„Възраждане“, БСП и „Има такъв народ“ (ИТН) внесоха общо искане до Конституционния съд срещу решенията на Народното събрание от миналата седмица, с които Десислава Атанасова и Борислав Белазелков бяха избрани за конституционни съдии. За решението на трите формации да атакуват избора обяви депутатът от „Възраждане“ Петър Петров в кулоарите на парламента (пълния текст на искането им виж тук).

КС образува дело по искането на депутатите и за докладчик беше определен Константин Пенчев.  Вчера решенията на НС за избора на Атанасова и Белазелков за конституционни съдии бяха атакувани в КС и от президента Румен Радев и делото беше дадено на доклад на Пенчев.  Според Радев парламентът е нарушил принципите на откритост, прозрачност, публичност и обоснованост, заложени в Конституцията именно от сегашното мнозинство, както и е налице опит на депутатите да заобиколят решенията на Конституционния съд по отношение на срока на мандата (виж още тук).

Петър Петров обясни, че двете решения противоречат на основния закон и на принципите, върху които е изграден, особено в частта, в която се сочи, че Атанасова и Белазелков ще имат 9-годишен мандат.

Надяваме се да убедим сегашния състав на КС, че изборът на двамата не само е недемократичен, не само противоречи на принципите, които самата сглобка прие в Конституцията за избори на органи, но и на всички принципи на правовата държава“, заяви Петър Петров.

Той заяви, че процедурата е била експресна и е попречила на депутатите да направят своя информиран избор. Петров изрази надежда КС да се произнесе в кратък срок.

Междувременно днес Народното събрание прие оставката на Десислава Атанасова като депутат. Очаква се тя и Борислав Белазелков да положат клетва като конституционни съдии в петък.

Освобождаването на Десислава Атанасова от парламента също предизвика остър дебат

Формалното прекратяване на правомощията на Десислава Атанасова като депутат неочаквано предизвика поредния остър дебат в парламента. Той беше изненадващ, тъй като сутринта на председателски съвет председателят на Народното събрание Росен Желязков е помолил да няма лични нападки към Атанасова, с което всички са се съгласили.

Очакванията бяха дори гласуването да мине без дебати, но в последния момент Тома Биков от ГЕРБ взе думата, за да защити Атанасова от критиките срещу избора ѝ за член на Конституционния съд. Според него имало общо неразбиране за функциите на КС и на парламента. Биков твърди, че към изслушването и представянето на доскорошната председателка на групата на ГЕРБ нямало никакви забележки, справила се е прекрасно, нямало и едно конкретно обвинение в зависимост към партията ѝ, въпреки че е била в политиката 15 години. Биков каза, че няма да позволят „да се лустрират“ хора от ГЕРБ, само защото са от ГЕРБ.

Той се възпротиви и на обвиненията, че номинациите и избора на Атанасова и Белазелков били непрозрачни, като даде контааргумент с изборите за членове на КС от останалите квоти.

„Тук се говори за непрозрачност. Аз бих попитал, кога видяхте прозрачност при назначения в КС от квотата на съдебната власт. Кога там имаше такъв многочасов дебат, номинации… Защото двамата членове на КС, с цялото ми уважение към тях, от президентската квота, бяха обявени с прессъобщение. Не с дискусия, не с номинация няколко дни преди това и със задаване на въпроси от гражданското общество“, обясни Биков.

След това той подчерта, че след като ГЕРБ са застанали зад Атанасова, ще носят и отговорността за работата ѝ в КС.

„Ако някой има съмнения, че г-жа Атанасова не е чела Конституцията и не би могла да изрази мнение по нея, много се лъже. Ние заставаме зад нея с цялата политическа отговорност, която носим. Ако утре тя не се справя, то ние солидарно с нея ще носим отговорността“, каза Биков и добави, че Атанасова ще бъде един от конституционните съдии, които всички ще знаят, че е там.

Това, което допълнително активира последващите реплики в парламента, беше признанието му, че става дума за политически избор.

„Имало ли е договорка? Ами, за да се постигне такова мнозинство, естествено да е имало преговори и компромиси. Да, това е част от парламентаризма“, посочи Биков.

След това започна бурен дебат между представители на „Възраждане“, „Има такъв народ“ и „Продължаваме промяната-Демократична България“, който не спря до избора на конституционните съдии, а продължи с геополитическите им ориентации и се върна дори до референдумите. От Възраждане“, ИТН и БСП казаха, че са нямали намерение да дебатират по въпроса след председателския съвет сутринта, но били провокирани от Биков, след което започнаха отново да отправят обвинения, че изборът на Атанасова е неподходящ, защото става дума за партийна кандидатура. Георги Свиленски пък каза, че вече е късно от ГЕРБ да защитават Атанасова, а това е трябвало да направят миналата седмица.

„Ще гласуваме против освобождаването ѝ, защото е ярка политическа кандидатура, пратена в КС. Днес няма как да изтриете онова, което нанесохте на вашата бивша председателка, а именно нито един да излезе и да я защити, а я оставихте на справедливите и коректни критики на опозицията“, каза Свиленски.

В крайна сметка председателят Росен Желязков прекрати дискусията, когато темата беше напълно изместена от размяна на реплики между Явор Божанков (ПП-ДБ) и Станислав Балабанов (ИТН).

При гласуването Десислава Атанасова беше освободена със 135 гласа на ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС, а 31 от депутатите бяха против.

25
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Адвокат
Адвокат
24 януари 2024 16:33
Гост

Koй е Белазелков?Корумпиран бивш съдия във ВКС,който противно на ГПК,еднолично променя основанието ,на подадена молба за отмяна по чл.303 ал1.т1 ГПК ,като докладчик по гр.д.2090/2016г IVгр.отд. и постановява решение по непредявено основание чл.303 ал1.т4 ГПК.Това е прецедент в българското правораздаване от върховен съдия.Има образувана преписка във ВКП за длъжностно престъпление по служба.Това е неговия стил на работа,който едва ли би се променил ,като КС.

Фен
Фен
24 януари 2024 14:38
Гост

Има право ще сезират, както и президента всичко друго са политически приказки, искам обаче да видя като дойде избора за ВСС – ПС тогава как баце и делян ще наиграят Христо Иванов – той е най-големия виновник за цялата бъркотия с „реформите“ както си мислеше, че ще овладее прокуратурата да не стане така баце и делян да си владеят още по-силно от преди! Трябва да се помни, че Христо Иванов е главния виновник за политическото овладяване на съдебната власт!

Захари
Захари
24 януари 2024 14:49
Гост

Това е истина. Но не само той, а Атанасов и компания също. Всички се движат по кимвания на Галя от посолството. Иначе Христо Иванов, Атанас Славов и всички останали видни юристи от Дай България толкова си могат. Помислете дали добър професионалист ще се излага да застане въобще до тия.

Анонимен
Анонимен
24 януари 2024 15:10
Гост

Христо Иванов е наясно, че вече никой няма да гласува за него и ще гледа парламента само по телвизора. Затова ще се съгласи с всичко, което поискат Бойко и Пеевски, само и само да зкара по-дълго на депутатската банка и да му подхвърлят от време на време по някое парченце от баницата

jesous
jesous
24 януари 2024 14:08
Гост

ogle is paying 90 to 100$ per hour! Work for few hours and have longer with friends & family. On tuesday I got a great new Land Rover Range Rover from having earned $10,000 this last four weeks. Its the most-financialy rewarding I’ve had. It sounds unbelievable but you wont forgive yourself If you don’t :-
.
CHECK IT:→ →www.cash.salary49.com

Също ли?
Също ли?
24 януари 2024 11:23
Гост

„„Възраждане“, БСП и ИТН също…“

Тези са просто Румен Радев,
или

Румен Радев е техният аватар…

ала бала
ала бала
24 януари 2024 12:54
Гост

а на Деса Простакеса, кой е аватара?

Проскубания бухал
Проскубания бухал
24 януари 2024 11:21
Гост

Това действие изпълва със съдържание изпразнения от смисъл в последно време и превърнат в медийно клише термин – парламентарна демокрация.

Didier
Didier
24 януари 2024 11:20
Гост

Здравейте г-н/г-жо

Аз съм индивидуален финансов експерт, който мога да ви дам бърз заем, вариращ от €2000 до €10,000,000 при лихва от 2% с условия, които ще улеснят живота ви.

Така че, ако имате нужда, не се колебайте да се свържете с нас по имейл:

Имейл: didierdf93 @gmail.com
Имейл: didierdf93 @gmail.com

Дааам
Дааам
24 януари 2024 11:14
Гост

Белазелков е един от съставителите на престъпния закон за ЧСИ. Време е ЧСИ да се премахнат. Това са едни вредители, които е време да бъдат осъдени да търсят препитание в Бюрото по труда.

Къчнев
Къчнев
24 януари 2024 11:07
Гост

Проблема е личноста на Атанасова. Не мисля, че юридически някой може да ги спре да я издигнат. Партията си има право на човек. Въпросът е морален ли е този човек.

Квази
Квази
24 януари 2024 11:12
Гост

Не само дали е морален.
То първото важно е доколко е юридически подготвен този човек. Не може в КС да има хора, които не са писали съдебни решения /не едно/ или нямат поне научни разработки. Това е минимумът – стаж и опит. До морал дори не мога да стигна – какво морално има в това, да издигнеш кандидатурата на човек без никакъв опит в тази насока и къде е моралът пък да приемеш да те издигнат на този пост, за изискванията – професионални, на които не отговаряш категорично.

Тенков
Тенков
24 януари 2024 11:06
Гост

Наистина трагичен подбор. Трагичен

Иванова
Иванова
24 януари 2024 11:06
Гост

Че чак Атанас Атанасов седнал да обяснява, че като се назначат нови съдии в КС трябва да работят 9 години, защото това им е мандата. Ми тя Атанасова и 9 дни не бива да е там!

Димитър
Димитър
24 януари 2024 11:15
Гост

А Бога на ЧСИ,според когото КС може да преразглежда решенията си,че даже е длъжен,е направо супер избор за там , няма що……

Милева
Милева
24 януари 2024 11:05
Гост

Изключително нелепо е да я кандидатират за КС. Ясно е и на бебетата, че Атанасова ще защитава тъпотиите на ГЕРБ през целият си мандат.

Бинев
Бинев
24 януари 2024 11:05
Гост

Дюшеш им идва на Корни, Тошко Йорданов и Копейката

Анонимен
Анонимен
24 януари 2024 11:05
Гост

Предвид обществения отзвук е редно да махнат Атансова. А ИТН, БСП и Израждане е пределно ясно, че ще ползват тази ситуация за да си правят реклама за следващи избори.

Анонимен
Анонимен
24 януари 2024 11:03
Гост

Поредното деструктивно решение на Борисов и ГЕРБ. Наливат вода в мелницата на тия три опозиционни партии, които са напълно излишни в парламента. Но с тия си действия ГЕРБ им вдъхват живот.

Квази
Квази
24 януари 2024 11:14
Гост

И с ясната подкрепа на другите посолствени слуги – ПП ДБ.

Анонимен
Анонимен
24 януари 2024 11:02
Гост

Позорно е наистина Атанасова да е в КС

Анонимен
Анонимен
24 януари 2024 11:02
Гост

Те са ясни

Радостта Прелива
Радостта Прелива
24 януари 2024 11:01
Гост

Изборът на Десислава Атанасова за конституционен съдия е равнозначен на избора на Делян Пеевски за председател на ДАНС – абсолютна гавра с българския народ.

Анонимен
Анонимен
24 януари 2024 11:04
Гост

А той народа има ли нещо против? Аз гласувах против Пеевски и Борисов. Гласувах за ПП/ДБ, като нещо ново. Но истината е, че повече българи харесват Пеевски и Борисов. А горкото ПП само не може да стигне и до второ място на изборите. По-малко сме адекватните, които не харесваме Пеевски и Борисов, но не гласуваме наказателно за популистки и пропутински партии.

Анонимен
Анонимен
24 януари 2024 11:15
Гост

Каквито са Борисов и Пеевски, такива са Кирчо, Кокорчо и Христо. Абсолутно едно и също. Как се самоизлъгахте да гласувате за това политическо парашутистко и чуждестранно дъно?!