Президентът Румен Радев не присъства на клетвата на новоизбраните съдии в Конституционния съд. Така Борислав Белазелков и Десислава Атанасова се заклеха в присъствието на председателя на Народното събрание Росен Желязков и председателите на Върховния касационен съд Галина Захарова и на Върховния административен съд Георги Чолаков.

Церемонията по клетвата беше ръководена от председателката на Конституционния съд (КС) Павлина Панова, пред която Атанасова и Белазелков изрекоха думите: „Като встъпвам в длъжността съдия в Конституционния съд, заклевам се да спазвам добросъвестно задълженията си, възложени с Конституцията и Закона за Конституционния съд. Заклех се“.

Преди да пристъпи към клетвата Павлина Панова се обърна към присъстващите. „Конституционният съд е пазител на Конституцията. Като такъв той е висш държавен орган, който е независим, а неговите актове са задължителни за всички. В своята дейност Конституционният съд се уповава на Конституцията, на основните принципи на правото и на Закона за Конституционния съд. През повече от 32-годишното си съществуване Конституционният съд е отстоявал своята независимост, това ще прави и занапред. Конституционният съд, като висша юрисдикция, е изградил своя професионализъм и авторитет, който трябва да се пази и да се развива за в бъдеще. От всеки конституционен съдия се изисква да спазва принципите на безпристрастност, независимост и обективност, за да отговаря на високите стандарти на професионализма на Конституционния съд, какъвто е бил до момента и какъвто трябва да се запази за в бъдеще“, каза тя.

Позицията на президента дойде час преди клетвата. „Полагането на клетва за спазване на Конституцията на фона на сериозните съмнения за нейното нарушаване е несъстоятелно. Държавният глава не приема думите да противоречат на действията, а церемониите да заменят принципите“, каза Румен Радев.

„Лична преценка на президента е защо не присъства, но с оглед оспорването на избора на конституционни съдии, това е логично“, коментира ситуацията председателят на ВАС Георги Чолаков след края на церемонията. Той припомни, че преди две години, когато полагаха клетва Янаки Стоилов и Соня Янкулова, пък не присъства тогавашният председател на Върховния касационен съд Лозан Панов и процедурата се състоя. Председателят на ВАС посочи, че присъствието на процедурата е чисто формално и не влияе на избора на конституционните съдии, който е приключен след обнародване на решението на Народното събрание.

„Нашето участие тук е изцяло представително и то се дължи на уважението към институцията“, коментира и председателят на Върховния касационен съд Галина Захарова. И допълни: „Аз дълбоко вярвам, че институциите в Република България трябва да се уважават. Това, което се случва, според мен, е начин за усъвършенстване и израстване на работата на институцията. То е полезно. Но аз лично не мога да не отдам уважение към Конституционния съд, който е, според мен, органът крепител на върховенството на правото“.

Двамата председатели отбелязаха, че досега не е имало проблем при избора на конституционни съдии от квотата на съдебната власт и припомниха, че са променили правилата за избор, за да има по-голяма прозрачност.

Изборът на Белазелков и Атанасова е оспорен в КС от президента и парламентарната опозиция и предстои конституционните съдии да се произнесат дали ще допуснат двете искания за разглеждане, оплакванията в тях са за липса на прозрачност на избора, както и че парламентът е опитал да заобиколи задължителното решение на самия КС, от което следва, че двамата няма да имат пълни 9-годишни мандати (повече за решението на КС виж тук).

Интерес представлява и дали Атанасова и Белазелков ще участват в тези дела, тъй като в Закона за КС няма изрична разпоредба, която да ги „изключва“ от тях. В практиката на КС има сходен, макар и не идентичен казус с конституционния съдия Станислав Димитров, който довършва мандата на починалия Иван Първанов. През 2000 г. (документите по делото виж тук) КС трябва да реши дали Димитров има самостоятелен 9-годишен мандат, или довършва този на Първанов. Димитров не участва в произнасянето на решението по делото, а е конституиран като заинтересована страна и представя становище.

В дните преди клетвата заваляха призиви Атанасова и Белазелков да не встъпват в длъжност докато КС се произнесе за конституционосъобразността на избора им – от президента и от Висшия адвокатски съвет. Най-голямата адвокатска колегия в страната – софийската, пък призова двамата да се откажат от избора им, а още 16 колегии, включително русенската, в която е вписана Атанасова, поискаха Народното събрание да отмени решенията си за избор на конституционни съдии.

58
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
27 януари 2024 17:36
Гост

Страшна наглост! Тази липса на морал е доста притеснителна още повече, че те са вече конст.съдии. Питам се тогава, как ще зачитат правото!

Анонимен
Анонимен
27 януари 2024 11:04
Гост

Председателят на Върховния касационен съд Галина Захарова
„Това, което се случва, според мен, е начин за усъвършенстване и израстване на работата на институцията. То е полезно“
Израстване на работата на институцията?
Освен като катарзис по Аристотел- пресъздаването на ужасяващи трагически събития в древногръцаката трагедия цели да предизвика у зрителя интензивни емоции на страх и състрадание и така да го пречистят и освободят.
Да, пречистващо е.

Робин Худини от село Рупча
Робин Худини от село Рупча
26 януари 2024 21:07
Гост

Не е въпросът в личната омраза, но – от епохата на Живко Сталев се появиха озадачаващи тълкувания – особено в областта на кредитирането.

Живко Сталев никога не би се изказал – че канцеларското досие на изпълнителното дело продължава живота си – след като е прекратено по перемция.

Но – то – какво да кажем, нека помълчим.

Анонимен
Анонимен
26 януари 2024 21:01
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Сори ама
Сори ама
27 януари 2024 8:49
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Анонимен
Анонимен
26 януари 2024 17:34
Гост

Прави ли ви впечатление как са се усмихнали и двамата през зъби – Атанасова е стиснала устни, като да не казвам какво, а Белазелков имам чувството, че ще си докара бруксизъм. И двамата знаят, че не ги желаят, и двамата знаят, че ще са там само като послушни марионетки без каквито и да е знания, опит или безпристрастност. Нашите модерни политици считат, че разделение на властите не трябва да има – парламента ще избира изпълнителната власт и съдебната власт. Такава демокрация и такова потъпкване на държавността се е случвало в България само когато сме били окопирани от чужди сили или… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
26 януари 2024 15:45
Гост

Баш!
comment image

Депутизма като висша форма на диктокрация
Депутизма като висша форма на диктокрация
26 януари 2024 15:08
Гост

Вся власть советам! Пардон, те съветите са много. Вся власть депутатам! Скопявамето на българския лъв върви с пълна сила.

Ad nauseam
Ad nauseam
26 януари 2024 14:55
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

Адвокат
Адвокат
26 януари 2024 14:51
Гост

И какъв блеснал поглед – my precious…
Жалка работа! Грам морал нямат тия хора!

Любител
Любител
26 януари 2024 14:32
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Смехурко
Смехурко
26 януари 2024 13:56
Гост

Церемонията е минала и без фикус.

Анонимус
Анонимус
26 януари 2024 18:45
Гост

Напротив. Ей ги два!

адвокат от САК- оригиналът
адвокат от САК- оригиналът
26 януари 2024 13:47
Гост

Честно казано, изобщо не ме интересува дали президентът бойкотирал или не клетвата на новите “конституционни съдии“ а.к.а. служителите на ПОЛИТИЧЕСКИЯ ОРГАН КС- СПОРЕД РЕШЕНИЕТО НА НС. За мен е важно само едно- политиците разбраха истинското значение на правото за реалното упражняване на държавната власт, и побързаха да го изличат от правната система на България, като превърнат КС в политически орган на НС и по-специално- тези пп, които в момента имат мнозинства в него. Това е такова извращение и предизивиква у мен такава ПОГНУСА И ПРЕЗРЕНИЕ КЪМ ВСИЧКИ ПОЛИТИЦИ, че дори не желая повече да пиша по въпроси, които са пресечна… Покажи целия коментар »

Ами, осъзнали
Ами, осъзнали
26 януари 2024 15:16
Гост

Не са осъзнали кой знае какво. Това как се установява власт, която може да прокара какъвто и да е закон, го пише във учебниците на всеки университет в САЩ специалност политически науки. Просто са били надлежно инструктирани. А конституция, която е по-ниско от всеки международен договор е просто халваджийски тефтер. При това халаджията не е в България.

Анонимен
Анонимен
26 януари 2024 13:38
Гост

Браво на президента. Моите най-големи уважения за този единствен в момента български политик на ръководен пост. Жалко, че с него и това приключва.

анонимен
анонимен
26 януари 2024 13:06
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
гост
гост
26 януари 2024 12:23
Гост

И Конституцията беше изнасилена, па макар и от импотентни хора.
А Държавата …. к’ва Държава , бе!!!

Адвокат
Адвокат
26 януари 2024 11:57
Гост

Недостойните Белазелков и Атанасова вън от КС.Закона трябва да се спазва,затова е закон, чл.6 ал2. от ЗКС е ясен.ТЕ НЕ СА ВСТЪПИЛИ В ДЛЪЖНОСТ,дори и да са се заклели!Поредна комедия за народа!!!Къде е Правото???

Никодим Кръстев
Никодим Кръстев
26 януари 2024 12:09
Регистриран

Е, все пак конституционалистите да кажат, нормата на ал. 2 от чл. 6 на КРБ е инструктивна или императивна…
В българското право са налице доста норми, които са си чисто императивни, но най-вече съдебните състави и институции ги отчитат като „инструктивни“!

Сенека
Сенека
26 януари 2024 16:17
Гост

Нормите на публичното право са поначало императивни, особено тези, свързани с конституционния ред. Но какво ли значи някакво си право, публично или частно, за политическите талибани и техните метастази в другите власти. Радев, колкото и да се напъва за стожер на законността, да си припомни как бранеше матросовски Кирчо след решението на КС, че „харвардеца“ е с двойно гражданство. От там почна безогледното газене на Конституция и закони.

Киро Тъпото
Киро Тъпото
26 януари 2024 11:54
Гост

Според мен под „правова държава“ Христо Иванов разбира, че винаги той е прав – Конституцията и законите не са толкова от значение.

мнение
мнение
26 януари 2024 11:38
Гост

Направи ми впечатление речта на Панова, в която тя подчерта, че Конституционният съд е независим орган. Камъкът беше в градината на Белазелков, който авторитетно заяви, че КС е политически орган. Мисля, че е ясно как ще гласува Панова при вземане на решение по жалбата на Радев. Янаки Стоилов през цялото време беше с каменно изражение, а Семов беше видимо притеснен. Не е лесно да приемеш женската калинка като свой колега конституционен съдия. Дори е обидно.

Обидно е
Обидно е
26 януари 2024 11:34
Гост

Не знам, колеги. Аз се блъскам се яко, ходя по специализации, работя по 12 часа, старая се в работата си, хвърлям си боклука разделно, фаса винаги в кошчето, не крия една стотинка от държавата, осигурявам се на максимум, в свободното си време, доколкото имам, чета и уча; готвя на семейството си за през седмицата, не тегля торенти от пиратски сайтове. Междувременно Деси става конституционен съдия, въпреки призивите на всички да не го прави, неграмотни хора карат скъпи коли, корупцията си тече, Гешев ми беше главен прокурор, а някаква съдийка обявява война на адвокати (и щото съм адвокат, го приемам лично).… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
26 януари 2024 12:16
Гост

Крайно хаотично писание.

Необходима ти е специализирана подкрепа от добър терапевт, който практикува семейни констелации, а защо не и друг-разбиращ от психодрама. Опитай, прочети за тези методи, поразпитай, а не опонирай първосигнално.
Защо в малкото си свободно време не прочетеш и Неврозите на Фройд? В добавка откривам и сексуална незадоволеност(намери си любовник, който държи на теб), както и неудовлетвореност от личния живот и житейски избори.
Деси не ти е виновна, но ако ще се почустваш по-добре, можеш да я обвиняваш за несгодите си.

Обидно е
Обидно е
26 януари 2024 12:25
Гост

Много добра идея, ще прочета Неврозите, ще си хвана любовник и така усещането ми за справедливост ще намери своя баланс. Благодаря за съвета.

Анонимен
Анонимен
26 януари 2024 12:37
Гост

Моля! Ако си тази за която те мисля , ще помогне, силно приличаш на пчеличката Мая… Вж и третия съвет в началото -за констелациите и психодрамата.

ИИМ
ИИМ
27 януари 2024 0:36
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Анонимен
Анонимен
26 януари 2024 13:31
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
ИИМ
ИИМ
27 януари 2024 0:34
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Анонимен
Анонимен
27 януари 2024 17:33
Гост

Не е ли време за лекарствата!!!

Анонимен
Анонимен
26 януари 2024 12:24
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Анонимен
Анонимен
26 януари 2024 16:32
Гост

Ами такъв е живоът- общо взето мъка и страдание…ама кво да правиш-трябва да го живеем, че друг може и да няма

Проскубания бухал
Проскубания бухал
26 януари 2024 11:31
Гост

Снимката е показателна за много неща, поздравявам редакцията на Лекс за подбора на фотографията.

колега
колега
26 януари 2024 11:30
Гост

Браво на Лекс.бг, че веднага представиха новината. Това е медия! Чудя се на поведението на някои медии. Били зависими новоизбраните съдии, макар, че решенията на КС не са еднолични?! А медиите?

ИИМ
ИИМ
27 януари 2024 0:38
Гост

То е ясно че са зависими политически номите КС

мнение
мнение
26 януари 2024 11:27
Гост

Белазелков и Атанасова НЕ са встъпили в длъжност. Разпоредбата на чл. 6, ал. 2 от ЗКС е императивна. Полагане на клетва в отсъствието на държавния глава не може да породи правно действие. Този казус вече е обсъждан и е прието решение в този смисъл. Не може за Марковска да е така, а за Белазелков и Атанасова да е иначе при положение, че няма промяна в относимата правна норма. Учудваща е обаче липсата на достойноство у двамата кандидати и желанието им на всяка цена да заемат постове, които не им се следват.

незапознат
незапознат
27 януари 2024 12:14
Гост

Ти да не си учил в УНСС,че такава блестяща правна мисъл?

нелепо е
нелепо е
26 януари 2024 11:26
Гост

Значи няма реално встъпване и те не са конституционни съдии. Обратното означава да се отрече случая с Марковска. Ако те реално започнат да изпълняват длъжността си – това е чисто самоуправство! Имаме практика,имаме яснота,какво точно изключение трябва да се направи освен в името на наглостта на двамата?!,
И за пореден път – браво на Президента!

Проскубания бухал
Проскубания бухал
26 януари 2024 11:24
Гост

Президентът направи, каквото можа.

Смях в залата!
Смях в залата!
26 януари 2024 11:16
Гост

Правовата държава на Христо Иванов и компания, да ни е честита и разделението на властите, директно по модела на Монстескьо, ВК е доволна, НПО–тата са доволни, посолството е доволно, да празнуваме! Сега очаквам Тагаренко да разгроми и Русия и щастието ще е пълно!

Анонимен
Анонимен
26 януари 2024 10:38
Гост

Много му здраве. И на него и на Атанасова

Анонимен
Анонимен
26 януари 2024 10:37
Гост

Противен президент.

ИИМ
ИИМ
27 януари 2024 0:45
Гост

Изразямате личното си мнение само. За мен е добрият президент.

Елвирова
Елвирова
26 януари 2024 10:37
Гост

Не се и съмняваме. Той бойкотира държавноста

ИИМ
ИИМ
27 януари 2024 0:44
Гост

Ха-ха , казаха неспазващите никакви плавила и закони

Томов
Томов
26 януари 2024 10:37
Гост

Защо? Той си мисли, че е много по-достоен от Десислава Атанасова ли? Не. И двамата са лъжци

Анонимен
Анонимен
26 януари 2024 13:42
Гост

Напротив, Е. Много повече дори.

Рию
Рию
26 януари 2024 10:36
Гост

И Радев и Атанасова са един дол дренки

ИИМ
ИИМ
27 януари 2024 0:46
Гост

Нямат нищо общо двамата

Анонимен
Анонимен
26 януари 2024 10:36
Гост

С това издигане на Атанасова само трупат точки на сметката на Радев и малоумния му популистки проект 3ти март или там както ще се казва.

Анонимен
Анонимен
26 януари 2024 10:35
Гост

И аз бих.

Анонимен
Анонимен
26 януари 2024 10:35
Гост

Пълен профан е Радев. Но в случая е прав.

Анонимен
Анонимен
26 януари 2024 10:35
Гост

Само да му кажем на президента, че любимата му Русия и преди СССР са се опитали да потулят къде е гроба на Левски. В центъра на София. Че видиш ли ще почнат повече хора да ходят на него, а не пред паметниците на съветските лидери! Защото днес патриот се свързва с руска подлога.

Сенека
Сенека
26 януари 2024 16:44
Гост

Тук коментираме съвсем различни неща, но психо русофобчето няма търпение да си изцвъка опорките за СССР, Русия,Левски. Същите кирякстефчовци като него, взели властта след Освобождението, отказват помощ на майката и съпругата на Ботев, мъчат Капитан Петко войвода, правят всичко друго, не не и значими паметници на нашите възрожденци и революционери. Сега се сетили за тях, за да ги противопоставят на нашата Освободителка. Хайде, холан!

Анонимен
Анонимен
26 януари 2024 10:34
Гост

Какво ни интересува кремълския президент?

Арматурист
Арматурист
26 януари 2024 12:44
Гост

Не знам за вас, но за мен този избор на тези двама убавци е голяма излагация. Световна. Просто абсолютно дъно, достигнато от самозабравили се индивиди в политиката и парламента.

Арматурист
Арматурист
26 януари 2024 12:47
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица