Съдийката от Раднево Люба Петрова е осъдена окончателно на пробация за това, че е извършила документно престъпление като си е измислила цяло съдебно заседание.

Това е окончателното решение на състав на Върховния касационен съд (ВКС) с председател Христина Михова, докладчик Невена Грозева и Бонка Янкова. С него върховните съдии намалиха наказанието на Петрова, която на две инстанции беше осъдена условно на година затвор. Според ВКС обаче дори и условната присъда се явява твърде тежка за съдийката, тъй като действията ѝ не били користни, от тях няма вредни последици, били са в интерес на засегнатия и са резултат само от неглижиране на правораздавателната работа.

Според крайното решение на върховните съдии, наказанието на Петрова ще се изрази в това два пъти седмично за една година да се регистрира по настоящ адрес и да се среща с пробационен служител.

Става дума за дело за прекратяване на принудителното лечение на освидетелствана жена от преди две години, по което Петрова е поправила протокола, тъй като провела заседанието в отсъствието на адвокат и без да даде думата на прокурора, който закъснял. От тяхно име съдийката записала, че искат да се даде ход на делото, да се приеме направената експертиза и да се прекрати лечението на жената.

Цялото заседание продължило 5 минути, без да се снема самоличност, без да се разяснят правата на вещото лице и без да му бъдат зададени въпроси. Първоначално в залата дори не била прокурор Даниела Славкова, която си забравила химикалката, а като се върнала, заседанието вече било към края си.

Съдия Петрова попитала освидетелстваната как се чувства, има ли близки, които да се грижат за нея и жената казала, че е добре. Когато прокурор Славкова влязла в залата, съдия Петрова ѝ казала: „Ами, Станка се чувства добре, желае да си ходи в къщи. Синът и дъщеря ѝ ще се грижат за нея“.

Заключението на експертизата също не било прочетено от съдийката, а вещото лице само казало, че проблемът при жената е, че няма кой да я контролира вкъщи дали приема лекарствата си и тя не го правила, поради което 64 пъти била настанявана в психиатрична болница. Люба Петрова решила, че това е достатъчно и се обърнала към жената с думите: „Пускам те да си отиваш вкъщи“. След като всички напуснали залата, в нея се явил адвокат Живко Желев, който се извинил за закъснението, но Петрова само му казала, че делото е приключило.

В края на деня Петрова взела от съдебната секретарка флашка с протокола от въпросното заседание и на следващия ден я върнала и казала, че протоколът е готов. Секретарката обаче отказала да го подпише, защото нямал общо със случилото се в залата – в него пишело, че са се явили адвокат и прокурор, поискали са да бъде даден ход на делото, била снета самоличност на вещото лице и то било предупредено за отговорността, която носи, че прокурор Славкова е поискала да се приеме заключението на експертизата и да бъде приключено съдебното следствие. Същото изявление било приписано и на адвокат Желев, след което и той, и прокурор Славкова били казали, че искат да се прекрати лечението на освидетелстваната.

Секретарката описала всичко в отделен протокол и така пък деловодителката отказала да приеме делото, защото за него имало два протокола. Случаят стигнал до шефката на съда Христина Вълчанова, която подала сигнал до Специализираното звено „Антикорупция“ и така започнало разследването срещу съдия Петрова.

Делото за освидетелстване пък стигнало до Окръжния съд в Стара Загора след протест на прокуратурата. Той отменил определението на Петрова и решил делото по същество, като също отменил принудителното лечение на жената.

Именно този изход е мотивирал и върховните съдии да се съгласят, че условната присъда е тежка за стореното от Люба Петрова. Според тях поведението ѝ е инцидент и тя няма трайни престъпни навици. Освен това, правата на освидетелстваната жена не са били засегнати, защото е била пусната да се прибере в дома си.

„На следващо място не е отчетено, че мотивът за извършване на деянието не е користен, че всъщност се касае за подценяване естеството на правораздавателната дейност и за неглижиране на служебни задължения, обстоятелства, които могат да бъдат обяснени и с това, че подсъдимата Петрова е била отстранена от длъжност за продължителен период и това е бил първия и работен ден“, мотивират се върховните съдии.

В решението си те посочват обаче, че не може да се говори за грешка или заблуда от страна на Петрова с подправянето на протокола, а за целенасочен акт. Затова и според ВКС правилно двете инстанции са преценили, че случаят не е маловажен, нито се явява малозначителен, за да не води до наказание.

Това е второ дело срещу съдийката от Раднево, която е подсъдима и в друг процес в Софийския градски съд за общо 9 престъпления, между които лъжесвидетелстване, лихварство, подправяне на документи и престъпление по служба. Това дело започна в СГС преди две години, но съдия Даниела Борисова се отведе по искане на защитата на Петрова и процесът тръгна отначало.

Люба Петрова беше основен свидетел и по делото срещу бившия председател на съда в Раднево Евелин Драганов. Той е подсъдим за закана с убийство към служителка и Петрова беше дала показания срещу него. В хода на делото обаче тя се отрече от думите си и каза, че е била принудена да лъжесвидетелства от бившия член на Висшия съдебен съвет Димитър Узунов. Драганов беше оправдан на две инстанции и също чака окончателно решение на ВКС.

Междувременно Люба Петрова е подала молба до Висшия съдебен съвет да бъде освободена от съдебната система. Предстои Съдийската колегия да я обсъди.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Не е добре
Не е добре
08 април 2019 15:28
Гост

В какъвто и интересе на засегнатия да е (в случая на освидетелстваната жена), не бива да се подминават с лека ръка случаи на нарушаване на процесуалните правила от съдии и изобщо от магистрати. Това е особен и опасен прецедент. Дасже надали е прецедент…

представител
представител
04 април 2019 16:07
Гост

Като се има предвид колко съдии правораздават по подобен начин, явно просто са търсели за какво да се хванат

Анонимен
Анонимен
04 април 2019 16:00
Гост

А за Димитър Узунов също нямаше последици, въпреки че принуди съдийката да лъжесвидетелства.

Анонимен
Анонимен
04 април 2019 15:52
Гост

ВКС много щедро го раздават. Или просто проявяват благосклонност към колежката. За това сериозно нарушение трябваше да потвърдят условната присъда.

Анонимен
Анонимен
04 април 2019 15:57
Гост

Не е направила кой знае какво. Хората бъркат в случайното разпределение и си нагласят състави.