Окръжната прокурорка от Добрич Румяна Желева е окончателно осъдена, че е лъжесвидетелствала, за да помогне на съпруга си да избегне наказание.

Това реши Върховният касационен съд (ВКС), който за втори път гледа делото срещу Желева. ВКС остави в сила решението на Апелативния специализиран наказателен съд (АСНС) в частта, с което тя беше осъдена на 6 месеца пробация, но го измени, като оправда прокурорката за част от показанията, които е дала.

Разследването срещу прокурор Желева започна преди 6 години от Специализираното звено „Антикорупция“. Според данните по делото, тогавашният съпруг на Желева бил спрян на пътя в Добрич рано сутринта на 30 юни 2012 г., тъй като полицаите забелязали, че бусът му криволичи. Желев нямал никакви документи, освен паспорт, който дал на единия полицай, а междувременно се обадил на жена си. Тя пристигнала на мястото с шофьорската му книжка, поздравила полицаите със „Здравейте, колеги“ и се представила като прокурор. След това обяснила, че ще прибере съпруга си и попитала дали могат да си тръгнат без последици. Преди това Желев пък категорично отказал да даде проба за алкохол, а настояването на полицаите го изнервило и той започнал на буйства, да псува униформените и да сипе закани. След като му казали, че ще му съставят и акт, ако откаже теста за алкохол, той ударил с юмрук в гърдите единия полицай. Дошъл втори екип на МВР и мъжът бил арестуван, а Румяна Желева казала, че е прокурор и полицаите нямат право да задържат съпруга ѝ.

За тези ѝ действия тя беше обвинена в престъпление по служба, по което обаче беше оправдана още на първа инстанция. Обвинението за лъжесвидетелстване е за показанията, които е дала като свидетел по наказателното дело срещу Желев и в административното, в което той е обжалвал задържането си. В крайна сметка той беше осъден условно на една година затвор за хулиганство, нанасяне на лека телесна повреда и закана с убийство.

Както в показанията си в полицията, така и пред съдилищата, Румяна Желева е твърдяла, че мъжът ѝ не е оказвал съпротива при ареста и не е удрял полицай, а по-скоро униформените се държали провокативно.

Според нея съпругът ѝ не е отправял никакви реплики в нейно присъствие и беше категорична, че не е чула нищо.

„Не, в мое присъствие не съм чула никакви реплики. До момента, в който аз бях там, не е имало…Не, не е посягал“, са част от показанията ѝ, за които съдилищата приеха, че е излъгала, след като сама е признала след това, че Желев говори по принцип с „по-висок тембър“. Друга част от опроверганите ѝ показания са, че „тихо, кротко и спокойно“ съпругът ѝ е казал на полицаите, че няма да даде кръвна проба. Съдилищата приеха, че в случая Желева е вложила определено „въображение“, тъй като изобщо не е било обсъждано даването на кръвна проба, а полицаите искали да го отведат в районното, за да го тестват с дрегер, тъй като нямали в себе си.

Желева обаче е оправдана за показанията си, свързани с дошлите след това други двама полицаи, повикани за съдействие заради оказаната съпротива от мъжа ѝ. В тях тя е казала:

„То нямаше никакво предупреждение, как да откаже?“ (да влезе в полицейския автомобил)…“Не е отправял никакви реплики.“ (към полицейските служители, които впоследствие са пристигнали на мястото на инцидента) и „Не, не съм видяла да го докосва.“

В окончателното си решение върховните съдии я оправдаха и за част от показанията, в които е коментирала разположението на дошлите полицаи и мъжа ѝ, както и възприятията ѝ кой от униформените е присъствал на разговорите с нея и съпруга ѝ.

Желева и защитата ѝ искаха ВКС да я оправдае, като приеме деянието за малозначително, тъй като приела поведението на мъжа си като жестикулиране. Представителят на ВКП пък не поддържа протеста на колегата си и поиска съдът да остави в сила решението на спецсъдиите.

Върховните съдии обаче отхвърлиха възможността да оправдаят подсъдимата, но не приеха за справедливо и евентуално по-тежко наказание.

„В рамките на продължаваното престъпление подсъдимата е извършила три деяния, потвърдила е неистина в две производства – наказателно – в досъдебната и съдебната му фаза и административно. По този начин съществено са засегнати отношенията, свързани с правилното осъществяване на правосъдието и изискването за установяване на обективната истина в съответните производства. Няма съмнение, че личността на подсъдимата Желева не демонстрира обществена опасност, само че това не може самостоятелно да обоснове извод за липса на обществена опасност на извършеното от нея деяние“, се казва в окончателното решение.

В него ВКС посочва, че дълго продължилото дело е изключително смекчаващо вината обстоятелство и правилно Желева е била осъдена на пробация, още повече че в крайна сметка е била оправдана и за голяма част от показанията, които е дала.

„Действително, това, че е била действащ прокурор към момента на деянието, е значително укоримо. Но от друга страна, въззивният съд, както и настоящата инстанция намират, че за немалка част от инкриминираните изявления на подсъдимата като свидетел, подсъдимата следва да бъде оправдана“, пишат върховните съдии.

21
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
23 март 2022 16:59
Гост

Ами като си обича мъжа дори в това състояние, как да не излъже?!

Самуил
Самуил
23 март 2022 14:08
Гост

Добре, че не остана решението на първа инстанция.

въпрос
въпрос
23 март 2022 11:13
Гост

Да питам-а кой от вас няма да лъжесвидетелства за да помогне на близки и роднини? Че преди повече от 20-тина години е ноторния случай, когато брата на висш прокурор ,обвинен в иманярство, според писания в медиите оттогава беше отърван, като просто изискаха папката с делото в много горна прокуратура, и после въпросната папка изчезва из коридорите на самата прокуратура някъде. Днес давността и за кражбата на папката,и заради невъзстановяването й очевидно е многократно изтекла. Хепиенд-брата отърван тогава. Прокуратурата отървава прегрешения на прокурорски роднини, но тежко и горно на човек от плебса без роднинства и познанства-тогава няма отърваване, и си следва… Покажи целия коментар »

VLHYGVYOY
VLHYGVYOY
23 март 2022 12:13
Гост

Да беше поне отказала да свидетелства. Да излъжеш си е престъпление. И да – не всички ще го направим.

Заки
Заки
23 март 2022 14:10
Гост

Лъжесводетелството е противозаконно. Иначе изборът е субективен.

Анонимен
Анонимен
23 март 2022 10:29
Гост

Можела е да си спести главоболия, като просто откаже да даде показания

Чочо
Чочо
23 март 2022 14:11
Гост

Обикновено първо се мисли, а писше се действа.

Ignat
Ignat
23 март 2022 9:52
Гост

Нищо ново под слънцето – калпава прокуратура.

Спиридон
Спиридон
23 март 2022 14:12
Гост

С Гешев начело, какво да се очаква.

Марина
Марина
23 март 2022 9:49
Гост

За затриването на доказателства и отявленото отказване да се разпита Божков – Гешев ще бъде ли съден?

Цветанов
Цветанов
23 март 2022 14:13
Гост

Надали.

Иванова
Иванова
23 март 2022 9:48
Гост

Няма как да я оправдаем за направеното и петни името на прокурорите. Които и без това са опетнени.

Пашов
Пашов
23 март 2022 9:48
Гост

Няма оправдание за непрофесионализма на жената

Невена
Невена
23 март 2022 9:48
Гост

Трябвало е да избира между работа и личен живот

Фики
Фики
23 март 2022 14:14
Гост

Eх, любофф…

Жана
Жана
23 март 2022 9:47
Гост

Жената определено е била в кофти ситуация.

Ivan
Ivan
23 март 2022 9:46
Гост

Няма как, мъж и е.

Анонимен
Анонимен
23 март 2022 9:39
Гост

А Гешев за чадъра над Борисов и Пеевски кога?

Харалампи
Харалампи
23 март 2022 9:49
Гост

И аз това питам!!!

Ignat
Ignat
23 март 2022 9:52
Гост

Дори управляващите да си правят ПР с арестите на гербаджии, то е явно, че прокоратурата си прави майтап и оглушки и не завежда дела. Какво щяхме да кажем за същите действия ако имаше такива органи в Северна Корея, които да не искат да повдигнат обвинения на „лидера“? Първо Божков нямало как да се разпита по Скайп, защото това се случвало на живо, когато получел физически някакви документи. На другия ден се казва, че няма как да се разпита Божков, защото ОАЕ нямали договор с нас за правна взаимопомощ… днес ще има друго оправдание. В същото време съдийката от вчера отказва… Покажи целия коментар »

Дичо
Дичо
23 март 2022 14:15
Гост

Време му е.