Отсъствието на бившия шеф на Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев няма да е пречка за разглеждането на делото за източването ѝ. Съдия Виржиния Петрова реши да даде ход на разпоредителното заседание в Специализирания наказателен съд, след като прецени, че неявяването на Василев не е пряко свързано с висящата процедура по екстрадицията му от Сърбия, защото той е можел да даде съгласие за приключването ѝ, ако е имал желание.

Прокуратурата също искаше делото да тръгне в отсъствието на Василев, докато защитниците му настояха, че това ще наруши правата му. Според адвокатите отсъствието на Василев е по обективни причини и докато не приключи процедурата по екстрадирането му, ход на делото не трябва да бъде даван, защото се ограничава правото му на лична защита, включително с даване на обяснения. С тези мотиви защитата възнамеряваше още на предишното заседание да иска спиране на процеса, а адвокат Константин Симеонов каза, че банкерът не може да се яви, дори и да иска. По думите му, допълнително усложнение при старт на делото е това, че екстрадиционното производство е по искане на прокуратурата в досъдебната фаза, а делото вече е в съдебна фаза.

Според съдия Петрова обаче, няма нито една ограничителна мярка срещу Василев, която да не може да бъде преодоляна при негово желание.

След края на спора около явяването на Василев, защитата поиска отвод на един от наблюдаващите прокурори – Даниела Начева. Мотивът беше, че в гражданския иск от името на синдиците на банката пише, че е изготвен от Начева. До отвод обаче не се стигна, а съдия Петрова отказа да гледа гражданския иск на синдиците, защото това би затруднило процеса.

Делото трябваше да започне още в края на миналата година, но нередовното призоваване на Василев отложи на два пъти началото му. Едва в края на януари той най-после получи чрез съдебна поръчка призовката си в Белград.

Според обвинението Цветан Василев е ръководил организирана престъпна група с 14 участници, която е извършвала присвояванията от КТБ. В групата са бившите изпълнителни директори Александър Панталеев, Георги Христов, Илиан Зафиров, както и бившият ръководител управление „Кредитиране“ Георги Зяпков, външните одитори от „KPMG България“ Маргарита Голева и Красимир Хаджидинев, шефката на специализираната служба за вътрешен одит Снежанка Велева-Стефанова, бившата главна счетоводителка на банката Мария Димова, заместничката ѝ Борислава Тренева-Кючукова, главният касиер Маргарита Петрова, Елка Стойкова – главен експерт в Дирекция „Анализ и обработка на кредитни сделки“, както и служителите Елена Инджева, Светлана Георгиева и Рангел Стойчев.

Отделни обвинения за престъпления по служба са повдигнати на бившите подуправители на БНБ и ръководители на управление „Банков надзор“ Цветан Гунев и Румен Симеонов, както и на шефката на екип в дирекция „Надзорно наблюдение на кредитните институции“ в Управление „Банков надзор“ на БНБ Славияна Данаилова.

Първият пункт обвинения е за длъжностни присвоявания за над 2,559 млрд. лева, извършени от Васиелв, Зяпков, Пантелеев, Зафиров, Христов, Голева, Хаджидинев, Велева-Стефанова, Стойкова, Георгиева, Стойчев и Инджева. За изнесените от главната каса на КТБ близо 206 млн. лева ще отговаря отново Цветан Василев с Маргарита Петрова, Мария  Димова и Борислава Тренева.

3
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
27 февруари 2018 14:11
Гост

Това е само начало на началото. А сега колко време съдията ще преценява онези 11 000 страници и дали пък да не върне делото на прокурорите?

Анонимен
Анонимен
27 февруари 2018 14:08
Гост

Започнете дискусията

Анонимен
Анонимен
27 февруари 2018 14:07
Гост

Поздравявам прокуратурата и съдията.Привет и на защитата.Давайте артисти.Народът ви гледа.