2020 г. беше годината на пандемията, но и на бурни промени в областта на правото – в Закона за задълженията и договорите беше въведена абсолютна давност за дълговете на физически лица, Законът за административните нарушения и наказания беше осъвременен, Кодексът на труда претърпя поредна реформа, а Конституционният съд постанови едно от най-фундаменталните си решения.

В новите условия имаше и немалко залитания в грешната посока – България беше на път да поиска дерогация на Европейската конвенция за правата на човека, а насред пандемията МВР реши да спира да преминават границата хората с неплатени пътни глоби. И ако първото се размина, битката с незаконния контрол по границата (обявен за такъв с решение на Върховния административен съд), довел до километрични опашки, все още продължава.

Промените и проблемите, с които юристите се сблъскаха и ги вълнуваха през отминаващата година, сме събрали в 10-те най-четени материала в „Лекс“ за 2020 г. А отговорите, които авторитети в правната наука и практикуващи юристи им даваха – в хронологична селекция на най-четените статии от рубриката ни „Научни и практически публикации“ (виж по-долу).

През отиващата си година близо 24 милиона пъти хората са се доверили на  „Лекс“ за информация, а новините утроиха посещенията си.

Благодарим Ви!

Пожелаваме Ви здрава и успешна Нова година!

Най-четените научни и практически публикации

В най-четените научни и практически публикации в „Лекс“, които Ви представяме хронологично, влизат не само именити представители на правната наука като проф. Анелия Мингова, проф. Иван Русчев, проф. Ангел Калайджиев и проф. Веселин Вучков, но и млади учени като гл. ас. д-р Христо Банов. Както и представители на практиката, като съдия Виолета Магдалинчева, младши съдия Аспарух Христов, адвокатите Цветелина Байрактарова, Иван Николаев, Росен Рашков и Герман Германов, както и ЧСИ Стоян Якимов, които анализираха и поставиха някои от най-актуалните проблеми.