Бившият член на Висшия съдебен съвет (ВСС) Димитър Узунов отправи тежки обвинения към експредседателя на съда в Раднево и по-късно уволнен от системата Евелин Драганов. Узунов даде показания по делото срещу Драганов, който е подсъдим за закана с убийство към служителката Йовка Митева. Миналата година съдия Веселина Ставрева от Софийския градски съд (СГС) го оправда и сега делото е в апелативния съд.

Разпитът на Узунов е свързан с показанията на една от основните свидетелки в процеса – съдия Люба Петрова от Раднево, която е и подсъдима по две дела. Първоначално тя даде показания срещу Драганов, но след това се отрече от тях и каза, че е била принудена именно от Узунов да лъжесвидетелства, като в замяна образуваните срещу нея дела щели да приключат благополучно.

Пред Софийския апелативен съд (САС) днес Узунов категорично отрече да е обещавал помощ на Петрова, но разказа, че тя многократно е искала такава и винаги демонстрирала готовност да разказва подробности за действията на Евелин Драганов.

Кулминацията от подробните показания на бившия представляващ ВСС беше флашка, която той предостави на съда. По думите му, на нея е записан разговор на Драганов със свидетелката по дело срещу Петрова – Евгения Христова. Тя била извикана на разговор с Драганов в автомобил, в който бившият съдия ѝ казал, че трябва да промени показанията си срещу Петрова, след което тя щяла да оттегли своите показания срещу него. Думите на Драганов били, че трябва да си помагат взаимно, а услугата за Христова щяла да се изрази в помощ синът ѝ да не влезе в затвора. По този случай прокуратурата повдигна ново обвинение на Драганов в началото на годината.

„Той действа по този начин господин Драганов“, каза днес Узунов и предостави флашката на съдебния състав. Тя обаче не беше приета като доказателство и съдът му я върна. Бившият член на ВСС се беше подготвил с обстойни записки за всички събития в съда в Раднево, довели до делата срещу двама от съдиите там. Всичко започнало през 2013 г., когато във ВСС заваляли сигнали срещу Люба Петрова. След това в Раднево отишла колежката на Узунов Галя Георгиева, която сега е съдия в Апелативния специализиран наказателен съд. Тя трябвало да атестира председателката на съда в Раднево Христина Вълчанова и на място Петрова ѝ се оплакала от Драганов. Люба Петрова казала, че Драганов я заплашвал, влияел по дела и искал да я изгони от съда. Георгиева останала втрещена и искала да говори с Драганов, но той се държал грубо и първоначално отказал. След това във ВСС започнали редовни обаждания от Петрова, а Узунов получавал и смс-и от нея, като тя говорела винаги срещу Драганов, но и молела за помощ за делата срещу нея. Пред съда Узунов каза, че никой не е обещавал помощ на съдийката и тя не е получила такава. В подкрепа на думите си той каза, че Петрова е търсила помощ от председателите на Окръжния съд в Стара Загора и на Апелативния съд в Пловдив, като се надявала да говорят с главния прокурор Сотир Цацаров.

„Аз, ако съм ѝ обещавал помощ, защо ще ходи по веригата да обикаля? Никога не съм ходил при главния прокурор да го моля да прекратява производствата срещу Петрова“, каза Узунов. Макар и да не беше зададен такъв въпрос, той каза, че никога не е имал интимни отношения с Петрова.

На финала Узунов изрази учудване, че не е бил призован пред първата инстанция на делото срещу Драганов, където съдия Петрова каза, че е лъжесвидетелствала. Без да коментира мотивите, с които съдия Ставрева от СГС оправда Драганов, Димитър Узунов каза, че срещу съдия Ставрева е било образувано дисциплинарно производство по негова инициатива.

След като приключиха с разпита на бившия член на ВСС, който сега е съдия в Сандански, апелативните съдии разпитаха отново и пострадалата Йовка Митева. Според обвинението, Драганов се обадил по вътрешния телефон на Митева и я попитал докога ще гледа кой влиза в кабинета му, след което казал: Мръсна к****, сега ще сляза долу и ще ти счупя ръцете и краката, ще смачкам теб и майка ти, ще затрия целия ти род до последното семе, ще избия цялото ти семейство, ще отрежа главата ти, ще напълня устата ти с червеи”.

Според СГС Драганов не е имал намерение да убива Митева, а думите били израз на първичния му манталитет, който той демонстрирал и пред други свои колеги и служители на съда в Раднево.

Пред САС днес Митева обаче каза, че е приела сериозно заканата и до днес продължава да се страхува, че може да бъде изпълнена. На въпрос на съда, вярва ли, че точно съдия може да изпълни такива закани, тя отвърна, че именно това обстоятелство я плашело. Митева си спомни, че като председател на съда Драганов ходел с два пистолета на кръста, които лично е виждала. В кабинета му пък имало закачени по стените ножове, копия, арбалети, а на бюрото му стоял и бокс. Колежките ѝ изпадали в ужас, когато той идвал на работа, защото постоянно им се карал, а при поредния скандал, една от тях дори се напикала.

След като съдът отказа да приеме предоставената флашка от Димитър Узунов, защитата на подсъдимия на свой ред поиска да бъдат поискани записите от специални разузнавателни средства по едно от делата срещу Люба Петрова. Адвокат Иван Петров посочи, че от тези СРС-та са изготвени веществени доказателствени средства, които са по делото срещу Петрова и от тях щяло да стане ясно какви разговори е водила тя с Димитър Узунов.

Апелативните съдии се съгласиха и записите ще бъдат изискани за следващото заседание.

2
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Павлин
Павлин
15 март 2018 21:25
Гост

И тези са съдии… Едната си признава, че лъжесвидетелствала, другият пък щял да избие цялото семейство на служителка, трети пък го оправдава, че „така си говорел,“ четвърти отрича интимни отношения, без да го питат… Боже…

Анонимен
Анонимен
14 март 2018 18:53
Гост

Узунич, липсваше ми. Къде се губиш през последните месеци. И в Сандански не те засичам. Какви са ти бъдещите планове? Я се върни пак в София. Виж колко много места се освобождават и колко трябва да се запълнят. Все ще има и за теб.