Делото срещу окръжната прокурорка от Добрич Румяна Желева за престъпление по служба и лъжесвидетелстване ще продължи в Специализирания наказателен съд. От прокуратурата днес съобщиха, че обвинителният акт вече е внесен там.

До този развой се стигна, след като миналата година Софийският градски съд (СГС) я призна за виновна, че е извършила тези престъпления, за да спаси бившия си съпруг от разследване. Желева беше осъдена на пробация, но присъдата беше отменена от Софийския апелативен съд (САС), защото e била постановена от незаконен състав.

В решението на САС се казваше, че  градският съд е гледал делото срещу Желева в състав от съдия Ани Захариева и двама съдебни заседатели. Според Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) съдия и двама заседатели обаче гледат дела за престъпления, които се наказват с повече от пет години затвор, а това на прокурор Желева е трябвало да бъде гледано само от един съдия, защото най-тежкото обвинение е за престъпление, предвиждащо до пет години затвор.

Именно това нарушение на НПК наложи отмяната на присъдата и връщането на делото на друг състав на СГС. След връщането в градския съд, то беше прекратено от съдия Александра Йорданова, тъй като делата за длъжностни престъпления, извършени от магистрати, са подсъдни на спецсъда.

Разследването срещу Желева започна преди две години от Специализираното звено „Антикорупция“. Според данните по делото, тогавашният съпруг на Желева бил спрян на пътя в Добрич рано сутринта на 30 юни 2012 г., тъй като полицаите забелязали, че бусът му криволичи. Желев нямал никакви документи, освен паспорт, който дал на единия полицай, а междувременно се обадил на жена си. Тя пристигнала на мястото с шофьорската му книжка, поздравила полицаите със „Здравейте, колеги“ и се представила като прокурор. След това обяснила, че ще прибере съпруга си и попитала дали могат да си тръгнат без последици. Преди това Желев пък категорично отказал да даде проба за алкохол, а настояването на полицаите го изнервило и той започнал на буйства, да обижда униформените и да сипе закани. След като му казали, че ще му съставят и акт, ако откаже теста за алкохол, той ударил с юмрук единия полицай. Дошъл втори екип на МВР и мъжът бил арестуван, а Румяна Желева казала, че е прокурор и полицаите нямат право да задържат съпруга ѝ.

За тези ѝ действия тя беше обвинена в престъпление по служба, а обвинението за лъжесвидетелстване е за показанията, които е дала като свидетел по наказателното дело срещу Желев и в административното, в което той е обжалвал задържането си. В крайна сметка, той е бил осъден условно на една година затвор за хулиганство, нанасяне на лека телесна повреда и закана с убийство.

Както в показанията си в полицията, така и пред съдилищата, Румяна Желева е твърдяла, че мъжът ѝ не е оказвал съпротива при ареста и не е удрял полицай, а по-скоро униформените се държали провокативно.

За да осъди Желева само на пробация, градският съд беше приел, че има многобройни смекчаващи вината ѝ обстоятелства и затова дори и най-малкото наказание се явява тежко. В мотивите си съдът беше записал, че не е не е висока и обществената опасност на лъжесвидетелстването, защото е било свързано с оневиняването на тогавашния съпруг на Желева, който е и баща на детето ѝ.

6
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
03 октомври 2018 14:00
Гост

Не виждам какви са смекчаващите вината ѝ обстоятелства.

Симеон
Симеон
03 октомври 2018 13:58
Гост

Какво като е прокурорка! Законите важат за всички. Редно е да осъдят съпругът й.

Анчо
Анчо
03 октомври 2018 13:53
Гост

Не за първи път някой на висока длъжност спекулира със служебното си положение.

Мишева
Мишева
03 октомври 2018 13:47
Гост

Лъжесвидетелстването е сериозно престъпление.

Мъка
Мъка
03 октомври 2018 13:37
Гост

И като е била осъдена на пробация, коридорите на съда ли е щяла да мете? Неадекватно наказание от неадекватни магистрати.

Човек
Човек
03 октомври 2018 13:36
Гост

Това дело е пълна излагация!