Конституционният съд (КС) допусна за разглеждане искането на президента Румен Радев и на 68 депутати от опозицията изборът на доскорошната шефка на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова и на пенсионирания съдия Борислав Белазелков за членове на съда да бъде обявен за противоконституционен.

Определението (пълния му текст виж тук) е прието единодушно с 9 гласа, като при постановяването му не са участвали самите Атанасова и Белазелков и е отсъствала Надежда Джелепова.

Атанасова и Белзелков са конституирани като заинтересувани страни по делото и им се дава възможност в 30-дневен срок да представят писмени становища.

Докладчик по делото е Константин Пенчев.

Основният проблем с избора на Атанасова и Белазелков, който изтъкват и държавният глава, и народните представители, е, че в решенията за него беше записано, че двамата са избрани с мандат от 9 години. Това обаче противоречи на приетото дни преди избора им тълкувателно решение на КС, от което следваше, че двамата ще изкарат непълен мандат от 7 години.

Както е известно, парламентът трябваше да попълни квотата си в КС до 15 ноември 2021 г., но закъсня с повече от две години. Междувременно КС прие в тълкувателно решение, че „конституционен съдия, избран или назначен след предвиденото в чл. 147, ал. 2, изр. трето от Конституцията обновяване на състава на Конституционния съд, упражнява правомощията си само за оставащия срок от мандата, считано от конституционно дължимия момент за обновяването на състава на Съда“. Това решение беше постановено на 11 януари 2024 г., обнародвано в „Държавен вестник“ на 16 януари 2024 г. и влезе в сила на 20 януари 2024 г. (повече за него виж тук).

Мнозинството в Народното събрание избра Атанасова и Белазелков ден по-рано.

Така се стигна до сезирането на КС. В исканията за „отмяната“ на избора на двамата конституционни се напомня, че тълкувателното решение за мандата може и да е влязло в сила на 20 януари 2024 г., но според чл. 50 от Закона за нормативните актове тълкуването има действие от деня, когато е влязъл в сила актът, който се тълкува.

Решенията за избора на Атанасова и Белазелков се отличават от всички останали актове за избор и назначаване на конституционни съдии и по това, че в тях беше записано на мястото на кой съдия с изтекъл мандат е избран всеки един от тях.

Последваха призиви двамата да не полагат клетва докато КС се произнесе за избора им, както и да се откажат от постовете. Това обаче не се случи и на 26 януари Атанасова и Белазелков се заклеха и встъпиха в длъжност като конституционни съдии. Президентът бойкотира церемонията (повече виж тук). И двамата вече получиха по едно дело на доклад (виж тук и тук).

С днешното си определение КС конституира като заинтересувани институции по делото Народното събрание, Министерския съвет, министъра на правосъдието, Върховния касационен съд, Върховния административен съд и Висшия адвокатски съвет.

За становище е поканен и Съюзът на юристите.

За правно мнение е отправена покана до проф. д-р Даниел Вълчев, проф. д-р Екатерина Михайлова, проф. д-р Емилия Друмева, проф. д-р Мартин Белов, проф. д-р Пенчо Пенев, проф. д-р Пламен Киров, проф. д-р Снежана Начева, доц. д-р Борислав Цеков, доц. д-р Деница Топчийска, доц. д-р Деяна Марчева, доц. д-р Наталия Киселова, доц. д-р Симеон Гройсман, д-р Благой Делиев, д-р Виктор Симеонов, д-р Дилян Начев и д-р Димитър Ханев.

26
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Ad nauseam
Ad nauseam
14 февруари 2024 19:50
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

Анонимен
Анонимен
14 февруари 2024 11:44
Гост

Трябваше да боднат там две лели от пазара – същата работа щяха да свършат.

Спиридон, фотограф
Спиридон, фотограф
14 февруари 2024 10:44
Гост

Снимчицата е ТРЕПАЧ!

Мунчо
Мунчо
14 февруари 2024 10:33
Гост

Много важно!

След като същият този „съд“, с изключение на Янаки Стоилов, на практика суспендира Конституцията и обърна България на тоталитарна държава – МНОГО ВАЖНО!

Доверието в институциите и държавата в този й вид е загубено безвъзвратно!

Член 1 нищо не значи. Значи допитване до суверена ПРЯКО за нов обществен договор или всичко ще свърши много зле с гражданска война!

Щерев
Щерев
13 февруари 2024 23:11
Гост

Решението ще бъде интересно.

Тити
Тити
13 февруари 2024 23:12
Гост

Или по- скоро ясно от сега.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
13 февруари 2024 15:42
Гост

Изгарям от нетърпение да прочета становището на Дуловска, която трябва да се отведе и по делото за промените в КРБ, ….. ако има капка морал де.

Мунчо
Мунчо
14 февруари 2024 10:35
Гост

Дуловската и морал? ОКСИМОРОН.

В сила за всички така наречени конституционни съдии, с изключение на Янаки Стоилов.

Ненчев
Ненчев
13 февруари 2024 13:48
Гост

Чакай ти нормалност в държава, в която обвинен по закона Магнитски се дуе, че оправя некоалицията и обвинява единствените адекватни, които управляват. Имаш Борисов и Пеевски, които задкулисно дърпат конците за да може поне някакви нормални закони да се прокарат от ПП и ДБ. Но те реално се бутат да управляват за да може да контролират колко точно далавери и какви ще осветли ПП и ДБ. Ако може никакви най-добре. Че иначе – край на некоалицията и нови избори.

Сакариас Сатрустери
Сакариас Сатрустери
13 февруари 2024 14:28
Гост

Нормални закони и ПП–ДБ, че те явно не го могат това, вижте им Конституционния проект, унищожен от критики, приет напук, чак го променят през НПК, компетентност и нормалност не търсете от ППДБ, те си следват плана, който винаги е бил овладяване на прокуратурата!

Рашков
Рашков
13 февруари 2024 13:46
Гост

Истината е много проста. Има ли право ГЕРБ да изпрати съдия в КС? Има. Ако иска може и краставичар от пазара Кирков да прати. Морално ли е? Съвсем отделен въпрос. Но КС не се занимава по същество с това да разглежда дали назначението на точно този човек е морално съобразено. По законов път те пращат човека Атанасова. А вече ако това е лош акт, то би следвало ГЕРБ да си понесе последствията на следващи парламентарни избори. Моралните последици могат да са тези. Но това в нормална държава. В страната на бай Ганя зърнара и въглищара вероятно Борисов и ГЕРБ няма… Покажи целия коментар »

Мунчо
Мунчо
14 февруари 2024 10:37
Гост

Тиквозелков с какво „по-става“ от Дуловската?

Кирчева
Кирчева
13 февруари 2024 13:43
Гост

ГЕРБ наливат вода в мелницата на Възраждане. Да протестира, че държавата и КС били превзети. Нямало държава. Били сме окупирани. Това са само политическите кретенщини на Борисов. Не, не са виновни ПП и ДБ. Това си е проблем създаден от Бойко Борисов и ГЕРБ!

Кирчев
Кирчев
14 февруари 2024 10:39
Гост

Не бре, Кирчо, Кокорчо и с-ие са арни!

Явно вчера са давали аванси на Козяк.

Станев
Станев
13 февруари 2024 13:42
Гост

Как ли се чувства в тази ситуация Атанас Семов, който аз много уважавам и е капацитет.

Любенов
Любенов
13 февруари 2024 13:44
Гост

Мъчно ми е само за него.

Анононимен
Анононимен
14 февруари 2024 11:46
Гост

Не виждам да се различава по нещо от останалото там.

...
...
15 февруари 2024 9:42
Гост

Не виждаш защото не искаш да видиш. Семов обяви, че не подписва в единодушието а със становище, т.е. далеч не се консолидира с безумието. Това,че не виждаш да се различава след всичките му каузи и битки – от образованието през новоселското възстание, та до безумията,които вече и КС твори е твой въпрос.

Малинска
Малинска
13 февруари 2024 13:42
Гост

Успех им желая на КС. Да не се въвличат по малоумщините на демагогски партии и политици.

Малинов
Малинов
14 февруари 2024 10:40
Гост

КС се самовзриви ония дни. С едно свое „решение“, че суверена по принцип си го дуа.

Парчев
Парчев
13 февруари 2024 13:42
Гост

Хвани едните, удари другите

Беноа
Беноа
13 февруари 2024 13:40
Гост

Атанасова не трябва да е там. Белазелков е оК

Д-р Гълъбова
Д-р Гълъбова
14 февруари 2024 10:41
Гост

Сестрите пак са спали.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
13 февруари 2024 13:37
Гост

Сюжетът в КС (комедийния сериал) се развива в очаквана посока, очакваме произнасяне по същество с предизвестен край – избирането на съдии е в правомощията на парламента, но срокът трябва да е съобразен с тълкувателното решение и в тази част актът на НС няма да се прилага, цялостната му отмяна ще блокира арбитражната институция.

#вълкътситиагнетоцяло

Беноа
Беноа
13 февруари 2024 13:41
Гост

Споко, споко. На хоризонта се задава проекта на Радев, който ще управлява в коалиция с ГЕРБ, която пак ще се дуе, че е „незаобиколим фактор“. Бързо ще се каже, че тия увеличения на заплатите са ни много, нямаме пари за такива заплати, за да клекнем в поза партер и да ни таковат. Единия с про кремълските си интереси, другия и той. Споко, много по-добре ще стане. Може малко и Израждане да се включат с радикалните си и популистки неистини. Понеже сега е зле с ПП/ДБ. Махнете ги бе.

Рашков
Рашков
13 февруари 2024 13:44
Гост

Така си е.