Окръжната прокурорка от Добрич Румяна Желева е осъдена и на втора инстанция само на 6 месеца пробация за лъжесвидетелстване, защото целта на показанията ѝ е била да помогне на съпруга си.

Това става ясно от мотивите на Апелативния специализиран наказателен съд (АСНС), който за втори път гледа делото срещу Желева. Преди две години спецсъдът я осъди на 6 месеца пробация, след като я оправда по другото обвинение – че е използвала служебното си положение, за да спаси съпруга си от проверка на пътя. След това АСНС увеличи наказанието на година и шест месеца, но Върховният касационен съд (ВКС) върна делото за ново разглеждане.

Разследването срещу прокурор Желева започна преди пет години от Специализираното звено „Антикорупция“. Според данните по делото, тогавашният съпруг на Желева бил спрян на пътя в Добрич рано сутринта на 30 юни 2012 г., тъй като полицаите забелязали, че бусът му криволичи. Желев нямал никакви документи, освен паспорт, който дал на единия полицай, а междувременно се обадил на жена си. Тя пристигнала на мястото с шофьорската му книжка, поздравила полицаите със „Здравейте, колеги“ и се представила като прокурор. След това обяснила, че ще прибере съпруга си и попитала дали могат да си тръгнат без последици. Преди това Желев пък категорично отказал да даде проба за алкохол, а настояването на полицаите го изнервило и той започнал на буйства, да обижда униформените и да сипе закани. След като му казали, че ще му съставят и акт, ако откаже теста за алкохол, той ударил с юмрук в гърдите единия полицай. Дошъл втори екип на МВР и мъжът бил арестуван, а Румяна Желева казала, че е прокурор и полицаите нямат право да задържат съпруга ѝ.

За тези ѝ действия тя беше обвинена в престъпление по служба, а обвинението за лъжесвидетелстване е за показанията, които е дала като свидетел по наказателното дело срещу Желев и в административното, в което той е обжалвал задържането си. В крайна сметка той беше осъден условно на една година затвор за хулиганство, нанасяне на лека телесна повреда и закана с убийство.

Както в показанията си в полицията, така и пред съдилищата, Румяна Желева е твърдяла, че мъжът ѝ не е оказвал съпротива при ареста и не е удрял полицай, а по-скоро униформените се държали провокативно.

Тя твърдеше, че единият от двамата полицаи от екипа, който спрял Желев, дори не е бил непосредствено до него, за да види удар или спречкване. Според нея съпругът ѝ не отправял никакви реплики в нейно присъствие и беше категорична, че не е чула нищо.

„Не, в мое присъствие не съм чула никакви реплики. До момента, в който аз бях там, не е имало…Не, не е посягал“, са част от показанията ѝ, за които съдилищата приеха, че е излъгала, след като сама е признала след това, че Желев говори по принцип с „по-висок тембър“. След повторното разглеждане на делото в АСНС, съдебният състав с председател Емилия Петкова и докладчик Аделина Иванова стига до категоричен извод, че първоначално и двамата полицаи, и Желева, и съпругът ѝ са били един до друг, като е нямало как тя да не чуе и види реакциите на Желев, за които той след това е бил и осъден.

Друга част от опроверганите ѝ показания са, че „тихо, кротко и спокойно“ съпругът ѝ е казал на полицаите, че няма да даде кръвна проба. Съдът приема, че в случая Желева е вложила определено „въображение“, тъй като изобщо не е било обсъждано даването на кръвна проба, а полицаите искали да го отведат в районното, за да го тестват с дрегер, тъй като нямали в себе си.

Желева обаче е оправдана за показанията си, свързани с дошлите след това други двама полицаи, повикани за съдействие заради оказаната съпротива от мъжа ѝ. В тях тя е казала:

„То нямаше никакво предупреждение, как да откаже?“ (да влезе в полицейския автомобил)…“Не е отправял никакви реплики.“ (към полицейските служители, които впоследствие са пристигнали на мястото на инцидента) и „Не, не съм видяла да го докосва.“

Според апелативните съдии след поставянето на белезниците на съпруга ѝ и пристигането на другите двама полицаи, няма събрани доказателства, че той е бил агресивен и към тях, за да се приеме, че Желева е лъжесвидетелствала.

Защо не заслужава по-тежко наказание

За да не увеличи размера на наказанието или да го замени с по-тежко по вид, АСНС приема първо, че делото се е проточило много години след деянието от 2012 г., което се явява изключително смекчаващо обстоятелство, като напомня, че вече и прокуратурата иска единствено завишаване срока на пробацията.

Първоначално делото срещу Желева беше внесено в Софийския градски съд (СГС), който още през 2017 г. я осъди на пробация, след като я призна за виновна и по двете обвинения. След това обаче Софийският апелативен съд отмени присъдата, защото СГС е гледал делото в незаконен състав от съдия и двама съдебни заседатели. Според Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) съдия и двама заседатели гледат дела за престъпления, които се наказват с повече от пет години затвор, а това на Желева е трябвало да бъде гледано само от един съдия, защото най-тежкото обвинение е за престъпление, за което се предвижда до пет години затвор. След това делото беше прекратено и пратено в спецсъда, на когото станаха подсъдни делата за длъжностни престъпления, извършени от магистрати.

На следващо място съдът отчита чистото съдебно минало, добрите данни, семейното положение и примерното процесуално поведение на Желева до момента.

Според АСНС обаче първата инстанция е допуснала грешка, като първо не е отчела, че става дума за продължавано престъпление, а след това е зачела продължителността на делото като аргумент, както за определяне на по-лек вид наказание, така и за по-нисък размер.

Въпреки това, апелативните съдии приемат, че 6 месеца пробация е справедливата присъда за Желева, след като отчитат, че силната ѝ емоционална връзка със съпруга ѝ е била ръководеща за лъжесвидетелството.

„За изключително по своя характер въззивният съд приема и обстоятелството на налична силна емоционална връзка между подсъдимата и св. Желев, поради което и основната ѝ ръководеща цел при осъществяване на деянието е да окаже помощ на своя съпруг, като целта по престъпно посегателство върху обекта на защита по 290 ал.1 НК е по-второстепенна, без това да се отразява на прекия умисъл. Т.е. подбудите на дееца също се явяват значим фактор при индивидуализация на наказанието“, се казва в решението на съда, което не е окончателно и може да бъде обжалвано и протестирано пред ВКС.

27
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 април 2024 19:11
Гост

­­Г­о­­­р­­е­­­щ­и­­ ­м­­­о­м­­­и­­ч­­е­­­т­­а­­­ ­в­­и­­ ­о­­ч­а­­к­­в­­­а­­т ­­­-­­-­-> https://nu21.fun/girl?55543

..and Justice for all
..and Justice for all
01 април 2021 17:14
Гост

Другата Юристка за Сливенският затвор е адвокат Илка Ив.Петкова от Стара Загора!
За непристойно и аморално поведение и корупция!

Рей
Рей
01 април 2021 9:44
Гост

Чиста 9ка, да не говорим че не го е заявила категорично ами според нейните възприятия… плюс му е съпруга, а на съпрузи рядко се вярва…

Сандокан
Сандокан
31 март 2021 14:28
Гост

Паниката на сегашното управление е свързана и с оттеглянето на подкрепата на Брюксел и Вашингтон за партия ГЕРБ и нейния лидер Борисов. Други са политическите субекти, с които се водят разговори за радикални промени и реформи след 4 април, които трябва да стартират веднага след структурирането на новото Народно събрание. Тотална промяна в състава на Висшия съдебен съвет е една от тях, както и ограничаване безконтролността на главния прокурор, оставка на Гешев, Борисов аут от активната политика, рестартиране на съдебната система, реално противодействие на корупцията, преглед на редица съдебни дела, за които има съмнения, че са поръчка и саморазправа с… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
31 март 2021 16:55
Гост

хихихи! Мечтииииии!!!!! безплатни са

Анонимен
Анонимен
31 март 2021 13:38
Гост

И какво сега, позволяваме на лъжкинята прокурор отново да работи в системата… на това му се вика специално правосъдие….

Любител
Любител
31 март 2021 13:26
Гост

Присъда – „Много те молим, повече така да не правиш“. Или поне да не се разбира.

Анонимен
Анонимен
31 март 2021 11:56
Гост

Имам чувството на Апелативния специализиран и на Военноапелативния им отменят 90% от актовете. Което за касация е пълен срам. Два кодекса имат и не ги научиха

Мишо
Мишо
31 март 2021 11:53
Гост

Поредното проточило се дело.

Ферхунде
Ферхунде
31 март 2021 11:52
Гост

Тази история ми прилича малко на сапунка.

Dimityr
Dimityr
31 март 2021 11:50
Гост

Нормално е да застане на страната на съпруга си. Браво на нея.

Genadi
Genadi
31 март 2021 11:42
Гост

Поредното доказателство, че Апелативния специализиран наказателен съд трябва да бъде закрит.

Анонимен
Анонимен
31 март 2021 11:23
Гост

Супер готина жена. Всеки нормален човек би го направил за половинката си ако я обича истински

Анонимен
Анонимен
31 март 2021 10:23
Гост

Дано всичко е наред.

Анонимен
Анонимен
31 март 2021 10:55
Гост

Какво изобщо занчи това, трол мизерен?

Анонимен
Анонимен
31 март 2021 10:23
Гост

Неприятна и заплетена ситуация.

Анонимен
Анонимен
31 март 2021 10:22
Гост

Много мизерна работа. Много.

Анонимен
Анонимен
31 март 2021 10:22
Гост

Всеки би го направил. Чувствата не подлежат на закони и уредби и конституция. Колкото и д аим се иска на юристите.

Анонимен
Анонимен
31 март 2021 11:26
Гост

Ами точно за това закона дава право на най-близките хора да откажат да свидетелстват, но когато не откажат, те са длъжни да говорят само истината. В случая не съм съгласен със заключението на аснс, че емоционалната връзка се явява смекчаващо обстоятелство.

Жокера
Жокера
31 март 2021 18:44
Гост

До колкото си спомням, заради „чувствата си“ към един престъпник, чийто прякор беше „Боклука“, една разследваща полицайка получи сериозни обвинения за осуетяване на наказателно преследване, лъжесвидетелстване, съставяне на официален документ с невярно съдържане, и може би още други. Със сигурност с това ще си загуби работата, за разлика от въпросната прокурорка, която ВСС най-вероятно е и „проспал“ да накаже, както се е случвало и друг път. В такива професии няма място за чувства и емоции, законът стои на първо място. Магистратите се кълнат в Конституцията и че ще спазват законите. Обвързани са от правилата на Етичен кодекс, които трябва да… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
31 март 2021 10:22
Гост

Е да я пратят за 5 години в Сибир ли? Айде стига.

Mavri
Mavri
31 март 2021 10:21
Гост

Според мен това не е толкова тежко престъпление. Какво значи ‘само’?

ЧмовЧ
ЧмовЧ
31 март 2021 10:21
Гост

Ай стига бе…

Анонимен
Анонимен
31 март 2021 10:21
Гост

Според мен това е ужасно. Това е ужасно. Хора, ужасно е!

Анонимен
Анонимен
31 март 2021 10:20
Гост

Добра съпруга

Dido
Dido
31 март 2021 11:49
Гост

И все пак лъже. А това е недопустимо за човек с нейната професия.

Гуня Хайрсъзина
Гуня Хайрсъзина
01 април 2021 2:20
Гост

Що не си е носила оръжието и тихичко да уреди нещата! Двама полицаи по-малко, голяма работа! И без това са 3 пъти повече от арията!