Съдът прекрати делото срещу прокурора от Софийската районна прокуратура Константин Сулев, обвинен в длъжностно престъпление за казус, свързан с Петьо Петров-Пепи Еврото.

Според съдия Аделина Иванова от Софийския градски съд деянието, за което е обвинен, не е престъпление. Тя изтъкна още, че поведението на Сулев, описано в обвинението, е несъставомерно и липсва престъпно посегателство по служба. Съдът приема, че Константин Сулев е действал като прокурор, орган на власт, а не като длъжностно лице.

Съдът подложи на внимателна преценка всички факти, описани в обвинителния акт и свързани с реализирано от Сулев обвинение, те не сочат, според съда, на извършено престъпление, а само и единствено на реализирани властнически правомощия в рамките на образувана и висяща прокурорска преписка„, посочи още съдът.

СГС поясни, че в първите четири страници на обвинителния акт се излагат факти, които са неотносими към поведението на подсъдимия, а са свързани с действия на Иван Гешев, Борислав Сарафов и други ръководни служители в прокуратурата. Едва след това се описват действия на прокурор Сулев като наблюдаващ прокурор в рамките на образувана преписка. Те са свързани със запознаване с материалите по преписката, привличане като обвиняем на Петьо Петров и обявяване за общодържавно издирване на Кристиян Христов, стана ясно от мотивите на съда.

Преписката е образувана от друг прокурор – Валентин Видов от Софийска районна прокуратура, като той заедно с Йордан Стоянов са първите двама прокурори, които на случаен принцип са разпределени за наблюдаващи. Съдът посочи, че по тази преписка през нощта – в 2,35 ч., е определен трети наблюдаващ прокурор в лицето на Георги Иванов, а една минута след това е определен Сулев за четвърти наблюдаващ прокурор.

Съдът прие още, че престъпленията, за които е образувана преписката, са от компетентността на Софийска районна прокуратура, а не на Софийската градска прокуратура, както се посочва в обвинението. И прекрати наказателното производство (чл. 250, ал. 1, т. 2 НПК).

През есента на миналата година Константин Сулев беше обвинен в длъжностно престъпление. Според обвинението прокурорът е извършил престъплението от 30 май до 1 юни миналата година с пет деяния. Прокуратурата твърди, че той е нарушил, а също така и не е изпълнил свои служебни задължения, за да набави облага за бившия главен прокурор Иван Гешев, като не допусне да бъде изнесена информация срещу него в медиите, както и с цел да причини вреда на Петьо Петров, известен като Пепи Еврото, и на Кристиян Христов. Христов е един от замесените в схемата „Осемте джуджета“ за завземането на бизнеса и имуществото на Илия и Явор Златанови. Миналата година той беше арестуван преди да даде пресконференция, на която обещаваше да направи разкрития за отношенията си с Петьо Петров и бившата му съпруга Любена Павлова. Признанието му дойде след разказ на Павлова пред Антикорупционния фонд, която пък каза, че Петьо Петров е писал заплашителното писмо до бившия вече главен прокурор Иван Гешев. Христов на свой ред заяви, че е работил няколко години за Павлова и Петров и бил принуждаван да прави „какви ли не неща, които не са морално ОК, не са законни и т.н“.

Обвинителният акт срещу Сулев беше внесен в СГС през март. Първоначално определеният съдия по делото Стоян Михов си направи отвод. Той е от Софийския районен съд, а в момента командирован в СГС. Поради това е в колегиални отношения със Сулев, като двамата се познавали и лично. За да бъдат избегнати каквито и да е съмнения в безпристрастността на съдията, той се отведе.

Делото беше разпределено на съдия Лилия Георгиева, а впоследствие на Аделина Иванова.

Междувременно и.ф. главният прокурор Борислав Сарафов поиска Прокурорската колегия да отстрани временно от длъжност Сулев поради повдигнатото му обвинение.

На 27 март обаче ПК отказа да уважи искането на Сарафов, но мотивите не станаха ясни, тъй като дебатът се проведе при закрити врати.

 

34
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Да го връщат тоя Данчо в Бургас да става рибар
Да го връщат тоя Данчо в Бургас да става рибар
02 май 2024 11:39
Гост

А сега при този срам и провал , далии.ф. Сарафов ще предприеме мерки срещу този бургаски юридически гении- Данчо Петров. Дали ще му извърши проверка, че е работил „БЕЗДУШНО“ с този акт е уронил престижа на прокуратурата. Та й се смееят и децата. Разследвано несъставомерно престъпление? Тежък оксиморон- хем несъставомерно, хем престъпление? Или пък в обратната посока, че работил твърде с душата, вместо с главата си и резултат- присмех и подигравки

от психиатрията
от психиатрията
06 май 2024 20:55
Гост

Срам е Сулев, че е действал по поръчка на Гешев без доказателства. Това не са прокурори, а улични, поръчкови изпълнители на обладаните за власт

Пеналист
Пеналист
01 май 2024 8:40
Гост

Толкова за качеството на СГП. Поредният съдебен акт, доказващ зависимостта на СГП от мафията. В СГП извършват действия по заповед и под натиск. Всичко там е компроментирано, един читав няма и е абсолютно на място тази генерализация, защото на място в съдебна зала може най-точно да се види, кой каква душица носи… Браво на съда, че за пореден път поряза опита на СГП да обвини някого без да има каквото и да е основание да го прави. СГП е сбирщина на малки хорица, подложили се сами на унижението да бъдат слугинчета на мафията, вместо да са длъжници на справедливостта. И… Покажи целия коментар »

ВАС
ВАС
30 април 2024 20:56
Гост

Сега трябва и пет членката ВАС по дело 7078/2023г да каже на ПК на ВСС колко грешно постъпиха, като не назначиха класираните 28 в конкурса за първоначално назначаване на длъжността “Прокурор” в РП!!!

Каква драма!
Каква драма!
30 април 2024 20:15
Гост

Само не разбрах Сульо сега герой ли е или ще си остане пак просто поръчкаджията на Каскета т.е. едно от джуджетата от другата банда?

Пачевски
Пачевски
30 април 2024 19:30
Гост

А обвинителният акт достъпен ли е?

Смърдиии......
Смърдиии......
30 април 2024 19:22
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Анонимен
Анонимен
30 април 2024 22:56
Гост

Пълни глупости пишеш, съдията просто е с много опит.Не я замесвайте във войната Сарафов Гешев.

Анонимен
Анонимен
30 април 2024 17:56
Гост

Петров щял да протестира пред Апелативния съд. Ако се осмели предполагам, че съда ще го направи на пюре. Много искам да прочета съдебния акт. Не знам защо не са го прикачили.

Пеналист
Пеналист
01 май 2024 9:02
Гост

Не и ако случайно съдия Галя поеме случаят. Според тази съдия „по-голямо от прокуратура и мвр нЕма“… съдия някаква си там…

Запознат
Запознат
30 април 2024 17:48
Гост

Това е ОГРОМЕН УДАР срещу поръчковата СГП и срещу оня психопат Йордан Петров, който се е самозабравил отдавна.
Браво на Аделина Иванова, която приложи закона правилно и му натри носа брутално на този самохвалко, който не знае какво е функционален имунитет, а тръгнал да се прави на Вишински.
Този двуметров правен корифей няма капка чест и достойнство, поради което не очаквайте от него да поеме отговорност като подаде оставка.
Безобразното му его, съчетано с посредствени правни знания го забърква от скандал в скандал и това няма да спре току-така.
Ще дойде видовден! От тази карма няма да избяга.

от психиатрията
от психиатрията
06 май 2024 20:57
Гост

Айде философите от АКФ да се развихрят в конспирациите. Жалък смях

Спеца
Спеца
30 април 2024 17:05
Гост

Ха, сега да бъдат така добри колегите от отдел Спецковци-нотариуси да се самосезират срещу Данчо Поръчката и последният да изпита на гърба си това, което причинява другиму!!!

Анонимен
Анонимен
30 април 2024 16:36
Гост

И сегааа чл.24, ал.1 т.1 пр.1 реабилитиращо основание, следва ЗОДОВ и поредно падение заради неодообмислено обвинение не по фактически и правни съображения, а по други! E сигурно ще го протестират да видим какво ще каже АС!

Възмездието идва за поръчковите прокурори
Възмездието идва за поръчковите прокурори
30 април 2024 16:28
Гост

Чудесна новина!
Напълно очаквано решение на съда! Поздравления за смелостта на съдията,че прекрати това поръчково дело,образувано и водено по поръчка на вездесъщия Петьо Еврото!
Изпълнителите на поръчката Божидара Димова, като заместник градски прокурор и наместник на Петьо Еврото и наблюдаваящия прокурор Йордан Петров, известен като Данчо Поръчката сега трябва да понесат своята отговорност – морална, професионална и надявам се и наказателна!

Пеналист
Пеналист
01 май 2024 8:43
Гост

Не се изисква смелост. Даже е много лесно когато следваш закона, изисква се професионализъм само. Добре че има съд, че с тая калпава прикриватура сме за никъде…

Анонимен
Анонимен
30 април 2024 15:38
Гост

Да ти четат оправдателна по ОА е едно…не си доказал обвинението, свидетели променили показания и т.н…., обаче да прекратят нак.производсво, че си описал нещо в ОА, което изначално не е престъпление е съвсем друга бира и би следвало прокурорът съставил ОА и/или този, които му е наредил да го състави да понесе отговорност.

Пеналист
Пеналист
01 май 2024 8:41
Гост

Да пишат на административния му ръководител … опа ама тя бабката му е заповядала така да направи… СГП Е ПОЗОРИЩЕ!

Iiii Данчо зета
Iiii Данчо зета
30 април 2024 14:58
Гост

Данчо Петров дългиябивш на Ганева да ходи да чете и да протестира , ако има куража . За отвод е , Данчо Петров .

Базил
Базил
30 април 2024 15:07
Гост

Дали е бивш?

съдия
съдия
30 април 2024 14:27
Гост

Браво на съдията ! Смело решение!

Анонимен
Анонимен
30 април 2024 14:26
Гост

Защо по цели седмици ни занимавате с проверяващии разследващи Пепи Еврото, а ядрото на конфликта, самото Евро не е разследван

Анонимен
Анонимен
30 април 2024 14:25
Гост

Нещастна история.

Анонимен
Анонимен
30 април 2024 14:25
Гост

Пародия

Анонимен
Анонимен
30 април 2024 14:24
Гост

Кланяте се на Сарафов, амаа и се надате ОПГ ГЕРБ да ви хвърли пара или имот от Артекс

Иринчев
Иринчев
30 април 2024 14:24
Гост

Време е за промя2на и тия бухалкови дела да спрат

Мавродиева
Мавродиева
30 април 2024 14:24
Гост

Много добре. Тазип ародия да спре

Кънчев
Кънчев
30 април 2024 14:23
Гост

Сарафов е виновен

Елвира
Елвира
30 април 2024 14:23
Гост

Чудесна новина. За него де.

Христов
Христов
30 април 2024 14:22
Гост

Ми хубаво

Аз, Свръх Аз и То
Аз, Свръх Аз и То
30 април 2024 14:18
Гост

Съдът всъщност прецаква подсъдимия. Цели да съкрати продължителността на цирка, а така обвиненият ще получи по-малко обезщетение по ЗОДОВ. Поне вече стана ясно, че прокурорите нямат служебно задължение да изнасят информация, както явно смятат някои курифеи от СГП.

Анонимен
Анонимен
30 април 2024 13:51
Гост

Не вярвам да има учуден4и колеги с глава на раменете.Само на Сарафа и на още някой идиот от ВП и СГП им се привиждат бели мишки.Ачето също има нощни полюции.

СРП
СРП
30 април 2024 14:57
Гост

Наблюдаващ прокурор Йордан Петров,близък и бивш на Божидара Ганева, да каже сега ще протестира ли акта на съда.

главен прокурор - главен бандит
главен прокурор - главен бандит
30 април 2024 13:47
Гост

Айде сега на тоя тъпак от СГП да му се образува дисциплинарно и да бъде уволнен от ВСС!
То бива измекярщина към Сарафов, ама това прекрачва всички граници!