Банкерът Цветан Василев изпрати писмо до Специализирания наказателен съд, в което поиска делото за източването на Корпоративна търговска банка (КТБ) да бъде прекратено. Бившият шеф на фалиралата банка е основен подсъдим в делото, а вчера спецсъдът реши, че процесът може да започне в негово отсъствие и да продължи задочно.

Василев е в Белград, а процедурата по екстрадирането му е все така висяща и това на два пъти беше повод за отлагане на делото, въпреки че обвинителният акт беше внесен в съда миналата година.

Той е обвинен, че е ръководил организирана престъпна група с 14 участници, която е извършвала присвояванията от КТБ. В групата са бившите изпълнителни директори на КТБ, одитори, счетоводител, касиер, служители и др. Срещу Василев има две обвинения за присвоявания – едното е за над 2,559 млрд. лева, а другото за изнесени от касата на банката близо 206 млн. лева.

В писмото до съда, прочетено от адвоката му Константин Симеонов, банкерът пише, че престъпната група е измислена от прокуратурата, защото няма престъпление. По думите му, държавното обвинение инкриминирало главно кредитната дейност на КТБ, а тя била напълно законна и проблемите започнали едва след поставянето на банката под специален надзор през лятото на 2014 г.

Цветан Василев пише още, че дълбоко уважава спецсъда, но пред него трябвало да отговаря друга организирана престъпна група, отговорна за подготовката, организирането и фалирането на банката чрез последващо обогатяване и разграбване.

„Главни участници в нея трябва да бъдат началникът на вносителите на обвинителния акт и кресливият медиен магнат с финансирани от банката медии. Това са лица, които вече са номинирани в иска до Държавния департамент на САЩ“, казва Василев.

Адвокатите му също поискаха от съда да прекрати делото в продължаващото днес разпоредително заседание, но алтернативно настояха то да бъде спряно до приключване на процедурата по екстрадиция на Василев. В тази връзка съдия Виржиния Петрова още вчера каза, че екстрадирането няма отношение, тъй като Василев е можел да даде съгласие за приключването му, ако е имал такова желание. Отлагането на делото преди това беше продиктувано от забавянето на предявяването на материалите на Цветан Василев. Един от защитниците каза, че делото дори не е подсъдно на спецсъда, а на градския съд, защото подсъдимите не са свързани помежду си, за да бъдат престъпна група.

Прокуратурата поиска време, за да отговори на защитата и съдия Петрова насрочи следващото заседание за 27 март, когато ще стане ясно дали има основания за спиране, или прекратяване на делото.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Американец с опит
Американец с опит
02 март 2018 12:43
Гост

Присъединете се към дискусията

Американец с опит
Американец с опит
02 март 2018 12:42
Гост

Всички сте прави.Дори и прокурора и съдията.Но…за съжалени прав е и Ц Василев.Държавата РБ ще бъде поругана а съдебната ни т.н.власт- смазана.Централната банка ще отговаря за вреди на гражданите и е въпрос на време този иск да постъпи паралелно и в друга страна на територията на ЕС.Прокурори на РБ , дръще се – ще бъдете …, но все тая.Изпращам на всички цялата си обич.Но все пак – истината ще ви направи свободни…не го забравяйте.

Никой
Никой
28 февруари 2018 18:22
Гост

Вие 2-мата отгоре не сте ли чували за дела, които се отлагат и водят много, много, ама много по-дълго време? И това ми били „адвокат“ и „наблюдател“ 😉

Наблюдател
Наблюдател
28 февруари 2018 17:41
Гост

Това заприлича на турски сериал вече

адвокат
адвокат
28 февруари 2018 17:40
Гост

С тия мурафети, съдийката ще се пенсионира с това дело. Кошмар.