В Наказателния кодекс (НК) има „бяло петно“, „юридическа пропаст“ за действията, които целят да унизят и да смачкат човешкото достойнство, без да причиняват трайни физически увреждания. За това са категорични правозащитници, а проблемът, който е известен от години, се постави особено остро в случая с подложеното на унижения и изтезание момиче от Стара Загора.

Затова омбудсманът проф. Диана Ковачева предлага спешни промени в НК. Тя предлага в кодекса да се приеме нова разпоредба – чл. 130а, която да предвижда следното:

Чл. 130а, ал. 1 Който съзнателно използва спрямо другиго сила или причини другиму физическо страдание или болка по начин или със средства, които явно унижават човешкото достойнство на пострадалия, потискат го, предизвикват у него силен стрес, душевна болка или чувство на малоценност, безпомощност или страх, или поставя другиму в положение или го държи в положение, което явно унижава човешкото достойнство на пострадалия, потиска го, предизвиква у него силен стрес, душевна болка или чувство на малоценност, безпомощност или страх, се наказва с лишаване от свобода до осем години.

ал. 2 Когато деянието:

  1. е извършено, за да даде пострадалият или друго лице сведения или признания, за да бъде пострадалият наказан за деяние, което той или друг е извършил или в извършването на което е заподозрян, или за да бъде той или друг заплашен или принуден да извърши нещо против волята си
  2. е извършено от длъжностно лице при или по повод изпълнение на службата или на функцията му;
  3. е извършено с явно или мълчаливо съгласие на длъжностно лице при или по повод изпълнение на службата или на функцията му;
  4. е извършено по отношение на бременна жена, на малолетно или непълнолетно лице или на повече от едно лице;
  5. е извършено по отношение на длъжностно лице във връзка с изпълнение на службата му;
  6. е извършено по начин, особено мъчителен за пострадалия, или с особена жестокост;
  7. е извършено в условията на домашно насилие;
  8. е съпроводено с причиняване на средна телесна повреда;
  9. е извършено поради защитен признак на пострадалия;
  10. е извършено по хулигански, расистки или ксенофобски подбуди,
  11. е извършено при използване на оръжие или със заплаха за използване на оръжие,

наказанието е лишаване от свобода от пет до дванадесет години.

ал. 3 Когато с деяние по ал. 1 или 2 е причинена тежка телесна повреда или смърт, наказанието е лишаване от свобода от десет до двадесет години или доживотен затвор.

ал.4  Когато е причинена смърт или тежка телесна повреда на повече от едно лице или деянието представлява особено тежък случай, наказанието е лишаване от свобода от петнадесет до двадесет години или доживотен затвор.“

Дали и кога тя ще стане част от Наказателния кодекс, зависи от депутатите, като „Лекс“ научи, че в момента се обмисля извънредно заседание на Народното събрание.

Политиците отново с идеи за увеличаване на наказанията

И докато след тежкия случай правозащитниците предлагат този подход, политиците отново залагат на увеличаването на наказанията. Лидерите на ГЕРБ и на ПП Бойко Борисов и Кирил Петков, Надежда Йорданова от ДБ, Десислава Атанасова и Деница Сачева от ГЕРБ, Делян Пеевски, Хамид Хамид и Ертен Анисова от ДПС внесоха промени в НК (пълния им текст виж тук).

С тях се увеличава наказанието за средна телесна повреда. В момента то е до шест години затвор, а депутатите предлагат да е до осем години лишаване от свобода. Те искат и да се премахне възможността за лека телесна повреда да се осъжда на пробация. Както и за лека телесна повреда, изразяваща се в причиняване на болка или страдание без разстройство на здравето, глобата, която е едно от възможните наказания (наред с лишаване от свобода до шест месеца или пробация) да се вдигне на от 500 лв. до 1000 лв. (в момента е от 100 лв. до 300 лв.).

Депутатите от трите партии внесоха и промени в Закона за защита от домашното насилие (пълния им текст виж тук). С тях се предоставя защита на живеещите в „интимна връзка“. И за това понятие се дава следното определение: „Доброволен, относително траен, съюз между две лица, който възниква и съществува като фактическо състояние, без да е необходимо спазването на правно регулирана процедура и независимо дали лицата споделят едно домакинство, като водещ елемент е строго личният характер на техните отношения“.

Защо трябва да се инкриминират изтезанията и унижението

„От години България е осъждана и делото „Мюмюн“, и делото „Гуцанов“ ни казват, че имаме проблем с НК, защото случаите на тежко насилие, което не убива, но смазва човешкото достойнство са много и те не могат да бъдат наказани, защото в НК липсва текст, с който се инкриминира изтезание, жестоко, нечовешко и унизително отношение“, заяви омбудсманът Диана Ковачева пред бТВ.

И допълни: „Този тип деяния остават ненаказани, а това момиче ще носи до края на живота си белезите на това унизително отношение. Какво ако не унизително, е да ти обръснат главата и да те нарежат с макетно ножче. Това е брутално, жестоко насилие, което очевидно не е имало за цел да убие, а да даде урок. Да дамгоса, да остави белег завинаги и да накаже. Това не бива да бъде допускано повече“. Проф. Ковачева определи липсата на наказателноправна реакция като „бяло петно“ в закона.

„Това не е бяло петно. Това е една морална и юридическа пропаст, при която редица действия, целящи смачкване на човешкото достойнство и на психиката, които оставят много по-трайни, доживотни следи, просто остават извън НК. За тях не се носи наказателна отговорност“, категоричен е адвокат Михаил Екимджиев.

Той сравнява последиците на обидата и клеветата, които са инкриминирани, с тези на унизителното отношение и изтезанието и подчертава, че засягането при първите две деяние е много по-меко. Адвокатът даде пример и с полицейското насилие.

„Представете си, ако ви накарат да стоите прав с подпрени ръце и крака на стената, което много често се случва в нашите полицейски управления – без храна, без вода, без адвокат за няколко часа. По тялото ви няма да има никакви следи, но вие ще бъдете психически сломен като човешко същество. Подобни техники прилагат не само полицаи, но и обучени охранители, за които е гордост, че ги владеят“ каза Екимджиев.

По думите му депутатите трябва да прекъснат почивката си и спешно да запълнят тази недопустима празнота в Наказателния кодекс. „Когато държавата и обществото се тресат от гняв и от страх, не може нашите представители да се излежават по плажовете и да си правят воаяжи в чужбина. Трябва да се свика незабавна извънредна сесия и да се приемат тези промени, които до голяма степен ще преодолеят лутането за това лека, тежка или средна повреда е причинена на пострадалата“, заяви правозащитникът.

Европейската конвенция за защита на правата на човека предвижда, че „никой не може да бъде подложен на изтезания или нечовешко или унизително отношение или наказание“.

Съгласно Конвенцията против изтезанията и други форми на жестоко, нечовешко или унизително отнасяне или наказание, терминът „изтезание“ означава всяко действие, с което умишлено се причинява силно физическо или психическо страдание или болка на дадено лице, за да се получат от него или от трето лице сведения или признания, за да бъде то наказано за действие, което то или трето лице е извършило или в извършването на което е заподозряно, или за да бъде то или трето лице сплашвано или принуждавано, или по каквато и да е причина, основаваща се на каквато и да е дискриминация, когато такава болка или страдание се причинява от длъжностно лице, или друго официално действащо лице, или по негово подстрекателство, или с негово явно, или мълчаливо съгласие. В това определение не се включват болката и страданието, които произтичат единствено от законни санкции и които са присъщи на тези санкции или настъпват случайно при тях.

Конвенцията предвижда още, че в своята правна система всяка държава – страна по конвенцията, осигурява правото на жертвата на изтезания да бъде обезщетена и да има предвидено от законодателството право на справедливо и адекватно обезщетение, включително средства за възможно най-пълна рехабилитация.

„Съответно всяка държава – страна по конвенцията, предприема ефективни законодателни, административни, съдебни и други мерки за предотвратяване на изтезания на всяка територия под нейна юрисдикция.

Още в решенията по делата „Мюмюн срещу България“ (жалба № 67258/2013) и „Гуцанови срещу България“ (жалба № 34529/2010) на Европейския съд по правата на човека е констатирано, че в българското наказателно право не съществува отделно дефинирано престъпление изтезание, а препоръки и критики в тази насока вече са отправяни спрямо страната ни“, изтъква проф. Ковачева. И напомня, че забраната за изтезанията и други форми на жестоко, нечовешко или унизително отнасяне е абсолютна в международното право, а борбата срещу изтезанията и други форми на малтретиране е залегнала в правната и политическата рамка на ЕС.

22
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Ad nauseam
Ad nauseam
05 август 2023 14:08
Гост

Д. Ковачева дето му беше правосъдна ли? Тази ли е „правозащитничката“?

xomole6315
xomole6315
04 август 2023 12:42
Гост

Good post. I learn something totally new and challenging on sites I stumbleupon everyday.
renownmychart

А-а, не така!
А-а, не така!
02 август 2023 16:38
Гост

За колко часа са насрочени протестите в цялата страна за убийството в Гоце Делчев?!

Питане до лекс бг
Питане до лекс бг
02 август 2023 8:56
Гост

Какво е развитието по случая със публичното събличане на стотици хора в Пловдив. 3 месеца минаха. КОЛКО МИЛИЦИОНЕРА СА АРЕСТУВАНИ заради произвола? Или събличането на хора е законно?!

Втори въпрос-.какво е развитието на случая, когато милиционер удари и обижда адвокат в 1-во РПУ в София. Биячът арестуван ли е, осъден ли е вече? 1 месец мина, предостатъчно време за бързо производство, и биячът от милицията вече би трябва да търпи присъдата си! Или случаят е потулен-милиционер да удря и обижда адвокат е законопослушно?

Който не слушка,
Който не слушка,
02 август 2023 9:33
Гост

чичко милиционер ще го бие. Дали е законопослушно, зависи колко е слушкал и колко го е бил чичко милиционер, а и какво точно ще се докаже.

А-а, не така!
А-а, не така!
01 август 2023 18:10
Гост

Общо взето карашък между предметите на физическото и психическото насилие, НО ЗАБЕЛЕЖЕТЕ – без да споменат причиняването на психическо страдание редом с физическото.
Айде стига с този див джендър феминизъм – добавете и причиняването на психическо страдание като наказателно правна защита на мъжете. Те са масовите жертви, смъртността при тях е несъизмеримо по-висока. Който посяга физически, да бъде разследван, но ако разкаже какво е търпял преди да му падне пердето, да няма изненадани.

Анонимен
Анонимен
01 август 2023 17:15
Гост

Психолози и психиатри ще се видят в чудо при изготвяне на експертизите по дела с обвинения по този нови текст-ако въобще мине в НС тази каша в чл.130а НК, която са изплюли депутатите.

Анонимен
Анонимен
01 август 2023 21:48
Гост

Така е- ако някой каже и другата щуротия „интимна връзка“ как ще се установява…?!

Някъв
Някъв
01 август 2023 23:56
Гост

както винаги след поредните малоумни промени в НК и НПК….дознателите да му мислят….

Анонимен
Анонимен
01 август 2023 14:45
Гост

Проблемът е много важен и е редно да се обсъжда, но предложената разпоредба не отговаря на изискванията за стегнатост и яснота на изказа. Прекалено е описателна, а колкото повече признаци има в един състав, толкова повече се стесняват случаите, за които той е приложим. Редно е да се създаде състав сходен с чл. 187 НК: „Чл. 187. (Изм. – ДВ, бр. 103 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г., изм. – ДВ, бр. 26 от 2010 г.) Който изтезава малолетно или непълнолетно лице, намиращо се под негови грижи или чието възпитание му е възложено, ако извършеното не представлява по-тежко… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
01 август 2023 14:40
Гост

Ами когато не ви плащат ниската заплата няколко месеца с мотива „ами няма пари“…..или когато не ви дават ваучери за храна защото „не си на трудов договор“ (за разлика от изпълнителния директор, който надлежно си ги прибира)……и така нататък, да не изреждам цялата гама от „екстри“……това „изтезание“ ли е, попада ли в хипотезите на предлаганите текстове? Или не е физическа болката? Или може би не ви създава стрес?
Помислете, уважаеми законодатели, помислете и за тези неща…..защото това си е съвременна форма на терор….
А такива случаи колкото щеш…

Анонимен
Анонимен
01 август 2023 13:06
Гост

Понеже напоследък ни говорят за традиционните български ценности. Ето традиционен български танц в село Лещен. Традиция, фолклор, танц на пилон. https://www.facebook.com/rodopskikatseloleshten/videos/830453244916937/

Любител
Любител
01 август 2023 12:51
Гост

По отношение на изтезания от длъжностни лица с цел изтръгване на показания и сега има член 287 НК, с което част от предложенията се дублират. Ама нали е важно да са злободневни, за да докажат ползата от тлъстите заплати, пишат и бришат

има и едни текстове
има и едни текстове
01 август 2023 13:25
Гост

за принуда, че и с квалификации, ама кой да ги чете и прилага…

Анонимен
Анонимен
01 август 2023 12:48
Гост

Позиция на ССБ за нарязаното момиче – https://judgesbg.org/wp-content/uploads/2023/07/Pozicia_St_Zagora.pdf Ще отбележа само, че протестиращите срещу съдебните безобразия не търсят линч на който и да е съдия. Търсят справедливост! Цитирам финала на позицията: „Съюзът на съдиите в България се ангажира до края на 2023г. да проведе професионални дискусии във всички съдебни райони, за да обсъдим как съдът ефективно да използва правомощията си за защита нажертвите на насилие и има ли нужда от законодателни промени в тази насока.“ Нужда от законодателни промени ИМА. Те трябва да стеснят до минимум възможностите на съдиите да ЗАОБИКАЛЯТ закона. Една належаща промяна е да се увеличат минималните… Покажи целия коментар »

Проф. Киров
Проф. Киров
01 август 2023 12:50
Гост

„Трябва да бъде освободена съдийката, пуснала на свобода обвиняемия за обезобразяването“
„Не може да загърбите очевидните факти и да се позовавате на тънкости. Когато пред вас има потресаваща картина на насилие над дете, за какво да чакате експертизи? Как може да се твърди, че е лека телесна повреда? Гнилите ябълки са в съда, имаме закони, но няма кой да ги прилага. НК е кръпка върху кръпка, трябва да се осъвремени“

стига вече ни занимва с този Полфрийман, бе
стига вече ни занимва с този Полфрийман, бе
01 август 2023 13:23
Гост

Същият беше незаконно осъден за причинената смърт при самоотбрана срещу глутница от озверели скинари, само защото „жертвата“ му беше изтърваното синче на депутата от БКП (ДС) Христо Монов. Та в случая, колкото и да ме дразнят понякога ССБ, Калпакчиев се опита да поправи една брутална несправедливост… А в НК има състави за всички престъпни деяния, стига човек да умее да го тълкува и прилага според смисъла, духа и целта на закона, а не като кон от ВКС, на хранилка в НПО-тата и адвокатските им кантори, с капаци…

Красимир
Красимир
01 август 2023 12:42
Гост

Дано да направят нещо по въпроса за правата на жертвата.

Лозан
Лозан
01 август 2023 12:41
Гост

Диана Ковачева за сетен път доказа, че се грижи за хората.

Димо
Димо
01 август 2023 12:39
Гост

Нараво не ми се коментира случая с момичето от Стара Загора.

Фики
Фики
01 август 2023 12:39
Гост

Институциите взеха да си прехвърлят топката.

Симо
Симо
01 август 2023 12:36
Гост

Сега ли се сетиха, че има „бяло петно“.