Софийският апелативен съд остави окончателно в ареста Георги Семерджиев, който е обвинен за причинената тежка катастрофа на столичния бул. „Черни връх“, при която загинаха 26-годишната Христина Дилева и 21-годишната Хариет Стефанович.

Апелативните съдии решиха, че има достатъчно доказателства, които да обосноват предположението, че е причинил смъртта на двете млади жени по непредпазливост, след като е карал с превишена скорост и е минал на червен светофар.

„Предвид фактите по случая и характеристиката на лицето, е нaлице и опасността той да се укрие и извърши друго престъпление, ако мярката му бъде променена в по-лека“, посочи съдът.

Инцидентът се случи вечерта на 5 юли, когато Семерджиев преминал с „Ауди Q7“ на червен светофар на кръстовището на бул. „Черни връх“ и „Арсеналски“, като скоростта му е била близо 200 км/ч. При навлизането в кръстовището той ударил таксиметрова кола, след което се блъснал в асансьора на метростанцията, при което автомобилът му се разполовил и едната част от него продължила движението си и блъснала двете жени, които са били на тротоара.

Според разследващите Семерджиев е избягал от местопроизшествието и се е укрил в апартамента си, за което му съдействала полицайката Симона Радева, с която имали лични отношения. Това се наложило, тъй като при катастрофата изгубил ключовете си, а полицайката му помогнала за намиране на стълба, с която да стигне до жилището си.

От прокуратурата повдигнаха още две обвинения за Семерджиев – за шофиране с фалшив регистрационен номер и за намерения амфетамин в колата му. Още обаче не са готови заключенията от кръвния тест, който да покаже дали по време на катастрофата е бил пиян или дрогиран.

Последвалите проверки след инцидента показаха, че мъжът наскоро е излязъл от затвора, където е изтърпявал наказание от 8 месеца за разпространение на наркотици, подсъдим е за нанесена телесна повреда, има 50 нарушения на пътя и е шофирал с фалшива книжка от Швейцария, тъй като неговата била отнета. Прокуратурата започна отделно разследване и за полицейски чадър над него.

Днес Семерджиев не се яви в съда, а адвокатът му искаше да бъде оставен под домашен арест и да бъде следен с електронна гривна.