До 30 000 лв. глоба за работодател, който системно не декларира договори и не плаща заплати и обезщетения, придобиване на право на платен годишен отпуск след само 4 месеца стаж, ясно задължение за осигуряване на безплатна храна при нощен труд. Това са част от предложенията за изменения в Кодекса на труда, които огласи ресорното министерство за обществено обсъждане (пълния текст на законопроекта виж тук).

За първи път в КТ се създава дефиниция какво значи системно нарушение на трудовото законодателство – „три или повече нарушения от един и същи вид, установени с влезли в сила наказателни постановления в период от три години“.

И съответно в нов чл. 415в1 от КТ се установява по-висока санкция за системни нарушения за недеклариран труд (чл. 61, чл. 62 и чл. 63 от КТ), както и за неизплащане в срок от работодателя на за плати и обезщетения (чл. 128, т. 2 и чл. 228, ал. 3 от КТ).

От министерството предлагат работодателят да се наказва с имуществена санкция или глоба от 20 000 до 30 000 лв., а виновното длъжностно лице – с глоба от 10 000 до 20 000 лв.

С промени в чл. 415г от КТ се намалява минималният размер на санкцията при сключване на споразумение при установено нарушение на трудовото законодателство. Предвижда се той да не е по-малко 70 на сто от минимума за съответното нарушение.

За да се избегнат различните тълкувания в практиката за задължението на работодателя да осигури топла храна на полагащите нощен труд, сега в чл. 140, ал. 3 от КТ се записва изрично, че тя е безплатна.

Освен това се дава възможност, ако е предвидено в колективния трудов договор, но само такъв на ниво отрасъл или бранш, да се полагат до 300 часа извънреден труд на година. Това не отменя действащото общо правило, че той не трябва да надвишава 150 часа на година, но то ще може да бъде дерогирано с колективни трудов договор. „Предложението има за цел да подпомогне развитието на индустриалните отношения в страната, като се гарантира по-голяма възможност на социалните партньори да намерят по-добър баланс при организиране на работното време, отчитайки спецификите на отделния отрасъл или бранш. Изискването колективният трудов договор да е на ниво отрасъл или бранш, а не на ниво предприятие, ще гарантира равнопоставеност между работодателите и справедлива конкуренция между тях“, се обяснява мотивите към законопроекта

Освен това в него се предлага вече платен годишен отпуск да може да се ползва не след натрупване на 8 месеца трудов стаж, а на 4. „Трудовата мобилност и смяната на работата е все по-честа тенденция на пазара на труда, особено сред младите хора, които търсят реализация и подходяща работа. В КТ е ограничено правото на ползване на платен годишен отпуск при първоначално постъпване на работа – едва след придобиване на 8 месеца трудов стаж. Този период не отговаря на нуждите на работодателите и на работниците и служителите, поради което следва да бъде намален, за да е съобразен със съвременните тенденции на пазара на труда“, посочват от министерството.

С промени в КТ (чл. 139, ал. 5) отпада задължението министърът на труда да определя категориите работници и служители, които имат задължения за дежурство и време на разположение. Като в мотивите към законопроекта се обяснява, че това „ще позволи на работодателите да преценяват конкретните длъжности, които ще имат задължение за дежурство и време на разположение в предприятието“.

В проекта се засяга един въпрос, който отдавна е спорен в съдебната практика – дискриминация ли е да се изисква от работник, който не е член на синдикат, да си плати, за да се присъдени към колективния трудов договор. Както „Лекс“ писа, по него Върховният административен съд образува тълкувателно дело, по което още не е излязъл с решение. Сега в КТ (чл. 57, ал. 3) се записва, че включването на такава клауза не трябва да противоречи на закона или да го заобикаля, или да накърнява добрите нрави, „за да се гарантират равните права на синдикалните членове и на работниците и служителите, които искат да се ползват от по-благоприятните договорености, без да се присъединяват към синдиката, подписал договора“.

27
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен служител е фирмата
Анонимен служител е фирмата
03 юли 2021 9:15
Гост

Здравейте! Има магазин за алкохол и цигари / гр.София,бул.Витоша 3/ фирма Боби 6 . Последната заплата не се дава от работодателя,отпуска нямаш право да ползваш,при напускане отпуска не се изплаща. Ако нещо ви се случи и излезете болничен пак сте навън,без заплата и с голяма глоба от 300 лв при заплата 900 лв. Осигуряват на 8 часа , работите 12. Осигуряват на мин.раб.заплата. Зима ,лято работите на отворена врата и когато ви се обадят за извънредни смени,ако откажете ви махат от работа без заплата . Масово на освободените хора не им е попълнена трудовата книжка. Нощна смяна е без договор,касова… Покажи целия коментар »

Жена
Жена
06 септември 2020 1:32
Гост

Ще влезе ли в КТ задължителното плащане на клас прослужено време за служители на трудово правоотношение? Не КТД да решава,зашото синдикатите не работят за интересите на работещите, а обслужват други интереси

Пипоет
Пипоет
21 юни 2020 22:19
Гост

А няма ли да има и проверки понежа започнаха вече 80% от работодателите да издевателстват над работника с 6 дневна работна седмица без да си плаща, просто ако нейскаш навън…

Галина Пенчева
Галина Пенчева
21 юни 2020 19:04
Гост

Редно ли е работодателят да задължава да работя 6 дни в седмицата нощен труд без компенсация

Анонимен
Анонимен
20 юни 2020 12:00
Гост

А кой проверява за подсигуряване то на топла храна и то безплатна за нощни смени и то от 12 часа няма такова нещо никой нищо не ни дава

Странности
Странности
20 юни 2020 11:42
Гост

Може би някои предложения стават, но други – не.
– В трудовото право винаги е важало, че с КТД и индивидуалния договор може да се уговарят само по-благоприятни за работника правила. Сега предлагат повече извънреден труд в определени браншове. С какво здравето на работниците в тях е по-маловажно?
– За разлика от разговорния език, по КТ дежурствата са най-често 24-часови. Не би трябвало подобна нездравословна възможност да се предоставя свободно на работодателите.
– Съмнително е доколко предприятия, които имат затруднения да плащат заплатите си, ще ги преодолеят, ако държавата поиска да плащат и на нея глоби…

Анонимен
Анонимен
19 юни 2020 19:10
Гост

До кога в частния сектор ще се работи на 6-дневна работна седмица и по официални почивни дни без допълнително заплащане

Анонимен
Анонимен
19 юни 2020 12:05
Гост

Ако приемат работодателите да преценяват конкретните длъжности, които ще имат задължение за дежурство реално се създават условия за субективно отношение.

Sisi
Sisi
19 юни 2020 12:04
Гост

Хубаво е, че са свалили летвата за стажа. Сега и без това се намира трудно работа.Защо да нямам право на отпуск дори и да нямам нужния стаж?

Анонимен
Анонимен
19 юни 2020 12:04
Гост

Защото сте си починала добре докато сте била безработна.

ehooo76
ehooo76
19 юни 2020 20:50
Гост

А ако за годината имам отработени12 месеца но на две месторабота без прекъсване,какво правим. Пия една Студена вода нали. Забравих работника няма права а само задължения

Анонимен
Анонимен
20 юни 2020 8:07
Гост

Ако става въпрос за отпуска, имаш право на него след като имаш 8 месеца осигурителен стаж без значение при колко работодателя си бил

jhoro
jhoro
20 юни 2020 9:52
Гост

Нищо не пиете (поне не „студена вода“).
Никъде няма изискване, въпросния стаж да е натрупан само при един работодател!

Анонимен
Анонимен
03 ноември 2020 18:31
Гост

Дебил!

Drob4ev
Drob4ev
19 юни 2020 12:02
Гост

Екстра предложения. Сега държавата да даде пари на бизнеса и той да ги даде за заплати на хората! Това е още по-добре

Мавродиева
Мавродиева
19 юни 2020 12:02
Гост

Е защо да не си получат хората платен отпсук след 4 месеца стаж. Нищо, че те реално няма да им позволят да го ползват, но е добре да имат някакви дни.

Анонимен
Анонимен
19 юни 2020 12:01
Гост

Изключително разумно предложение. Дано да се приеме.

Lalov
Lalov
19 юни 2020 12:01
Гост

Много е добре ако се случи. И да имаме отпуска, а не да ме карат да чакам за следващата година!

Цветков
Цветков
19 юни 2020 12:01
Гост

Да се научат да дават европейски заплати!

Анонимен
Анонимен
19 юни 2020 12:06
Гост

Надали. Само дано не ни направят цените европейски, че тогава съвсем ще я втасаме.

Джанго
Джанго
19 юни 2020 12:00
Гост

Звучи обнадеждаващо, а дано. И не само да бъдат приети, а и да се прилагат.

Ferdinand
Ferdinand
19 юни 2020 12:00
Гост

Дискусия не мисля, че може да има. Работодателите ще скочат за тия глоби. Ще кажат, че това е твърде притисккащо го в ъгъла.

Spiridon
Spiridon
19 юни 2020 12:08
Гост

А те не ни притискат нас, нали? Все нямат пари. Плащат или по-малко, или закъсняват. А на мен за усмивка ли ми дават в магазина?

Тодор Р
Тодор Р
19 юни 2020 12:00
Гост

То работодателя е време да се научи, че със служителя си има договор и отношенията им се определят базисно от него. Служител работи – работодател дава пари. Това е. Точка. Стига с тия маниери работодателя да ходи да обяснява на служителите как е в затруднение, как не може да плати заплати, как трябва да му влезе служителя в положението. Защо да му влиза в положението?

Ганьо
Ганьо
19 юни 2020 12:02
Гост

Те ни лъжат, че ни плащат, ние ги лъжем, че работим.

Обретенов
Обретенов
19 юни 2020 11:59
Гост

Определено имаме нужда от подобни промени и нещо, което да плаши работодателите, които проявяват признаци на забавяне на заплати

Nikolov
Nikolov
19 юни 2020 11:58
Гост

Това не е лошо ако се приеме