Софийският градски съд (СГС) наложи постоянен арест на Георги Семерджиев, който на 5 юли причини катастрофата, при която загинаха две млади жени в София.

Според съда събрани са достатъчно убедителни доказателства, които обосновават предположението, че Семерджиев е извършил престъпленията, за които е привлечен като обвиняем. Съдът прие, че е налице реална опасност той да се укрие или да извърши друго престъпление, като отбеляза и липсата на задръжки у бившия футболист при извършване на престъпления и закононарушения. СГС акцентира и върху изключително високата степен на обществена опасност на деянието и прецени, че единствено постоянен арест може да неутрализира констатираните при Семерджиев опасности.

По-рано днес прокуратурата обяви, че обвиненията срещу Семерджиев вече са три.

Първото обвинение е за причиняване на пътно-транспортно произшествие, което представлява особено тежък случай заради това, че е настъпила смъртта на две млади жени и за извършени много нарушения в Закона за движение по пътищата, за което се предвижда от 5 до 20 години затвор.

Второто е за използване на официален неистински документ – шофьорска книжка, на която е придаден вид, че е издадена от Швейцария като за това престъпление наказанието е до 8 години лишаване от свобода.

А третото е за управление на моторно превозно средство след употреба на амфетамини и метаамфетамини, за което е предвидено наказание от една до три години затвор.

Последното обвинение не е свързано с инцидента от 5 юли, а за случая от 10 юни, когато полицаи спрели за проверка Георги Семерджиев, тестът с дрегер показал употребата на наркотици, но бившият футболист избяга и не е ясно дали въобще е търсен от МВР.

Що се отнася до катастрофата от вторник, то зам.-шефът на СГП обясни, че е взета кръвна проба и се чакат резултатите. От прокуратурата добавиха, че имат основание да смятат, че и тогава Семерджиев е шофирал след употреба на дрога.

След тежката катастрофа във вторник стана ясно, че шофьорската книжка на бившия футболист му е била отнета преди 16 години, а в колата му бяха открити полицейска палка и сигнална лампа. Освен това се оказа, че е пътувал с полицайката от Първо районна управление Симона Радева, с която е имал връзка и за която има подозрения, че му е помогнала, за да се укрие след инцидента. Георги Семерджиев беше задържан часове след катастрофата в апартамент в кв. „Лозенец“.

Министърът на вътрешните работи Бойко Рашков обяви в четвъртък, че започва детайлна проверка в МВР за „шофьорското минало“ на Семерджиев, а Инспекторатът на МВР ще проверява полицаи за покровителстване. Рашков каза още, че през юни бившият футболист е бил спрян от полицай за проверка, при която е била отнета фалшивата книжка от Швейцария, с която шофирал Семерджиев. Но тогава той е избягъл, незнайно как.

От прокуратурата също съобщиха, че започват проверка за това дали полицаи са  покровителствали рецидивиста на пътя Георги Семерджиев. От държавното обвинение съобщиха, че са отделили материали от разследването срещу бившия футболист и наблюдаващият прокурор е открил данни, както за полицейски „чадър“ над Семерджиев, включително от катаджии, така и за търговия с влияние от служители на МВР. Проверката трябва да установи дали полицаи са превишавали, или не са изпълнявали служебните си задължения, както и дали са използвали позицията си, за да си набавят облаги, дали са му помогнали да се укрие.

Зам.-градският прокурор Христо Кръстев съобщи днес, че полицайката Симона Радева е свидетел по това разследване и е дала показания.

Стана ясно още, че засега не е проверяван автомобилът, който е шофирал Семерджиев, но прокурорът от СГП Иво Илиев предположи, че има може да има проблем и с него, без да уточнява какво има предвид.

22
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Constance Vinson
Constance Vinson
19 юни 2023 12:34
Гост

Но тогава той е избягъл dino game, незнайно как.

Lucy Frewer
Lucy Frewer
14 юни 2023 22:32
Гост

News of the flex and all other items have ben procedural for the citizens. Manner of the Allotalk are adopted for the shows. Chapter is fit for the adaptation for the struggle for the true value for the citizens.

hollychange
hollychange
07 юни 2023 11:48
Гост

Oh, this is useful geometry dash bloodbath article. Big thanks!!

ditda
ditda
19 април 2023 5:13
Гост

Реподбор и който издържи проверките, остава. drift boss

Harry
Harry
11 юли 2022 9:54
Гост

Терористите стават все по-опасни five nights at freddy’s.

Анонимен
Анонимен
11 юли 2022 5:54
Гост

С нетърпение чакам анализа на Ясен Петров .

иван
иван
10 юли 2022 18:08
Гост

Невероятна държава имаме- пълно страстване между полиция, прокуратура, престъпност. Манталитен еднакъв и на 3 групи. Вероятно с минимални изключения

Мери Фейгън
Мери Фейгън
09 юли 2022 20:21
Гост

Били го били в ареста?!

Линч бре … !!!

Бушонът е пожертван. Слава на Каскета!
Бушонът е пожертван. Слава на Каскета!
09 юли 2022 16:23
Гост

Семерджиев е от момчетата, които ходят да викат, че Гешев е радост

https://www.novinite.bg/articles/219834/Benatova-Semerdjiev-e-ot-momchetata-koito-hodyat-da-vikat-che-Geshev-e-radost

„Под надзора на Градската прокуратура, прокурорски свидетели срещу нарко групировка развиваха търговия с наркотици в София. Това е порочна схема, от която нито обществото, нито съдебната система има полза. Това е имитация на търсене на справедливост и още затягане на корупционни примки. … Хора като Георги Семерджиев, аз го приемам за обобщаващ образ, те са момчетата за мръсни поръчки на истинските кукловоди. Това са момчетата, които ходят да викат, че Гешев е радост, които хвърлят бомбички и понякога убиват неудобни за кукловодите им хора“.

Анонимен
Анонимен
09 юли 2022 15:28
Гост

Родната каскетура като нищо пак ще повдигне обвинение за умишлено убийство и накрая пак ще се н@@ка.

Анонимен
Анонимен
09 юли 2022 15:44
Гост

ЕЕ, ако не могат това дело да изкарат, значи са за закриване като цяло

Анонимен
Анонимен
09 юли 2022 14:57
Гост

Чистка в полицията му е майката. Реподбор и който издържи проверките, остава. Другите аут

Отчаян
Отчаян
09 юли 2022 14:54
Гост

Защо ли имам чувството, че и сега ще бъде като във всички останали случаи – всяко чудо за три дни. Обявиха война на рецидивистите на пътя – и докога ще има акции. В един момент ще стане нещо друго и ще забравят за този случай. И по пътищата ще продължават за загиват хора. В България винаги всичко е било постфактум, контролът и превенцията за нищо ги нямат

Анонимен
Анонимен
10 юли 2022 18:25
Гост

Все пак разследването се води от следователя Ясен Тодоров, който, като член на ВСС пишеше СМСи на Борисов, та той и хабер си няма от разследване на транспортни престъпления.

Анонимен
Анонимен
09 юли 2022 14:44
Гост

Този изрод трябва да изгние в затвора

Анонимен
Анонимен
09 юли 2022 14:43
Гост

Защо е обвинен за непредпазливо деяние? Престъплението на Семерджиев да не е по-леко от това за смъртта на Милен Цветков

4567
4567
09 юли 2022 14:45
Гост

Очаквам да го преквалифицират в един момент. Случаят много нашумя и няма да оставят нещата така, поне така мисля

Чуденка
Чуденка
09 юли 2022 14:49
Гост

Хубаво, ще му повдигнат по-тежки, ама да не свърши само като Кристиан Николов и да получи девет години. Семерджиев не трябва да излиза навън

Проскубания бухал
Проскубания бухал
09 юли 2022 14:27
Гост

Обвинения без съответната присъда са нищо. Да изчакаме и да видим резултатите, но си мисля, че той няма да получи напълно това които заслужава.

хмхм
хмхм
09 юли 2022 14:42
Гост

Този път ще се съглася с теб, бухале. И на мен ми се струва, че това, което заслужава и това, което получи, ще са две различни неща.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
09 юли 2022 19:23
Гост

Бухалът винаги е прав, защото е мъдър.

Анонимен
Анонимен
09 юли 2022 20:00
Гост

Е не са нищо щото без обвинения няма как да се стигне до присъда.