходна пътека

Миналата година Софийският градски съд (СГС) осъди общината да плати 35 000 лева на жена, която през ноември 2018 г. е паднала в отворена шахта на пешеходна пътека в „Люлин“. Шахтата била открита и без обозначение, в зоната на пешеходната пътека, непосредствено след тротоара.

При падането жената счупила капачката на коляното си. Последвала операция, лечение с обезболяващи и рехабилитация на следващата година заради продължаващи болки и затруднения в движението. След няколко месеца тя отново била приета в болница за премахване на импланти, приемала антибииотици, но и до момента се въздържала от по дълги разходки и не можела да стои продължително време права.

В решението на съда се казва, че общината не е изпълнила задължението си да приведе пешеходната пътека в състояние, което е безопасно за преминаващите. За да определи размера на обезщетението, градския съд е преценил трайните последици, изразени в белег на коляното, разлика между двата крака и продължаващите неудобства с бързо преуморяване за 46-годишна жена в активна възраст.

„В тази връзка, съдът, при преценка на събраните доказателства за характера на уврежданията, периода на лечение, наличието на трайни последици за здравето на пострадалата и отнасяйки ги към възрастта и начина ѝ на живот, както и съобразявайки начина на настъпване на произшествието и неминуемо настъпилите при това шок и негативни емоционални преживявания, намира, че справедливото обезщетение е в размер на 35 000 лв.“, се казва в решението, което вече е влязло в сила.

В болница за 24 май

На 24 май 2018 г. жена пресичала сутринта бул. „Цар Борис III“ в района на „Красно село“, когато паднала на ръба на дълбока канализационна шахта, която се намирала точно до тротоара, от който започвала пешеходна пътека. Шахтата била в издълбан около 10 см изкоп, без да е обозначен ремонт.

Нейна приятелка свидетелства, че двете имали среща сутринта и я видяла как се задава срещу нея, но в един момент рухнала и изпищяла. Свидетелката веднага отишла и видяла приятелката си с кървящ и подут крак, като се превивала и пищяла от болка, а в един момент и припаднала.

В „Пирогов“ счупеният ѝ глезен бил гипсиран, но и до днес жената пиела обезболяващи, имала нужда от помощ за придвижване, ползвала патерица или бастун и изпитвала болки при дълго стоене права.

„Безспорно е налице проявено от страна на ответната община бездействие по отношение изпълнение на вменените ѝ със закон задължения, с което бездействие ответникът е допуснал шахтата да е покрита с боклуци и по този начин да не се вижда, че същата е под нивото на пътното платно“, се казва в решението на съда, който присъжда 20 000 лева обезщетение на пострадалата.

Два пъти за една шахта

Миналата година софиянец осъди за втори път общината да му плати допълнително 10 000 лева за страданията, които е претърпял след инцидент от 2015 г. Вечерта на 9 май той паднал в необезопасена шахта  на ул. „Филиповско шосе“ в столичния квартал „Люлин“ и счупил левия си крак. Последвала операция в „Пирогов“ с поставяне на винт, а след това и още една за отстраняването му. В крака му останали метална плака и винтове, които задържали счупените кости на подбедрицата. След това той осъдил общината да му плати 20 000 лева обезщетение, но миналата година отново влязъл в болница, за да му бъдат премахнати останалите винтове, които му предизвиквали болки и страдания в последните 5 години. За тази поредна операция градският съд осъжда общината да му плати още 10 000 лева обезщетение, става ясно от решението.

СГС осъжда общината да плати 12 000 лева на друг мъж, пострадал от необезопасена шахта със счупен капак на тротоар на ул. „Братя Миладинови“. На 8 февруари 2019 г. той стъпил с десния си крак в потрошената шахта, за която нямало сигнализация и последиците били изкълчена раменна става и фрактура на раменната кост на дясната ръка. В решението си СГС припомня, че отговорността за поддръжката на тротоарите в столицата е на общината и тя е длъжна да осигурява необходимите условия за непрекъснато, безопасно и удобно движение през цялата година.

„Неизпълнението на задължението за поддържане на пътищата в състояние осигуряващо безопасност за пешеходците съставлява противоправно бездействие от страна на служители на ответника, на които са възложени функциите по поддръжка“, пише в решението, което вече е и влязло в сила, а с него на мъжа се присъжда компенсация от 12 000 лева.

Неравности и трапове пред Съдебната палата

70-годишна жена е обезщетена с 10 000 лева, след като на 22 декември 2017 г. е паднала непосредствено до Съдебната палата – на кръстовището на улиците „Лавеле“ и „Позитано“. На заледената тогава настилка жената се спънала в бордюр, полетяла напред и паднала, като стъпила с десния си крак в заледена дупка на шахта без капак. Жената счупила раменната си кост, но първоначално не отишла на лекар, заради което и обезщетението ѝ е по-малко.

Счупен капак на шахта и стърчащи арматури  в „Младост“

Миналата година общината беше окончателно осъдена да плати 15 000 лева на 36-годишен мъж, който през октомври 2017 г. е счупил глезена си в кв. „Младост“, след като паднал в шахта. Според установеното от съда на мястото е имало дупка под нивото на асфалта, в която мъжът е паднал. Последвали два месеца, в които е носил гипс и последвала физиотерапия. Към момента мъжът вече е възстановен, макар че още изпитвал болки при промяна на времето.

Заради друга шахта в „Младост“ общината е осъдена да плати и 10 800 лева на 65-годишен мъж. На 21 май 2018 г. той вървял по улица „полк. Владимир Серафимов“, когато левият му крак пропаднал в шахта на тротоара със счупен капак, а в едната му част имало дупки и стърчали само арматурните елементи на бетоновия капак. На мястото нямало поставени знаци за необезопасена шахта и в сумрака нямало как да я забележи.

При падането мъжът получил открита рана на крака и бил опериран. Вещото лице по делото е описало, че при такива травми болките са най-силни в първите часове след падането, както и след операцията за кожна пластика.

И в този случай съдът е категоричен, че общината е бездействала и не е осигурила на гражданите „безопасно и удобно движение през цялата година“.

От колата – в болницата

През февруари 2019 г. още една жена в София е пропаднала в шахта и е счупила крака си. Това е станало, след като слязла от автомобила си и кракът и пропаднал в шахта без капак.

Жената била откарана веднага в болница, където кракът ѝ бил гипсиран, а след това и опериран с поставяне на метална плака и винтове на ходилото. Последвали 4 месеца на възстановяване, но според вещото лице ще се наложи нова операция за отстраняване на плаката и винта, която би причинила страдания за още 30 дни.

„След като капакът на процесната шахта на пътното платно е липсвал и не е била надлежно обезопасена, тя несъмнено е представлявала препятствие, създаващо реално опасност за безопасното придвижване по пътното платно. Именно ответникът Столична община като юридическо лице, чрез своите служители или други лица, на които е възложила изпълнението, е следвало да осъществи действията по поддържане състоянието на пътя“, пише съдът, според който именно бездействието на общината е довело до травмата на пострадалата. Той осъжда общината да ѝ плати 20 000 лева, а решението е влязло в сила.

Друга жена осъди общината да ѝ плати 12 000 лева обезщетение, след като през ноември 2016 г. пропаднала в шахта в кв. „Стрелбище“. Шахтата била на тротоара, но с пробит капак, заради който жената е паднала и счупила дясната си тазобедрена става и кост. Последвала операция и продължително възстановяване.

Според съда общината е бездействала, като не е ремонтирала навреме шахтата и я осъжда да плати 12 000 на пострадалата, като приема, че силните болки са продължили два месеца, а след това още 4 месеца е изпитвала неудобства. От решението става ясно, че на жената предстои и последваща операция, след което тя ще може да заведе и ново дело за допълнително обезщетение.

Травмата от шахта не води до алкохолизъм

В шахта до пешеходна пътека е паднал и мъж в кв. „Обеля“ през 2013 г. Тогава той се връщал с приятел от офис на мобилен оператор и на спирката на бул. „Дмитрий Лухачов“ паднал в изкривена метална шахта с решетка, непосредствено до пешеходната пътека. При падането счупил десния си глезен и бил гипсиран, след което около годна се придвижвал трудно. Докато бил с гипс и се движел с патерици, паднал още веднъж на улицата и тогава пък си изкълчил ръката.

В исковата си молба човекът твърди, че след паданията започнал да пие повече алкохол, за да не се замисля за положението, в което изпаднал.

Съдът обаче му присъжда само 5 000 лева, тъй като не приема, че второто падане е във връзка с първия инцидент, за който общината вече е осъдена да му плати обезщетение. В решението се казва, че преживяното няма връзка и с консумацията на алкохол от ищеца, който пиел алкохол от ранна детска възраст и е развил зависимост.

Общината е осъдена да плати 5000 лева и на столичанка, която през ноември 2018 г. се прибирала от пазар с приятелка в столичния кв. „Левски Г“. Докато вървели по тротоара тя се спънала в необезопасена шахта и паднала. Съсед я закарал до „Пирогов“, където станало ясно, че жената има счупвания на лакътя и китката на дясната ръка, както и на пръст на лявата ръка. Жената твърди, че и до днес още не се е възстановила напълно. Съдът е установил чрез разпит на свидетели, че шахтата е била наклонена и потънала с около 10 см.

17
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
ненормална държава
ненормална държава
25 февруари 2021 12:54
Гост

всичко в тази държава се случва постфактум . Трябва някой да пострада тежко, падне , умре , потроши или да остане инвалид за да бъдат взети каквито и да било мерки .

Stanka Blagoeva
Stanka Blagoeva
25 февруари 2021 21:52
Гост

Респект към адвокатите, които печелят подобни дела, независимо че на бездушната крадлива общинска администрация в цяла Герберландия въобще не и дреме за това. Дълбок е общинския бюджет за обезщетения. Остава нещичко от всичките далавери и за обезщетения по подобни грозни поводи.

Анонимен
Анонимен
25 февруари 2021 11:50
Гост

Така и не намериха врема да оправят тротоарите около Съдебната палата.

Ха-ха-ха
Ха-ха-ха
25 февруари 2021 11:38
Гост

Този пък започнал да пие повече алкохол, за да не се замисля за положението?

Анонимен
Анонимен
25 февруари 2021 11:44
Гост

Търси си оправдание човека.

Анонимен
Анонимен
25 февруари 2021 11:35
Гост

А защо трябваше да се случи тази трагедия, за да се започне масово преброяване на опасните шахти.

Анонимен
Анонимен
25 февруари 2021 10:30
Гост

Е? Какъв е извода? Те не си мърдат пръста. Безстопанственост не е ли това ?

Cerkov
Cerkov
25 февруари 2021 10:29
Гост

Защо ли не се изненадвам колко много пъти е съдена Столична община

Анонимен
Анонимен
25 февруари 2021 10:28
Гост

Бездарна ни е управата на столицата и това си е. Да си го кажем направо. Това изречение обобщава цялата статия и всичко в София

Анонимен
Анонимен
25 февруари 2021 11:36
Гост

А колко хора зимата падат по заледените тротоари. Защото не си мърдат апръста да почистят.

Анонимен
Анонимен
25 февруари 2021 10:28
Гост

Те поне да си вземаха бележка от местата, на които са ставали инциденти. Ама те не правят нищо

Димитриева
Димитриева
25 февруари 2021 10:27
Гост

Нямам съмнения. Трябва да се съди общината колкото може повече! Иначе няма да се научат!

Кирчева
Кирчева
25 февруари 2021 10:29
Гост

А те пък защото ще се научат много от делата. Дори не пращат техни хора. Дават ти пари и не се занимават. То не, че има файда да идва мазник и да приказва как столична община няма вина за мястото на което си паднал де. И да те насочва към някакви частни магазини и обекти. Така щяха делата да се точат с години. Сега приключват за има нямя няколко месеца.

Pedro
Pedro
25 февруари 2021 10:27
Гост

То идеята да осъдиш някого за обезщетение е и с възпитателна цел. Нещо, което явно Столична община не я трогва и никак не се възпитава!

Анонимен
Анонимен
25 февруари 2021 11:37
Гост

При сегашната ни кметица -такова ще е дереджето.

Анонимен
Анонимен
25 февруари 2021 10:26
Гост

Еми да. Леля ми така осъди Столична за 6000 лв, защото ходеше по Витошка и се спъна в оставено парче ламарина да стърчи от земята на 10 см. от нея. Хубаво, че е имало свидетели. Счупен нос и натъртвания. Но идеята на тия дела е уж да се научи общината да си гледа работата, но явно това не се случва!

Анонимен
Анонимен
25 февруари 2021 10:25
Гост

Столична община дори не се явява на такива дела. Съгласява се на по-малка сума от исканата от потърпевшия и си решава проблема.