Съдия Люба Петрова от Районния съд в Раднево е осъдена условно на година затвор с тригодишен изпитателен срок за документно престъпление – на практика тя си е измислила цяло съдебно заседание.

Състав на Софийския градски съд (СГС) с председател Доротея Кехайова е признал Петрова за виновна за извършено документно престъпление по чл. 311 от Наказателния кодекс, който предвижда наказание до 5 години затвор.

Обвиненията на Петрова са за съставен неверен протокол от съдебно заседание по частно наказателно дело във връзка с принудителното лечение на Станка Ботева.

На 29 март 2017 г. съдия Петрова съставила протокол от заседание, в което написала, че на поименно повикване на страните преди откриването на съдебното заседание, в залата се е явил адвокат Живко Желев от Стара Загора, който бил служебен защитник на освидетелстваната Станка Ботева. След това удостоверила невярно, че в съдебното заседание се е явил и представител на Районната прокуратура в Раднево в лицето на Даниела Славкова. Съдийката записала още, че двамата са поискали да се даде ход на делото, след което допълнила невярно, че е била снета самоличност на вещото лице Донка Терзиева, както и, че експертката е предупредена за наказателната отговорност, която носи.

Съчиняването на протокола продължило с невярното изявление, че прокурор Славкова е поискала да се приеме съдебно-психологична експертиза и писмени доказателства, както и да се приключи съдебното следствие и да се даде ход на делото по същество. Същото изявление било записано и от името на служебния защитник.

След това съдия Петрова записала, че прокурорът и адвокатът са поискали прекратяване на принудителното лечение на Ботева, с оглед приетата експертиза и становището на вещото лице.

С присъдата, която подлежи на обжалване и протест пред Софийския апелативен съд, Петрова е осъдена да плати и над 1400 лева разноски.

Това е второ дело срещу съдийката от Раднево, която е подсъдима и за престъпление по служба. Процесът още е висящ пред СГС, а в него индиректно е замесен и бившият председател на съда в Раднево Евелин Драганов. Той беше оправдан на първа инстанция за закана с убийство към служителка на съда, като Петрова беше свидетел по делото. Тя първо даде показания срещу Драганов, но по-късно се отрече от думите си, а според прокуратурата, след това Драганов на свой ред е опитал да убеди свидетели да оттеглят показанията си срещу нея.

3
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
13 февруари 2018 15:16
Гост

Ако се замислите колко често протоколите са волни съчинения… Чак цяло заседание да си измислиш, не бях чувал, ама колко съм се разправял за поправки…

Павлин
Павлин
15 март 2018 21:10
Гост

А какво се води, когато са се провели 2 заседания, но решение се взима само на база едното (първото)?

адвокат
адвокат
13 февруари 2018 12:38
Гост

тази кехайова е много слаба съдийка, но както обикновено -с големи връзки
имах няколко дела при нея и актовете й ги отмениха фо един