„Мръсна к****, сега ще сляза долу и ще ти счупя ръцете и краката, ще смачкам теб и майка ти, ще затрия целия ти род до последното семе, ще избия цялото ти семейство, ще отрежа главата ти, ще напълня устата ти с червеи”.

Тези думи е изрекъл през есента на 2013 г. бившият председател на съда в Раднево Евелин Драганов към деловодителката Йовка Митева и затова е подсъдим за закана с убийство. В края на миналата година състав на Софийския градски съд (СГС) с председател Веселина Ставрева го оправда. Според мотивите на съда, Драганов наистина е отправил тези думи, но те не са закана с убийство, защото езиковият му речник бил такъв, държал се е така и с други колеги през почти целия си мандат и затова не могат да се възприемат като закана с убийство.

Преди повече от 3 години прокуратурата повдигна обвинение на Драганов и колежката му в съда в Раднево Люба Петрова, след което стана ясно, че от години в малкия съд има разделение на лагери. Четиримата съдии и служителите там редовно са писали жалби и сигнали един срещу друг, Драганов бил в обтегнати отношения със следващата председателка на съда Христина Вълчанова и дълго отказвал да напусне шефския кабинет. Обвинението срещу Драганов е за обаждане по вътрешния телефон, като той още с вдигането на слушалката започнал да сипе закани към Митева във връзка с изискана справка от Висшия съдебен съвет, която според него не била изпратена. Пострадалата се разплакала пред колежката си в стаята, а след като дошла и друга служителка не обяснила защо плаче, а само посочила знак с пръст нагоре.

Драганов и защитата му категорично отричат пред съда изобщо той да е водил разговор по телефона с Митева, като изтъкват, че дори тя не е говорила за закана с убийство месеци наред, а за пръв път е направила това в досъдебното производство. По делото е установено, че жалбата на Митева срещу Драганов идва почти 8 месеца след въпросния разговор.

За да изясни делото, съдът назначи психолого-психиатрични експертизи и за двамата, а изводите на експертите са се оказали с ключово значение за изхода на делото. Според заключението за Драганов, той е „свръхсензитивен към пренебрегване, обиди и отхвърляне, предпазлив в инициирането на социални контакти, доверчив до момента, в който се почувства предаден“.

„Поради последното, вещите лица са приели, че е възможно при обстоятелства, в които подсъдимият Драганов се чувства пренебрегнат, излъган или застрашен, да изпитва агресивни или враждебни импулси и да реагира с грубост и циничност спрямо източника на тези чувства“, се казва в мотивите на съда.

Според вещите лица Митева е изпитала силни негативни емоции от поведението на Драганов, но те не можели да се отнесат като страх и убеденост за осъществяване на заплахата с убийство. В заключението си те казват, че преживяванията на жената са по-скоро в контекста на лошите взаимоотношения в съда, а не на закана с убийство. Експертите допълват, че неслучайно Митева е останала на работа.

В мотивите си съдът пише, че за да е налице закана с убийство, Драганов е трябвало да съзнава съдържанието на заплахата и тя да е възприета като действителна от жертвата.

„Според настоящата инстанция, такива субективни представи в съзнанието на подсъдимия Драганов не са били формирани като целта и умисъла му са били единствено насочени към това да обективира гнева от несвършената работа /по негова преценка/, макар и чрез израз на първичен манталитет към подчинена нему служителка.

Следва да се подчертае, че подобен манталитет на работа, изводимо от показанията не само на служители, но и на съдии, работещи в съда, Драганов е имал през почти целия си мандат на председателстващ съда в гр. Раднево, което макар и обидно, не е било в състояние да предизвика вероятност от застрашеност за живота и/или здравето на работещите там, в това число и на Митева“

пише в мотивите на съда. Присъдата вече е протестирана пред Софийския апелативен съд.

Сложното положение на съдия Люба Петрова

Наред с обвиненията срещу Драганов, в края на 2014 г. прокуратурата обвини в престъпление по служба и колежката му Люба Петрова, като делото срещу нея е още в СГС. В хода на разследването срещу Драганов тя е дала показания срещу него, в които напълно е подкрепила обвинителната теза и е свидетелствала за заплахите. Тя дори е дала показания, че също е ставала обект на груби забележки и обиди от страна на Драганов, като го е описала като избухлив, злобен и отмъстителен човек. Според данните по делото именно Петрова е занесла и жалбата на Митева във Висшия съдебен съвет (ВСС). Пред съда обаче тя промени показанията си и заяви, че е била принудена от члена на тогавашния ВСС Димитър Узунов да лъжесвидетелства с цел благоприятно развитие на наказателни и дисциплинарни производства срещу нея. Последва проверка на прокуратурата, но тя беше прекратена, като данните бяха, че в тези си показания Петрова е лъжесвидетелствала. Срещу съдия Петрова има внесено в СГС още едно дело за документни престъпления.

Наскоро прокуратурата съобщи, че след като Люба Петрова е променила показанията си срещу Драганов, той е опитал да ѝ помогне като убеди на свой ред свидетели да оттеглят показанията си срещу нея. Затова срещу уволнения вече от съдебната система Драганов са повдигнати нови обвинения.

3
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Memento
Memento
07 март 2018 16:04
Гост

„Първичен манталитет“!? Интересно, вторичният едно ниво нагоре ли е или едно ниво надолу, по скалата на манталитетите.

Кирова
Кирова
01 февруари 2018 14:08
Гост

Как така с този манталитет е допуснат на този пост?! Това едно, а тези съдии в СГС няма как да го оправдаят, тъй като липсва дори и един елемент, който да е по вид определено оправдателен мотив в негова полза!
Или това се казва Българско дело! Купено, защото се продава!

НЕсъдя
НЕсъдя
31 януари 2018 18:45
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица