Прокурорка, осъдена за склоняване на своя колежка да прекрати дело срещу врачка, вече окончателно е освободена от съдебната система. Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) отхвърли жалбата на обвинителката срещу решението на Прокурорската колегия, с което е уволнена поради осъждането ѝ, независимо от факта, че е поискала възобновяване на наказателното дело срещу нея.

Става дума за Райна Бачева от районната прокуратура в Перник.

На 6 юли 2023 г. Върховният касационен съд (ВКС) остави в сила присъдата на апелативните съдии, с която Бачева е осъдена условно на 6 месеца затвор с 3-годишен изпитателен срок заради това, че е склонявала своя колежка да прекрати дело срещу врачка, както и за осуетено разследване за инцидент на пътя (подробности виж тук).

Пет дни по-късно – на 11 юли, Бачева внася в Прокурорската колегия искане да бъде освободена от съдебната система.

На 21 юли с.г. тя подава още една молба за напускане като посочва, че от медиите научила за влязлото в сила осъдително решение срещу нея.

След три дни – на 24 юли, следва трета молба от Бачева, този път вече не иска да напуска, а моли Прокурорската колегия да отложи освобождаването ѝ, защото е поискала възобновяване на наказателното дело срещу нея, както и искане за спиране на изпълнението на присъдата.

На 25 юли Комисията за атестирането и конкурсите е разгледала първите две молби – за напускане, като взема решение да предложи на Прокурорската колегия да ги остави без уважение.

На следващия ден – 26 юли, се провежда заседание на ПК, на което се вземат няколко решения във връзка с Райна Бачева. Най-напред колегията оставя без уважение подадените от нея две оставки, както и молбата за отлагане на решението за освобождаването ѝ заради искането за възобновяване на делото, а след това единодушно решава да я уволни заради влязлата в сила осъдителна присъда.

Бачева обжалва решенията пред ВАС, където са образувани две дела. Едното е за двете оставки, а другото е за освобождаването ѝ и отказа този въпрос да бъде отложен. Първото е спряно, докато не приключи второто, по което сега тричленен състав с председател Сибила Симеонова и членове Юлия Тодорова (докладчик) и Росица Чиркалева, отхвърля жалбата на Бачева.

ВАС посочва, че с влизането в сила на 6 юли 2023 г. осъдителна присъда са налице предпоставките на чл. 165, ал. 1, т. 3 от Закона за съдебната власт (ЗСВ), според който магистрат се освобождава от длъжност с влизане в сила на присъда, с която е наложено наказание лишаване от свобода за умишлено престъпление.

В конкретния казус към датата на решението на Прокурорската колегия са изпълнени предпоставките на чл. 165, ал. 1, т. 3 от ЗСВ, посочва ВАС и допълва, че въпросното решение е прието в условията на обвързана компетентност. Това е така, защото след влизане в сила на осъдителната присъда, за Райна Бачева не съществува правна възможност да продължи да осъществява правомощията си като прокурор, казва тричленният състав.

Що се отнася до подадените от нея оставки преди решението на ПК за освобождаването ѝ, ВАС пояснява: „Осъдителната присъда на Апелативен съд София е влязла в сила преди подадените молби на Бачева на основание чл. 166, ал. 1 ЗСВ, поради което към дата 11 юли 2023 г. за жалбоподателката вече е бил осъществен съставът на чл. 165, ал. 1, т. 3 ЗСВ. Кадровият орган не е имал правомощие да избира на кое от двете основания – чл. 165, ал. 1, т. 2 ЗСВ или чл. 165, ал. 1, т. 3 ЗСВ да освободи от длъжност „прокурор“ жалбоподателката Бачева. Установените в темпорален аспект фактически обстоятелства, касаещи последователното настъпване на различни основания за освобождаване от длъжност на магистрата, обосновават и приетото от административния орган решение за освобождаването ѝ в условията на обвързана компетентност“.

ВАС приема, че решението на колегията е законосъобразно, в съответствие с материалния закон и без данни за превратно упражнена оперативна самостоятелност.

Правните последици от приетото решение на ПК на ВСС, които са потестативни, настъпват автоматично в правната сфера на лицето. В подкрепа на изложените вече съображения за материална законосъобразност на оспореното решение и предвиденото в чл. 129, ал. 3, т. 3 от Конституцията. В последно посочения текст е въведено същото изискване като в чл. 165, ал. 1, т. 3 ЗСВ, касаещо едно от задължителните условия за освобождаване от длъжност на магистратите. Настъпването на визирания в чл. 165, ал. 1, т. 3 ЗСВ юридически факт с правно значение, свързан с наложеното на магистрата наказание лишаване от свобода за умишлено престъпление по смисъла на НК, е абсолютна материалноправна пречка за заемането на магистратска длъжност“, казва още ВАС.

Върховните съдии допълват, че колегията законосъобразно не е отложила решението за освобождаването на Бачева заради искането ѝ наказателното дело да бъде възобновено. ВАС казва, че чл. 422 и сл. от НПК предвижда извънреден способ, след като присъдата вече е влязла в сила.

При съобразяване с мотивите на Решение № 10 от 15 ноември 2011 г. на КС по к.д. № 6 от 2011 г. съдът счита, че с приетото решение на ПК на ВСС в най-висока степен ще бъде защитим общественият интерес, доколкото лицето ще преустанови изпълнението на магистратска длъжност, тъй като постановената осъдителна присъда е в противоречие с императивните изисквания на чл. 162, ал. 1, т. 3 и т. 4 ЗСВ, където е посочено, че магистратът следва да притежава необходимите нравствени и професионални качества. Посочените съображения обосновават и съответствието на акт с целта на закона“, пояснява ВАС.

Съдът посочва, че е недопустима жалбата на Бачева срещу решението, с което е отказано отлагане на освобождаването ѝ от длъжност. Това е така, защото то не носи белезите на индивидуален административен акт и с този акт не се създават права или задължения, нито непосредствено се засягат права, свободи и законни интереси на Бачева, заявява ВАС.

Процесуалното право на осъдения с влязла в сила присъда да иска възобновяване на наказателното дело по реда на чл. 422 и сл. НПК е свързано с неговото право на защита. Но, тази хипотеза, не е предвидена нито в Конституцията, нито в специалния ЗСВ, като изключващо правно основание магистратът да не се освобождава от длъжност на основание чл. 165, ал. 1, т. 3 ЗСВ. С решението против отлагането следователно не се засягат права и законни интереси на жалбоподателката, извън тези във връзка с настъпване на конститутивните правни последици от взетото решение, с което тя е освободена от длъжност „прокурор“, казва тричленният състав.

В тази част решението на ВАС може да бъде обжалвано, в останалата е окончателно.

25
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Мимо
Мимо
02 май 2024 15:20
Гост

Хаха,врачка-менте,не е видяла развоя на събитията.Мошеничка.

Закривай!
Закривай!
01 май 2024 20:26
Гост

Пак за пернишката прокуратура. Още ли не сте забравили за пернишкият прокурор и синът му-героят.

Когато и да бъде закрита прокуратурата в Перник, а инсталираните там-уволнени, а после реучредена с нови хора-все ще е късно.

Прокуратурата в Перник(и двата броя прокуратури са опасни за правовия ред, и законността, поради срастване с беззаконието.

Робин, от Локсли
Робин, от Локсли
02 май 2024 0:48
Гост

Това е минал етап – все пак – нищо не се е случило толкова.

Бащата е създал просто едно дете с буне характер, има такива случаи.

Анонимен
Анонимен
01 май 2024 13:13
Гост

Като бивш и настоящ и бъдещ кадровик, аз не бих постъпил така, навремето не се правеше така и затова беше така, затова и още е така.

Приказва се на тихо – какви са тези – „свалянки“, то някакви тъпотии.

Въобще така не се работи, трябва мисъл, юристите стават по собствено убеждение прокурори, съдиите се самонавиват, адвокатите също.

Къде е заключителната мисъл. Липсва.

Анонимен
Анонимен
30 април 2024 21:09
Гост

Малка риба e.

от психиатрията
от психиатрията
06 май 2024 20:59
Гост

Каквато и рила де е , е Боклук, който е срам

Знаещ
Знаещ
30 април 2024 18:24
Гост

Прокуратура и колегиалност-несъвместими понятия.Колежката я натопила и все едно глобила 20 заплати-към 100 бона

Спрете 20 -те заплати при напускане!
Спрете 20 -те заплати при напускане!
30 април 2024 19:19
Гост

Тези 20 заплати трябва да бъдат спрени за всички. В съдебната система инсталираните не са с по 7 стомаха,че да получават такова „обезщетение“. Плебсът като напусне работа не получава никакво обезщетение.

Разочарован
Разочарован
30 април 2024 20:26
Гост

Отдавна е изяснено и не буди дискусия положението ,че тези заплати са за ограниченията спрямо магистратите , които имат редица несъвместимости и ограничения в живота/не могат да членуват в партии , не могат да са търговци и т.н. и т.н./ , докато заемат длъжността в съдебната система.

Страсбург
Страсбург
30 април 2024 22:31
Гост

Ааа, има доста търговци!
А иначе има и други професии, на които им е забранено, пък не получават 20 заплати!

до 30 април 2024 20:26
до 30 април 2024 20:26
01 май 2024 8:33
Гост

Нито е изяснено, нито не е тема на дискусия и анализ. В съдебната система никой не е пратен зорлем, а след конкуренция от 200 кандидати за едно място, при честни конкурси-видно от конкурсът от 2006г за прокурори, където напълно честно казусите се продаваха преди конкурса на съвсем разумна цена, и от вестник Монитор си ги купиха честно и публикуваха. Твърдяните ограничения са предостатъчно компенсирани с несметните привилегии: СВРЪХЗАПЛАТИ-с пъти по-висока от професорската , НЕПЛАЩАНЕ НА ОСИГУРОВКИ-това спестява почти 500 лв на месец, 6000 лв на година от неплащане на осигуровки, 2 процента добавка за година стаж-за плебсът е 0,6 процента,… Покажи целия коментар »

Отврат
Отврат
30 април 2024 17:38
Гост

Един боклук по-малко в системата

Проскубания бухал
Проскубания бухал
30 април 2024 16:34
Гост

Карма….

Анонимен
Анонимен
30 април 2024 16:09
Гост

Не е уволнена, а освободена от длъжност поради присъдата. Правете разлика между двете.

Мишел
Мишел
30 април 2024 14:59
Гост

Да не я е склонявала бе. Тия врачки па и връзкарки бе

Стоимен
Стоимен
30 април 2024 14:58
Гост

Простотия

Анонимен
Анонимен
30 април 2024 14:58
Гост

Искаме нормална държава. А пищящите селтаци от Джебел и Тутракан, дето мечатата им е да живеят НА центъра, да се спасяват

Анонимен
Анонимен
30 април 2024 14:58
Гост

Пропадане на съдебната система

Анонимен
Анонимен
30 април 2024 14:57
Гост

Бе те всички са за уволнение

Анонимен
Анонимен
30 април 2024 14:57
Гост

Е бива ли такова нещо? Не бива такова нещо

Анонимен
Анонимен
30 април 2024 14:57
Гост

Определено това е скандално, което се е случило

Анонимен
Анонимен
30 април 2024 14:56
Гост

Еми да, тия лъжкини трябва да се гонят до дупкаи да се наказват

Анонимен
Анонимен
30 април 2024 14:56
Гост

Врачката не я ли е предупредила бе

Редовно уронващ престижа на съдебната власт
Редовно уронващ престижа на съдебната власт
30 април 2024 16:10
Гост

Най-добрият коментар 🤣🤣🤣🤣🤣

Арматурист
Арматурист
02 май 2024 11:32
Гост

Тоя парцал още ли губи времето на съдебната система? И не е от прокуратурата в Перник. Нещата се развиват в Благоевград.