Конкурс за повишаване за 13 места в Гражданската колегия на Върховния касационен съд (ВКС) обяви днес Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (СК на ВСС). Предложението за това е на председателя на ВКС Галина Захарова.

Шефът на Върховния административен съд Георги Чолаков също е предложил да се обяви конкурс за повишаване в съда, но за 17 бройки. Неговото предложение ще бъде разгледано на следващо заседание на СК на ВСС.

Щатните бройки за съдии в Гражданската колегия на ВКС са 52 като в момента там работят 51 магистрати. От тях обаче 10 са командировани. Освен това предстои пенсионирането на трима съдии – това са Зоя Атанасова (от 3 април 2023 г.), Бранислава Павлова (25 април т.г.) и Олга Керелска (25 август т.г.), която в момента е член на ВСС, като има решение на СК за възстановяването ѝ на длъжност след конституирането на новия състав на съвета. Кога и дали парламентът ще успее да запълни квотата си във ВСС до пенсионирането на Керелска, не е ясно.

Заради това председателят на ВКС предлага да се обяви конкурс за повишаване за 13 места.

След обнародване на решението на Съдийската колегия в Държавен вестник, кандидатите ще имат 14 дни да подадат необходимите документи.

От години се правят неуспешни опити за запълването на местата в Гражданската колегия. През 2018 г. СК на ВСС обяви конкурс за повишаване, но три години по-късно ВАС отмени назначаването на три съдийки, защото неправилно беше изчислен 9-месечният срок за назначаване по реда на чл. 193, ал. 6 от Закона за съдебната власт (виж повече тук).

През 2020 г. стартира нов конкурс за ГК на ВКС. Година по-късно обаче ВАС в две свои решения отмени и конкурсите за търговските и гражданските отделения на апелативните съдилища. Основният аргумент беше незаконосъобразното сформиране на конкурсната комисия от ВКС, т.е. заради изключването от случайния жребий на зам.-председателите на ВКС и на магистрати, които предстои да се пенсионират (виж повече тук и тук).

Тези две решения рефлектираха върху конкурса за повишаване в ГК на ВКС, защото комисиите бяха сформирани по същия начин – чрез предварително изключване на някои магистрати от съставите. Това накара Съдийската колегия да прекрати конкурса от 2020 г., което решение обаче беше обжалвано пред ВАС (виж още тук).

В края на февруари т.г. съдът окончателно отхвърли жалбите, което вече даде картбланш на членовете на СК на ВСС да обявят сега поискания от Галина Захарова конкурс за Гражданската колегия на ВКС.

Както „Лекс“ писа, Захарова многократно алармира за критичното състояние на кадровия ресурс във ВКС. Най-драстично беше положението в Търговската колегия, но в последните месеци бяха назначени осем съдии.

В Гражданската колегия също има недостиг на магистрати като в доклада за дейността на ВКС за 2021 г. Галина Захарова заяви, че е застрашен кадровият потенциал на колегията, защото работата на съдиите не се изчерпва само с пряката правораздавателна дейност – те участват в тълкувателната дейност, в работни групи, конкурсни комисии, помощни атестационни комисии, изготвят становища до Конституционния съд и много други.

Същевременно и председателят на ВАС Георги Чолаков е поискал да бъде обявен конкурс за повишаване на 17 места в съда.

На заседание на СК на ВСС през октомври м.г. той даде заявка за нов конкурс. Но първо трябваше да приключат конкурсите за административните съдилища.

В сегашното си предложение Георги Чолаков отбелязва, че във ВАС има 15 свободни места, като едно от тях се пази за Атанаска Дишева, в момента член на СК на ВСС, иначе съдия във ВАС.

През тази година престои пенсионирането на трима върховни магистрати – това са Росен Василев (от 26 юни т.г.), Панайот Генков (от 17 септември) и Галина Христова (от 23 октомври).

С оглед тези обстоятелства, към настоящия момент на основание чл. 189, ал. 1 от ЗСВ могат да бъдат обявени като свободни 15 длъжности „съдия“ във Върховния административен съд, както и три длъжности „съдия“ във ВАС – като предстоящи да бъдат освободени – на основание чл. 188, ал. 1 от ЗСВ.

С  оглед наличието на този брой свободни и предстоящи да бъдат освободени длъжности, на основание чл. 188, ал. 1 от ЗСВ, предлагам 17 длъжности „съдия“ във Върховния административен съд да бъдат определени за заемане след конкурс за повишаване в длъжност.

Предлагам също така, на основание чл. 180 от ЗСВ да бъде обявен конкурс по реда на чл. 189, ал. 1 и ал. 2 от ЗСВ за повишаване и заемане на тези 17 длъжности „съдия“ във Върховния административен съд“, пише председателят на ВАС до кадровия орган.

Предстои предложението му да бъде разгледано и гласувано.

22
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
01 май 2024 9:57
Гост

­­­Г­­о­­­р­е­щ­­и­­­ ­м­о­­­м­­­и­ч­­е­т­­а­­­ ­­­в­­и­ ­о­ч­а­к­­­в­­­а­т ­­-­-­­­-> https://nu21.fun/girl?83912

анонимен
анонимен
06 април 2023 1:55
Гост

Браво, нов конкурс за Красимира Милачкова. Тази ще се пенсионира докато участва във всички конкурси. А предстои и нов сезон на „България търси талант“.

Съдия
Съдия
05 април 2023 11:18
Гост

От този състав на ВСС надали някой трезвомислещ магистрат очаква нещо читаво. Колкото по-бързо си отидат, толкова по-малко глупости ще сътворят. Дайте път на младите! Попълването на бройки във върховните съдилища с отдавна ясни кандидати, поели съответните ангажименти такъв ли голям проблем се оказва? А за нивата по-надолу? Някой забелязал ли е от тези хубавци, че особено в районните съдилища масово има непопълнени щатове за съдии? Или пак ВСС си гледа ВКС и ВАС и не ги интересуват останалите?

Анонимен
Анонимен
04 април 2023 13:41
Гост

Знаех си, че ВКС са партиен орган, парарелен парламент, тълкуват, становища по законопроекти дават, участват в групи по подготовка на предложения за законопроекти. Хайде холан, да станат политици и без това повишенията са освен по шуро-баджанашка и по политическа линия. А в последно време, какви тълкувателни решения творят, все едно са от нароните представители.

Заплатите да са до 80 процента от професорските
Заплатите да са до 80 процента от професорските
04 април 2023 13:24
Гост

Приоритетна задача на следващия парламент е със промени в ЗСВ да бъдат озаптени заплатите, и спрени противоконституционните привилегии за съдебната система, и да бъдат подготвени съкращенията-поради демографския срив. Хора няма в държавата, но в съдебната система има нови инсталирания и повишаванки, а субсидията вече е с фантастагористимични размери (то се оказа ,че размерът имало значение). Съкращенията следва да са без преназначаване, и БЕЗ ПЛАЩАНЕ НА ОБЕЗЩЕТЕНИЯ-то ако ще се плащат обезщетения упражнениято няма смисъл. Заплатата на съдия във ВКС следва да е до 80 процента от заплатата на професор в СУ-в цивилизования свят професор получава повече или колкото съдия-я проверете… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
04 април 2023 13:01
Гост

Предстоящото пенсиониране на Росен Василев във ВАС отваря незапълнима дупка в най-уважавания и принципен съд в Република България!

Анонимен
Анонимен
04 април 2023 12:54
Гост

От статията се остава с грешно впечатление, че ВАС и ВКС са претоварени, а това далеч не е така. Първо, защото по реда на инстанционния контрол до тях стигат по-малко от 10% от всички граждански и наказателни дела. Второ, защото тълкувателната деност, макар да замества на моменти парламентарната и да се дописват закони, не е толкова непосилно трудна и обемна. Още повече, че въпросите са такива, на които и съдия от РС знае отговора, даже решава делата си така, както някой съдии от горни инстанции пътат

Проскубания бухал
Проскубания бухал
04 април 2023 12:23
Гост

Човек, ще рече, че във върховните съдилища се скъсват от работа и кадровия потенциал е все недостатъчен.

анонимен
анонимен
04 април 2023 13:24
Гост

И от заплатите са все недоволни, защото са им малки….

Предложения за реформи
Предложения за реформи
04 април 2023 13:30
Гост

ВС трябва да е един, и да се състои от 12 съдии*, назначавани временно-за 4 г, а после да се връщат откъдето идват. И да идват други хора. Максимална заплата-80 процента от заплатата на професор от Университета. Спиране 20-те заплати при напускане, при пенсиониране-от 2 до 6 заплати, по общите правила за плебса в КТ-защото привилегиите са забранени, осигуряването да се извършва по реда на КСО. Периодични изпити за инсталираните-с цел атестация на знанията, от изпитващи извън съдебната система. Въвеждане лична отговорност при обезщетенията по ЗОДОВ, и присъденото от Страсбург. Отпадане на функционалния имунитет. Спиране парите за дрехи-със задната дата-5… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
04 април 2023 12:21
Гост

На България й трябват повече съдии на ниво РС, а не на ниво ВКС и ВАС, защото основната и най-голямата работа е в районен съд, уважаема колега Захарова.

Анонимен
Анонимен
04 април 2023 11:55
Гост

Демографският срив и нуждата от реформа /намаляване броя на съдиите/ явно не касае върховните съдилища с огромните заплати.
Реформата се свежда до частично унищожаване, а където се запазват – маргинализиране на районните съдилища.
Колко мило, колко умно!

Закривай! Уволнявай! Лустрирай!
Закривай! Уволнявай! Лустрирай!
04 април 2023 11:10
Гост

Какви са тези масови инсталирания на новия Върховни съдии. В основния и клонирания Върховен съд са инсталирани стотици върховни съдии, администрация, помощници-по правило магистратски дечурлига(толкова по въпроса колко са обективни конкурсите). България е много малка държава. Действат около 300 закони, повечето от които са написани на вулгаризиран език(сравнете нивото на сложност на който и да е закон в САЩ-тежки, трудноразбираеми текстове). Няма необходимост от толкова много съдии, отрупани с привилегии-например 160 000 лв при пенсиониране или напускане, неплащане на осигуровки, заплата-5 пъти по-висока от професорската(до 1944 професор в СУ получава заплата, равна на заплатата на съдия-и то шеф на отделение,… Покажи целия коментар »

Калина
Калина
04 април 2023 11:08
Гост

Като гледам колко е „високо“ нивото..

Uban
Uban
04 април 2023 11:08
Гост

Много интересно ще стане сега.

Иван
Иван
04 април 2023 11:08
Гост

Успех им желая на всички отзовали се

Kinev
Kinev
04 април 2023 11:07
Гост

Пенсионират се, а нови не идват

анонимен
анонимен
04 април 2023 11:43
Гост

Напротив, идват. Кой от кой по-неграмотен.

Бояна
Бояна
04 април 2023 11:07
Гост

Закъсотина. И тези, като онези

Пулев
Пулев
04 април 2023 11:07
Гост

Да обявяват. Народа се интересува какво правим генерално с тая държава, не кой какъв конкурс за поредната вдигаща си полата са направили

Алабац
Алабац
04 април 2023 11:06
Гост

Да се надяваме,, че ще се изберат кадърни хора

Игнати
Игнати
04 април 2023 11:06
Гост

Успех