Цветан Василев е пожелал да даде обяснения пред съда по делото за източването на Корпоративна търговска банка (КТБ), но ако му бъде осигурена възможност да го направи от Сърбия.

Това обясни днес пред Специализирания наказателен съд адвокатът му Константин Симеонов, след като съдия Виржиния Петрова даде възможност на всички подсъдими да дадат обяснения в същинското начало на процеса, след като благодарение на поправките в НПК прочитането на 5000 страници от обвинителния акт беше прекъснато след 9 месеца четене.

„Заявявам желанието на Цветан Василев да даде обяснение пред този състав на съда по всяко време, по което му бъде осигурена техническа възможност да стори това“, каза адвокат Симеонов и подчерта, че по време на разследването Василев също е искал да бъде разпитан с видеоконферентна връзка, но тогава от прокуратурата му отказали. Днес от държавното обвинение обясниха пред съда, че ако бившият шеф на КТБ наистина иска да участва активно в процеса, ще се съгласи да бъде екстрадиран. Процедурата се проточи няколко години, след като Василев напусна България и се установи в Белград.

Съдия Петрова обяви, че съдът ще направи всичко възможно да осигури начин основният подсъдим по делото да може да даде обяснения, като спецсъдът ще отправи запитване към правосъдните министерства на България и Сърбия.

„Ще направя възможното, за да разбера какво можем и кога можем. Никога съдът не може да лиши подсъдим от правото да дава обяснения“, каза съдия Петрова и предизвика аплодисменти на останалите подсъдими.

Възможностите за даване на обяснения дистанционно са с разпит по делегация или с видеоконферентна връзка.

От останалите подсъдими обяснения даде днес само бившият изпълнителен директор на КТБ Георги Христов, а делото ще продължи на 12 март с разпит на свидетели.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Симо
Симо
08 февруари 2019 17:37
Гост

Ами да дава обяснения от където иска. Все пак рано или късно ще финишира в ареста.

Петър
Петър
07 февруари 2019 21:12
Гост

Василев явно има още пари да пере и затова пребивава наблизо в Сърбия, иначе досега да е отишъл по топлите страни.

Анонимен
Анонимен
06 февруари 2019 14:11
Гост

Само се бавят излишно и сагата с това дело продължава. Добре, че поне отпадна четенето на 5000 страници от обвинителния акт.

Анонимен
Анонимен
06 февруари 2019 13:53
Гост

Този не усеща ли, че не е в позиция да се пазари.

Анонимен
Анонимен
06 февруари 2019 13:51
Гост

Цветан Василев е хубаво да се поразходи до тук. Поне, ако има малко доблест.