Интерпол е заличила личните данни на съпругата и дъщерята на банкера Цветан Василев от базата си с данни. Решението за това беше остро оспорено от българската прокуратура, съобщиха днес от държавното обвинение.

Съпругата на Василев Антоанета и дъщеря му Радосвета имат обвинения за пране на пари от 2017 г. и също като бившия собственик на Корпоративна търговска банка (КТБ) бяха обявени за международно издирване чрез Интерпол. Василев и до днес е в Сърбия, където процедурата по екстрадиция се бави от години, а междувременно делото за източване на КТБ започна в спецсъда.

Решението за заличаване на личните данни на Антоанета и Радослава Василеви е било взето от Комисията за контрол на данните на Интерпол на 30 януари. Две седмици по-късно българската прокуратура е била уведомена за това. И остро е възразила.

От днешното съобщение на прокуратурата става ясно, че един от аргументите на Комисията за контрол на данните на Интерпол да заличи данните е, че наказателното преследване срещу Антоанета и Радосвета Василеви има политически мотиви. Прокуратурата е отправила официално възражение до комисията, както заради решението, така и за мотивите му.

Според държавното обвинение то се основава изцяло на твърденията на двете жени, без да е обсъдена позицията на прокуратурата. Освен това комисията взела решение, което е в противоречие със статута и функциите на Интерпол. От прокуратурата изрично подчертават, че в решението са обсъждани обвиненията по същество, а това е правомощие само на съда. Коментирани били и обвиненията срещу Цветан Василев, но делото срещу него вече е в съда, за което прокуратурата е уведомила генералния секретариат на Интерпол.

Казусите с Антоанета Василева, Радосвета Василева и Цветан Василев досега са били обект на всеобхватен обмен на данни между Комисията и ДМОС – МВР, неприсъщ за множество други казуси. Категорично се възразява срещу твърдението за наличие на политически мотиви за наказателно преследване, като се поддържа позицията, че всеки опит на Комисията /на неин състав/ да преценява основателността на обвиненията и да прави правни изводи противоречи на правомощията ѝ и въобще на статута на международната организация“, пишат от прокуратурата и настояват решението да бъде ревизирано.

От там уточняват, че са предприети действия казусът, който“създава опасен прецедент“, да бъде поставен за обсъждане в Генералния секретариат на Интерпол.

Радосвета Василева беше обвинена задочно през 2017 г. в пране на над 2,6 млн. лева във връзка с купен преди 6 години апартамент с пари на баща ѝ. Антоанета Василева пък има обвинение за пране на пари заради закупената вила на брега на Женевското езеро през 2012 г. за 23 млн. швейцарски франка.

3
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
22 март 2019 9:29
Гост

Леле, пренебрегнаха Цацаров.

Анонимен
Анонимен
21 март 2019 21:09
Гост

И какво като преследването има политически мотиви. Това не значи, че трябва да заличават данните.

Анонимен
Анонимен
21 март 2019 20:58
Гост

Явно Интерпол не ги е грижа за нашите финансови проблеми. Ще ги питам дали щеше да е така, ако Василев беше ощавил накоя американска банка.