Встъпилият само преди седмица като конституционен съдия Борислав Белазелков вече получи първото си дело като докладчик. То е по искане на депутатите от „Възраждане“ и ИТН, които оспориха в Конституционния съд (КС) решенията за избора на Белазелков и Десислава Атанасова.

Първото дело на доклад на Борислав Белазелков е №7/2023 г. и е срещу Закона за ратифициране на Споразумението за финансов принос между Република България и Европейската комисия съгласно член 7 от Регламент (ЕС) 2022/2463 на Европейския парламент и на Съвета.

Ратификационният закон е оспорен в цялост от депутатите от „Възраждане“ и ИТН. Те твърдят, че той е противоконституционен, тъй като е приет на две четения в един ден – 13 декември 2023 г. Според народните представители с това е нарушена процедурата и те са били лишени от правото си да правят предложения между двете четения.

В искането си (пълния му текст виж тук) до Конституционния съд те излагат как е протекло обсъждането на законопроекта в пленарната зала. И изтъкват, че изрично са заявили, че ще предложат промени в него между двете четения. С приемането му в едно заседание това е осуетено.

Председателстващата Росица Кирова заявява, че при ратификация на международен договор промени от депутатите са невъзможни. От „Възраждане“ и ИТН обаче сочат, че техни представители са обявили желание да направят промени в текста на законопроекта, а не в текста на ратифицираното международно споразумение.

В искането се сочи, че чл. 88 от Конституцията допуска приемането на закон на две гласувания в едно заседание, но само по изключение. „Прилагането на чл. 88, ал.1, изр. второ от Конституцията – да се приеме законопроекта на две гласувания по изключение в рамките на едно пленарно заседание, именно защото би следвало да бъде „по изключение“, ще следва да се обвърже с условието подобно решение да не нарушава други конституционни ценности, принципи и правила. Както се посочва в Решение № 8 от 2010 г. на Конституционния съд по конституционно дело № 2 от 2010 г., прибягването до подобна възможност не трябва да води до ограничаване на плурализма на мнения в Народното събрание и по-специално да се ограничава правото на всеки народен представител да прави предложения за изменение и допълнение на обсъждан законопроект“, пишат депутатите и подчертават, че това важи и за ратификационните закони.

„Не е възможно по законопроект за ратификация на международен договор текстът на самият договор да бъде изменян чрез гласуване на предложение на второ четене. Правилото има своето основание предвид начина, по който се сключват международните договори и тяхното действие. Забраната обаче засяга единствено предложенията относно текста на международния договор, но не се разпростира и върху законопроекта за неговата ратификация“, посочват от „Възраждане“ и ИТН.

В случая обаче депутатите са били лишени от възможност да направят предложения преди второто четене, въпреки че изрично са заявили намерението си за такива. „От тази гледна точка изискването за две гласувания на законите, провеждани на отделни заседания, е тясно свързано със създаването на гаранции за упражняване правото на народните представители да правят промени в първоначалните текстове на законопроектите. Когато народен представител заяви желание да направи предложение по текстовете на законопроекта в процедурата на второто четене, следва да му се предостави тази възможност. Противното е несъвместимо със същността на законодателството в демократичната държава“, заявяват народните представители в искането си.

43
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Адвокат
Адвокат
06 февруари 2024 12:38
Гост

Защо Белазелков редовно е посещавал кафето до СГС собственост на убития „Нотариус“??? Защо му бе гласувано доверие от ДБ и ПП??? Защо стана „праведния“КС???Много са въпросите около бившия съдия от ВКС и придобитите от него имоти и далавери извършени заедно с Нотариус Белазелкова-негова сестра!!! Такъв „експерт „по далавери има ли място в КС???

Пътник за......
Пътник за......
06 февруари 2024 10:42
Гост

Черноземкооооф!

Робин Худини от село Рупча
Робин Худини от село Рупча
05 февруари 2024 4:57
Гост

Аз лично нямам проблеми с този конституционен съдия, впрочем – клиентите са наясно – че мафията ни обладава и – съответно – реагират – ако мафията си мисли – че сме – скаларии – да заповяда.

Оцеляхме при Иван Костов, че сега ще ни се опъне едно ротационно.

Добре – фалцет.

Фалцет.

Но – пък – човека е имал нужда – след толкова години на дейност – впрочем – аз като адвокат – ги разбирам – те са претрупани – и така или и иначе.

Аз не бих се обидил да ми дадат една гарсониера – накрая на живота ми.

Пеналист
Пеналист
04 февруари 2024 18:23
Гост

Какво значение има всичко това след скандалното интервю на един истински стожер на правосъдието – съдия Цариградска. Тази жена в 15 минутно интервю попиля мафията и я нарече с истинските и имена – Сотир Цацаров, Иван Гешев и техния шеф – санкционираният по Магнитски за корупция и пране на пари Делян Славчев Пеевски! ЕДНО ОГРОМНО БРАВО НА ВИНАГИ ДОСТОЙНАТА ДАМА!

Анонимен
Анонимен
04 февруари 2024 22:24
Гост

Събирайте си се в ССБ с Истанбулска и не ни занимавайте с глупостите си. Нормалните хора имаме други задачи и грижи

Робин Худини от село Рупча
Робин Худини от село Рупча
05 февруари 2024 4:44
Гост

Няколко пъти те засичам с – ник – Анонимен, то по скоро е ясно кой си.

Любезни ми – нека да оставиш перото – което е все пак така или иначе – безинтересно – както казва поета – не пиши, Шура, погуляй, но не пиши, поиграй – но не пиши, помечтай – но не пиши, поритай мачле (като кумира ти – Бойко) – но не пиши, за жена – нямаш шанс – но пак – не пиши.

Остави на нас – трудовите хора – удоволствието да четем.

Пеналист
Пеналист
05 февруари 2024 8:56
Гост

И какви са грижите на „нормалните“? Да пускат клеветнически пасквили в пик? Да оказват натиск над свободни хора? ССБ е единственият защитник на съдийската професия и ще бъде единствен, докато има такива „нормални“ като теб, анонимен страхливецо!

Анонимен
Анонимен
06 февруари 2024 17:05
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Анонимен
Анонимен
03 февруари 2024 23:11
Гост

Интересно колко от тези в КС са посещавали клуба на Нотариуса. Колко ли са си купили там апартаменти втора ръка?

Пеналист
Пеналист
04 февруари 2024 18:24
Гост

Десислава Атанасова е член по право на тоя клуб!

Правото на силата
Правото на силата
03 февруари 2024 9:20
Гост

И така без още да има произнасяне по избора им от КС той вече е докладчик. Сега и ще бърза да го напише за да се скрие зад вече наличен акт,респ. шанса избора да бъде отменен да бъде сведен до нула. А принципа на върховенство на закона и правова държава бе тотално погазен. Прекрасно! Наглостта над всякакви принципи – правова държава по нашенски! Правото на силата а не силата на правото!

Някакво име
Някакво име
02 февруари 2024 22:43
Гост

Ще го прецака този правен ексцентрик. Ще го запомня само с огромните мизерии, които натвори – в изпълнителното производство и като пионер на концепцията за намаляване на адвокатските хонорари, превърнала се във фундамент на съвременното българско правораздаване.

анонимен
анонимен
03 февруари 2024 10:06
Гост

Мошеник!

Чочо
Чочо
02 февруари 2024 22:31
Гост

Интересно какво ще е първото дело на съдията Атанасова.

Лозан
Лозан
02 февруари 2024 22:22
Гост

Поредното нелогично искане на депутатите от „Възраждане“ и ИТН.

Скука
Скука
02 февруари 2024 22:08
Гост

Името „Белазелков“ и сезирането на КС от ИТН действа като валериан на котки.
И котките се сбират.
Задачата е изпълнена.

Смехурко
Смехурко
02 февруари 2024 19:19
Гост

Закон за Ратификация – има само две опции ДА/НЕ. Дори „въздържал се“ е реално НЕ. Текстът е даден във втория абзац горе и той е „ДА“ със съответните словесни финтифлюшки.

Нищо де, те ИТН плътно следват Румен Ветото… И к’во от т’ва?

Робин Худини от село Рупча
Робин Худини от село Рупча
02 февруари 2024 21:52
Гост

Румен ветото –

Каза Смехурко от гетото.

Не знам какво – Петър Стоянов е бил брачен адвокат – там е имал успехи, Георги Първанов – има научна дейност, а Плевнелиев – също е успял в бизнеса.

Малко е странно – един летец, правещ полети, да бъде осмиван.

Жельо Желев е философ, малко хора знаят – че философията е най-важната наука, както и да е.

Радев ни представя отлично – строен, знае английски, да ти е приятно – че си българин като него.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
02 февруари 2024 17:36
Гост

В контекста на оспорването на ратификационния закон от Възраждане бих перифразирал изказването на Чернобелков с протестирането срещу неговия избор така: „Да си обжалват…“. КРБ гарантира достъп и реализиране на правосъдие, но както знаем напоследък стана модерно да се говори за КС като политически орган, който сам си определя компетентността, така че всичко е точно.

#нарусофилскитепартиидасеотнемеправотонаглас

Никодим Кръстев
Никодим Кръстев
02 февруари 2024 21:56
Регистриран

„#нарусофилскитепартиидасеотнемеправотонаглас“
Айде да не политизирате и тази платорма – „.lex.bg“, А!!!
То следвайки логиката на нписаното, явно и отчетливо говорите (пишете) за авторртаризъм, тоталитаризъм и нескрито подбуждане към дискриминация!

Проскубания бухал
Проскубания бухал
03 февруари 2024 0:26
Гост

Ирония

Кръстьо Никодимов
Кръстьо Никодимов
03 февруари 2024 18:47
Гост

Стига глупости, министъра на правосъдието се изцепи, че в КС трябвало да бъдат олитически сензитивни, вие сте тръгнали кусур да търсите в коментарите..

Анонимен
Анонимен
02 февруари 2024 17:28
Гост

Трябваше да му дадат делото по искане на колегата от СРС за разрешенията за брак на непълнолетни по Семейния кодекс. На съвместен доклад с Фил Димитров на втори февруари :))) Щеше да е забавно и да се посмеем от сърце с решението, каквото и да е то.

Чавдар
Чавдар
02 февруари 2024 22:28
Гост

Да. Много подходяща дата и за двамата.

Прекрасно
Прекрасно
02 февруари 2024 16:27
Гост

„Встъпилият само преди седмица като конституционен съдия Борислав Белазелков вече получи първото си дело като докладчик. То е по искане на депутатите от „Възраждане“ и ИТН, които оспориха в Конституционния съд (КС) решенията за избора на Белазелков и Десислава Атанасова“
Креатурата на ПП-ДБ е докладчик по дело, образувано от опонентите им:) И то с каква бързина навлиза в работата.. Ха-ха! Това обаче, не изглежда странно, върху фона на изказването от страна на правосъдния министър, че в Конституционния съд трябвало да бъдат политически сензитивни. Красота и демокрация от посолството.

Анонимен
Анонимен
02 февруари 2024 16:23
Гост

Тия от Възраждане са решили за всичко да сезират КС. Ама като гледам какво се гласува в НС, може и да са прави

000
000
02 февруари 2024 16:22
Гост

Хаха, голямо дело се е паднало на Белазелката. Но ми е по-интересно на Атанасова какво ще е

тъй, тъй
тъй, тъй
02 февруари 2024 16:20
Гост

Аз чакам първото дело на съдията Атанасова, Белзелков е по-безинтересен, той колко дела е написал само във ВКС, повечето хора не могат да изчетат.

Анонимен
Анонимен
02 февруари 2024 16:22
Гост

Няма да е скоро, ще я оставят да се поокопити, да почете, да се научи, а после ще й го напишат, не я мисли Деси, тя е надута гайда.

Анонимен
Анонимен
02 февруари 2024 16:26
Гост

Мечтая си за получи дело, свързано я със ЗУТ, я с облигационно или търговското право

Младши
Младши
02 февруари 2024 16:32
Гост

Май не сте чували за принципа за случайно разпределение на делата 🤔🫢

Скромник
Скромник
02 февруари 2024 16:43
Гост

Към Младши: В КС няма принцип за случайно разпределение, защото не се решават спорове. Делата се разпределят от председателя на доклад на този, който е най-квалифициран в съответната материя. И тъй като коментираната по-горе не е квалифицирана по нищо, на нея нищо няма да й се разпределя.

Анонимен
Анонимен
02 февруари 2024 17:32
Гост

Делата наистина се разпределят от председателя, но критерия не е „на този, който е най-квалифициран с съответната материя“. А и как ще прецените кой е най-квалифициран в енергетиката или здравеопазването например? Други неща се гледат….

Квалификация
Квалификация
02 февруари 2024 19:39
Гост

Да, така е и затова се очаква Атанасова да не получава дела, а да е конституционно бОрче – само да подписва решенията на останалите.

Геро
Геро
02 февруари 2024 22:35
Гост

Няма да е първото такова. Цяла борова гора са.

Чукча
Чукча
02 февруари 2024 17:47
Гост

„Надута гайда“ какво ще рече? Готова е да свири ли?

Лазар
Лазар
02 февруари 2024 22:33
Гост

Е, едно дело на година… Белким излезе с решение.

Анонимен
Анонимен
02 февруари 2024 16:24
Гост

А тия, които сме ги изчели, се залутахме в юриспруденцията. Особено тези му, преди пенсионирането. Показателни са.

Наблюдател
Наблюдател
02 февруари 2024 16:15
Гост

Ама много вълнуващо дело му се паднало.

123
123
02 февруари 2024 16:13
Гост

Направо ще се раздаде.

анонимен
анонимен
02 февруари 2024 16:11
Гост

Дано да не го напише, както си пишеше делата във ВКС

Анонимен
Анонимен
02 февруари 2024 16:14
Гост

Не очаквай човек да се промени на седемдесет и кусур години. Екзотиките в КС предстоят.

до Анонимен
до Анонимен
02 февруари 2024 16:15
Гост

Кои точно?