Уволненият от съдебната система бивш председател на съда в Раднево Евелин Драганов е окончателно оправдан за закана с убийство. Това реши състав на Върховния касационен съд (ВКС) с председател и докладчик Биляна Чочева, показа проверка на „Лекс“.

Обвинението срещу Драганов беше за отправени заплахи към деловодителката в районния съд в Раднево Йовка Иванова преди 7 години. На 5 септември 2013 г. Драганов вече не бил председател на съда, но го ръководел по заместване и се ядосал на Митева. Обадил ѝ се по вътрешния телефон, за да я пита докога ще гледа кой влиза в кабинета му, след което казал: „Мръсна к****, сега ще сляза долу и ще ти счупя ръцете и краката, ще смачкам теб и майка ти, ще затрия целия ти род до последното семе, ще избия цялото ти семейство, ще отрежа главата ти, ще напълня устата ти с червеи”.

Въпреки че и трите инстанции приеха за доказани изречените думи и недопустимото поведение на Драганов, съдилищата са единодушни, че това не е закана с убийство. На края на делото и прокурорът от ВКП Атанас Гебрев не е поддържал протеста на обвинението.

Върховните съдии споделят установеното от апелативния съд, че употребените от Драганов думи са част от неговия речников фонд и са използвани нееднократно към негови колеги, като е подчертана изключително влошената работна атмосфера. Съдилищата отбелязаха, че причина за това е бил прилаганият от Драганов авторитарен и арогантен стил на управление.

Той обаче беше оправдан, защото и трите инстанции обърнаха внимание на факта, че Митева е подала сигнал срещу Драганов 8 месеца след случката, при това не в полицията, а във Висшия съдебен съвет.

„Безусловно е потвърдено, че неговите думи са я стреснали и силно разстроили, което е било възприето и от колежката ѝ в работния кабинет, Митева се е разплакала и е потърсила хапче за успокоение. Същевременно по делото е изяснено, че въпреки този кризисен момент тя е престояла в съдебната сграда до края на работния ден, изпълнявайки разпореждането на подсъдимия да поеме дежурство в администрацията – за разлика от другите служители, които поради предстоящите празници са били освободени“, напомня ВКС. След това Митева уведомила и председателя на съда за случката с Драганов, но последвало затишие, деловодителката продължила работата си в съда, влизала отново в кабинета на Драганов, посещавала и празнични събирания на съда.

По делото бяха разпитани много от съдиите и служителите в Раднево, за да стане ясно, че става дума за враждуващи лагери. В решението си апелативният съд беше отбелязал, че враждуват три страни – служителите помежду си, съдиите – отделно и служителите и съдиите, като не може да се прецени първопричината за това състояние.

Обяснението на Митева, че не е подала жалба по-рано беше, че братът на Драганов бил полицай, с което магистратите не се съгласиха, като изтъкнаха, че когато човек изпитва страх за живота на семейството си, всичко остава на втори план.

Бяха назначени и експертизи, според които Драганов е емоционално стабилен, но свръхсензитивен към пренебрегване, обиди и отхвърляне. Вещите лица приеха, че е възможно, когато се почувства пренебрегнат, излъган или застрашен да изпитва агресивни или враждебни импулси и да реагира с грубост и циничност, което води и до повишена склонност към агресия.

За Митева пък експертите казаха, че се противопоставя на всякакви форми на натиск, желае да бъде смятана за човек, който дава авторитетни мнения, да израства в кариерата и в същото време не може да приема, че е сгрешила.

Основен свидетел срещу Драганов по това дело отначало беше уволнената съдийка от Раднево –  Люба Петрова, която пък вече беше осъдена за измислено заседание. Тя обаче се отказа от показанията си срещу Драганов и каза, че е била принудена да лъжесвидетелства от бившия член на Висшия съдебен съвет (ВСС) Димитър Узунов, а в замяна, той щял да ѝ съдейства да бъдат прекратени заведените срещу нея дела и да не ѝ бъде образувано дисциплинарно производство. Пред съда Узунов пък отрече твърденията ѝ и каза, че тя наистина е искала помощ и винаги била готова да говори срещу Драганов. Стигна се и до очна ставка между двамата, в която Петрова обясни, че се е отказала от показанията си, защото се почувствала подведена и излъгана след всичко, което се е случило с нея.

25
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
pattra
pattra
25 май 2020 6:02
Гост
Съдийка-каруцарка
Съдийка-каруцарка
22 май 2020 15:13
Гост

Гарван гарвану око не вади…

НОВ СВЕТОВЕН РЕД - ЛУСТРАЦИЯ
НОВ СВЕТОВЕН РЕД - ЛУСТРАЦИЯ
21 май 2020 22:39
Гост

ВИЕ В КОЙ СВЯТ ЖИВЕЕТЕ, НЕ РАЗБРАХТЕ ЛИ, ЧЕ МУТРИТЕ СА НА ВЛАСТ? КАКЪВ РЕЧНИК ИСКАТЕ ДА ИМАТ, БИЛО ТО МАГИСТРАТ, БИЛО ТО СЪД? НЕ ВИДЯХТЕ ЛИ КАКЪВ ГЕНОЦИД СЕ ПРИЛОЖИ ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ 30 ГОДИНИ? ТО НЕ БЯХА РЕКЕТИ, КРАЖБИ НА ИМОТИ, ИЗМАМИ С КРЪВНИНА, ТО НЕ БЯХА УБИИСТВА, БЕЗСЛЕДНО ИЗЧЕЗНАЛИ, ПОЛИТИЧЕСКИ И ПОЛИЦЕЙСКИ РЕПРЕСИИ СРЕЩУ НЕСЪГЛАСНИТЕ С ТАЗИ СИСТЕМА – СТАТУКВО, ТОВА СТАТУКВО ПОЛОВИНАТА ДЪРЖАВА ПРОПЪДИ? ДРУГИТЕ ДЪРЖАВИ СЕ ПОДГОТВЯТ ЗА ПЪЛНА ЛУСТРАЦИЯ НА СИСТЕМИТЕ, ТАКА, ЧЕ ПРАВЕТЕ СИ СМЕТКАТА, АКО ИСКАТЕ ДЕМОКРАТИЧЕН НАЧИН НА ЖИВОТ, ТО НАПРАВЕТЕ СИ ГО ТАКЪВ! ВИЖДАТЕ, ЧЕ ОТ КОРОНАВИРУС НЕ СЕ МРЕ, НО… Покажи целия коментар »

ГРОБСПежът на десетохилядолетието.
ГРОБСПежът на десетохилядолетието.
21 май 2020 15:58
Гост

Екстра, Решението на ВКС вече е задължителна съдебна практика за всички по-долни съдилища. Ще си разпечатам тази практика, ще си запиша думичките буквално и започвам да говоря именно по този начин на всички съдии. вещи лица и деловодители в СРС, СГС! Напълно го заслужават, но сега вече няма да могат да ме глобяват.

въпрос
въпрос
21 май 2020 13:39
Гост

Ако гражданина без власт Петров използва същата лексика към съдия-пак ли ще го минете ,,че не е закана?!

отвратен
отвратен
21 май 2020 13:37
Гост

Е как пък да не е закана? Думите “ ще избия цялото ти семейство, ще отрежа главата ти, ще напълня устата ти с червеи”“ са си директна закана. В тази съдебна система срастването с престъпността е доведено до крайност.

Виолетка Стоянова
Виолетка Стоянова
22 май 2020 0:49
Гост

И не само.Щом съдии от ВКС не могат да приемат посочените от Вас думи“ ще избия цялото ти семейство и…“ пр.за закана за убийство, представете си с каква грозна, над тази лексика , употребяват самите те помежду си?! И сега : тези съдии( във ВКС почти всички без изключение) ,цели 5 години не успяха да приемат изисканото поведение( той целува ръка на всяка дама при среща винаги )на председателя Лозан Панов .Неговите предложения за разумни реформи посрещнаха на нож и във ВСС.А всъщност точно той подреди чрез приоритети и ги постави на точните постове съдиите Красимир Влахов, Галя Райковска, Константин… Покажи целия коментар »

Мики
Мики
21 май 2020 12:30
Гост

Какво значи „част от неговия речников фонд“. Та това е магистрат, а не някой каруцар.

Григор
Григор
21 май 2020 12:26
Гост

Този човек въобще ако може да се нарече така защо не се държи така с мъжете. Ама най ги обичам такива… Нали жената е по-слаба от него. Комплексар!

Григор
Григор
21 май 2020 12:25
Гост

Това решение е пълен позор за съда. Абсолютен субективизъм.

Ники
Ники
21 май 2020 12:30
Гост

ВКС в последно време взеха много да се излагат.

Барни Ръбъл
Барни Ръбъл
21 май 2020 12:19
Гост

Цитирам: “…..ще ти счупя ръцете и краката, ще смачкам теб и майка ти, ще затрия целия ти род до последното семе, ще избия цялото ти семейство, ще отрежа главата ти….“

Ще ‘отрежа главата ти’ спред тези дебили не е закана със убйство? Егати и съдебната система,и позора – докога ще се прикриват един друг тези мошеници?

Барни Ръбъл
Барни Ръбъл
21 май 2020 12:16
Гост

Немат край тия съдебни циркове, а тръгнали на хората да дават акъл…

Кирчева
Кирчева
21 май 2020 12:05
Гост

Не подкрепям решението на съда. Този е минимум за затвор и за глоба! Няма право да говори така

*Зездомир
*Зездомир
21 май 2020 12:05
Гост

Или има връзки тоя.

Гергана Т
Гергана Т
21 май 2020 12:05
Гост

Това е цинично поведение към жена. Нормално да иска да го съди!

Аня
Аня
21 май 2020 12:04
Гост

А някаква глоба поне? Защото много такива тулупи са решили, че могат да си правят каквото си искат

Деница Р
Деница Р
21 май 2020 12:04
Гост

Това е изключително просташко поведениеи няма оправдание !

Николов
Николов
21 май 2020 12:02
Гост

Не мис е вярва да е толкова безобиден тоя.

Ристевски
Ристевски
21 май 2020 12:02
Гост

Абе да ви кажа много хора, като си изпуснат нервите и говорят какво ли не. Това не ги прави обществени престъпници

Гиги
Гиги
21 май 2020 12:22
Гост

Тогава да ходи да се лекува. Никой не е длъжен да му слуша просташките тиради.

Макелов
Макелов
21 май 2020 12:02
Гост

Да се надяваме, че с просташкото поведение ще се свърши все някога

Тошков
Тошков
21 май 2020 12:01
Гост

Значи е обществено опасен, ма според съда не е

Маври
Маври
21 май 2020 12:00
Гост

Класика. Много добра правораздавателна система. Няма що

Роки
Роки
21 май 2020 12:23
Гост

Е, за това няма да имаме вяра в правосъдието ни.