Управляващите от ГЕРБ работят по нов закон, който да включва само мерките срещу коронавируса. Това обясни днес пред журналисти премиерът Бойко Борисов, след като приключи изслушването му в парламента, където въпросът изобщо не беше повдигнат.

Борисов каза, че иска още утре да отпадне извънредното положение, което е до 13 май, но идеята е да се запазят мерките срещу вируса, които се въвеждат със заповеди на здравния министър Кирил Ананиев. Затова юристите в ГЕРБ обмисляли варианти как заповедите да влязат в отделен закон. Това включва задължителното носене на маски, движението между градовете с изградените КПП-та, графиците на работа в хипермаркетите и др.

„Работим по закон, който да включва само мерките срещу коронавируса, без да има извънредно положение. Много от мерките са в този закон и ще е добре, ако можем да приемем закон, който да включва само мерките. Те и сега са най-меките мерки в ЕС. Идеята е да бъдат легитимни и без извънредно положение. Върху това работим“, посочи Борисов.

Според в. „24 часа“, управляващите имат два варианта за законови промени. Първият предвижда промяна в Закона за защита при бедствия и конкретно в текстовете, които регламентират преодоляването на щетите от бедствия и аварии, тъй като там и сега има текстове за кризисни ситуации, свързани със заплаха за здравето на населението.

Вторият вариант е за промени в Закона за здравето, като в преходните и заключителните му разпоредби да бъдат записани промени в още поне 7 закона. Така всяка от заповедите на министъра на здравеопазването ще стане законов регламент, но с определен срок на действие. А при нужда сроковете в законите можело да бъдат удължени или съкратени.

Вторият вариант ще даде възможност да бъдат вкарани и всички икономически и социални мерки, които сега са разписани в закона за извънредното положение, но ще отпаднат след отмяната му.

Очаква се окончателните текстове за отмяна на извънредното положение да са готови в средата на следващата седмица.

С вкарването на заповедите в закон е възможно да се реши и друг съществен проблем, който постави вчера в статия за „Лекс“ професорът по административно право и процес Иван Тодоров. Немалка част от заповедите на здравния министър са нормативни административни актове, но не са публикувани в Държавен вестник и на практика не са влезли в сила (повече за аргументите и предложенията му можете да прочетете тук). Ако станат част от закон, бил той за здравето или за бедствията, ще се реши въпросът с легитимността им. Тепърва ще стане ясно и дали на разпоредбите ще бъде придадена обратна сила, за да се „санира“ предходният период на действието им.

Защо България е последна в Европа по тестове на населението?

Зам.-председателят на парламента от ДПС Нигяр Джафер попита днес премиера готова ли е България да започне наистина масово тестване за коронавирус. Джафер, която е лекар, подчерта, че овладяването на кризата няма да се случи с еднократен акт, а стройна система от тестване може да насочи към най-необходимите противоепидемични мерки.

„Аксиома е, че повече тестване означава повече диагностициране. Аксиома е, че парите, вложени в тестове, колкото и много да са те, ще са многократно по-малко, отколкото ще бъдат пораженията върху икономиката и доходите на хората“, каза Джафер и добави, че по данните на Световната здравна организация за Европа, в момента България е на последно място по брой тествани на 1 млн. население и на предпоследно място по абсолютен брой извършени тестове.

За пример тя посочи, че в Германия тествани са 25 000 души на 1 млн. население, в Австрия – 22 000, в Унгария – 5 000, Турция – 9000, Гърция – 5500, както и Румъния, а България е на дъното на класацията с 3600 тествани на 1 млн. население.

„Готова ли е държавата да обезпечи финансово тестването на българите?“, попита Джафер.

Премиерът Борисов отговори, че в момента страната ни разполага с 60 000 PCR-теста, а за последната седмица са направени 6445 теста. Той даде статистика и по дни, от която стана ясно, че след Великден лабораториите са започнали да отчитат около и над 1000 теста на ден, с изключение на почивните дни.

„Гърция са ги тествали повече, но починалите са над 200. Нашият щаб много целево подбира групите. Турция си произвежда тестове, но нашите доктори не им вярват. Можем да вкараме колкото искаме. Още преди месец и половина сме поръчали през Европейската комисия един милион теста, които да си платим“, каза Борисов, но подчерта, че тези бройки така и не идват.

 

57
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Георги
Георги
29 април 2020 17:48
Гост

Бахти професора по административно право, бахти царя…не че съм най – добрия правист, но съм учил доста право и го работя повече от 30 години….да приравните подзаконови нормативни актове и то индивидуален акт с ранг и сила на Закон, това е неописуема свинщина и пряк път към нарушаването на законовите разпоредби с издаването на инцидентни административни актове на всеки назначен и платен партиен идиот, независимо от коя партия е. Ако не се лъжа такава ситуация в България е имало след Деветнадесетомайския преврат, когато Царят и Военния съюз разпускат Народното Събрание и суспендират Търновската конституция. Управлява се, чрез Укази на Н.Ц.В.… Покажи целия коментар »

Кики
Кики
29 април 2020 15:46
Гост

Нещастлици мръсни заслужавате публичен разтрел всичките в парламента телата ви да гният на място което всеки човек има достъп ! Вие мислите и недомислията и определяте закони които са меко казано малумни като вас дано ви застигне най – лошото всичките в най – скоро време защото го заслужавате да лъжете по този идиотски начин народа ! Заслужавате всички клетви обиди и мъки ! Как във другите държави има справедливост ? Как ? Ама защо питам тук сте лакоми за власт и пари и си мислите че ще векуват е на тази земя ,но не идиоти нещастни няма да сте… Покажи целия коментар »

МеAndClaudia
МеAndClaudia
29 април 2020 22:33
Гост

Ами дайте да ги изринем, дайте поне веднъж да се вдигнем всички и да ги изчистим от там, а може и да ги разстреляме, но аз предлагам да ги накиснем хубаво в кофите със смет и да ги държим там доволно.

Ваня Николова
Ваня Николова
30 април 2020 23:16
Гост

МеAndClaudia, Партия Възраждане и свижение Възраждане канят всичкипартии, движения и свободномислещи хора на 14.05 пред НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ в 12 часа на национален митинг за искане на оставка на управляващите.Във ФБ имат страница. Опасявам се, че желанието да се издаде закон е точно ча това хората да не могат да се събират. Отделно, за да не им искат сметка за политика и икономика.

колега
колега
29 април 2020 12:15
Гост

Тъжна работа… Цял консултативен съвет по законодателството не се ползва и това ми е необяснимо… И то, в най-труден момент за общество, държава и хората?!

Веселина
Веселина
29 април 2020 12:00
Гост

Защо ли направо не разпишат да носим нашийник с проследяващо устройство и микрофон и всеки, който си позволи волността да се движи или изказва мисли свободно, да си носи съответната наказателна отговорност…

Коментиращ!
Коментиращ!
28 април 2020 18:53
Гост

Не комунизъма, не социализъма, а робовладелчески строй се завръща!!

БартеК
БартеК
02 май 2020 10:36
Гост

Родовообщинен строй. Роби сме по желание, от страх! ;(

Мотиката
Мотиката
28 април 2020 18:45
Гост

Всеки закон нововъведен противоречащ на конституционните ни права е автоматично невалиден. Правят празни ходове. Правото на свободно движение не може да бъде нарушено без да има извънредно.

Мислете
Мислете
28 април 2020 19:24
Гост

Не е така ще го заобиколят пример : всеки който напуска държавата или се връща да е под карантина 30 дена . Така няма да излиза никой нито на почивка нито на гости след като знае че го чака 30 дена карантина . Така ще направят закон чрез който не нарушават нищо, а в същото време няма да може да отидеш никъде.

Стефанов
Стефанов
29 април 2020 0:04
Гост

това няма как да стане в България.

Бисер
Бисер
29 април 2020 13:33
Гост

Добре,да е валидно примерно за извън страната,ами как ще е за движението м/у градовете и селата.Щото ако се запазят КПП-та,хем няма извънредно,хем ще ми пречат да ходя тук и там…

The Grey Knight
The Grey Knight
28 април 2020 17:28
Гост

Това е преврат! След 9 юнския, 19 майския и най-проклетия 9 септемврийския сега ще имаме и 13 майски!

Нел
Нел
28 април 2020 21:00
Гост

А дано

Анонимен
Анонимен
30 април 2020 15:21
Гост

сами на себе си ли правят преврат? иновативно!

Дядо Ви
Дядо Ви
28 април 2020 16:58
Гост

Тестваните у нас най-малко или 3600/ 1000000 , първите 240 – знам кои са , следващите 1000 – са родата , още 500-600 са приятели и секретарки ……..вече половината ви се изясниха !? Останалите около половината тестове са в полиция и армия , е и в болниците – за персонал и болни , да речем !? Те това е общо-взето , де !?

Анонимен
Анонимен
28 април 2020 16:48
Гост

Е, тиквата вече прекали! Само заради това трябва да ги свалим възможно най-бързо!

666
666
29 април 2020 16:31
Гост

Добре, айде организирайте, но не само писане и приказки.

Да бе
Да бе
28 април 2020 16:44
Гост

Няма да я бъде тая работа с този закон искат да могат да налагат мерките когато им скимне,но имаме конституция,а разните им там закончета дето ги мислят,може с тях да се таковат в едни тайни местенца.:)

Да бе да
Да бе да
28 април 2020 20:58
Гост

Изнагляват яко, но трайно. Вече им изглеждаме като роби -но когато излезем на улицата в 200 000 + формат, нещата ще изглеждат друго яче.

Янчо
Янчо
29 април 2020 10:51
Гост

Във Фейсбук всички излизат на улицата. Да да ама не.

Дарина
Дарина
28 април 2020 16:40
Гост

защо никой не пита ,за заразените тестове от САЩ – къде са ? И не може в закон да влизат мерки от извънредно положение- Борисов какво иска – диктатура или само терор?

Гега
Гега
28 април 2020 15:54
Гост

Какво ще тестват с тези нагласено положителни тестове от сащ, всичко от сащ е отрови и зараза. Не им искаме нито тестовете, нито ваксините, а и всичко това е цирк ония гадове ни пръскат с чемтрейлс вируси!

евем куманизи на кило
евем куманизи на кило
29 април 2020 12:23
Гост

оо колко си проз , има лий смисъл…

ЧелКРБ
ЧелКРБ
28 април 2020 15:25
Гост

Това „нещо“, което се канят да приемат е противоконституционно! Но да не забравяме, че повечето от тези „законодатели“ не са чели нито Конституцията, нито са изучавали ОТП и ОУД. Естествено последното не оправдава некомпетентноста.

Анонимен
Анонимен
28 април 2020 14:34
Гост

В Пазарджик КПП-то е преди табелата за край на града и преди индустриаланта зона. Хората, които имаме складове в индустриалната зона трябва да даваме по две декларации на ден – една за излизане от КПП за отиване до склад и още една за връщане от склада към настоящ адрес… Кога ще спрем с тези малоумнщини и кога на народа ще почне да му пука и да има достойнство, за да не позволява тази гавра…

сссс
сссс
28 април 2020 20:15
Гост

Малоумници сте вие. Защо минавате с декларации? В заповедта са посочени и други начини за преминаване: служебна бележка или служебна карта. Декларациите не са за да отивате на работа!

Анонимен
Анонимен
28 април 2020 20:35
Гост

Ами, защото хората със служебни бележки се връщат от полицията, докато не попълнят декларация и я предадат. „Такива били правилата“.

Анонимен
Анонимен
28 април 2020 14:26
Гост

Мисля, че това е един от последните шансове, които българското общество някога ще има. Ако позволим това да се случи, даваме ясен знак на всеки престъпник или милиционер, сдобил се с власт, че кротко като добитък ще понесем каквото и да ни бъде наложено. Конституцията има ПРЯКО приложение и по-голяма юридическа сила от абсурдните „закони“, които приемат. Борете се с всички сили и средства за правото и за това, което конституцията ви дава, защото ако не се, значи напълно си заслужаваме да ни третират като добитък.

Неразумен
Неразумен
28 април 2020 21:53
Гост

Ти,анонимния,бабикянче ли си,или олигофрен?

Разумен
Разумен
29 април 2020 0:08
Гост

Ти със сигурност си дебил ,щом питаш

Янчо
Янчо
29 април 2020 10:55
Гост

Ти па,къв си. Отворко.

Маргарита
Маргарита
28 април 2020 14:00
Гост

Абсурдно е да говорят за оставане на КПП-тата и след карая на ИП, никъде в Европа няма подобна ГЛУПОСТ! Не трябва да се позволява подобно нещо да се случи

Некойси
Некойси
28 април 2020 13:33
Гост

Новият световен ред в действие! Ротшилд е гениален.

Анонимен
Анонимен
28 април 2020 13:31
Гост

Бойко-радетелят за народа! Бетер Северна Корея сме.

Анонимен
Анонимен
28 април 2020 13:28
Гост

Егати парадокса! Отменят ИП, ама узаконяват мерките? И със сигурност нашите умни нормотворци ще гласуват с две ръце.

Анонимен
Анонимен
28 април 2020 13:26
Гост

Ако успеят с вкарването на заповедите в закон, така ще ни го вкарат…

Анонимен
Анонимен
28 април 2020 13:19
Гост

Не мога да повярвам. Узаконяват фактически нещо противоконституционно. Това е в разрез с правата ни.

Мимоза
Мимоза
28 април 2020 15:20
Гост

Докато ги търпим и мърморейки под носа си изпълняваме всяка простотия, властимащите ще ни отнемат всички права и ще ни превърнат в роби! Нека продължаваме да спим😥

Анонимен
Анонимен
30 април 2020 14:13
Гост

СПИ НАРОДЕ ВЪЗРОДЕНИ СПИ И СТОЙ НАВЕДЕН … –ВСЕКИ ДЕН ИСПАДАШ В ГРЯХ -ВИЖДАМ- МНОГО ТЕ Е СТРАХ– СТОЙ НАРОДЕ НА КОЛЕНЕ … ГЕНЕРАЛИ БДЯТ НАД ТЕБЕ ПОЛИТИЦИ ТЕ ПОМАЗВАТ А МЕДИЦИ ТЕ НАКАЗВАТ–СПИ НАРОДЕ ВСЕ ТАКА ТЯ ДЪРЖАВАТ ЕДНА.. ДРУГА НЯМА КАК ДА СТАНЕ ЩОТО НИКОЙ НЕ Я БРАНИ….ЛУДОСТА ПРЕВЗЕМА ВСИЧКИ АЛЧНОСТА И ПЛЯСКА СЪС РЪЧИЧКИ –ПОЛИТИЦИ ПРЕМИЕРИ С ПЕДОФИЛСКИ МАНИЕРИ И МЕДИЦИ КОМПЛЕКСАРИ ЛЪЖАТ ЗА КИЛО БАНАНИ….А НАРОДЪТ ТИХ СМИРЕН ЖЯЛИ9 НЯКОЙ ВСЕКИ ДЕН……..

COVID
COVID
28 април 2020 11:59
Гост

честито, КПП-та в закон.
Следващия път пак претаквайте отегчено зелето, когато дойдат избори и си останете у дома.
Диктатура форевър.
Еблематичен пример за преврат в демократичното управление.
А опозицията в това време стои и мисли по-добри маршрути в парковете.
Това е.По-добри.Не липса, просто малко по-длъжки примерно.

Анонимен
Анонимен
28 април 2020 13:13
Гост

Това си е чиста репресия. Да им имам юристите на ГРОБ.

Ррр
Ррр
28 април 2020 15:02
Гост

Къде видя опозицията да бездейства и дасе съгласява с Тиквата,пишеш глупости трол

RisteV
RisteV
28 април 2020 11:33
Гост

Крайно неприятно. Няма да можем да излизаме много много. Остават си ограниченията. Не се знае до кога.

Слави
Слави
28 април 2020 17:27
Гост

Вкарат ли тези промени в закон, ограниченията, КПП-тата и носенето на маски, забраната за събиране на повече от двама остават завинаги.

Филип
Филип
28 април 2020 11:32
Гост

Фактически всичко си остава, просто няма да го наричате „извънредно положение“. Голяма работа.

Диего
Диего
28 април 2020 11:31
Гост

Понеже има хора, които не обичат да пътуват, за тях проблеми няма. Тях ги касае само да идат в парка и да жулят биричка. За всички, които обичат да пътешестват свободно в света, това ще е голяма проблем. Виждам как се настройват правителствата да влизаме в един междинен процес. Няма да е жестока рестрикция без да излизаме от домовете си. Няма обаче и да се движим свободно. Ще седим вързани у дома и ако ще пътуваме трябва да се примири с редица документи, тестове, а и ограничения в градовете, които посещаваме…

Pankov
Pankov
28 април 2020 11:28
Гост

Аз се притеснявам, че няма да можем да позлваме никакви отпуски и ще седим само да работим… ще искат да ни научат на този модел.

Диего
Диего
28 април 2020 11:30
Гост

Е каква отпуска ще ползваш? Къде ще идеш? Кеф ли ти е да идеш в Гърция, като ще ти вадят сертификати, ще ти кажат да седиш на един конкретен плаж и да не шаваш много много. Ще те карат да идеш на летището не два часа, а четири преди полет за да може да бъдеш тестван и да ти завират клечка във всяко отверстие. После не знаеш ако кихнеш на площада в Мадрид дали няма да те засилят в изолация за 14 дни…изобщо кефа от пътуванията отива на кино.

Анонимен
Анонимен
28 април 2020 13:22
Гост

Натам са тръгнали нещата. А, следващият път като дойде време за гласуване, пак да ги изберете тези кръвопийци.

Емилиева
Емилиева
28 април 2020 11:28
Гост

НЕ знам вие как го усещате, но за мен това е най-лошата новина от началото на пандемията досега. Докато бяхме в ИП поне знаехме, че когато то отпадне евентуално ще ни пуснат да почиваме, ще се върнем към нормален живот. Сега с премахването на ИП и това вероятно ще се случи на много места в света, ние продължаваме да сме под изолация. И така ще е с много месеци напред явно.

Франки Виктор
Франки Виктор
28 април 2020 11:27
Гост

Аз не разбирам как е възможно с модерните технологии, които имаме, да не може да се измисли антидот на този вирус вече месеци наред. Дали няма да ни държат, като стадо в кошарата колкото си искат

Георги
Георги
29 април 2020 17:57
Гост

С здрасти….вирус има, но пандемия няма….. болестта е стандартна , е само повод д организират експлоатацията на хората по на о-в начин, както и да откраднат още пари покрай суматохата.

Анонимен
Анонимен
28 април 2020 11:26
Гост

Мерките да влизат, Ананиев да излиза.

Екатерина Р
Екатерина Р
28 април 2020 11:26
Гост

Аз нямам нищо против да се премахне ИП, но фактически изолацията ще продължи. И никой не знае колко време. От радетел за това да седим у дома, вече в края на втория месец и начало на третия почвам да се дразня.

Roberta
Roberta
28 април 2020 11:25
Гост

Започвам да мисля за световния план за господство. Махаме сега извънредно положение, за да не се притесняват хората, но техните маниери и всички рестрикции си остават. Контрола се завишава и така може да продължи и 20 години…

Диего
Диего
28 април 2020 11:24
Гост

Дефакто тук говорим за един израз, който ще бъде премахнат от документите. Хората реално няма да усетят разликата, освен, че ще казват, че няма Извънредно Положение и това може би психически ще ги разтовари.