Окръжната прокурорка от Добрич Румяна Желева е осъдена на 6 месеца пробация за лъжесвидетелстване. Това е решил Специализираният наказателен съд, като е оправдал Желева по обвинението, че е използвала служебното си положение, за да спаси съпруга си от проверка на пътя. За присъдата съобщиха днес от Специализираната прокуратура и подчертаха, че ще я протестират пред апелативния спецсъд.

Разследването срещу прокурор Желева започна преди три години от Специализираното звено „Антикорупция“. Според данните по делото, тогавашният съпруг на Желева бил спрян на пътя в Добрич рано сутринта на 30 юни 2012 г., тъй като полицаите забелязали, че бусът му криволичи. Желев нямал никакви документи, освен паспорт, който дал на единия полицай, а междувременно се обадил на жена си. Тя пристигнала на мястото с шофьорската му книжка, поздравила полицаите със „Здравейте, колеги“ и се представила като прокурор. След това обяснила, че ще прибере съпруга си и попитала дали могат да си тръгнат без последици. Преди това Желев пък категорично отказал да даде проба за алкохол, а настояването на полицаите го изнервило и той започнал на буйства, да обижда униформените и да сипе закани. След като му казали, че ще му съставят и акт, ако откаже теста за алкохол, той ударил с юмрук единия полицай. Дошъл втори екип на МВР и мъжът бил арестуван, а Румяна Желева казала, че е прокурор и полицаите нямат право да задържат съпруга ѝ.

За тези ѝ действия тя беше обвинена в престъпление по служба, а обвинението за лъжесвидетелстване е за показанията, които е дала като свидетел по наказателното дело срещу Желев и в административното, в което той е обжалвал задържането си. В крайна сметка той е бил осъден условно на една година затвор за хулиганство, нанасяне на лека телесна повреда и закана с убийство.

Както в показанията си в полицията, така и пред съдилищата, Румяна Желева е твърдяла, че мъжът ѝ не е оказвал съпротива при ареста и не е удрял полицай, а по-скоро униформените се държали провокативно.

Първоначално делото срещу Желева беше внесено в градския съд, който също я осъди на пробация, след като я призна за виновна и по двете обвинения. След това обаче Софийският апелативен съд отмени присъдата, защото градският съд е гледал делото в незаконен състав от съдия Ани Захариева и двама съдебни заседатели. Според Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) съдия и двама заседатели гледат дела за престъпления, които се наказват с повече от пет години затвор, а това на прокурор Желева е трябвало да бъде гледано само от един съдия, защото най-тежкото обвинение е за престъпление, за което се предвижда наказание до пет години затвор.

Делото беше върнато в градския съд и съдия Александра Йорданова след това го прекрати, тъй като делата за длъжностни престъпления, извършени от магистрати, станаха подсъдни на спецсъда.

6
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Koko
Koko
16 юни 2020 22:38
Гост

Мале колко заблудени хора има! Пази Боже от тъпаци, дето вярват на всичко!

Малко е
Малко е
28 март 2019 16:12
Гост

По-тежки присъди трябват! За да може следващия път, когато телефонът на някой прокурор звънне и отсреща е пияният му партньор, гадже, авер, първото нещо, което ще си помисли, е как ще лежи за престъпление по служба, а не как да ухажва спрелите го полицаи.
Важи за всички хора с власт в държавата.

Анонимен
Анонимен
27 март 2019 13:57
Гост

Интересно как реши, че след като е прокурор, нямат право да задържат съпруга й.

Анонимен
Анонимен
27 март 2019 13:56
Гост

Трябваше да я осъдят на обществено полезен труд. Идва пролет. Можеше да засади някое и друго цвете по кварталните градинки.

Анонимен
Анонимен
27 март 2019 13:55
Гост

Полицаят трябваше да съди съпруга й за нанесена телесна повреда. Явно не е посмял заради съпругата му.

Г М
Г М
27 март 2019 13:32
Гост

Браво !
Добър пример давате на обществото.Вече всеки с лекота може да Леже в съда.