Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (СК на ВСС) излезе с позиция в подкрепа на масовите протести срещу насилието, които се проведоха в страната и изрази съпричастност с обезобразеното 18-годишно момиче в Стара Загора, станало и повод за вълната от възмущение.

В същото време обаче от колегията призоваха за доверие към съда, тъй като голяма част от недоволството е свързано именно с първоначалното освобождаване от ареста на обвиняемия за насилието над момичето – бившият ѝ приятел Георги Георгиев. Той е обвинен в нанесена средна телесна повреда на пострадалата, след като я удрял с юмруци и счупил носа ѝ, след това я нарязал с макетен нож и избръснал косата ѝ. Районният съд в Стара Загора първоначално го остави в ареста, но на 5 юли окръжният съд го освободи без мярка за неотклонение, тъй като се позова на първоначалната съдебномедицинска експертиза, според която на момичето е причинена само лека телесна повреда. Прокуратурата също е поискала тогава Георгиев да бъде освободен. Едва преди дни насилникът беше отново задържан, след като му беше повдигнато обвинение и за закана с убийство на младата жена заради изпратени преди нападението заплашителни съобщения.

От СК на ВСС пишат, че изразяват пълна съпричастност към пострадалата и подкрепят масовите протести срещу насилието, като посочват, че случаят поставя остро неразрешени въпроси в правораздаването, ефективността на правоохранителните и съдебни органи, необходимостта от бързи мерки за защита на жертвите от насилие и справедлив съдебен процес.

„Обществените емоции на гняв и възмущение обаче не следва да ескалират в призиви за саморазправа, застрашаваща както личната неприкосновеност на съдиите, така и справедливостта на образувания наказателен процес“, подчертават от ВСС и припомнят отново хронологията на случая в съдебните актове.

Кадровиците напомнят, че окръжният съд е бил компетентен да определи мярката за неотклонение на насилника и според Конституцията независимостта на съдиите изисква да вземат решенията си по вътрешно убеждение, основано на закона и фактите по делото.

От колегията подчертават, че нямат правомощия да контролират съдебните актове, нито могат да се самосезират за образуване на дисциплинарно производство срещу съдиите от състава в Стара Загора, като припомнят, че предложения за образуване на дисциплинарки могат да правят само административните ръководители, Инспектората към ВСС и правосъдният министър.

„Определението на съда по въпроса за мярката за неотклонение не представлява присъда и не предрешава изхода на наказателното производство, което все още е на досъдебна фаза“, заявяват от колегията и допълват, че процесът тепърва предстои, а недоверието към съда и натискът върху вътрешното съдийско убеждение са опасни за правилното изясняване на делата.

„Призоваваме българското общество, изпълнителната и законодателната власти за общи усилия за превенция и борба с всички форми на агресия, зачитане на правата на пострадалите лица и доверие към българския съд, защото той е гарант за върховенството на правото“, заявяват от колегията.

34
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Ad nauseam
Ad nauseam
06 август 2023 11:16
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

gonob39470
gonob39470
05 август 2023 10:10
Гост

Fast food is deeply ingrained in our modern culture, and among the giants of the industry, Burger King stands tall.
Known for its flame-grilled burgers and unique my bk experience approach to fast food, Burger King has had a significant impact on the culinary landscape.
https://wakelet.com/wake/89vjuNW8mNk4dD7FKlzGH

Доверие ли?
Доверие ли?
05 август 2023 6:19
Гост

През последните 30 години действие на Лукановата Конституция повечето не само пуцаджии ставаха съдии по силата на зависимост или пари!

АМИН

Простосмъртен
Простосмъртен
03 август 2023 22:39
Гост

Има случай, в който насилникът, осъществявайки психическо и физическо насилие над жената, я заплашва със закана за убийство. Повдига му се обвинение за закана за убийство и на първа инстанция е признат за виновен. Междувременно обаче, докато делото е все още на досъдебна фаза, обвиняемият завежда иск по чл.45 от ЗЗД срещу пострадалата, с твърдение, че му е причинила одрасквания от същия инцидент (докато се е опитвала да се отскубне от него и да избяга). За този „гениален ход“ има един много силен синоним на думата „наглост“ – цинизъм.
(Memento Mori)

Sckupi
Sckupi
03 август 2023 22:34
Гост

Дойде ред и на съда да бъде овладян…

ИзДишам в МарчеВо
ИзДишам в МарчеВо
03 август 2023 19:44
Гост

Просто да попитам Дишето или бухналото Марче е автор на Декларацията? И двете ме кефят. Стърахотна мисъл и подготвеност. Гениални. И се чудя с тъга в мислите си какво ле ще правим без тях в бъдеще. Кой ще ме забавлява, кого ще цитирам. Няма да има такъв юридически и хуманистичен връх. Няма други такова човеколюбки.

провинцията
провинцията
03 август 2023 15:51
Гост

„Омаскариха“ прокуратурата, сега е ред на съда

Тихо
Тихо
03 август 2023 13:26
Гост

Съдии, прокурори трябва да получават не повече от средната за страната, да очакваме че едни едни хора ще бъдат честни, обективни само защото взимат висока заплата е налудничаво, трябва контрол, контрол от ръковидителите и гражданите.

Geleto
Geleto
03 август 2023 14:25
Гост

Моля, посочете в коя цивилизована държава съдиите и прокурорите (а и полицаите) получават заплата, по-ниска от средната?

Анонимен
Анонимен
03 август 2023 15:36
Гост

Ако ВСС и прокуратурата бяха на място, нямаше да се стига до такива призиви- да, не трябва улицата да правораздава, но когато призваните за това мракобесничат, а право имащите да ги спрат бездействат и угодливо излизат с пустословия, се стига и до такива призиви. Ако бяха предприети адекватни мерки срещу прокурора и съдиите, които на всички им е ясно какво са свършили, улицата щеше да мълчи и хората да позакрепят доверието си в правосъдието.

Неюрист
Неюрист
03 август 2023 13:22
Гост

Гражданската позиция по случая е представена добре от Петър Москов. От ВСС очакваме становище към тяхната общонс и към депутатите как би могло да се постигне СПРАВЕДЛИВОСТ в такива случаи. “Психопат пребива, нарязва и опитва да скалпира младо момиче. Това е планирано изтезание, целта на което е жертвата да страда дълго, методично и да изпитва ужас от следващата минута. В нормалния свят след такова нещо полицията прибира това същество, медицинската експертиза го определя като опасен за обществото садист, съдията предпазва обществото от тази заплаха, като го праща в затвора да си чака присъдата, а там неговите себеподобни му показват собствените… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
03 август 2023 13:06
Гост

Съд и прокуратура да „от един дол дренки“. Съдии и прокурори, някои, са в ОПГ по наказателни дела. Съдии си спретват ОПГ със синдици и охранители по търговски дела.

НЯМА никакво основание съд и прокуратура да се третират различно, както настояват от ПП-ДБ и специално Хр.Иванов.

Xxl
Xxl
03 август 2023 12:49
Гост

Защо не е сменено и цялото ръководство на ОДМВР Стара Загора и ДАНС след като случая не е инцидент? Или може би сега разбират

Малума
Малума
03 август 2023 12:45
Гост

Каква е разликата на други магистрати с тези от състава от Стара Загора?

Гинка
Гинка
03 август 2023 13:24
Гост

Единствената разлика.е,че тези „блеснаха“.Корупцията е повсеместна.

Няма стимули или компенсации
Няма стимули или компенсации
03 август 2023 12:33
Гост

Добре де, защо не я дадете тази декларация, подкрепа ли е становище ли е на ВСС. Защо го преразказвате все едно сме в детската градина. Дайте я и си я коментирайте, но и ние само можем да се оринетираме. Толкова ли не става , че се крие?

Анонимен
Анонимен
03 август 2023 13:12
Гост

Крият и становището на ССБ в защита на Гьонева и сие, въпреки че е общодостъпно – https://judgesbg.org/wp-content/uploads/2023/07/Pozicia_St_Zagora.pdf

Махнали са я обаче от рубриката „СТАНОВИЩА НА ССБ“ – https://judgesbg.org/

Смех
Смех
03 август 2023 13:14
Гост

Дадох линк към становището на ССБ, но от редакцията за сега не го одобряват…

Добра позиция!
Добра позиция!
03 август 2023 12:11
Гост

Стегната и обрана! Личи си, че не одобряват конкретните процесуални действия на състава, но същевременно се опитват и да свалят напрежението, за да не се допуска ескалация и саморазправа с магистрати.

Бисер
Бисер
03 август 2023 12:01
Гост

Сега като започне една превенция и борба с всички форми на агресия…

Цветан
Цветан
03 август 2023 11:58
Гост

Остава и да не подкрепят протестите срещу насилието.

Щерев
Щерев
03 август 2023 11:56
Гост

Какво има да се обяснява. Случаят в ясен.

Асен
Асен
03 август 2023 11:57
Гост

С тези белязани пари.

Стратиев
Стратиев
03 август 2023 11:55
Гост

Ми има си хас да не ги подкпреят. Нали не ги касае пряко тях

Манолов
Манолов
03 август 2023 11:54
Гост

Това е за рубриката „предозиране“.

Николина
Николина
03 август 2023 11:54
Гост

Спрете да ни информирате за умствено скопените мисли на ВСС

Павлина
Павлина
03 август 2023 11:53
Гост

Вие сте контролен орган бре. Срещу какво тогава подкрепяте протестите?

Анонимен
Анонимен
03 август 2023 11:53
Гост

Ако се замислим с този си акт ВСС подкрепя протестите срещу себе си

Анонимен
Анонимен
03 август 2023 11:53
Гост

Мисля, че това е много идиотска и несериозна позиция от ВСС

Анонимен
Анонимен
03 август 2023 11:52
Гост

Тези от ВСС тотално са изплискали явно или седят на слънце твърде много време

Анонимен
Анонимен
03 август 2023 11:51
Гост

Те майтап ли си правят? Какво доверие към съд, в който се вижда, че съдия взема подкупи и е изпортен само за дето не е свършил работата на лицето, което му е дало подкуп. Вероятно в България има още много, като онзи подкупен съдия, но не се знае за тях. Келява прокоратура, която повдига малоумни обвинения и в резултат се налага редовно да плащаме колосални обезщетения. ВСС, което работи за силния на деня.

Анонимен
Анонимен
03 август 2023 11:50
Гост

Няма как да имаме доверие към съда

Михаил
Михаил
03 август 2023 11:50
Гост

Е, как да има човек доверие в съда?

Симеон
Симеон
03 август 2023 11:51
Гост

Особено след случая с обезобразеното момиче. Добре, че се намеси Сарафов.